pondělí 10. dubna 2023

Rok 1923



Rok 1923 byl plný událostí na světové scéně. Níže je několik významných událostí, které se staly v roce 1923:

Hyperinflace v Německu: Po první světové válce byla Německu uložena vysoká válečná reparace. Kvůli ekonomickým problémům a deficitu financí se Německo rozhodlo tisknout více peněz, což vyústilo v hyperinflaci. V roce 1923 se německá marka stala takřka bezcennou a lidé museli nosit peníze ve velkých taškách, aby mohli platit za základní potraviny.

Velký zemětřesení v Kanto, Japonsko: Dne 1. září 1923 postihlo japonskou oblast Kanto ničivé zemětřesení o síle 7,9 stupně Richterovy stupnice. Zemětřesení způsobilo rozsáhlé požáry a zničilo velkou část Tokia a jiných okolních měst. Předpokládá se, že při této katastrofě zahynulo více než 100 000 lidí.

Vznik Turecké republiky: Dne 29. října 1923 byla vyhlášena Turecká republika pod vedením Mustafy Kemala Atatürka, který se stal jejím prvním prezidentem. Tato událost ukončila existenci Osmanské říše a zahájila éru modernizace a sekularizace v Turecku.

Zavedení prohibice ve Spojených státech: Dne 16. ledna 1923 vstoupil v platnost Zákon o prohibici, který zakazoval výrobu, distribuci a prodej alkoholu ve Spojených státech. Tato politika měla za cíl snížit konzumaci alkoholu, ale vedla k rozvoji nelegálního alkoholového obchodu a organizovaného zločinu.

Založení Hollywoodského zahraničního tisku: V roce 1923 byla založena organizace Hollywood Foreign Press Association (HFPA), která je známa svými Zlatými glóby. HFPA byla založena jako sdružení novinářů zahraničního tisku působících v Hollywoodu a jejím cílem bylo propagovat a podporovat filmový průmysl.

Podpis Lausannské smlouvy: Dne 24. července 1923 byla podepsána Lausannská smlouva mezi Tureckem a Velkou Británií

Rok 1924



Rok 1924 byl zajímavým rokem s několika významnými událostmi na světové scéně. Některé z nich zahrnují:

  1. Letní olympijské hry v Paříži: Mezinárodní letní olympijské hry se konaly v Paříži ve Francii od 4. května do 27. července 1924. Tato olympiáda byla historicky významná tím, že se poprvé představily symboly moderních olympijských her, jako je olympijský oheň a olympijská vlajka.
  2. Leninova smrt: Dne 21. ledna 1924 zemřel Vladimír Iljič Lenin, vůdce Sovětského svazu a zakladatel komunistického režimu v Rusku. Jeho smrt vedla k následnému boji o moc a vytvoření nového politického uspořádání v Sovětském svazu.
  3. J. Edgar Hoover se stal ředitelem FBI: Dne 10. května 1924 byl J. Edgar Hoover jmenován ředitelem Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) ve Spojených státech. Hoover se stal jednou z nejvýznamnějších postav v americké historii zpravodajských služeb a zůstal ve funkci ředitele FBI až do své smrti v roce 1972.
  4. Turecko se stalo republikou: Dne 29. října 1924 byla vyhlášena Turecká republika a Mustafa Kemal Atatürk se stal jejím prvním prezidentem. Tato událost znamenala konec osmanského impéria a zahájení procesu modernizace a sekularizace Turecka.
  5. První let kolem světa: Američtí letci Lowell Smith a Leslie Arnold dokončili první let kolem světa bez mezipřistání dne 28. září 1924. Let trval 175 dní a byl proveden v letadle Douglas World Cruiser.
  6. Založení IBM: Dne 16. června 1924 byla založena společnost International Business Machines Corporation (IBM) v USA. IBM se stala jednou z nejvýznamnějších společností v oblasti informačních technologií a počítačových systémů.
  7. Otevření prvního světového letiště: Dne 15. července 1924 bylo otevřeno Curtiss-Wright Flying Field, první světové letiště určené výhradně pro civilní letectví

Rok 1925



Rok 1925 byl plný významných událostí na světě. Zde je několik z nich:

  1. Vznik Společnosti národů: 10. ledna 1925 byla podepsána Charte Společnosti národů, mezinárodní organizace založená po první světové válce s cílem udržovat mír a mezinárodní bezpečnost.
  2. John T. Scopes Trial: V létě roku 1925 proběhl slavný soudní proces známý jako „Scopes Monkey Trial“ ve městě Dayton v Tennessee, USA. Proces byl zaměřen na otázku, zda je výuka evoluce v rozporu s učením Bible a zda je povolena ve veřejných školách. Tento proces získal velkou pozornost a byl považován za zápas mezi vědeckým a náboženským pohledem na evoluci.
  3. Publikace románu „Velký Gatsby“: V roce 1925 byl vydán román „Velký Gatsby“ od amerického spisovatele F. Scotta Fitzgeralda. Tento román je považován za jedno z nejvýznamnějších děl americké literatury 20. století a je často zařazován do seznamů nejlepších knih všech dob.
  4. Zavedení televizního vysílání: 26. ledna 1925 byl uskutečněn první veřejný pokus s televizním vysíláním v Londýně, Spojené království. Byla to první krok k rozvoji televizního vysílání, které se stalo důležitou součástí masového média ve 20. století.
  5. Dokončení Mezinárodní dálnice Route 66: V roce 1925 byla dokončena Route 66, slavná mezinárodní dálnice v USA, která spojuje Chicago v Illinois s Santa Monicou v Kalifornii. Route 66 se stala jednou z nejslavnějších dálnic na světě a stala se symbolem amerického automobilového kultu.
  6. Narození Paula Newmana: Slavný americký herec Paul Newman se narodil 26. ledna 1925. Newman byl jedním z nejvýznamnějších hereckých talentů své doby a získal mnoho ocenění za svou filmovou kariéru, včetně Oscara za nejlepšího herce.
  7. Vznik Spojených národů: 24. října 1925 byla podepsána Locarnská dohoda

Rok 1926



Rok 1926 byl plný událostí po celém světě. Některé z nejvýznamnějších událostí roku 1926 zahrnovaly:

  1. Velký zemětřesení v Japonsku: Dne 1. září 1926 postihlo oblast Kanto v Japonsku velké zemětřesení o síle 7,9 stupňů Richterovy stupnice. Zemětřesení způsobilo rozsáhlé ničení, včetně požárů a tsunami, a odhaduje se, že zahynulo přes 140 000 lidí.
  2. Vznik prvního televizního vysílání: V roce 1926 začala BBC vysílat první pravidelné televizní vysílání ve Velké Británii. První televizní programy byly vysílány veřejně a začaly se objevovat první televizní seriály.
  3. Narození královny Alžběty II.: Dne 21. dubna 1926 se narodila Elizabeth Alexandra Mary Windsor, která se stala královnou Velké Británie a Severního Irska v roce 1952 po abdikaci svého otce, krále Jiřího VI.
  4. Zakladání IBM: Společnost IBM (International Business Machines Corporation) byla založena 16. června 1926. Tato společnost se stala jedním z předních světových výrobců počítačů a technologických zařízení.
  5. Narození Hugh Hefnera: Zakladatel známého časopisu Playboy, Hugh Hefner, se narodil 9. dubna 1926. Playboy se stal jedním z nejvýznamnějších a nejkontroverznějších časopisů 20. století.
  6. Narození Marilyna Monroea: 1. června 1926 se narodila jedna z nejslavnějších hereček světa, Marilyn Monroe. Stala se ikonou hollywoodského zlatého věku a její kariéra trvala až do její tragické smrti v roce 1962.
  7. General Strike ve Velké Británii: V květnu 1926 se konal General Strike ve Velké Británii, který byl jedním z největších a nejdelších stávek v moderní britské historii. Stávka byla vyvolána konfliktem mezi horníky a jejich zaměstnavateli ohledně pracovních podmínek a platů.
  8. Poprava a vražda Saccoa a Vanzettiho: V srpnu 1926 byli v USA popraveni Nicola Sacco a Bartolomeo Vanzetti

Rok 1927



Rok 1927 byl významným rokem v historii světa. Zde je několik významných událostí, které se staly v roce 1927:

  1. První přímý televizní přenos: 26. ledna 1927 byl proveden první přímý televizní přenos z Washingtonu D.C. do New Yorku. Přenos provedl Philo Farnsworth, který vyvinul systém elektronické televize.
  2. Transatlantický let: 20.-21. května 1927 uskutečnil americký letec Charles Lindbergh první samostatný a nezastávkový transatlantický let z New Yorku do Paříže. Tento historický let trval 33 a půl hodiny a Lindbergh byl za něj oceněn Orteigovou cenou.
  3. Zakládání filmových studií: V roce 1927 bylo založeno několik slavných filmových studií, která měla zásadní vliv na vývoj kinematografie. Například v květnu 1927 bylo založeno filmové studio Warner Bros., které se později stalo jedním z největších filmových studií v Hollywoodu.
  4. Zakládání politických hnutí: V roce 1927 byla založena Komunistická strana Číny, což bylo významné politické hnutí, které mělo zásadní vliv na budoucí vývoj Čínské lidové republiky.
  5. Populární kultura: V roce 1927 byl vydán první díl slavného komiksu Mickey Mouse od Walta Disneyho. Tento komiks později vedl k vytvoření celovečerního animovaného filmu a k rozvoji Disneyho imperia.
  6. Fungování prvního prototypu televizoru: V roce 1927 byl poprvé předveden funkční prototyp televizoru s elektrostatickým obrazem a s ozvučným zařízením.
  7. Velká povodeň na Mississippi: V roce 1927 postihla oblast Mississippi velká povodeň, která byla jednou z největších povodní v dějinách Spojených států. Tato povodeň způsobila velké škody na majetku a zemědělských oblastech a měla dlouhodobé sociální a ekonomické dopady.

Rok 1928



Rok 1928 byl rokem mnoha významných událostí na světě. Níže je uveden několik zajímavých událostí, které se staly v roce 1928:

  1. První televizní vysílání přes oceán: 13. dubna 1928 bylo uskutečněno první televizní vysílání přes Atlantský oceán, mezi Londýnem (Spojené království) a New Yorkem (Spojené státy americké), což bylo velkým krokem v rozvoji televizního vysílání.
  2. Narození Martina Luthera Kinga Jr.: 15. ledna 1928 se narodil Martin Luther King Jr., později slavný americký baptistický kazatel a aktivista za občanská práva, který sehrál klíčovou roli v boji za rovnost rasových práv v USA.
  3. První let kolem světa: 1. července 1928 vzlétl americký letec Amelia Earhartová na svůj slavný let kolem světa, který dokončila 25. června 1937 a stala se tak první ženou, která uskutečnila takovýto let.
  4. Vynález penicilinu: Skotský biolog Alexander Fleming objevil v roce 1928 antibiotikum penicilin, které se stalo jedním z nejdůležitějších objevů v historii lékařství a vedlo k vývoji moderních antibiotik a léčbě infekčních nemocí.
  5. Letecký závod mezi Evropou a Austrálií: 12. října 1928 začal první mezinárodní letový závod mezi Londýnem a Darwinem v Austrálii, který měl za cíl najít nejrychlejší leteckou trasu mezi těmito dvěma městy.
  6. Vznik animované postavičky Mickey Mouse: 18. listopadu 1928 měl premiéru první zvukový animovaný film s postavičkou Mickey Mouse nazvaný „Steamboat Willie“. Tato postavička vytvořená Waltem Disneyem se stala jedním z nejpopulárnějších animovaných postav v historii a dala vzniknout celé řadě dalších animovaných filmů a merchandisingových produktů.
  7. Letiště Gatwick: 6. června 1928 bylo otevřeno letiště Gatwick poblíž Londýna ve Velké Británii, které se stalo jedním z nejrušnějších mezinárodních letišť na světě.

Rok 1929



Rok 1929 je nejvíce známý pro událost nazývanou Velká deprese, která byla nejzávažnější a nejdelší ekonomickou krizí v moderních dějinách. Velká deprese začala na konci roku 1929 v USA a rychle se rozšířila do dalších částí světa. Zde je několik důležitých událostí, které se odehrály roku 1929:

  1. Černý čtvrtek (24. října 1929): Tento den je považován za začátek Velké deprese. Na newyorské burze (Wall Street) došlo k masivnímu propadu akcií, když investoři začali prodávat své akcie ve velkém množství, což vedlo k prudkému poklesu hodnot akcií.
  2. Černý pátek (25. října 1929): Den po Černém čtvrtku se na Wall Streetu opět propadly akcie a trh dosáhl svého historického minima. Tento den je považován za nejhorší den během Velké deprese.
  3. Bankovní krachy: Během Velké deprese došlo k mnoha bankovním krachům po celém světě. Tisíce bank a finančních institucí zkrachovaly, což vedlo k bankovním panikám a ztrátě úspor mnoha lidí.
  4. Globální hospodářský pokles: Velká deprese měla vážné důsledky pro světovou ekonomiku. Hrubý domácí produkt (HDP) v mnoha zemích se propadl, rostla nezaměstnanost a průmyslová výroba klesla.
  5. Sociální a politické důsledky: Velká deprese měla také silný vliv na společnost a politiku. Nárůst nezaměstnanosti, chudoby a sociálního napětí vedl k politickým změnám a vzniku nových politických hnutí.
  6. Zákon o prohibici: V roce 1929, uprostřed Velké deprese, vstoupil v platnost zákon o prohibici v USA, který zakazoval výrobu, distribuci a prodej alkoholu. Tento zákon měl široké důsledky pro společnost a ekonomiku, ačkoli byl později zrušen v roce 1933.

Rok 1930



Rok 1930 byl plný důležitých událostí a změn na světě. Níže je několik významných událostí, které se odehrály v roce 1930:

  1. Velká hospodářská krize: V říjnu 1929 propukla Velká hospodářská krize, která se v průběhu roku 1930 stala plně rozvinutou celosvětovou hospodářskou krizí. To mělo vážné důsledky pro ekonomiky mnoha zemí a způsobilo ztrátu pracovních míst, bankroty a další ekonomické problémy.
  2. Zakládání státu Vatican City: Dne 11. února 1930 byla podepsána Lateránské dohody mezi Svatým stolcem a Italským královstvím, které uznávaly nezávislost a suverenitu Svatého stolce a vedly k vzniku Vatikánu jako samostatného státu.
  3. První Mistrovství světa ve fotbale: V roce 1930 se konalo první oficiální Mistrovství světa ve fotbale, které se uskutečnilo v Uruguayi. Toto mistrovství světa bylo historicky prvním světovým fotbalovým šampionátem a vyhrála ho Uruguay.
  4. Mohandás Karamčand Gándhí a jeho pochody za nezávislost: V roce 1930 indický vůdce Mohandás Karamčand Gándhí zahájil sérii pochodů za nezávislost, jako součást kampaně za nezávislost Indie na britské nadvládě. Nejznámější z těchto pochodů byl Slaný pochod (Salt March), kdy Gándhí a jeho stoupenci protestovali proti britskému monopolu na sůl.
  5. Výstavba Empire State Building: V roce 1930 byla dokončena stavba slavného mrakodrapu Empire State Building v New Yorku, který se stal jedním z nejznámějších a nejvyšších mrakodrapů na světě.
  6. Letecký rekord: V roce 1930 získal americký pilot Frank Whittle nejrychlejší mezinárodní letadlový rekord, když letěl rychlostí 655,8 km/h.
  7. Horizontální start letadel: V roce 1930 britský letecký konstruktér Edgar Percival vyvinul první úspěšně použitelný systém horyzontálního startu letadel, který umožňoval start a přistání letadel

Rok 1931



Rok 1931 byl plný významných událostí a historických změn na světě. Některé z nejvýznamnějších událostí roku 1931 zahrnují:

  1. Velká hospodářská krize: V roce 1931 začala Velká hospodářská krize, která byla nejzávažnější ekonomickou krizí 20. století. Krize začala ve Spojených státech, když se burzovní trh zhroutil a rychle se rozšířila po celém světě, způsobující masivní nezaměstnanost, bankroty a další ekonomické problémy.
  2. Japonská invaze do Mandžuska: V září 1931 Japonsko obsadilo část čínské provincie Mandžusko, což byl začátek japonské expanze na asijském kontinentě a předzvěst druhé světové války.
  3. Krize ve španělském koloniálním impériu: Ve španělském koloniálním impériu, zejména v Maroku, vypukla politická a vojenská krize, která nakonec vedla k pádu španělského diktátora Miguela Primo de Rivery a posílení republikánského hnutí.
  4. Vznik Sovětského svazu: V prosinci 1931 byla oficiálně vyhlášena nová ústava Sovětského svazu, která potvrdila vznik státního uspořádání vycházejícího z komunistického režimu, který byl založen v roce 1922.
  5. Al Capone odsouzen: V roce 1931 byl slavný americký mafiánský boss Al Capone odsouzen za daňové podvody a poslán do vězení, což značně oslabilo jeho organizovaný zločinný syndikát.
  6. Kritický stav v Indii: V roce 1931 byla v Indii vyhlášena „Dandijská kampaň“, kterou vedl Mahátma Gándhí jako forma protestu proti britské nadvládě. Tato kampaň byla jednou z klíčových událostí v boji za nezávislost Indie.
  7. Výstavba Empire State Building: V roce 1931 byla dokončena stavba Empire State Building v New Yorku, která se stala jedním z nejslavnějších mrakodrapů na světě a symbolizovala sílu a modernost Spojených států.

Rok 1932



Rok 1932 byl důležitým rokem ve světových dějinách. Zde je několik událostí, které se udály v roce 1932:

  1. Velká hospodářská krize: Velká hospodářská krize, která začala v roce 1929, dosáhla v roce 1932 svého vrcholu. Celosvětová ekonomická recese způsobila masovou nezaměstnanost, bankovní krachy a ekonomickou nestabilitu ve velké části světa.
  2. Vznik Třetí říše: V Německu byla v roce 1932 volena nacistická strana a její vůdce Adolf Hitler se stal kancléřem. To vedlo k vzniku Třetí říše, totalitního režimu nacistického Německa, který měl hluboký dopad na světové dějiny.
  3. USA volí prezidenta: V roce 1932 byly v USA prezidentské volby, ve kterých zvítězil Franklin D. Roosevelt. Roosevelt nastoupil do funkce v době Velké hospodářské krize a přijal řadu politik zaměřených na obnovu americké ekonomiky, známých jako New Deal.
  4. Španělská občanská válka: V roce 1932 začala španělská občanská válka, která trvala až do roku 1939. Konflikt mezi republikány a nacionalisty pod vedením generála Francisca Franca vedl k dlouhotrvajícímu a násilnému střetu.
  5. Olympijské hry: V roce 1932 se konaly letní olympijské hry v Los Angeles, USA. Byla to desátá olympiáda, která se konala v období Velké hospodářské krize, a měla nižší účast než předchozí olympiády.
  6. Indická nezávislost: V roce 1932 byla vyhlášena nezávislost Britské Indie a vznikl nový politický systém, kterým byla zahájena cesta k plné nezávislosti Indie.
  7. Jiný významnými událostmi v roce 1932 bylo například udělení Nobelovy ceny za literaturu Johnu Galsworthyovi, podepsání Curyšské dohody o zrušení banánové republiky v Honduraské části Střední Ameriky nebo otevření přehrady Hoover Dam na hranici mezi státy Arizona a Nevada v USA.

Rok 1933



Rok 1933 byl plný důležitých událostí na světové scéně. Zde je několik klíčových událostí, které se staly roku 1933:

  1. Adolf Hitler se stal kancléřem Německa
  2. Dne 30. ledna 1933 byl Adolf Hitler jmenován kancléřem Německa. To zahájilo éru nacistického režimu v Německu, který měl zničující dopady na celý svět během následujících let.
  3. Přijetí zákona o zmocnění
  4. Po požáru Říšského sněmu v únoru 1933 vydal nacistický režim zákon o zmocnění, který posílil pravomoci Hitlera a umožnil mu získat neomezenou moc v Německu.
  5. Zrušení svobodných voleb v Německu
  6. Nacistický režim zrušil svobodné volby v Německu a omezil politickou opozici. Byly zakázány politické strany, které byly proti nacistickému režimu, a zahájila se politika pronásledování a diskriminace Židů.
  7. Rooseveltova nová doba
  8. Dne 4. března 1933 se Franklin D. Roosevelt stal 32. prezidentem Spojených států amerických. Jeho inaugurační projev obsahoval slavnou větu „Jediné, čeho se musíme obávat, je strach samotný“, která se stala motto jeho programu na záchrana země z Velké hospodářské krize.
  9. Vznik koncentračního tábora Dachau
  10. Dne 22. března 1933 byl otevřen první koncentrační tábor nacistického režimu, Dachau, nacházející se poblíž Mnichova v Německu. Tábory tohoto typu se staly symbolem hrůz nacistického režimu a byly používány k politickému pronásledování, věznění a vraždění milionů lidí během druhé světové války.
  11. Vstup Německa do Společnosti národů

  12. Dne 19. září 1933 se Německo stalo členem Společnosti národů, mezinárodní organizace založené po první světové válce s cílem udržovat mír a řešit mezinárodní spory. Nicméně nacistický režim později opustil Společnost národů

Rok 1934



Rok 1934 byl plný různých událostí po celém světě. Zde je několik významných událostí, které se staly v roce 1934:

  1. V USA byl přijat zákon o regulaci bankovnictví, známý jako zákon Glass-Steagall. Tento zákon oddělil komerční a investiční bankovnictví a měl za cíl zabránit budoucím finančním krizím podobným Velké hospodářské krizi.
  2. Adolf Hitler se stal německým diktátorem poté, co spojil funkce prezidenta a kancléře a získal tak veškerou moc. Tím začala éra nacistického Německa.
  3. Velký obchodní společnost Kodak uvedla na trh první fotoaparát s filmem typu 135, který se stal populární mezi fotografy po celém světě. Tento formát filmu se stal standardem pro 35mm kinofilm a stále se používá dodnes.
  4. V Sovětském svazu začala kolektivizace zemědělství, což byl pokus komunistické vlády pod vedením Stalina o centralizaci a kontrolu zemědělské produkce. To vedlo k hromadným konfiskacím majetku, násilnému odvodu obilí a dalším represe, které měly zničit soukromou vlastnictví a uskutečnit ideály komunistického režimu.
  5. Ve Spojeném království byl podepsán Londýnský pakt, kterým se vytvořila aliance mezi Velkou Británií, Francií, Itálií a dalšími zeměmi s cílem udržet mír v Evropě po první světové válce.
  6. V USA byl vyhlášen zákon o životním prostředí, který zakazoval vyhozování odpadů do oceánů, reguloval průmyslové znečištění a zavedl ochranu ohrožených druhů. Tento zákon položil základy pro moderní ochranu životního prostředí v USA.
  7. Ve Španělsku začala občanská válka mezi republikány a nacionalisty pod vedením Francisca Franca, která trvala až do roku 1939 a měla zásadní vliv na budoucí vývoj země.
  8. V Kanadě byla zahájena stavba mostu Golden Gate Bridge v San Franciscu, který se stal jedním z nejznámějších mostů na světě.

Rok 1935



Rok 1935 byl plný událostí, které měly významný dopad na světové dějiny. Některé z těchto událostí zahrnují:

  1. Vstup Německa do Saarské oblasti: Po první světové válce byla Saarská oblast pod mezinárodní správou. Na základě plebiscitu, který se konal v lednu 1935, se rozhodlo, že tato oblast se vrátí zpět do Německa.
  2. Přijetí norimberských rasových zákonů: V roce 1935 nacistické Německo přijalo norimberské rasové zákony, které legalizovaly diskriminaci a pronásledování židovského obyvatelstva. Tyto zákony omezily občanská práva Židů a zakázaly jim sňatky s nežidy.
  3. První let kolem světa: Americký letec Wiley Post provedl první sólový let kolem světa na letadle nazvaném „Winnie Mae“. Let trval 7 dní, 18 hodin a 49 minut.
  4. Válka v Etiopii: Italský diktátor Benito Mussolini začal válku proti Etiopii, která trvala až do roku 1936. Tato invaze vedla k okupaci Etiopie italskými vojsky.
  5. Nový Zéland jako první země zavádí sociální pojištění: Nový Zéland se stal první zemí na světě, která zavedla systém sociálního pojištění, který poskytoval státní podporu v nezaměstnanosti, nemoci a v důchodu.
  6. Zákaz alkoholu ve Spojených státech: Ve Spojených státech byl zrušen zákaz alkoholu, který byl uvalen v roce 1920 18. dodatkem Ústavy Spojených států amerických.
  7. Založení programu WPA v USA: V rámci boje s Velkou hospodářskou krizí založila americká vláda program WPA (Works Progress Administration), který poskytoval zaměstnání a finanční podporu pracovníkům veřejných prací.
  8. Vznik Národního parku Death Valley: Death Valley v Kalifornii se stalo národním parkem, který je dnes největším národním parkem ve Spojených státech.
  9. Zakládání Ligy národů: Liga národů, organizace, která měla sloužit k udržení mezinárodního míru a řešení konfliktů

Rok 1936



Rok 1936 byl plný událostí a změn na světě. Zde je několik významných událostí z roku 1936:

  1. Olympijské hry v Berlíně: Letní olympijské hry se konaly v Berlíně, v tehdejším Nacistickém Německu, mezi 1. a 16. srpnem 1936. Hry se staly propagandistickým nástrojem nacistického režimu, který je využíval k prezentaci své moci a ideologie. Americký atlet Jesse Owens se stal jedním z nejvýraznějších sportovců těchto her, když získal čtyři zlaté medaile.
  2. Španělská občanská válka: Občanská válka vypukla ve Španělsku 17. července 1936 mezi republikány a nacionalisty pod vedením generála Francisca Franca. Válka trvala až do roku 1939 a vedla k nastolení diktátorského režimu generála Franca, který vydržel až do jeho smrti v roce 1975.
  3. Edward VIII. abdikuje: Britský král Edward VIII. abdikoval 11. prosince 1936, jen několik měsíců poté, co nastoupil na trůn. Abdikace byla způsobena jeho neslučitelným vztahem s americkou rozvedenou ženou Wallis Simpsonovou, což vedlo ke krize v britské monarchii.
  4. Hitlerova vojenská reintegrace Porýní: Na začátku března 1936 provedlo Nacistické Německo vojenskou reintegraci Porýní, což bylo v rozporu s Versailleskou smlouvou po první světové válce. Toto jednostranné jednání vedlo k obavám ohledně agresivního expanzionismu nacistického režimu.
  5. Vznik organizace BBC: Britská rozhlasová a televizní společnost BBC (British Broadcasting Corporation) byla založena 1. ledna 1936 jako veřejnoprávní vysílací organizace, která se stala jedním z nejvýznamnějších médií na světě.
  6. Otevření Hooverovy přehrady: Hooverova přehrada na hranicích mezi Arizonou a Nevadou v USA byla dokončena a otevřena 1. března 1936. Tato přehrada je jednou z největších a nejdůležitějších vodních děl na světě

Rok 1937



Rok 1937 byl rokem s několika významnými událostmi na světové scéně. Zde je několik z nich:

  1. Šanghajský incident: Začátkem roku 1937 vypukl ozbrojený konflikt mezi Japonskem a Čínou, známý jako Šanghajský incident. Tento konflikt byl důležitých předzvěstí druhé čínsko-japonské války, která trvala až do roku 1945.
  2. Panická na Wall Street: Na konci roku 1937 se na Wall Street, burze v New Yorku, objevily obavy z recese a propad cen akcií. Tato událost, známá jako „Panická na Wall Street“, byla jednou z událostí, které přispěly k prohloubení Velké deprese v USA.
  3. Hindenburgova katastrofa: Dne 6. května 1937 došlo k tragickému neštěstí, když německý vzducholoď LZ 129 Hindenburg, která byla jednou z největších vzducholodí své doby, se zřítila při přistávání na letišti v New Jersey ve Spojených státech. Při této katastrofě zemřelo 36 lidí a vzducholoď byla zničena.
  4. Španělská občanská válka: Španělsko se nacházelo uprostřed občanské války mezi republikány a nacionalisty. V roce 1937 se jednalo o střední fázi této konfliktu, který pokračoval až do roku 1939.
  5. Založení Disneyho kresleného filmu „Sněhurka a sedm trpaslíků“: V roce 1937 byl uveden na trh první celovečerní kreslený film společnosti Walt Disney s názvem „Sněhurka a sedm trpaslíků“. Tento film se stal velkým komerčním úspěchem a zahájil éru celovečerních kreslených filmů.
  6. Marco Polo Bridge Incident: Dne 7. července 1937 došlo k incidentu na Marco Polo Bridge, který byl záminkou pro začátek Šanghajského incidentu a následného konfliktu mezi Japonskem a Čínou.
  7. Golden Gate Bridge: 27. května 1937 byl slavnostně otevřen Golden Gate Bridge, ikonický most přes záliv v San Franciscu v Kalifornii. Tento most se stal známým symbolem města San Francisco

Rok 1938



Rok 1938 byl značně dramatickým rokem v mezinárodních dějinách. Několik významných událostí, které se staly na světě v roce 1938, zahrnují:

  1. Mnichovská dohoda: Dne 30. září 1938 byla uzavřena Mnichovská dohoda mezi Velkou Británií, Francií, Německem a Itálií, která předala Sudety, část československého území obývaného německou menšinou, nacistickému Německu. Toto rozhodnutí bylo učiněno bez účasti Československa a bylo kritizováno jako zrada.
  2. Anšlus: Dne 12. března 1938 provedlo Nacistické Německo anšlus Rakouska, čímž byla Rakousko připojena k Německé říši. Tento akt byl proveden násilím a proti vůli rakouské vlády, což posílilo nacistickou moc a otevřelo cestu k dalším expanzím Třetí říše.
  3. Krize v Československu: Po ztrátě Sudet se Československo ocitlo v politické a vojenské krizi. Byla zvýšena německá agitace na zbytku československého území, což vedlo k nejistotě a napětí v regionu.
  4. Okupace pohraničí: Dne 1. října 1938, krátce po podepsání Mnichovské dohody, zahájilo Nacistické Německo okupaci českého pohraničí, které bylo předáno Německu na základě dohody. To vedlo k vysídlení statisíců Čechů a Židů z tohoto území.
  5. Křišťálová noc: Dne 9. listopadu 1938 provedli nacističtí příslušníci Křišťálovou noc, což byla série násilností a rabování židovských obchodů, synagog a domovů v Německu, Rakousku a Sudetech. Tato událost měla za následek zničení mnoha židovských majetků a zatčení tisíců Židů.
  6. Spor o Těšínsko: V květnu 1938 se rozhořel spor mezi Polskem a Československem o oblast Těšínska, které bylo etnicky smíšené a bohaté na průmysl.

Rok 1939



Rok 1939 byl plný významných událostí na světové scéně. Zde je několik z nich:

    1. září 1939: Německo napadlo Polsko, čímž začala druhá světová válka. Polsko bylo rychle dobyto a rozděleno mezi Nacistické Německo a Sovětský svaz podle tajného dodatku Molotov-Ribbentropova paktu, který byl uzavřen mezi Hitlerem a Stalinem v srpnu 1939.
    1. září 1939: Velká Británie a Francie vyhlásily válku Německu jako reakci na jeho útok na Polsko. Tím byl oficiálně zahájen konflikt mezi Spojenci (Velkou Británií, Francií a dalšími zeměmi) a Osou (Nacistickým Německem, Italským královstvím a Japonským císařstvím).
    1. září 1939: Sovětský svaz napadl Polsko ze východu v souladu s tajným dodatkem Molotov-Ribbentropova paktu. Polsko bylo tak rozděleno mezi Nacistické Německo a Sovětský svaz.
  1. Březen 1939: Nacistické Německo zabralo zbytek Československa a vytvořilo Protektorát Čechy a Morava, zatímco Slovensko bylo vyhlášeno jako nezávislý satelitní stát pod kontrolou Německa.
    1. listopadu 1939: Sovětský svaz zaútočil na Finsko v zimní válce, která trvala do března 1940. Sovětský svaz získal některá území Finska, ale ne dosáhl svých cílů.
    1. května 1939: Nacistické Německo zaútočilo na Nizozemsko, Belgie a Lucembursko, čímž začala tzv. západní kampaň během druhé světové války. Během několika týdnů byla většina těchto zemí dobyta Německem.
  2. Židovský exodus: V roce 1939 začal židovský exodus, kdy tisíce židovských uprchlíků opouštělo Nacistické Německo a obsazené území a snažili se najít útočiště v jiných zemích. Tisíce židovských uprchlíků se pokusilo emigrovat do Palestiny

Rok 1940



Rok 1940 byl zaznamenán jako rok plný významných událostí na světě. Níže je uveden seznam některých významných událostí, které se odehrály v roce 1940:

  1. Druhá světová válka: Německo vtrhlo do Dánska a Norska v dubnu 1940, čímž začalo okupaci těchto zemí během druhé světové války.
  2. Bitva o Británii: Od července do října 1940 probíhala bitva o Británii, která byla vzdušnou válkou mezi Spojeným královstvím a Německem. Britské letectvo Royal Air Force (RAF) odrazilo německý letecký útok a zabránilo německé invazi na Britské ostrovy.
  3. Evakuace z Dunkerque: V červnu 1940 proběhla evakuace spojeneckých vojsk, především britských, z francouzského přístavu Dunkerque poté, co byli spojenci obklíčeni německými vojsky během bitvy u Dunkerque.
  4. Marshallové plány: V červenci 1940 představil americký generál George Marshall své plány na zvýšení amerických vojenských sil a přípravu na možný vstup USA do druhé světové války.
  5. Přijetí Selective Training and Service Act: V září 1940 podepsal americký prezident Franklin D. Roosevelt Selective Training and Service Act, který zavedl povinnou vojenskou službu pro muže ve věku 21-35 let a umožnil tak zvýšení amerických vojenských sil.
  6. Vznik Varšavského gheta: V listopadu 1940 bylo v Polsku vytvořeno Varšavské ghetto, kam byli nuceni židovští obyvatelé Varšavy se stěhovat na příkaz nacistických okupantů.
  7. Výroba prvního počítače: V prosinci 1940 byl dokončen první programovatelný počítač, známý jako Z3, který byl vyvinut německým inženýrem Konradem Zusem. Jednalo se o první elektronický digitální počítač, který měl programovatelnou paměť.

Rok 1941



Rok 1941 byl významným rokem ve světových dějinách. Zde je několik významných událostí, které se staly na světě v roce 1941:

  1. Druhá světová válka pokračovala: V roce 1941 probíhaly důležité události druhé světové války. Německo, pod vedením Adolfa Hitlera, napadlo Sovětský svaz v červnu 1941 v rámci operace Barbarossa, což byla největší vojenská invaze v dějinách s cílem ovládnout Sovětský svaz. Tímto začala východní fronta druhé světové války. Japonsko také pokračovalo ve své expanzi v Asii a Tichomoří, napadlo Pearl Harbor v prosinci 1941 a tím vyhlásilo válku Spojeným státům a Velké Británii.
  2. Holocaust: V roce 1941 nacistické Německo pokračovalo ve svém systematickém vyhlazování židovského obyvatelstva a dalších pronásledovaných skupin. Masové vraždění, známé jako holocaust, bylo již v plném proudu, s tisíci lidí zabíjenými v koncentračních táborech a vyhlazovacích centrech.
  3. USA vstoupily do druhé světové války: V prosinci 1941 Japonsko provedlo útok na americkou námořní základnu Pearl Harbor na Havaji, což vedlo k oficiálnímu vstupu Spojených států do druhé světové války. Tím se USA staly klíčovým spojencem Velké Británie, Sovětského svazu a dalších spojenců v boji proti Osu (Nacistické Německo, Fašistické Itálie a Japonsko).
  4. Další události ve druhé světové válce: V roce 1941 proběhly také další důležité bitvy a události ve druhé světové válce. Například se konala bitva u Tobruku mezi spojeneckými silami pod vedením Británie a Německa, bitva u Smolenska na východní frontě mezi Německem a Sovětským svazem, a bitva o Hongkong, kde se střetly Japonsko a Velká Británie.
  5. Vznik ghett a koncentračních táborů: V roce 1941 nacistické Německo zřídilo první koncentrační tábory, včetně Auschwitz

Rok 1942



Rok 1942 byl zásadním rokem během druhé světové války, který přinesl několik významných událostí na světové scéně. Zde je několik klíčových událostí, které se staly v roce 1942:

  1. Bitva u Midway: Od 4. do 7. června 1942 proběhla jedna z nejdůležitějších námořních bitev druhé světové války, bitva u Midway. Mezi japonským a americkým námořnictvem došlo k rozhodujícímu střetnutí, ve kterém se podařilo americkým silám získat vítězství nad Japonskem, což znamenalo zvrat v průběhu války na Tichomoří.
  2. Bitva u Stalingradu: Mezi 17. červencem 1942 a 2. únorem 1943 probíhala jedna z nejkrvavějších bitev druhé světové války, bitva u Stalingradu. Německé síly se pokoušely dobýt sovětské město Stalingrad, ale nakonec byly poraženy sovětskou armádou, což znamenalo významný zvrat ve prospěch spojenců.
  3. Výsadková operace Torch: V listopadu 1942 proběhla výsadková operace Torch, kterou provedly Spojené státy americké a Velká Británie na území francouzského protektorátu Maroko, Alžírska a Tuniska. Tato operace byla součástí strategie spojenců pro osvobození severní Afriky od německé kontroly.
  4. Konference v Casablance: V lednu 1942 se konala konference v Casablance v Maroku, na které se setkali hlavní spojenečtí lídři, včetně amerického prezidenta Franklina D. Roosevelta a britského premiéra Winstona Churchilla. Na této konferenci byla přijata deklarace, která stanovila nekompromisní postoj spojenců k válečným cílům, včetně požadavku na bezpodmínečnou kapitulaci osi mocností.
  5. Holokaust: Během roku 1942 probíhal masový genocidní program nacistického Německa nazývaný Holokaust, který měl za cíl vyvraždění židovského obyvatelstva během druhé světové války. Byly zahájeny masové deportace Židů

Rok 1943



Rok 1943 byl významným rokem ve světových dějinách. Zde je několik klíčových událostí, které se staly na světě v roce 1943:

  1. Bitva u Stalingradu: Jedna z největších bitev druhé světové války, která probíhala mezi sovětskými a německými silami v městě Stalingrad (dnes Volgograd) v tehdejším Sovětském svazu. Bitva začala v červenci 1942 a skončila v únoru 1943, kdy byli Němci poraženi a zahájila se sovětská ofenzíva, která měla rozhodující vliv na průběh celé války.
  2. Casablanská konference: Setkání mezi hlavními spojeneckými vůdci – britským premiérem Winstonem Churchillem, americkým prezidentem Franklinem D. Rooseveltem a francouzským generálem Charlesem de Gaullem v lednu 1943 v Casablance v Maroku. Na konferenci bylo rozhodnuto o dalším směřování spojenecké války proti Osu, tedy proti nacistickému Německu, fašistické Itálii a císařskému Japonsku.
  3. Bitva v Kurském oblouku: Další významná bitva druhé světové války, která probíhala v červenci 1943 v Kurském oblouku na východní frontě mezi Německem a Sovětským svazem. Byla to největší tanková bitva v dějinách, ve které sovětská vojska odrazila německý útok a zahájila protiofenzívu, která byla prvním vážným porážkou nacistických sil na východní frontě.
  4. Teheránská konference: Další setkání hlavních spojeneckých vůdců – Churchilla, Roosevelta a sovětského vůdce Josefa Stalina – které se konalo v listopadu a prosinci 1943 v Teheránu, hlavním městě tehdejšího Íránu. Na konferenci byla dohodnuta strategie spojeneckých sil pro konečné poražení Osy a diskutovalo se o poválečném uspořádání Evropy.
  5. Vznik Ghettového povstání ve Varšavě: V dubnu 1943 vypuklo povstání v židovském ghettu ve Varšavě

Rok 1944



Rok 1944 byl zásadním rokem ve světových dějinách, zejména během druhé světové války. Zde je několik důležitých událostí, které se udály roku 1944:

  1. Operace Overlord: 6. června 1944 začal invazní den D, který byl součástí operace Overlord. Jednalo se o spojeneckou invazi na pláže Normandie ve Francii, která byla klíčovou fází osvobození Evropy od nacistické okupace.
  2. Bitva v Ardenách: V prosinci 1944 začala bitva v Ardenách, což byla největší pozemní bitva, která se odehrála během druhé světové války. Německá armáda zahájila ofenzívu proti spojeneckým silám v Belgii a Lucembursku, ale byla nakonec zastavena a tato bitva se stala zvratným bodem války na západní frontě.
  3. Osvobození Paříže: 25. srpna 1944 byla Paříž osvobozena spojeneckými silami, konkrétně francouzským povstáním a spojeneckou invazí v Normandii. To bylo důležité vítězství pro spojence a symbolický okamžik během druhé světové války.
  4. Konference v Bretton Woods: V červenci 1944 proběhla konference v Bretton Woods ve Spojených státech, která vedla k vytvoření Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Světové banky. Tyto organizace byly založeny s cílem obnovit světovou ekonomiku po druhé světové válce a stabilizovat měnový systém.
  5. Výsadková operace Market Garden: V září 1944 proběhla výsadková operace Market Garden, kterou provedly spojenecké síly pod vedením britského generála Montgomeryho. Operace měla za cíl obsadit mosty v Nizozemsku a ovládnout průmyslové regiony v Porúří, ale byla neúspěšná a spojenecké síly utrpěly těžké ztráty.
  6. Hnutí odporu: Po celé Evropě pokračovalo hnutí odporu proti nacistické okupaci. Mnoho odbojových skupin a partyzánských jednotek bojovalo proti nacistům, sabotuje jejich operace a poskytovalo zpravodajské informace spojencům.

Rok 1945



Rok 1945 byl jedním z nejvýznamnějších let v moderní historii. Zde je několik významných událostí, které se staly na světě v roce 1945:

  1. Konec druhé světové války: Rok 1945 byl rokem ukončení druhé světové války. 8. května 1945, známý jako Den vítězství v Evropě (VE Day), byla podepsána kapitulace nacistického Německa, což oficiálně ukončilo boje v Evropě. 6. srpna 1945 byla svržena atomová bomba na Hirošimu a 9. srpna 1945 na Nagasaki, což vedlo k kapitulaci Japonska 15. srpna 1945 a oficiálnímu ukončení druhé světové války 2. září 1945.
  2. Vznik Organizace spojených národů (OSN): 24. října 1945 byla podepsána Charty OSN, která založila Organizaci spojených národů (OSN) jako mezinárodní organizaci zaměřenou na udržování světového míru a spolupráci mezi národy.
  3. Postup sovětské armády a osvobození koncentračních táborů: Sovětská armáda postupovala na východní frontě během druhé světové války a osvobodila koncentrační tábory, jako například Osvětim, kde nacisté provedli masové vraždy a genocidu Židů a dalších etnických a náboženských menšin.
  4. Konference v Jaltě: Mezi 4. a 11. únorem 1945 se konala Jaltovská konference, na které se sešli tři hlavní spojenci – americký prezident Franklin D. Roosevelt, britský premiér Winston Churchill a sovětský vůdce Josef Stalin. Na konferenci byla projednávána poválečná uspořádání Evropy a světa, včetně rozdělení Německa a poválečných hranic.
  5. Vznik atomové bomby: V červenci 1945 byla provedena první úspěšná jaderná zkouška atomové bomby v rámci projektu Manhattan, který byl tajným americkým výzkumným projektem zaměřeným na vývoj jaderných zbraní během druhé světové války.
  6. Deklarace lidských práv: 10. prosince 1945

Rok 1946



Rok 1946 byl rokem plným událostí na světě. Zde je několik významných událostí, které se staly v roce 1946:

  1. Založení Organizace spojených národů (OSN): 24. října 1946 byla založena OSN jako mezinárodní organizace zaměřená na udržování mezinárodního míru a bezpečnosti, spolupráci mezi státy a řešení mezinárodních sporů.
  2. Projev „Železné opony“ Winstona Churchilla: 5. března 1946 britský premiér Winston Churchill přednesl projev ve Fultonu, Missouri, ve kterém použil termín „železná opona“ popisující dělení Evropy na západní a východní blok během studené války.
  3. Nürnberské procesy: Od 20. listopadu 1945 do 1. října 1946 probíhaly Nürnberské procesy, během kterých byli souzeni a odsouzeni váleční zločinci za jejich činy během druhé světové války.
  4. Založení UNESCO: 16. listopadu 1945 byla založena Organizace spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) s cílem podporovat mír a spolupráci mezi národy prostřednictvím vzdělání, vědy a kultury.
  5. Konference v Potsdamu: Konference spojeneckých vůdců (USA, Velká Británie a Sovětský svaz) se konala v Potsdamu, Německo, od července do srpna 1945, kde bylo rozhodnuto o poválečném uspořádání Evropy a přísném postihu nacistických válečných zločinců.
  6. Vznik nových států: V roce 1946 došlo k vzniku několika nových států, včetně Filipín, Jordánska, Libanonu a Sýrie, které získaly nezávislost na svých koloniálních mocnostech.
  7. Hnutí za občanská práva: V USA začalo hnutí za občanská práva, které se snažilo o rovnost rasových a občanských práv pro afroamerickou komunitu, včetně založení organizace NAACP (Národní sdružení na podporu barevných lidí) a prvního kongresu africkoamerických národních lídrů.

Rok 1947



Rok 1947 byl důležitým rokem s mnoha významnými událostmi po celém světě. Zde je několik klíčových událostí, které se staly v roce 1947:

  1. Rozdělení Indie: Dne 15. srpna 1947 získala Indie nezávislost na Velké Británii a byla rozdělena na dvě nezávislé země – Indii a Pákistán. Toto období bylo poznamenáno násilnostmi a etnickým násilím mezi hinduisty, muslimy a sikhismem, které vedly k rozsáhlému přesídlení obyvatelstva.
  2. Roswellský incident: V červenci 1947 byl nahlášen Roswellský incident, kdy byl údajně nalezen neidentifikovaný letoun v Roswellu, Nové Mexiko, ve Spojených státech. Toto událost se stala jedním z nejznámějších případů údajného setkání s UFO.
  3. Marshallovým plán: V červnu 1947 byl představen Marshallova plán, který byl ekonomickou pomocí Evropě po druhé světové válce. Plán byl navržen americkým ministrem zahraničí Georgem C. Marshallem a měl za cíl obnovit evropskou ekonomiku po válce.
  4. Vznik Organizace spojených národů (OSN): V říjnu 1947 byla podepsána Charterská listina, která založila Organizaci spojených národů (OSN) jako mezinárodní organizaci, která měla za cíl udržovat mezinárodní mír a spolupráci mezi zeměmi.
  5. Vznik CIA: Dne 18. září 1947 byl zákonem National Security Act založen Ústřední zpravodajská služba (CIA) ve Spojených státech. Tato organizace je odpovědná za získávání a analýzu zahraniční zpravodajské informace a provádění tajných operací.
  6. Vznik Izraele: Dne 14. května 1947 byla přijata rezoluce OSN č. 181, která navrhla rozdělení Palestiny na židovský stát a arabský stát. To vedlo k vyhlášení nezávislosti státu Izrael 14. května 1948.
  7. Studená válka: Rok 1947 byl začátkem studené války mezi Spojenými státy a Sovětským svazem

Rok 1948



Rok 1948 byl plný historických událostí po celém světě. Zde je několik významných událostí, které se odehrály v roce 1948:

  1. Vytvoření Izraele: Dne 14. května 1948 byl vyhlášen nezávislý stát Izrael, což znamenalo ukončení britského mandátu nad Palestinou a zahájení izraelsko-arabského konfliktu.
  2. Berlínská blokáda: Sovětský svaz zahájil blokádu západního Berlína dne 24. června 1948, což vedlo k následnému vzdušnému mostu spojenému s USA a Velkou Británií, aby dodávaly zásoby obyvatelům obleženého města.
  3. Deklarace lidských práv: Dne 10. prosince 1948 byla přijata Všeobecná deklarace lidských práv Valným shromážděním OSN, která stanovuje základní práva a svobody všech lidí na světě.
  4. Indická nezávislost: Dne 15. srpna 1948 získala Indie nezávislost na Velké Británii, což bylo doprovázeno rozdělením Indie na dvě části – Indii a Pákistán, což vedlo k násilnostem a migraci obyvatelstva.
  5. Vznik Organizace spojených národů (OSN): Dne 24. října 1948 vstoupila v platnost Charta Organizace spojených národů (OSN), která měla za cíl udržovat mezinárodní mír a spolupráci mezi státy.
  6. Výsledky voleb ve Velké Británii: Dne 5. července 1948 vyhrála Labouristická strana v parlamentních volbách ve Velké Británii, čímž byl zahájen období labouristické vlády vedené premiérem Clementem Attleem, který zahájil sérii sociálních reforem.
  7. Založení Státu Izrael: Dne 14. května 1948 byl vyhlášen nezávislý stát Izrael, což znamenalo vznik nového státu na Blízkém východě a zahájení izraelsko-arabského konfliktu.
  8. Založení Světové zdravotnické organizace (WHO): Dne 7. dubna 1948 byla založena Světová zdravotnická organizace (WHO), která je specializovanou agenturou Organizace spojených národů

Rok 1949



Rok 1949 byl rokem mnoha důležitých událostí po celém světě. Některé z nich zahrnují:

  1. Vznik Čínské lidové republiky: Dne 1. října 1949 byla vyhlášena Čínská lidová republika (ČLR) pod vedením Komunistické strany Číny (KSČ). Mao Ce-tung byl jmenován předsedou lidové republiky a stal se jejím vůdcem.
  2. Vytvoření Severního atlantického paktu: Dne 4. dubna 1949 byla podepsána Severoatlantická smlouva, která založila Severoatlantickou alianci (NATO). NATO je vojenská aliance mezi několika evropskými a severoamerickými zeměmi, které se zavázaly vzájemně bránit před agresí.
  3. Sovětský jaderný test: Dne 29. srpna 1949 provedlo Sovětské svazy svůj první úspěšný test jaderné bomby, čímž se stala druhou jadernou mocností po Spojených státech.
  4. Vznik Německé demokratické republiky: Dne 7. října 1949 byla založena Německá demokratická republika (NDR) na území sovětské okupační zóny v Německu. NDR byla socialistickým státem pod vlivem Sovětského svazu.
  5. Vznik Izraele: Dne 14. května 1949 vyhlásil David Ben Gurion nezávislost státu Izrael, který se stal židovským domovem na Blízkém východě.
  6. Vznik Rady Evropy: Dne 5. května 1949 byla podepsána Smlouva o založení Rady Evropy, mezinárodní organizace zaměřená na ochranu lidských práv, demokracii a právní stát.
  7. Dokončení berlínské blokády: Dne 12. května 1949 byla ukončena berlínská blokáda, kterou zavedli Sověti v reakci na zřízení Západoněmeckého státu. Blokáda trvala 11 měsíců a byla jedním z klíčových momentů studené války.
  8. Vznik Organizace spojených národů pro východní Karibik: Dne 30. července 1949 byla založena Organizace spojených národů pro východní Karibik (OAS)

Rok 1950



Rok 1950 byl významným rokem ve světových dějinách. Zde je několik významných událostí, které se staly na světě v roce 1950:

  1. Začátek Korejské války: Dne 25. června 1950 začala Korejská válka, když Severní Korea napadla Jižní Koreu. Tento konflikt mezi komunistickým Severem a kapitalistickým Jihem trval až do roku 1953 a zanechal po sobě miliony mrtvých a zničenou infrastrukturu.
  2. Vznik Středoevropského obranného paktu (SEATO): Dne 8. září 1950 byl podepsán Pakt o kolektivní bezpečnosti mezi Spojenými státy americkými, Velkou Británií, Francií, Austrálií, Novým Zélandem, Filipínami, Thajskem a Pákistánem, který měl za cíl chránit jihovýchodní Asii před komunistickou expanzí.
  3. McCarthyho hon na komunisty: V USA v roce 1950 začal senátor Joseph McCarthy hromadně obviňovat lidi z údajné komunistické činnosti a šíření komunistických idejí, což vedlo k období politického lovu na komunisty známého jako McCarthyho éra.
  4. Vznik Organizace spojených národů (OSN): Dne 24. října 1950 bylo podepsáno Charty Organizace spojených národů, která je mezinárodní organizací založenou na udržování míru, mezinárodní spolupráci a řešení globálních problémů.
  5. Zavedení prvního televizního vysílání v barvě: Dne 12. června 1950 bylo v USA zavedeno první televizní vysílání v barvě. Tím byly položeny základy pro další vývoj televizního vysílání a změnily se tak způsoby, jakými lidé sledovali zprávy a zábavu.
  6. Výroba prvního tranzistoru: V prosinci 1950 byl Bell Laboratories představil první tranzistor, což byla revoluční událost v oblasti elektroniky. Tranzistor byl základním kamenem pro vývoj moderních počítačů a elektronických zařízení.
  7. Vznik Evropského společenství uhlí a oceli (ESUO): Dne 9. května 1950 byla podepsána Pař

Rok 1951



Rok 1951 byl plný významných událostí na světové scéně. Zde je několik zajímavých událostí, které se staly v roce 1951:

  1. Vznik Evropského společenství uhlí a oceli (ESUO): Dne 18. dubna 1951 byla podepsána Pařížská smlouva, která založila ESUO. Tento mezinárodní organizace měla za cíl sjednotit evropské státy v oblasti uhlí a oceli a přispět k upevnění míru a spolupráce po druhé světové válce. ESUO byla předchůdcem Evropského hospodářského společenství (EHOS), které později přerostlo v Evropskou unii (EU).
  2. Korejská válka: V červnu 1951 pokračovala korejská válka, která vypukla v roce 1950 mezi Severní a Jižní Koreou. Konflikt byl součástí studené války mezi Spojenými státy a jejich spojenci na jedné straně a Sovětským svazem a Čínou na straně druhé. Boje se táhly až do roku 1953.
  3. Vznik Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství (FAO): Dne 16. října 1951 byla založena FAO, která je specializovanou agenturou OSN. FAO se zaměřuje na zlepšování světového zemědělství, výživy a potravinové bezpečnosti. Jejím hlavním cílem je snížit hlad a podpořit udržitelné zemědělství ve světě.
  4. První transkontinentální televizní vysílání v USA: Dne 12. června 1951 byl proveden první přenos televizního signálu z východního pobřeží na západní pobřeží Spojených států amerických. Tato událost byla považována za průlom v televizní technologii a umožnila šíření televizního vysílání na celém kontinentu.
  5. Vydání knihy „The Catcher in the Rye“: V červenci 1951 byla vydána kontroverzní a vlivná kniha „The Catcher in the Rye“ od J. D. Salingera. Tato kniha, vyprávějící příběh teenagera Holdena Caulfielda

Rok 1952

Zde je několik významných událostí, které se staly na světě v roce 1952:

  1. Smrt britského krále Jiřího VI.: 6. února 1952 zemřel britský král Jiří VI. Jeho nejstarší dcera, princezna Alžběta, se stala novou královnou Alžbětou II.
  2. Dokončení stavby první atomové elektrárny: V červenci 1952 byla dokončena stavba první komerční atomové elektrárny v Spojených státech. Elektrárna s názvem Shippingport Atomic Power Station byla umístěna ve státě Pensylvánie a stala se první atomovou elektrárnou na světě, která produkovala elektřinu do komerční sítě.
  3. Výbuch jaderné bomby na atolu Bikini: 1. března 1952 provedly Spojené státy test jaderné bomby na atolu Bikini v Tichém oceánu. Test s názvem „Ivy Mike“ byl prvním testem vodíkové bomby a měl obrovskou sílu.
  4. Ukončení války v Koreji: 27. července 1952 bylo podepsáno příměří mezi Severní a Jižní Koreou, které ukončilo válku v Koreji, která začala v roce 1950. Příměří vytvořilo demilitarizovanou zónu mezi oběma zeměmi, která existuje dodnes.
  5. Založení Evropského hospodářského společenství: 25. března 1952 byla podepsána Smlouva o založení Evropského hospodářského společenství (EHS), což byl předchůdce Evropské unie. Podepsaná smlouva se stala základem pro ekonomickou integraci několika evropských zemí.
  6. Velká smogová katastrofa v Londýně: V prosinci 1952 postihl Londýn velký smogový mrak, který způsobil tisíce úmrtí a ovlivnil zdraví mnoha lidí. Tato katastrofa vedla k zavedení nových environmentálních zákonů a regulací týkajících se znečištění ovzduší.
  7. Letecká nehoda letadla BOAC u ostrova Elba: 10. ledna 1952 se letadlo britské letecké společnosti BOAC, let č. 781, zřítilo do moře poblíž ostrova Elba. Zahynulo všech 35 cestujících

Rok 1953



Rok 1953 byl plný významných událostí na celém světě. Zde je několik zajímavých událostí, které se staly v roce 1953:

Korunovace královny Alžběty II.: Dne 2. června 1953 byla korunována královna Alžběta II. jako královna Spojeného království a dalších zemí Commonwealthu, po smrti svého otce, krále Jiřího VI.

Fidel Castro a jeho povstalci svrhli kubánského diktátora Fulgencia Batistu: Dne 1. ledna 1953 začal Fidel Castro spolu se svými povstalci bojovat proti kubánskému diktátorovi Fulgenci Batistovi. Povstání skončilo úspěšně 1. ledna 1959, kdy byl Batista svržen a Castro se stal novým vůdcem Kuby.

Ukončení korejské války: Korejská válka (1950-1953) skončila 27. července 1953 podepsáním příměří mezi Severní Koreou (podporovanou Čínou a Sovětským svazem) a Jižní Koreou (podporovanou Spojenými státy a dalšími spojenci). Nicméně formální mírová smlouva nebyla dodnes podepsána a korejský poloostrov zůstává fakticky rozdělený dodnes.

Výstup na Mount Everest: Dne 29. května 1953 dosáhli Edmund Hillary z Nového Zélandu a šerpa Tenzing Norgay z Nepálu vrcholu nejvyšší hory světa – Mount Everest.

Smrt Josifa Stalina: Dne 5. března 1953 zemřel Josif Stalin, generální tajemník KSSS a vůdce Sovětského svazu, který měl značný vliv na světové dění v té době.

Vypuštění prvního sovětského satelitu: Dne 4. října 1953 byl vypuštěn první sovětský umělý satelit Sputnik 1, čímž začala kosmická éra a závod do vesmíru mezi Sovětským svazem a Spojenými státy.

Konec britské vlády v Íránu: Dne 20. července 1953 byl svržen íránský premiér Mohammad Mosaddegh ve státním převratu podpořeném západními mocnostmi, včetně Velké Británie

Rok 1954



Rok 1954 byl plný významných událostí po celém světě. Zde je několik z nich:

V roce 1954 byla podepsána Ženevská dohoda, která ukončila francouzskou válku v Indočíně a rozdělila Vietnam na severní a jižní část podél 17. rovnoběžky. Toto rozdělení později vedlo k vietnamské válce.

V červnu 1954 se uskutečnila slavná bitva u Dien Bien Phu, kde vietnamští povstalci porazili francouzské jednotky a přispěli tak k ukončení francouzské vlády v Indočíně.

V roce 1954 byla podepsána Pařížská dohoda, která ukončila okupaci Rakouska a obnovila rakouskou nezávislost.

Ve Spojených státech byla v roce 1954 vyhlášena kontroverzní rozsudek ve známém soudním případu Brown vs. Zastupující rada pro školství Topeka, který zakazoval rasovou segregaci ve veřejném školství.

V Anglii byla v roce 1954 otevřena první komerční jaderná elektrárna na světě Calder Hall.

V červenci 1954 byla podepsána Ženevská dohoda, která ukončila francouzsko-vietnamskou válku a uznala nezávislost Laosu a Kambodže.

V roce 1954 byla zahájena výstavba Suezského průplavu, který spojuje Středozemní moře s Rudým mořem a umožňuje zkrácení námořních tras.

V roce 1954 byla založena Evropská kosmická agentura (ESA), která se stala jednou z předních mezinárodních organizací pro koordinaci a provádění kosmických výzkumných programů.

Ve sportu byla v roce 1954 první sezóna Mistrovství světa ve fotbale, kterou vyhrála německá fotbalová reprezentace, a také první ročník Mistrovství světa v motocyklových závodech silničních motocyklů (MotoGP).

V roce 1954 byla udělena první Nobelova cena za mír organizaci Červeného kříže za její práci v humanitární pomoci a péči o válečné oběti.

Rok 1955



Rok 1955 byl významným rokem ve světové historii. Zde je několik významných událostí, které se staly roku 1955:

  1. Smrt Alberta Einsteina: 18. dubna 1955 zemřel významný fyzik a teoretický fyzik Albert Einstein, který je nejznámější svou teorií relativity a formulací rovnice E=mc^2.
  2. Vznik Varšavské smlouvy: 14. května 1955 byla podepsána Varšavská smlouva, která byla vojenským paktem mezi Sovětským svazem a jeho satelity ve východní Evropě, včetně Polska, Československa, Maďarska, Rumunska, Bulharska a Východního Německa. Tato smlouva byla reakcí na západní alianci NATO, která byla vytvořena v roce 1949.
  3. Začátek vietnamské války: V roce 1955 začala eskalovat konflikt mezi Severním a Jižním Vietnem, který nakonec vedl k rozsáhlému konfliktu známému jako vietnamská válka. V roce 1955 byla na jihu zavedena nová vláda pod vedením Ngo Dinh Diema, která měla podporu ze strany Spojených států, zatímco na severu byl podporován komunisty vedený Ho Či Minem.
  4. Vznik Evropské hospodářské společenství: 25. března 1955 byla podepsána Římská smlouva, kterou byla založena Evropská hospodářská společenství (EHHS), která později vyústila v Evropskou unii. Podepsané státy byly Belgie, Německo, Francie, Itálie, Lucembursko a Nizozemsko.
  5. Vznik Disneyho Disneylandu: 17. července 1955 byl otevřen první Disneyland v Anaheimu v Kalifornii, který byl prvním tematickým parkem založeným společností Walt Disney.
  6. Výroba první mikrovlnné trouby: V roce 1955 společnost Tappan Company uvedla na trh první mikrovlnnou troubu určenou pro domácnosti, což zahájilo novou éru v kuchařských zvyklostech a změnilo způsob, jakým lidé vařili a ohřívali jídlo.

Rok 1956



Rok 1956 byl plný důležitých událostí po celém světě. Níže je uveden několik významných událostí, které se odehrály v roce 1956:

  1. Maďarské povstání: V říjnu 1956 vypuklo v Maďarsku povstání proti komunistické vládě a sovětské okupaci. Lidé demonstrovali za svobodu a demokracii, ale povstání bylo potlačeno sovětskými vojsky po několika týdnech krvavých bojů.
  2. Suezská krize: V červenci 1956 se izraelské, britské a francouzské síly pokusily obsadit Suezský průplav v reakci na národní znárodnění Suezského průplavu egyptským prezidentem Gamálem Násirem. Tato akce vyvolala mezinárodní krizi, kterou se podařilo vyřešit diplomatickou cestou.
  3. Hnutí za občanská práva v USA: V roce 1956 pokračovalo hnutí za občanská práva v USA, které se snažilo bojovat proti rasové segregaci a diskriminaci Afroameričanů. V tomto roce byla v Alabamě založena organizace Southern Christian Leadership Conference (SCLC) pod vedením Martina Luthera Kinga Jr.
  4. Sovětský svaz: V roce 1956 probíhala v Sovětském svazu éra „odtajnění“ pod vedením Nikity Chruščova, který se snažil provést některé reformy a uvolnit některé aspekty politického systému. Toto období však bylo později potlačeno, a to zejména po Maďarském povstání.
  5. Hnutí za nezávislost ve střední Africe: V roce 1956 začalo hnutí za nezávislost ve střední Africe, které vedlo k osamostatnění několika afrických zemí. Mezi tyto země patřily například Maroko, Tunisko a Maršíkův Egypt.
  6. Vědecké a technologické objevy: V roce 1956 byly učiněny některé významné vědecké a technologické objevy, včetně základního objevu v oblasti molekulární biologie, objevu antidepresiv a prvního komerčního použití obrazovky s plochým panelem.

Rok 1957



Rok 1957 byl ve světě plný událostí. Zde je několik významných událostí, které se staly v tomto roce:

  1. Sputnik 1: Sovětský svaz vypustil 4. října první umělou družici Země nazvanou Sputnik 1. Tímto se stal první zemský satelit a zahájil éru vesmírného výzkumu.
  2. Krize ve Suezském průplavu: V říjnu 1957 začala krize ve Suezském průplavu, která byla vyvolána nacionalizací průplavu egyptským prezidentem Gamálem Násirem. Krize vyústila v invazi Izraele, Spojeného království a Francie do Egypta, aby obnovili kontrolu nad průplavem.
  3. Události spojené s občanským právem: Rok 1957 byl také významný v boji za občanská práva v USA. V roce 1957 byl přijat Zákon o občanských právech z roku 1957, což byl první zákon o občanských právech po občanské válce, kterým byla chráněna volební práva afroamerických občanů.
  4. Vytvoření Evropského hospodářského společenství: V březnu 1957 byla podepsána Římská smlouva, kterou bylo založeno Evropské hospodářské společenství (EHSpS). EHSpS bylo předchůdcem Evropské unie (EU) a zahrnovalo země západní Evropy.
  5. Vznik NASA: V červenci 1957 byla založena Národní aeronautická a kosmická agentura (NASA) ve Spojených státech. NASA se stala významným hráčem ve vesmírném výzkumu a vývoji kosmických programů.
  6. Vydání románu „Na východ od ráje“: V roce 1957 byl vydán román „Na východ od ráje“ od amerického spisovatele Johna Steinbecka, který se stal bestsellerem a získal Pulitzerovu cenu. Román byl inspirován biblickým příběhem Kainova a Ábelova.
  7. Vznik společnosti Ford Edsel: V roce 1957 byla založena automobilová společnost Ford Edsel, která byla pojmenována po synovi zakladatele Ford Motor Company, Edselu Fordovi.

Rok 1958



Rok 1958 byl plný významných událostí na světě. Zde je několik z nich:

  1. Vznik Americké kosmické agentury NASA (National Aeronautics and Space Administration) dne 29. července 1958, která byla založena zákonem podepsaným prezidentem Dwightem D. Eisenhowerem. NASA se stala hlavní americkou agenturou pro výzkum a vývoj kosmických letů a zohrála klíčovou roli v historii dobytí Měsíce.
  2. Vypuštění prvního amerického umělého družice Explorer 1 dne 31. ledna 1958. Tento družice nesl na palubě vědecké přístroje, které objevily radiační pásy kolem Země, které byly později pojmenovány po vědci Jamesi Van Allenovi.
  3. Krize na Středním východě, známá jako Suezská krize, která vypukla v říjnu 1956, dosáhla svého vrcholu v roce 1958. Spor mezi Egyptem a spojenými silami Francie, Velké Británie a Izraele ohledně kontrolu nad Suezským průplavem vedl k vojenskému konfliktu, který měl dopady na globální politiku a ekonomiku.
  4. Vydání prvního komiksového časopisu MAD Magazine v říjnu 1958. Tento satirický časopis, který se zaměřuje na parodování populární kultury a masových médií, se stal ikonou amerického humoru a ovlivnil mnoho dalších komiksových a humoristických publikací.
  5. Zřízení Evropského hospodářského společenství (EHSS), předchůdce Evropské unie, podepsáním Římských smluv dne 25. března 1957. EHSS bylo založeno šesti evropskými státy (Belgie, Německo, Francie, Itálie, Lucembursko a Nizozemsko) jako hospodářský blok s cílem posílit hospodářskou spolupráci a politickou stabilitu v Evropě.
  6. Vydání prvního alba skupiny The Quarrymen, předchůdce slavných The Beatles. Toto album, nazvané „That’ll Be the Day“, bylo vydáno v červnu 1958 a obsahovalo první nahrávky tehdy ještě neznámého hudebního uskupení, které později získalo světovou slávu

Rok 1959



Rok 1959 byl plný významných událostí na světové scéně. Zde je několik zajímavých událostí, které se odehrály v roce 1959:

  1. Kuba – Revoluce na Kubě, kterou vedl Fidel Castro, dosáhla vrcholu a vyústila v pád vlády diktátora Fulgencia Batisty. Castro se stal premiérem Kuby a začal budovat socialistický stát.
  2. Vesmír – Sovětský svaz vyslal na oběžnou dráhu první kosmickou loď s posádkou, loděnikovskou loď Luna 1. Tato mise se stala prvním lidským objektem, který se dostal zemskou gravitací a proletěl kolem Měsíce.
  3. Tibeťané – Dalajláma, duchovní a politický vůdce Tibetu, byl donucen k útěku do exilu v Indii poté, co Čína upevnila svou kontrolu nad Tibetem a zrušila jeho autonomii.
  4. Aljaška – Aljaška se stala 49. státem USA poté, co byla přijata do Unie jako poslední stát.
  5. Antarktida – Devátá britská expedice na Jižní pól, známá jako Commonwealth Trans-Antarctic Expedition, dosáhla historického úspěchu, když britský dobyvatel polárních oblastí Vivian Fuchs a novozélandský horolezec Edmund Hillary dosáhli jižního pólu.
  6. Hudba – Populární rocková skupina The Motown Records byla založena v Detroitu, Michigan, USA, což přineslo novou éru v populární hudbě a umožnilo kariéry hudebních hvězd jako jsou The Supremes, The Four Tops, a Marvin Gaye.
  7. Španělsko – Generál Francisco Franco podepsal s USA dohodu o vojenské spolupráci, která umožnila Američanům používat základny ve Španělsku.
  8. Přírodní katastrofy – V Číně postihlo velké zemětřesení provincii S’-čchuan, které si vyžádalo více než 5 900 obětí.
  9. Nobelova cena – Nobelova cena za literaturu byla udělena Borisu Pasternakovi za jeho román „Doktor Živago“.

Rok 1960

Rok 1960 byl plný důležitých událostí po celém světě. Níže najdete několik významných událostí, které se odehrály v roce 1960:

  1. Vznik Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD): 30. září 1960 byla založena OECD, mezinárodní organizace, která se zaměřuje na hospodářskou spolupráci a rozvoj mezi svými členskými zeměmi.
  2. Vznik Afrikánského svazu (African Union, AU): 25. května 1963 byla založena AU, organizace sdružující africké státy s cílem podporovat jednotu, spolupráci a rozvoj v Africe.
  3. Vznik Svobodného obchodního sdružení (European Free Trade Association, EFTA): 3. května 1960 byla založena EFTA, organizace, která sdružovala evropské země s cílem podporovat volný obchod mezi svými členy.
  4. Začátek války ve Vietnamu: 8. listopadu 1960 byla zahájena válka ve Vietnamu, konkrétně jihozápadní části Vietnamu, mezi povstalci Vietkongu a vládou JihoVietnamské republiky podporovanou Spojenými státy.
  5. Vznik Organizace zemí vyvíjejících se průmyslové státy (Group of 77, G77): 15. června 1960 byla založena G77, organizace, která se snaží zastupovat zájmy rozvojových zemí na mezinárodní scéně.
  6. Vytvoření Organizace zemí vyvíjejících se průmyslové státy (Organisation for African Unity, OAU): 25. května 1963 byla založena OAU, organizace, která se snažila posilovat jednotu a spolupráci mezi africkými státy a bojovat proti kolonialismu.
  7. Získání nezávislosti několika afrických zemí: V roce 1960 získaly nezávislost některé africké země, včetně Kamerunu, Senegalu, Mali, Somálska, Madagaskaru a Konžského státu (dnes Demokratická republika Kongo).
  8. Vznik Mezinárodního paktu o občanských a politických právech: 16. prosince 1966 byl podepsán Mezinárodní pakt o občanských a politických právech

Rok 1961



Rok 1961 byl plný důležitých událostí a historických okamžiků na celém světě. Některé z nejvýznamnějších událostí, které se staly v roce 1961, zahrnují:

  1. Výroba a rozšíření antikoncepce: V roce 1961 byla schválena první antikoncepční pilulka, což mělo obrovský vliv na reprodukční zdraví a svobodu žen po celém světě.
  2. Kennedyho inaugurace: Na začátku roku 1961 se stal John F. Kennedy 35. prezidentem Spojených států amerických a stal se tak nejmladším zvoleným prezidentem v historii USA.
  3. Bajkonurský kosmodrom: Sovětský svaz v roce 1961 zahájil kosmickou éru tím, že vyslal prvního člověka do vesmíru. Jurij Gagarin se stal prvním člověkem, který uskutečnil kosmický let okolo Země.
  4. Stavba Berlínské zdi: V srpnu 1961 začala výstavba Berlínské zdi, která rozdělila Berlín na východní a západní část a stala se symbolem studené války.
  5. Zavedení Amnesty International: V roce 1961 byla založena organizace Amnesty International, která se zaměřuje na ochranu lidských práv po celém světě.
  6. Krize v Zátoce sviní: V dubnu 1961 se uskutečnil neúspěšný pokus o invazi Kubánců, podporovaných Spojenými státy americkými, na Kubu, který je známý jako Krize v Zátoce sviní a který měl významný dopad na vztahy mezi USA a Kubou.
  7. Dekolonizace Afriky: Rok 1961 byl také poznamenán procesem dekolonizace několika afrických zemí, které získaly nezávislost na svých koloniálních mocnostech.
  8. Vznik Organizace sjednocených národů pro výživu a zemědělství (FAO): V Říme byla v roce 1961 založena FAO, která se stala specializovaným úřadem OSN zabývajícím se zemědělstvím, výživou a zemědělským rozvojem.

Rok 1962



Rok 1962 byl plný významných událostí po celém světě. Některé z nejvýznamnějších událostí roku 1962 zahrnují:

  1. Kubánská raketová krize: V říjnu 1962 vyvolala Kubánská raketová krize napětí mezi Spojenými státy americkými a Sovětským svazem. Sovětský svaz umístil jaderné rakety na Kubě, což vedlo k nebezpečnému konfliktu mezi USA a Sovětským svazem. Napětí se nakonec uvolnilo diplomatickým řešením, které zahrnovalo dohodu mezi USA a Sovětským svazem, která zrušila umístění raket na Kubě a zamezila potenciálnímu jadernému konfliktu.
  2. Sametová revoluce: V roce 1962 začala série událostí, které vedly k „Sametové revoluci“ v Československu. Tato nekrvavá revoluce, která proběhla v listopadu a prosinci 1989, byla protestem proti komunistickému režimu a vyústila v pád komunistické vlády a nastolení demokracie.
  3. První televizní přenos přes Atlantik: Dne 10. července 1962 byl uskutečněn první živý televizní přenos přes Atlantský oceán. Bylo to historické a revoluční vykročení do vysílání na mezinárodní úrovni.
  4. Alžírská nezávislost: V červenci 1962 získala Alžírsko nezávislost od Francie po osmileté válce za nezávislost. Tato událost měla zásadní vliv na dekolonizaci afrických zemí a změnu geopolitické situace v této oblasti.
  5. První transatlantický let Concordem: Dne 26. září 1962 uskutečnilo britské a francouzské letectvo první transatlantický let supersonickým letounem Concorde. Tato událost představovala technický pokrok a inovaci v oblasti letectví.
  6. John Glenn se stal prvním Američanem ve vesmíru: Dne 20. února 1962 se americký astronaut John Glenn stal prvním Američanem, který obletěl Zemi ve vesmírné lodi Friendship 7. Tímto úspěchem USA dohnaly Sovětský svaz ve vesmírné závodě.
  7. Krymská krize: V květnu 1962

Rok 1963



Rok 1963 byl plný významných událostí na celém světě. Některé z nich zahrnují:

  1. Atentát na Johna F. Kennedyho: Dne 22. listopadu 1963 byl zavražděn 35. prezident Spojených států amerických, John F. Kennedy, během jízdy v otevřeném limuzíně ve městě Dallas, Texas. Tento atentát šokoval celý svět a měl hluboký dopad na americkou společnost.
  2. Hnutí za občanská práva: V roce 1963 vrcholilo hnutí za občanská práva v USA, které usilovalo o zrušení rasové segregace a diskriminace Afroameričanů. Byly uskutečněny významné protesty, včetně proslulého pochodu na Washington za práva a svobodu, během kterého Martin Luther King Jr. pronesl svůj slavný projev „Mám sen“.
  3. Krize v Zálivu: V roce 1963 zažila svět napětí kvůli politické a vojenské situaci na Blízkém východě. V červnu 1963 byla vyhlášena blokáda zálivu Akaba Egyptem, což vyvolalo obavy z dalšího konfliktu v této oblasti.
  4. Výstavba Berlínské zdi: V srpnu 1961 začala výstavba Berlínské zdi, která rozdělila Východní a Západní Berlín a stala se symbolickým symbolem studené války mezi Spojenými státy americkými a Sovětským svazem. V roce 1963 se situace kolem Berlínské zdi dále vyostřila.
  5. První žena ve vesmíru: Dne 16. června 1963 se sovětská kosmonautka Valentina Těreškovová stala první ženou ve vesmíru, když absolvovala let kosmickou lodí Vostok 6.
  6. Populární hudba: V roce 1963 se objevily mnohé významné události v populární hudbě, včetně vydání slavného alba „Please Please Me“ od skupiny The Beatles, které přineslo britskou invazi do Spojených států a začátek „Beatlesmania“.
  7. Významné události ve světě sportu: V roce 1963 proběhla řada významných sportovních událostí, včetně zahájení Zimních olympijských her v Innsbrucku, Rakousko