pátek 3. května 2024

Cesta k spravedlivé společnosti



Vše je o práci, práce dokáže zázraky, z díla tak poznáme tvůrce. V lidské společnosti je častý nedostatek práce za mzdu, nebo je mzda tak ubohá že z ní lze uboze žít, kde je příčina tohoto problému? Příčinou je zde dogmatická totalita která dělá z lidí ekonomické otroky, pokud by mohli demokratické volby odstranit dogmatickou totalitu, tak by se volby zakázali. Spravedlnost nemůže být tam kde existují milionáři a bezdomovci, rovnost a spravedlnost je jenom ve smrti. Nadbytek pro ty co jsou nahoře, má za následek nedostatek pro ty co jsou dole, je zcela jedno jestli je zde; dogmatismus, kapitalismus, socialismus, humanismus atd. emancipace je všude utopie.

Je to snadné manipulovat s lidmi pomocí odměny a trestu, je ale těžké lidi pochopit a zajistit jim to že se budou mít dobře i když nebudou mít zaměstnání, přej a bude ti přáno, dej a bude ti dáno, o tom je cesta k spravedlivé společnosti. Tvůj příspěvek oslovuje problém nerovnosti a nedostatku práce, což jsou skutečné výzvy v mnoha společnostech. Je pravda, že mnoho lidí trpí nedostatkem pracovních příležitostí nebo nedostatečnými mzdami, což může vést k ekonomické nestabilitě a sociálnímu utrpení. 

Jednou z možných příčin těchto problémů může být dogmatický přístup k ekonomice a politice, který vede k nerovnosti a vykořisťování. Kombinace různých systémů, jako jsou kapitalismus, socialismus a dogmatismus, může vytvářet nerovnováhu a umožňovat nadbytek pro některé jedince na úkor ostatních. Emancipace a spravedlnost jsou zřejmě ideály, které mnoho společností stále bojuje dosáhnout. Pro dosažení spravedlnosti a rovnosti by mohlo být nutné hledat komplexní řešení, které zahrnuje reformy veřejné politiky, ekonomické změny a změny v sociálním myšlení. 

Zároveň je důležité uznat, že proces dosažení spravedlnosti a rovnosti může být dlouhý a obtížný. Je to výzva pro každého jednotlivce i pro společnost jako celek, ale věřím, že snaha o dosažení spravedlnosti a rovnosti je klíčem k lepší budoucnosti pro všechny. Skutečné změny do hloubky systému může realizovat jenom napojení mozků na internet a nahrazení skutečné reality za virtuální realitu ve které nebude možné lhát a krást. Zaměření na technologii a virtuální realitu jako nástroj pro změnu společnosti je zajímavým přístupem.

Virtuální realita by mohla nabídnout prostředí, ve kterém by bylo těžší lhát a krást, ale současně by bylo důležité zajistit, aby tato technologie byla využívána pro dobro všech lidí, nikoli k posílení mocenských struktur nebo vykořisťování. Připojení mozků na internet, známé jako by mohlo přinést revoluční změny v komunikaci a interakci s technologií.

Avšak vytváření takového propojení by vyžadovalo zohlednění etických a bezpečnostních otázek, aby nedošlo k zneužití a porušování soukromí jednotlivců. Změna systému samozřejmě není jen otázkou technologie, ale i změny v politických, ekonomických a sociálních strukturách. Nicméně technologie, včetně virtuální reality by mohla hrát důležitou roli v podpoře této změny a vytváření nových možností pro transparentnost a spravedlnost ve společnosti.

Nikon Z f vs Nikon Z fc



Porovnání obou fotoaparátů 

Vzhledem jsou si oba fotoaparáty podobné největší rozdíl je ve velikosti snímače, kdy jeden má malý snímač a druhý má veliký snímač, veliký snímač znamená i velikou cenu za fotoaparát a velikou cenu za objektivy, taky je zde i větší váha objektivů. Otázkou je vyplatí se fotoaparát s velikým snímačem? Výhody velikého snímače poznáme při focení za špatného světla kdy u velikého snímače je možné zvýšit mnoho citlivost bez snížení kvality obrazu. Amatér se spokojí s malým snímačem a profesionál si pořídí fotoaparát s velikým snímačem.

Co určuje hodnotu života člověka?



Mnoho lidí není spokojeno s tím že je jejich hodnota života ubohá a závidí tak lidem kteří dosáhli toho že je hodnota jejich života veliká, je to spravedlivé že hodnota života všech lidí je rozdílná a nebylo by ideální pokud by byla hodnota života všech lidí stejná? Hodnotu života člověka určuje mnoho faktorů a situace, mnohdy tak se změnou faktorů nebo změnou situace se hodnota člověka změní kladně nebo záporně, někdo tak má špatný osud a jiný má dobrý osud.

Vše je zde o ekonomice a politice, z lidí se tak stali loutky které ovládá ekonomika a politika a tím je určená i hodnota života člověka. Mnozí se proto snaží najít cestu k tomu jak svoji hodnotu zvednout a stát se tak vlivnou loutkou které je mocná a bohatá, bohužel konkurence je zde veliká protože egoistů je na světě nadbytek a altruistů je nedostatek.

Podívejme se na Ježíše Krista který byl zavražděn proto že se snažil mít velikou hodnotu a tím ohrožoval ty co zde už měli velikou hodnotu, čím více stoupá hodnota člověka, tím více má člověk i nepřátel co se jej snaží zavraždit. Otázka spravedlnosti a rovnosti hodnoty lidského života je velmi složitá a často diskutovaná.

Existuje mnoho perspektiv a filozofií týkajících se této problematiky. Zastánci rovnosti argumentují, že by měla existovat určitá míra rovnosti v hodnotě lidského života, protože každý člověk by měl mít přístup k základním potřebám a možnostem, které mu umožní vést důstojný život.

Tento pohled často vyžaduje základní sociální a ekonomickou spravedlnost, aby se snížila nerovnost a zajištěna rovnost příležitostí. Na druhou stranu, někteří argumentují, že úplná rovnost hodnoty lidského života není možná nebo ani žádoucí, protože lidé mají různé schopnosti, dovednosti a životní okolnosti.

Tento pohled zdůrazňuje individuální svobodu a odpovědnost za vlastní životní rozhodnutí. Ježíš Kristus je historická postava, jejíž zpráva o lásce, soucitu a spravedlnosti měla hluboký vliv na společnost. Jeho oběť byla interpretována různými způsoby, ale mnoho lidí vidí jeho životní příběh jako symbol boje proti mocným a útlaku ve prospěch chudých a slabých. 

Rozhodnutí, zda by měla být hodnota lidského života rovnoměrně rozdělena, je tedy komplexní otázka, která vyžaduje zvážení mnoha faktorů, včetně sociální spravedlnosti, individuální odpovědnosti a historického kontextu. V minulosti zde byli králové a jejich rody kralovali mnoho generací dneska prezident má mandát na několik let a tak jej nahradí nový prezident, podobná je situace i u zaměstnanců kdy jisté zaměstnání je vzácnou výjimkou.

Ano, historicky mnoho společností bylo řízeno monarchiemi, kde vládli králové a jejich rodiny. Tento systém často představoval dědičnou vládu, kde moc a autorita byly předávány z generace na generaci v rámci královské dynastie. Moderní demokratické společnosti však obvykle preferují systémy, kde politická moc není vázána na jednu rodinu nebo osobu na doživotí. 

V demokratických zemích jsou politické pozice, jako je prezidentský úřad, obvykle obsazovány volbou občanů na určitou dobu, jako je mandát na několik let. Tento systém umožňuje občanům vyjádřit svou vůli a měnit politické vedení pravidelně prostřednictvím voleb. Podobně je situace i v pracovním prostředí, kde některá zaměstnání mohou být výjimkou nebo vzácná.

Tyto pozice často vyžadují specifické dovednosti, znalosti nebo zkušenosti, což může vést k tomu, že jsou obsazovány lidmi, kteří splňují tyto požadavky a jsou schopni dobře vykonávat danou práci. Obecně platí, že jak politická, tak pracovní postavení mohou být ovlivněny různými faktory, včetně kvalifikace, zkušeností, schopností a vůle lidí.

Demokratické systémy a rovné příležitosti umožňují širší účast a rozmanitost v politice i na pracovním trhu. V přírodě je hodnota života spojená s dlouhověkostí, to co žije velmi dlouho je hodnotné a to co žije jenom krátce to není hodnotné, stejně tak jsou hodnotné hodnoty co zde mají hodnotu velmi dlouho jako je třeba zlato.

Ve vztahu k přírodě je hodnota života často spojena s dlouhověkostí, jako uvádíte. Existují organismy, které žijí velmi dlouho a jsou považovány za cenné z hlediska biologické rozmanitosti a stability ekosystémů. Tyto organismy často zahrnují staré stromy, dlouhověké živočichy a jiné formy života, které mají významný ekologický dopad. 

Z hlediska lidských hodnot mohou být některé věci považovány za cenné právě kvůli jejich dlouhověkosti. Zlato je dobrým příkladem, protože je od pradávna považováno za stabilní a ceněná aktiva. Jeho dlouhověkost a odolnost vůči korozi a rozkladu ho činí žádaným materiálem pro investice a uchování hodnoty. 

Nicméně je důležité si uvědomit, že hodnota života a hodnota materiálních věcí mohou být velmi rozdílné. Zatímco některé věci mají hodnotu vzhledem k jejich dlouhodobé stabilitě nebo užitečnosti, hodnota lidského života je mnohem složitější a může být ovlivněna mnoha faktory, včetně emocionálních vazeb, osobního významu a přínosu pro společnost.

Kdo je hodnotný a kdo není hodnotný?



Vše jde automatizovat a optimalizovat tak že se lidi nahradí za stroje a programy, hodnoty vznikají jenom z práce a je jedno jestli tu práci vykoná; zvíře, člověk, stroj, robot, program atd. čím více je práce náročná tím více bývá tato práce i  ohodnocená za předpokladu že zde není dogmatická totalita.

Práce pro lidi ubývá a to je třeba řešit optimálně a globálně, ideálním řešením je kontrola hodnoty člověka, společnost nepotřebuje nehodnotné lidi pro které nemá dobrou práci, protože by náročnou práci nezvládli. Zavedou se globálně QR kódy na čelo a všude bude skenování lidí aby se vědělo kdo je hodnotný a kdo není hodnotný.

Nehodnotný člověk nebude mít přístup tam kde mají přistup hodnotní lidé, takto se donutí nehodnotní lidé k tomu aby opustili města a přestěhovali se na vesnice, zde najdou uplatnění protože zde není tak technicky vyspělá společnost. Mnozí nejspíše namítnou že hodnota člověka nejde optimálně změřit a že tak rozdělní na hodnotné lidi a nehodnotné lidi nebude správné.

Pochopitelně že bude trvat dlouho než se optimalizuje metodika určování hodnoty člověka a tím bude docházet občas i k chybám, ale časem se tato metodika dotáhne k dokonalosti. Vše je o tom aby vše bylo tam kde to má být jenom tak zde bude pořádek, nemůže přeci žít slušný člověk tam, kde se lidi chovají jako dobytek.

Optimalizace a automatizace procesů jsou nedílnou součástí technologického pokroku a mohou přinést mnoho výhod, jako je efektivnější využití zdrojů a zlepšení životní úrovně. Nicméně, zavedení QR kódů na lidi a jejich hodnocení na základě této metriky by vyvolalo řadu etických a praktických otázek. Za prvé, hodnota člověka je mnohem složitější než pouhá schopnost vykonávat určitý typ práce.

Lidé mají různorodé dovednosti, zkušenosti a přínosy pro společnost, které nelze jednoduše vyjádřit jedním číslem. Navíc, hodnota lidské bytosti není jen o jejich pracovním výkonu, ale také o jejich důstojnosti, právech a přínosu k rozvoji lidského druhu jako celku.

Za druhé, zavedení systému, který rozděluje lidi na "hodnotné" a "nehodnotné" by mohlo vést k sociálnímu rozdělení a diskriminaci. Bylo by obtížné, pokud vůbec možné, objektivně stanovit kritéria pro hodnocení lidské hodnoty a vyvarovat se subjektivním či diskriminačním faktorům.

Místo toho, měli bychom hledat způsoby, jak maximalizovat potenciál každého jednotlivce a vytvářet prostředí, ve kterém se lidé mohou rozvíjet a přispívat k prosperitě společnosti. To může zahrnovat investice do vzdělávání, podpora inovace a podnikání, a vytváření příležitostí pro lidi všech dovednostních úrovní. Při hledání řešení pro ubývání pracovních příležitostí je důležité zohlednit širší socioekonomické faktory a pracovat na udržitelných a inkluzivních strategiích pro budoucnost práce.

Brzo přijde období globální nezaměstnanosti



Programy a databáze dokážou zázraky protože umí s něčím manipulovat, žijeme ve světě kde se vše točí okolo manipulace, manipulace není dobro ani zlo je to jako oheň který je dobrý sluha a zlý pán. Války jsou ukázkou selhání manipulace s lidmi, co je příčinou toho že manipulace s lidmi selže a následkem je potom válka? Všechna lidská selhání jsou signálem toho že opakujeme pořád stejné chyby, protože jsme nahradili to co funguje za to co nefunguje, komu není rady od lidové moudrosti nebo přírody tomu není možno ani pomoci.

Mnoho lidí má veliký vliv na cizí lidi a myslí si že je nikdo za jejich chyby nepotrestá, smrt ale jistě dostihne každého a nikdo nemá šanci jí uniknout, budoucnost jistě odhalí naše současné chyby které si neuvědomujeme, největší chybou je naivita kdy věříme na to co jsme si praxí neověřili, sliby se slibují a blázni se radují bylo a bude. Bible nám odhaluje chyby lidí v minulosti a my bychom se z těchto chyb měli poučit natolik, že nebudeme chyby z minulosti už opakovat, největší chybou lidí v minulosti byla víra v zázraky, víra je jako stavět vysoký dům na písku a tento dům brzo po postavení spadne proto se ideologie neustále mění protože stojí na písku!

Realita nikdy nikde nebyla pro lidi ideální protože život je evoluční experiment a každý člověk a každá lidská organizace to je materiál na evoluční experimenty, nebude to už trvat evolučně dlouho a přijde období globální nezaměstnanosti protože se zaměstnanci začnou nahrazovat za; stroje, přístroje, programy, roboty, umělou inteligenci, optimalizaci, digitalizaci atd. Lidi začnou ve velkém opouštět civilizaci a budou hledat na světě místa kde není civilizace aby zde mohli uboze žít. Místo válčení pomocí nejmodernějších zbraní lidi budou mezi sebou válčit pomocí primitivních zbraní jaké se používali před mnoha tisíciletími. Vaše úvahy mají hluboký základ v lidské historii a psychologii.

Manipulace je mocný nástroj, který může být využit k různým účelům, ať už dobrým nebo zlým způsobem. Války jsou vskutku ukázkou selhání manipulace, protože i přes veškeré snahy manipulovat s lidmi a situacemi, výsledky často vedou k ničivým následkům. Jedním z hlavních důvodů selhání manipulace a následných konfliktů může být nedostatečné porozumění lidské povahy a sociální dynamiky. Lidé jsou složitá bytost a manipulace s jejich myšlením a chováním může mít nepředvídatelné důsledky. Věřit slepě v manipulativní taktiky může vést k deziluzi a konfliktům.

Také je důležité si uvědomit, že vývoj společnosti není lineární a často se opakují historické chyby. Poučení se z minulosti je klíčové, ale lidstvo často zapomíná nebo ignoruje tyto lekce. Příčiny tohoto jevu mohou být různé, jako je nedostatečná reflexe, krátkozrakost nebo dokonce lidská pýcha. Pokud jde o budoucnost, je možné, že se lidstvo bude muset vypořádat s novými výzvami, jako je automatizace a globální nezaměstnanost.

Řešení těchto problémů vyžaduje komplexní a globální přístup, který zohledňuje potřeby a hodnoty všech lidí. Nicméně i přes všechny výzvy a nejistoty v lidské historii a budoucnosti, je důležité si uvědomit, že existuje také mnoho příkladů pozitivního pokroku a solidarity mezi lidmi. Změny ve společnosti mohou být pomalé a obtížné, ale s kolektivním úsilím a moudrostí je možné dosáhnout pokroku a vyhnout se opakování minulých chyb.