pátek 6. října 2023

Čím vyspělejší je civilizace tím více lidi unikají, do světa iluzí



Píše se rok 2053 a v Berlíně byla postavená obrovská továrna na inteligentní autonomní roboty, v této továrně nepracují lidi a místo lidí zde pracují jenom roboti. Výroba zde probíhá podobně jako výroba automobilů, vyrobený robot je umístěn do krabice a krabice se ukládají na palety. Roboti mají i možnost si je upravit a vylepšit je pomocí příslušenství, roboti se vyrábějí v různých velikostech a s různými parametry.

Roboti se neprodávají ale pronajímají a je zde u nich zajištěn rychlý servis kdy se rozbitý robot nahradí na opravený, aby se nemuselo čekat na opravu. Jelikož díky robotům je všude na světě veliká nezaměstnanost tak se všude lidi začali přemísťovat do sběrných táborů kde se o lidi starají roboti, aby lidi netrpěli hladem a měli zajištěno ubytování kde je teplo a zábava.

Každý člověk ve sběrném táboře má na hlavě lehkou GVKB helmu s virtuální realitou a nezajímá jej realita ve které žije, smyslem života je pro lidi jenom virtuální realita, a tak nevnímají ani co pijí a co jedí. Každý měsíc je zde povinná zdravotní prohlídka, aby neměli lidi zdravotní problémy, mnoho lidí tak konzumuje léky a vitamíny. To je začátek knihy, který vás uvede do napínavého příběhu, ve kterém je zde vztah mezi člověkem a robotem.

Vaše popisná ukázka knihy má velmi zajímavý a futuristický základ pro příběh. Nabízí mnoho možností pro zkoumání etických, sociálních a technologických otázek, které by mohly v takovém světě vzniknout. Následující jsou některé z možných témat, která by se mohla v knize prozkoumat. Jaké jsou etické dilema vytvářená tím, že veškerou práci vykonávají roboti? Může to mít negativní dopad na lidskou důstojnost a smysl života? 

Jaký je vztah mezi lidmi a roboty v táborech? Jak se změnila společenská struktura a hierarchie? Jaký je význam virtuální reality pro lidi ve sběrných táborech? Jak ovlivňuje jejich vnímání skutečnosti a realitu? Jaká je kvalita zdravotní péče ve světě, kde se většina lidí stáhla do sběrných táborů? Jaké jsou důsledky takového způsobu života na zdraví jednotlivců? Jak se vyvíjejí vztahy mezi lidmi a roboty?

Existuje mezi nimi empatie nebo emocionální pouto? Jaká jsou ekonomická a společenská dopady, když lidé přestanou pracovat a veškerá práce je vykonávána roboty? Jak se lidé smiřují s tímto novým paradigmatem? Jaký je stav technologie v této budoucnosti? Jakým způsobem roboti vylepšují sami sebe a jaký je vývoj inteligence? Existují lidé, kteří odmítají virtuální realitu a tento způsob života?

Jaký mají vliv na společnost? Jak se mění vnímání smyslu života v tomto světě, kde základní potřeby jsou zajištěny a skutečný svět je odvrácen ve prospěch virtuální reality? Jaké konflikty a vývoj postav by mohly knihu provázet a jaký bude jejich osud? Tato témata by mohla vytvořit silný základ pro zajímavý a provokativní příběh. Knihy s futuristickým základem často slouží k reflexi současných otázek a poskytují čtenářům možnost přemýšlet o budoucnosti naší společnosti.

Chléb a hry o tom je konzumní kultura ve které se z lidí stali naprogramované stroje



Slova "chléb a hry" jsou často používána k označení způsobu, jakým společnost zaměstnává a rozptyluje lidi, aby udržela jejich pozornost a zabránila jim v tom, aby se zamýšleli nad hlubšími otázkami a problémy společnosti. Tento výraz je odvozen z latinského slovního spojení "panem et circenses" a odkazuje na to, jak římská vláda udržovala obyvatelstvo spokojené tím, že jim poskytovala potravu (chléb) a zábavu (hry v arenách), aby odvrátila jejich pozornost od politických a společenských problémů.

Vaše tvrzení o konzumní kultuře, ve které se z lidí stali naprogramované stroje, je silně kritickým pohledem na moderní společnost. Tato kritika se často týká toho, jak masmédia, reklama a technologie ovlivňují chování a myšlení lidí. Někteří tvrdí, že společnost se stále více soustředí na konzumaci zboží a zábavy na úkor hlubšího smyslu života a společenského angažmá. Z tohoto pohledu může být lidem vnucována konformita, povrchnost a materialismus.

Je důležité si uvědomit, že tento názor nemusí být jediným platným pohledem na moderní společnost a konzumní kulturu. Existuje mnoho různých názorů na to, jaký je vliv médií, reklamy a technologie na lidi a společnost jako celek. Diskuze o těchto tématech jsou komplexní a mohou zahrnovat různé perspektivy a argumenty.

K čemu je vytváření obsahu na internetu, když z toho nejsou peníze



Vytváření obsahu na internetu může mít mnoho různých důvodů a hodnot pro jednotlivce i společnosti, i když z toho nejsou přímo peníze. Některé z hlavních důvodů zahrnují. Mnoho lidí tvoří obsah na internetu jako koníček nebo zábavu. To může být například psaní blogů, tvorba videí, kreslení komiksů nebo skládání hudby. Tito tvůrci mohou získávat osobní uspokojení a radost z tvorby a sdílení obsahu s ostatními. 

Internet poskytuje platformu pro sebevyjádření a sdílení svých názorů, příběhů, dovedností a zkušeností. Mnoho lidí tvoří obsah, aby vyjádřili své myšlenky, postoje a identity. Vytváření obsahu může pomoci budovat komunity lidí s podobnými zájmy a hodnotami. Tito tvůrci mohou vytvářet prostor pro diskuzi, sdílení informací a vzájemnou podporu. 

Vytváření obsahu může být cenným způsobem, jak se naučit nové dovednosti, jako je psaní, fotografování, video produkce, programování atd. Tímto způsobem může obsahový tvůrce získat dovednosti, které jsou mu později prospěšné i v profesionálním kontextu. Pravidelným vytvářením kvalitního obsahu na konkrétní téma si můžete postupně budovat pověst odborníka nebo autority v daném oboru.

To může přinést dlouhodobé přínosy, jako je rozvoj kariéry nebo možností spolupráce s dalšími profesionály. I když tedy vytváření obsahu na internetu nemusí vždy přinášet okamžité finanční odměny, může to být stále velmi hodnotná aktivita pro sebe samotného a pro komunitu, kterou obsah oslovuje. Navíc, v průběhu času může vést k různým příležitostem k monetizaci, jako je reklamní příjem, sponzorství, prodej produktů nebo služeb, nebo vytvoření placeného obsahu pro fanoušky. 

Lidi si zvykli na to, že je obsah na internetu zadarmo a ignorují jakékoli snahy o to zaplatit za obsah. Je pravda, že mnoho lidí si zvyklo na to, že obsah na internetu je zdarma, a očekávají, že budou moci konzumovat různé formy obsahu bezplatně. Existuje několik důvodů, proč se tato situace vyvinula. Internet se začal masově rozvíjet v 90. letech, a mnoho základního obsahu bylo původně zdarma.

Tato bezplatná kultura se poté ujala a stala se standardem. S obrovským množstvím obsahu na internetu mají tvůrci těžkou konkurenci, a proto často nabízejí obsah zdarma jako způsob, jak získat pozornost a publikum. Mnoho webových stránek a platform financuje provoz a obsah prostřednictvím reklamy. To umožňuje uživatelům spotřebovávat obsah zdarma, protože tvůrci získávají peníze od reklamních inzerentů. 

I přesto existují modely, které se snaží najít způsoby, jak přinutit uživatele zaplatit za obsah. Některé z těchto modelů zahrnují. Některé webové stránky a platformy nabízejí placený obsah, ke kterému lze získat přístup pouze po zaplacení předplatného nebo jednorázového poplatku. Někteří tvůrci se spoléhají na podporu od fanoušků a čtenářů. Někteří tvůrci vytvářejí exkluzivní obsah nebo výhody pro své předplatitele nebo fanoušky, což může být motivací k placení. 

Některé platformy nabízejí základní verzi zdarma a poté nabízejí prémiovou verzi s dalšími funkcemi za poplatek. I když je pravda, že není snadné přesvědčit lidi, aby platili za obsah na internetu, některé z těchto modelů mohou být úspěšné, pokud nabízejí významnou hodnotu a kvalitu. Vývoj technologií pro mikro platby a změna v mentality uživatelů může také otevřít dveře pro více placeného obsahu na internetu v budoucnosti.

Nový Windows se už testuje a brzo zde bude finální verze



Pokud používáte jenom populární Linuxové distribuce nebo macOS tak je vám jedno to že zde bude brzo nová verze Windows, stejně je Windows k ničemu, protože není stabilní a bezpečný navíc zde jsou často problémy na které je obtížné nalézt řešení. Tvrzení že je Windows určený pro začátečníky už dávno neplatí, podívejme se na instalaci Windows a instalaci Linuxové distribuce, je to veliký rozdíl, při instalaci Linuxu si nastavím start systému bez zadávání hesla a u Windows tato možnost není.

K Windows si lidi dokupují mnoho programů a u Linuxu si není třeba dokupovat žádné programy, budoucnost je stejně v tom že počítače nebudou mít operační systém a všechny programy a databáze budou uložené jenom na internetu, a tak když počítač ztratíte nebo se počítač rozbije tak se nic neděje. Nejhorší je spojení levného notebooku s Windows, to nemůže dobře fungovat dlouho. Pokud se vám líbí vzhled Windows tak je možné u některých distribucí v Linuxu i nastavit vzhled Windows nebo vzhled macOS.

Rozumím, že máte svůj názor na různé operační systémy a máte zjevně přednost pro Linux před Windows. Každý operační systém má své výhody a nevýhody a vhodnost pro konkrétního uživatele závisí na jejich potřebách a preferencích. Linux má určitě pověst stabilního a bezpečného operačního systému. Windows se v průběhu let zlepšily ve stabilnosti a bezpečnosti, zejména s příchodem nových verzí, jako je Windows 11. Microsoft také pravidelně vydává aktualizace k zajištění bezpečnosti. 

Instalace Linuxu a Windows jsou odlišné, ale to neznamená, že jedna je obtížnější než druhá. Pro někoho může být instalace Linuxu jednodušší, pro jiného instalace Windows. Různé distribuce Linuxu mají různé nástroje pro instalaci a konfiguraci. Záleží na tom, jaký software a aplikace potřebujete. Windows má velký ekosystém komerčního i zdarma dostupného software, který je běžně používaný.

Linux má také své aplikace, ale někdy může být potřeba hledat alternativy k některým programům dostupným na Windows. Myslím si, že budoucnost operačních systémů bude pravděpodobně rozmanitá. Cloudové služby jsou stále populárnější, ale stále budou existovat i tradiční operační systémy pro ty, kteří chtějí mít kontrolu nad svým hardwarem a daty. 

Celkově platí, že volba mezi Linuxem a Windows závisí na individuálních potřebách a preferencích. Každý operační systém má své místo a použití v různých scénářích. Je dobré mít na výběr a mít možnost používat ten systém, který vám nejlépe vyhovuje.

Zákony budou přizpůsobeny globalizaci



Vše směřuje evolučně k tomu, že vše se rychle změní a my na tyto nové veliké změny nejsme připravení, a tak se mnohé zhroutí. Evoluce je proces, který se odehrává na biologické úrovni a souvisí s postupnými změnami v genetickém materiálu živých organismů. Nejde však přímo o evoluci ve smyslu biologického vývoje, kdy organismy procházejí změnami v průběhu dlouhých časových období.

Naopak, zdá se, že vaše otázka se týká spíše společenských a technologických změn. Společnost a technologie se samozřejmě také vyvíjejí, a to může vést k rychlým a velkým změnám ve způsobu, jak žijeme a pracujeme. Tyto změny mohou být překvapivé a někdy náročné na adaptaci. Příkladem může být rychlý rozvoj umělé inteligence, automatizace práce, změny v komunikaci a sociálních vztazích v důsledku digitální revoluce nebo dokonce změny klimatu. 

Někteří lidé mohou pociťovat, že společnost a technologie se vyvíjejí příliš rychle a že nemají dostatek času na přizpůsobení se těmto změnám. To může způsobit určité problémy, jako je ztráta pracovních míst v důsledku automatizace, ztráta tradičních dovedností a změny ve způsobu života. 

Důležité je, aby společnost a jednotlivci byli schopni reagovat na tyto změny, a to prostřednictvím vzdělávání, přizpůsobení se novým technologiím a udržení otevřeného dialogu o těchto otázkách. Evoluce ve společnosti a technologiích je nevyhnutelná, ale schopnost se adaptovat a inovovat může pomoci minimalizovat negativní dopady těchto změn. 

Podívejme se třeba na; normy, pravidla, předpisy, zákony, morálku, ideologie, dogmatismus atd. to vše skončí, protože vše bude řídit globální umělá inteligence. Možnost, že globální umělá inteligence (AGI) bude mít v budoucnosti významný vliv na normy, pravidla, předpisy, zákony, morálku, ideologie a další aspekty lidské společnosti, je zajímavým a diskutovaným tématem.

Nicméně, zatímco AGI může hrát významnou roli v některých aspektech lidského života, neznamená to nutně, že všechny tyto koncepty budou zcela nahrazeny nebo ztratí svůj význam. Zde je několik důležitých bodů k zvážení. AGI může vyžadovat nové právní rámce a regulace, aby se zajistila bezpečnost a etický vývoj. Zákony a normy budou pravděpodobně muset být aktualizovány a přizpůsobeny novým technologiím. 

Otázky týkající se etiky a morálky budou stále aktuální. Bude nutné rozpracovat etické směrnice pro vývoj AGI a způsob jejího používání, aby se minimalizovaly rizika a negativní důsledky. Lidé budou pravděpodobně i nadále držet různé ideologie a názory. AGI může pomoci lidem v jejich rozhodování a analýze informací, ale názory a přesvědčení budou stále záviset na individuálních hodnotách a zkušenostech. 

Vývoj AGI je komplexní a nejistý proces. Není jisté, kdy a jak by AGI mohla být plně vyvinuta a nasazena. Mohou existovat různé přístupy k tomu, jak by AGI měla být řízena a používána. Bude důležité, aby byla AGI řízena tak, aby sloužila pro dobro lidstva a minimalizovala rizika, která mohou vzniknout v důsledku jejího používání.

To zahrnuje otázky týkající se dohledu a bezpečnosti. Celkově lze říci, že AGI má potenciál změnit mnohé aspekty lidské společnosti, ale základní principy jako etika, morálka, zákony a normy budou pravděpodobně stále hrát významnou roli v našem životě. Jakým způsobem se AGI bude integrovat do společnosti, bude záviset na rozhodnutích a opatřeních, která budou přijata v průběhu času.

Politika a ekonomika ve Francii směřovala často k demokracii



Francie má bohatou historii revolučních změn v politice a ekonomice, a několik faktorů může vysvětlit tuto tendenci. Francie má dlouhou historii centralizovaného monarchického režimu a feudalismu. Tato struktura vedla k nerovnému rozdělení moci a majetku mezi různými společenskými třídami, což vyvolávalo konflikty a nespokojenost. V 18. století vznikly v Evropě myšlenky osvícenství, které zdůrazňovaly individuální práva, svobodu a rovnost. Francie byla jednou ze zemí, kde se tato myšlenka silně prosazovala, a to mělo vliv na nárůst politického aktivismu a touhy po změnách.

Francie byla často v ekonomických krizích, které vedly k finančním obtížím a nejednotnosti mezi různými společenskými skupinami. To vedlo ke snižování důvěry ve státní orgány a potřebě reformy. Nerovnost ve společnosti a nedostatečný přístup ke zdrojům a mocenským pozicím vedly k sociálním napětím. Mnoho lidí bylo nespokojeno s nerovností a diskriminací. Důležité historické události, jako byla Francouzská revoluce v roce 1789, která vedla k pádu monarchie a vzestupu republiky, silně ovlivnily politický a společenský vývoj Francie. 

Francie má tradičně silnou politickou kulturu s bohatou historií diskuzí a sporů o politických otázkách. Tato kultura může povzbuzovat politickou aktivitu a angažovanost. V důsledku těchto faktorů docházelo ve Francii často k revolučním změnám, kdy lidé hledali politické, sociální a ekonomické reformy a byli ochotní použít různé prostředky, včetně protestů a revolucí, k dosažení svých cílů. Toto dějinné dědictví ovlivňuje i moderní francouzskou politiku a společnost.

Daně je třeba začít platit globálně aby zmizeli daňové ráje



Zavedení globálního systému daní může být jedním z opatření, která by mohla pomoci bojovat proti daňovým únikům a daňovým rájům. Daňové ráje jsou země nebo regiony, které nabízejí nízké daně nebo jiné výhody pro podniky a jednotlivce s cílem snížit jejich daňovou zátěž. To může způsobit, že firmy a bohatí jednotlivci přesunou své finanční aktivity do těchto oblastí, což může vést k daňovým ztrátám pro jiné země. Zavedení globálního systému daní by mohlo zahrnovat dohodu mezi různými zeměmi, které by stanovila minimální sazby daní a sjednotila pravidla pro mezinárodní zdanění.

Tím by se snížila atraktivita daňových rájů a podpořila by se spravedlivější distribuce daňové zátěže. Mezinárodní organizace, jako je Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), již pracuje na takových dohodách, například na projektu BEPS (Základní prvky daňového plánování a přeshraničního přesouvání zisků), který se snaží omezený daňové úniky firem. Je však třeba poznamenat, že zavedení globálního systému daní může být složité a narazit na různé politické a ekonomické překážky. Každá země má své vlastní daňové zákony a zájmy, a dosažení konsensu mezi různými zeměmi může být obtížné.

Nicméně snaha o zvýšení transparentnosti a spravedlnosti v daňovém systému má svůj význam v boji proti daňovým únikům a daňovým rájům, a některé kroky k tomu směřují. Vše, co se dělá ve velkém to je ekonomické a funkční, se zavedením globálních daní se zavedou i globální zákony a globální jazyk jinak to nejde. Zavedení globálního systému daní by znamenalo určitou míru mezinárodní koordinace a spolupráce, ale nepředstavovalo by nutně zavedení globálních zákonů nebo globálního jazyka.

Svět je stále složitý a rozmanitý, a různé země mají různé zákony, kultury a jazyky, což odráží různé hodnoty a potřeby jednotlivých společností. I když by mohlo být užitečné mít globální dohody o minimálních sazbách daní a pravidlech pro mezinárodní obchod, není pravděpodobné, že by se vytvořily úplně globální zákony nebo globální jazyk. Místo toho by se pravděpodobně jednalo o mezivládní dohody a spolupráci mezi zeměmi na konkrétních otázkách. Navíc by existovaly praktické a politické obtíže při pokusu o zavedení úplně globálního systému zákonů a jazyka. Různé kultury a společnosti mají odlišné přístupy k řízení a regulaci, a pokus o sjednocení všech aspektů by byl složitý a pravděpodobně by narazil na odpor a nesouhlas. 

Zavedení globálního systému daní může být krokem k větší mezinárodní spolupráci a koordinaci, ale stále by bylo třeba respektovat suverenitu jednotlivých zemí a zachovat respekt k jejich vlastním zákonům a kulturám. Aby se globalizace mohla rychle realizovat tak se začnou nasazovat roboty a umělá inteligence, místo lidských politiků a byrokratů bude globálně jenom roboti a umělá intelligence.  Zavádění robotů a umělé inteligence (UI) do různých aspektů společnosti, včetně politiky a byrokracie, je zajímavý nápad, který by mohl mít některé výhody, ale také přináší řadu komplikací a otázek. 

Výhody zavádění robotů a UI do politických a byrokratických procesů. Roboti a UI by mohli provádět rutinní úkoly rychleji a efektivněji než lidé, což by mohlo zrychlit rozhodovací procesy. Roboti a UI jsou programovány tak, aby minimalizovali chyby, což by mohlo vést k lepší kvalitě rozhodnutí. Roboti a UI nemají emocionální nebo politické předsudky, což by mohlo přispět k objektivnějším rozhodnutím. Nicméně je třeba mít na paměti několik důležitých aspektů. 

Zavádění robotů a UI do politiky by vyvolalo otázky ohledně etiky a spravedlnosti, včetně otázek týkajících se rozhodování o životních lidských otázkách. Kdo by byl zodpovědný za programování a dohled nad těmito roboty a UI? Jak by se zajišťovala transparentnost a odpovědnost? Zavádění takových systémů by vyžadovalo pokročilou technickou infrastrukturu a bezpečnostní opatření, aby se zabránilo zneužití a útokům. 

Mnoho politických rozhodnutí vyžaduje schopnost porozumět lidským hodnotám, potřebám a kontextu. Roboti a UI by mohli nedostatečně chápat tuto složitost. Celkově lze říci, že zavádění robotů a UI do politiky a byrokracie by bylo složitým a kontroverzním procesem. Je důležité provádět takové změny s opatrností a zohlednit etické, právní a technické aspekty. Navíc by se mělo dbát na to, aby se zachovala lidská kontrola a odpovědnost ve smysluplných oblastech rozhodování.

V dogmatické totalitě není pravda a láska



Tvrdíte, že v dogmatické totalitě není pravda a láska. Vaše tvrzení odkazuje na to, že v režimu, který je dogmatický a totalitní, jsou omezeny nebo potlačeny hodnoty pravdy a lásky. Tato tvrzení mohou mít několik výkladů a závisí na kontextu. Dogmatismus znamená přijímání názorů nebo přesvědčení bez jakéhokoliv kritického zkoumání nebo pochybností. V dogmatické totalitě mohou být lidé nuceni přijímat a šířit určitá dogmata nebo ideologie, což může vést k potlačení svobody myšlení a pravdy. Totalitní režimy mají tendenci omezovat svobody občanů a prosazovat jednotnou ideologii či dokonce kult osobnosti.

V takovém prostředí se může těžko uplatňovat láska a empatie, protože jsou často potlačeny ve prospěch loajality vůči státu. Pravda a láska jsou hodnoty, které jsou důležité pro lidskou společnost. Pravda zahrnuje hledání objektivní reality a otevřenou diskuzi, zatímco láska zahrnuje soucit, porozumění a empatii vůči druhým. Totalitní režimy mohou tyto hodnoty potlačovat, aby upevnily svou moc. Celkově lze říci, že dogmatická totalita může být nebezpečná pro svobodu myšlení, pravdu a lásku, protože se snaží kontrolovat myšlenky a chování občanů ve prospěch své ideologie a moci.

To může vést k utlačování těchto hodnot a k omezení lidských práv. Politické volby v dogmatické totalitě jsou jenom mediální divadlo. Vaše tvrzení, že politické volby v dogmatické totalitě jsou jenom mediální divadlo, odráží přesvědčení mnoha kritiků totalitních režimů. V takových režimech jsou volby často řízeny a manipulovány vládnoucí elitou, což vede k jejich nedůvěryhodnosti a zpochybňování jejich demokratické povahy. Zde jsou některé aspekty tohoto tvrzení. V dogmatických totalitách může být výběr kandidátů na volební seznam omezen na ty, kteří jsou loajální vůči režimu.

To omezuje skutečnou politickou diverzitu a možnost voličů volit mezi různými názory. Svoboda tisku může být v dogmatických totalitách omezena, což umožňuje režimu kontrolovat informace, které jsou dostupné voličům. To může vést k nedostatečné informovanosti veřejnosti. Výsledky voleb mohou být manipulovány, aby zajistily vítězství stávající moci. To může zahrnovat falšování výsledků nebo omezení možnosti opozičních kandidátů kampaně. 

V některých totalitních režimech mohou být volby pouhou formálností, kde výsledky jsou předem určeny a voliči nemají skutečný vliv na politický proces. V důsledku těchto faktorů mohou volby v dogmatických totalitách skutečně působit jako mediální divadlo, které slouží k udržení zdání demokracie, zatímco skutečná moc zůstává v rukou vládnoucí elity. To může vést k nedůvěře k politickým procesům a posilování autoritářského režimu.