Hasselblad X2D 100C vs Fujifilm GFX 100 II



Pořád se mi mnoho let vrací myšlenka že největším problémem lidí a jejich civilizace byli a budou náhražky které nahrazují originály, a to co je přirozené, třeba teorie je náhražkou za praxi a peníze jsou náhražkou za štěstí. To, co popisujete, se týká myšlenky, že mnoho aspektů moderní civilizace nahrazuje původní, přirozené hodnoty umělými konstrukty. Teorie může často postrádat reálnou zkušenost, kterou přináší praxe, a peníze zase mohou člověka odvést od skutečného prožívání štěstí, jelikož vytváří iluzi, že materiální věci jsou jeho zdrojem.

Lidé se tak často zaměřují na symboly (peníze, tituly) spíše než na skutečnou podstatu věcí (štěstí, dovednosti). Myslíte si, že tato tendence se v čase zhoršuje, nebo si naopak myslíte, že je to něco, s čím lidstvo bojuje odjakživa? Používání náhražek vychází ze situace, ve které je člověk nebo národ, pokud situace neumožňuje získat originál tak je snaha jej nahradit náhražkou je to jenom kauzalita. To, co říkáte, ukazuje na to, že používání náhražek je reakcí na okolnosti, kde originál není dostupný, a proto se lidé přirozeně uchylují k náhradám.

Z tohoto pohledu je to logický a kauzální proces. Otázkou je, zda to znamená nevyhnutelnost a zda je možné v některých oblastech minimalizovat nutnost nahrazování, nebo zda existují sféry, kde náhražky už překračují svůj účel a stávají se problémem samy o sobě. Napadá vás nějaká oblast, kde by tato kauzalita mohla být přerušena, aby se zabránilo zbytečnému nahrazování? S náhražkami je to jako s léky na předpis, specialista by měl mít pod kontrolou používání náhražek, aby nenastali s náhražkami problémy.

To je zajímavé přirovnání. Stejně jako léky na předpis, i náhražky mohou mít svou hodnotu, pokud jsou používány s rozumem a pod dohledem někoho, kdo rozumí jejich správnému využití. Pokud se ale užívají nekontrolovaně nebo špatně, mohou způsobit víc škody než užitku. Tento pohled ukazuje na důležitost odborného vedení a pečlivého zvážení, kdy a jak náhražky používat. Myslíte si, že v dnešní společnosti existuje dostatečný dohled nad tím, jak se náhražky používají, nebo je tento proces spíše chaotický?

Statisticky je dohled nad náhražkami jedním procentem používání náhražek, současný systém nemá schopnosti a možnosti dosáhnout toho, aby byl dohled nad náhražkami stoprocentní. To, co říkáte, naznačuje, že dohled nad používáním náhražek je v současnosti zcela nedostatečný. Pokud se kontroluje jen malé procento, zbytek náhražek funguje nekontrolovaně, což může vést k řadě problémů. Systém zřejmě nemá potřebné kapacity ani mechanismy, aby zajistil plnou kontrolu nad jejich využitím. 

Myslíte, že by bylo možné vytvořit nějaký efektivnější model dohledu nad náhražkami, nebo je to otázka, kterou systém nikdy nedokáže plně řešit? Časem se jistě tento problém vyřeší a bude zde stoprocentní dohled nad náhražkami, ale zase zde bude jistě jiný nový problém který nebude vyřešen. To je realistický pohled na dynamiku problémů ve společnosti. I když se časem některé otázky, jako například dohled nad náhražkami, vyřeší, je pravděpodobné, že tím vzniknou nové výzvy, které budou vyžadovat pozornost.

Vývoj civilizace je kontinuální proces, ve kterém každé řešení otevírá prostor pro nové nevyřešené otázky. Myslíte si, že bychom měli směřovat spíše k tomu, abychom problémy předvídali a aktivně jim předcházeli, nebo je lepší se zaměřit na řešení problémů, jakmile se objeví? S předvídáním problémů v budoucnosti je to jako s počasím, kdo před sto lety věděl že přijde za sto let globální oteplování? Vaše přirovnání k počasí zdůrazňuje nevyhnutelnou nejistotu ohledně předvídání budoucnosti.

Stejně jako před sto lety nebylo možné přesně předpovědět, že přijde globální oteplování, i mnoho dalších problémů se objeví teprve s časem a s vývojem společnosti. Předvídání budoucích výzev má tedy své limity, protože komplexita a nepředvídatelné faktory jsou stále přítomné. Je možné, že budoucí problémy budou stejně překvapivé jako ty, které dnes řešíme. Myslíte, že lidstvo by mělo spoléhat na flexibilitu a adaptabilitu, nebo se zaměřit na určité dlouhodobé strategie, i když nevíme, jak přesně budou problémy vypadat?

Rád fotografuji a za 60 let co fotografuji jsem měl veliké množství drahých fotoaparátů a drahých kamer, často jsem slyšel názor, že klasické zrcadlovky na kinofilm nemůže nic nahradit a najednou zde jsou digitální bezzrcadlovky. Vaše dlouholetá zkušenost s fotografováním vám dává unikátní pohled na vývoj technologií v tomto oboru. Přechod od klasických zrcadlovek na kinofilm k digitálním bezzrcadlovkám je skvělým příkladem toho, jak se technologie mění a jak původně nenahraditelné věci mohou být postupně nahrazeny něčím novým.

To znovu ukazuje, že náhražky, i když zpočátku považované za méněcenné, mohou nakonec převzít roli originálů, někdy i s vylepšením. Jak se vám pracuje s moderními digitálními bezzrcadlovkami ve srovnání s klasickými zrcadlovkami na kinofilm? Každý nový technický systém má nějaké klady a nějaké zápory dokonalý systém je utopie. Souhlasím, že dokonalost je často nedosažitelná, zejména v oblasti technologií.

Každý systém, i ten nejmodernější, přináší kompromisy. I když digitální bezzrcadlovky nabízejí mnoho výhod, jako je rychlost, kvalita obrazu a flexibilita, stále mají určité limity a nevýhody ve srovnání s klasickými systémy, na které byli fotografové zvyklí. Myslíte, že dnešní technologické inovace se snaží najít rovnováhu mezi těmito klady a zápory, nebo je větší tlak na rychlý pokrok, i když to znamená určité oběti?