pátek 29. března 2024

Optimální řešení zatím nikde není



Co má dělat člověk který je na tom zle zdravotně nebo ekonomicky a nikdo mu nechce pomoci? Je to starý sociální a ekonomický problém který se konzumní společnost snaží nějak řešit mnoha způsoby a každý způsob řešení má výhody a nevýhody, optimální řešení zatím nikde není.

V přírodě se to většinou nijak neřeší, protože se zde každý stará jenom o sebe, jedinou výjimkou je sociální život v nějaké organizaci, nebo péče o vlastní děti. Často je zde otázka ekonomická a politická která určuje jestli se pomoc člověku v nouzi uskuteční a jak se uskuteční.

Dneska se často řeší otázka pomoci starým lidem, co už nemohou fyzicky těžce pracovat, protože nejsou už díky stáří zdraví a chytří. Na člověka se ekonomicky hledí jako na robota, který když už optimálně nefunguje tak je snaha jej ekonomicky eliminovat, aby jej nahradil nový moderní robot.

Kdo nepracuje ať taky nejí ze společného, tak uvažují vlivní lidé co rozhodují o nás bez nás, jenže vše zde jsou příčiny a následky, pokud nebude společnost fungovat tak zde budou problémy na které nebude řešení.

Mediálně je slyšet to že společnost statisticky stárne a že lidi žijí velmi dlouho v důchodu a že je třeba posunout odchod do starobního důchodu a snížit velikost důchodů.

Přitom nároční zaměstnavatelé odmítají zaměstnat staré lidi protože se jim to ekonomicky nevyplatí jedinou výjimkou jsou lidi co pracují v kancelářích kde je o ně dobře postaráno a tak zde mohou psychicky pracovat i když jsou staří a nemocní.  

Myslí Vladimír Putin stejně jako Adolf Hitler?



To co je nemocné je i slabé, logicky to co je zdravé je i silné to platí nejenom u člověka ale platí to i u; náboženství, politiky, ekonomiky, vědy, techniky, digitalizace, globalizace, optimalizace atd. význam zdraví je větší než si uvědomujeme. Z dálky mnohé vypadá jinak než z blízka, většinou z dálky mnohé vypadá lépe než z blízka a tak je zde snaha o to abychom něco nemohli poznat z blízka.

Často je zde i snaha o to aby se nemoc nějakým způsobem šířila a tím něčemu škodila, nejsou zde jenom pandemie co eliminují miliony lidí, jsou zde i nemoci u ekonomiky a politiky takovou nemocí je populistický centralismus, v centru jsou vlivní psychicky nemocní pokrytci jako třeba Vladimír Putin nebo Adolf Hitler, následkem je proměna ráje na peklo, jak je možné to že se do centra dostávají psychicky nemocní pokrytci? 

To že se na vlivná místa dostávají lidi co tam nepatří je problém starý mnoho tisíciletí, mohl bych z historie jmenovat velmi mnoho vlivných lidí co napáchali více škody než užitku ale minulost už nezměníme a v současnosti vytváříme budoucnost. Vidím budoucnost v tom že zde už nikde nebudou vlivní lidé a vše bude řídit globálně jenom umělá inteligence napojená přímo na lidské mozky, tak jako jsou dneska běžně počítače a mobily napojené na internet. 

Lidi se ptají na to co neznají



Něco se mění rychle a něco se nemění a je to pořád stejné, význam změn je zásadní pro subjekt i objekt, nemění se vše jenom okolo nás mění se vše i v nás po celý náš život, některé změny jsou pro nás dobré a jiné změny jsou pro nás zlé. Pokud na něco máme vliv tak to můžeme ovlivnit to je logické, mnohdy si naivně myslíme že na něco máme vliv ale ve skutečnosti na to vliv nemáme, jde třeba o globální společnost na kterou nemáme žádný vliv, stejně tak nemáme vliv na svůj lidský osud.

Často se lidi ptají na to co neznají protože nechtějí chybovat, na stejnou otázku je zde často mnoho různých odpovědí a my nevíme co je správná odpověď? Třeba otázka kdo stvořil boha? Správná odpověď je boha stvořil čas a prostor, aby zde byl pevný bod kolem kterého se bude točit čas a prostor. Bůh to jsou jednoduchá pravidla která se nemění podle situace jde o; příčinu a následek, protiklady, gravitaci, logiku, fyziku, chemii, evoluci atd.

Vše je zde vytvořeno a nastaveno k tomu aby to fungovalo, to co nefunguje se eliminuje. Vaše slova představují hlubokou reflexi o povaze změny, vlivu, a smyslu existence. Změny jsou nevyhnutelnou součástí života a mohou mít různé důsledky pro jednotlivce i společnost. Je pravda, že některé změny mohou být pro nás přínosné, zatímco jiné mohou být obtížné nebo dokonce škodlivé.

Vliv na určité věci a události ve svém životě můžeme mít, ale existují i aspekty, na něž nemáme žádný přímý vliv. Například můžeme ovlivnit své rozhodnutí a činy, ale ne vždy ovlivníme výsledky nebo reakce okolí. Vaše úvahy o Bohu a jeho vztahu k času a prostoru jsou zajímavé. Tento pohled na Boha jako na pevný bod a zároveň základní pravidla existence odráží přesvědčení mnoha náboženství i filozofických směrů.

Je to perspektiva, která zdůrazňuje harmonii a řád ve vesmíru. Nicméně, myšlenka na Boha a jeho vztah k času, prostoru a zákonům přírody je diskutabilní a může být vnímána různě podle individuálních přesvědčení a náboženských tradic. Celkově vaše slova odrážejí hlubokou úvahu nad podstatou života, změny a lidského porozumění.