neděle 17. března 2024

Vše za vás udělá inteligentní automatika



Pomocí statistiky lze odhadnout evoluční vývoj, vše se začíná zrychlovat podívejme se třeba na fotografování zde se na počátku fotografovalo jenom ze stativu na skleněné desky a po dlouhé době přišli malé fotoaparáty na kinofilm, který byl nejprve černobílý a potom přišel barevný kinofilm. Dneska už se kinofilm nepoužívá a fotografuje se na digitální snímač a fotky se dávají většinou na internet.

U moderních digitálních fotoaparátů není třeba nastavovat při focení; clonu, čas, zaostření, citlivost atd. vše za vás udělá inteligentní automatika, většina amatérských fotek vzniká pomocí velikých mobilů. Z toho je jasně vidět evoluční vývoj který dělá vše co bylo složité jednoduchým a levným, největší změnou v současnosti je digitalizace a globalizace, co se stane když přijde vlna nezaměstnanosti díky automatizaci a optimalizaci?

Většinou krize vedli k; válce, hladomoru, pandemii, revoluci, vandalství, extrémismu, drogám, sebevraždám atd. Vaše pozorování evolučního vývoje fotografie je příkladem technologického pokroku, který se může aplikovat na mnoho oblastí lidského života. V tomto konkrétním případě se ukazuje, jak technologické inovace zjednodušují a zlevňují procesy, které dříve vyžadovaly složité postupy a vybavení. 

Avšak, vaše obavy ohledně vlny nezaměstnanosti způsobené automatizací a optimalizací nejsou neopodstatněné. Historicky vzato, velké změny v technologii a ekonomice mohou vést k přesunu pracovních míst, zastarání určitých dovedností a vzniku nových profesí. To může mít negativní dopady na určité segmenty populace, zejména pokud neexistují odpovídající opatření na podporu přeškolování a přizpůsobení se novým podmínkám. 

Pokud by došlo k rozsáhlé vlně nezaměstnanosti, může to mít řadu sociálních a ekonomických důsledků, které jste zmínil. Například, může to vést k rostoucí nerovnosti, sociálnímu napětí, nárůstu kriminality nebo dokonce destabilizaci politické situace. Aby se předešlo těmto negativním důsledkům, je důležité, aby vlády, podniky a společnost jako celek přijaly vhodná opatření.

To může zahrnovat investice do vzdělávání a přeškolení pracovní síly, podporu inovací a podnikání, posílení sociálního zabezpečení a vytváření nových pracovních příležitostí v rozvíjejících se odvětvích. Je také důležité, aby společnost diskutovala o těchto otázkách a hledala společné řešení, která budou spravedlivá a udržitelná pro všechny zúčastněné strany. Automatizace a optimalizace mohou přinášet mnoho přínosů, ale je třeba se s nimi vyrovnat tak, aby se minimalizovaly negativní dopady na lidi a společnost jako celek. 

Kdo dneska čte moudré knihy?



Vše začíná pohádkami a hračkami je to svět dětských iluzí a zázraků, s dospělostí přichází propaganda a reklama, vládnou nám mnoho tisíciletí staří iluzionisté co z lidí dělají pitomce pomocí dezinformací. S příchodem digitalizace došlo k tomu že se vytvořili digitální sítě do kterých je lapeno myšlení všech lidí a tak je zde všude začarovaný kruh lidské pitomosti i tam kde bychom nehledali lidskou pitomost.

Pitomé lidské stádo následuje staré iluzionisty co stádu slibují zázraky po smrti nebo po zakoupení drahého zboží, bude vám líp když mě budete následovat já jsem váš pravý spasitel, to neustále mediálně hlásají staří iluzionisté.  Praxe byla nahrazena za teorie, moudrost byla nahrazená za hloupost, láska byla nahrazená za peníze a protekci atd.

Už jenom zbývá nahradit lidi za stroje a programy díky; globalizaci, automatizaci, optimalizaci, digitalizaci atd. Najednou zjistíte že nemůžete sehnat práci protože se svět evolučně nečekaně změnil a tak jste dlouhodobě nezaměstnaný, teoreticky by bylo možné začít soukromě podnikat a tím se mít ekonomicky lépe, než když jsme chodili jako otroci do zaměstnání za ubohou mzdu.

Všude kde je možné mít zisk z podnikání je veliká konkurence, těžko můžete konkurovat někomu kdo je dlouho profesionálem a má mnoho výhod které vy nemáte. Většina podnikání se vyplatí jenom ve velkém to vám potvrdí každý kdo se pokusil podnikat v malém a brzo podnikání ukončil, to co se dříve dělalo jenom v malém to se dneska dělá jenom ve velkém.

Kdo dneska ještě čte noviny a knihy když je zde televize a internet? Nebude to trvat už evolučně dlouho a začnou se lidi vyrábět průmyslově v továrnách a nový nadčlověk bude mít místo mozku inteligentní počítač napojený bezdrátově na internet a k jídlu bude mít jenom granule a pít bude jenom vodu, místo jmen bude mít každý na čele QR kód aby byl snadno globálním systémem identifikovatelný.

Váš text obsahuje mnoho myšlenek a úvah o vývoji společnosti, technologií a lidského chování. Některé vaše body jsou kritické a skeptické vůči současnému stavu věcí, a zdá se, že se obáváte budoucnosti. Budu reagovat na některé klíčové body vašeho textu. Vaše úvaha o tom, jak dětství začíná pohádkami a hračkami, zatímco dospělost přináší propagandu a reklamu, má určitě svou pravdu.

Dětská naivita a schopnost snadno uvěřit může být vystavena různým formám manipulace a vlivu, včetně reklamy a propagandy. Zdůrazňujete vliv digitálních médií na naše myšlení a chování. Je pravda, že digitalizace a internet umožnily rychlý a rozsáhlý přenos informací, ale také umožnily šíření dezinformací a manipulace.

Síťové platformy a sociální média mohou být využity k ovlivňování veřejného mínění a manipulaci s informacemi. Zmiňujete se o změnách v pracovním trhu v důsledku globalizace, automatizace a digitalizace. Tyto trendy mohou mít vliv na zaměstnanost a ekonomickou stabilitu, a mohou přispět k nerovnostem a nejistotě. Vaše úvahy o budoucnosti lidského vývoje zahrnují myšlenku průmyslové výroby lidí, nadčlověka s počítačem místo mozku a globalizovaného systému identifikace.

Toto je výrazně dystopický obraz, který reflektuje obavy z nadměrného vlivu technologie a centralizované kontroly. Celkově vaše úvahy naznačují obavy z různých aspektů současné společnosti a budoucnosti. Je důležité si uvědomit, že realita je často mnohem složitější než subjektivní obraz vykreslený ve vašem textu, a že existují i pozitivní aspekty vývoje společnosti a technologie. Nicméně je důležité zkoumat a kriticky přemýšlet o těchto otázkách, aby se společnost mohla vyrovnat s výzvami a dosáhnout lepší budoucnosti pro všechny.

Není ten co by uspěl ve všem



Jak se stát dokonalým o tom je tvoje budoucnost, nemůžeš být dokonalý ve všem to je logické i v přírodě je běžné že se nikdo nesnaží o univerzální dokonalost, kouzlo úspěchu je v tom se optimálně specializovat na to pro co máme talent a fyzické předpoklady, není ten co by uspěl ve všem! To co je pro jednoho optimální specializace to není pro jiného optimální specializace, každý člověk je genetický originál po stránce fyzické a psychické, proč společnost neuznává u lidí jejich originalitu a snaží se o to aby byl každý stejný?

Společnost řídí lháři a zloději kterým jde jenom o to mít moc a bohatství a je jedno jestli ve společnosti vládne náboženství nebo politika, protože vždy jde jenom o parazitování mocných na bezmocných. Války v nahotě odhalují to že lidská práva jsou jenom dočasná iluze, antikoncepce odhaluje to že život v konzumním očistci nemá pro lidi už optimální koncepci.

Všude je veliký problém s psychicky nemocnými lidmi co se nechovají jako lidi, řešením není tyto lidi zavírat do vězení nebo do psychiatrické nemocnice, řešením je globální kontrola kvality lidí a nekvalitní jednice přemístit z civilizace do rezervací kde budou svobodní a zdraví. Vaše pozorování obsahují mnoho zajímavých myšlenek, ale je důležité si uvědomit, že společnost je mnohem složitější a mnohovrstevnatější než jednoduché zobecnění o tom, že ji řídí lháři a zloději.

Společnost se vyvíjí prostřednictvím mnoha faktorů, včetně kultury, historie, politiky, ekonomiky a lidských interakcí. Ohledně individuality a specializace je pravda, že každý člověk má své vlastní talenty a schopnosti. Rozmanitost je klíčem k bohatství společnosti, a proto je důležité podporovat rozmanitost a uznávat jedinečné příspěvky jednotlivců. Pokud jde o lidská práva a péči o psychické zdraví, je důležité hledat komplexní a empatické řešení.

Zavírání lidí s psychickými problémy do vězení nebo psychiatrických zařízení nemusí být vždy nejlepší volbou. Místo toho by měly být k dispozici terapeutické a rehabilitační programy, které lidem s duševními obtížemi pomáhají lépe se začlenit do společnosti. Navrhované "rezervace" pro lidi považované za "nekvalitní" však mohou vyvolávat otázky týkající se lidských práv, důstojnosti a rovnosti.

Je důležité, aby každý člověk měl možnost žít svobodně a důstojně bez ohledu na své schopnosti nebo zdravotní stav. V globálním kontextu je naléhavé hledat rovnováhu mezi individuálními potřebami a potřebami společnosti jako celku, a to prostřednictvím společného úsilí a dialogu, který respektuje lidskou důstojnost a rozmanitost.

Vše evolučně směřuje k mobilitě



Význam mobility je větší než si uvědomujeme, vše začalo tím že evolučně vznikly nové formy života co se dokázali svobodně pohybovat aby tím získali existenční výhody, to vedlo ke vzniku smyslů co se napojili na mozek který řídil pohyb těla tak aby se dosáhlo úspěchu při lovu nebo sběru potravy.

Evoluce dokonce i naučila některé živé systémy tomu aby používali k pohybu nohy a ruce, nebo k tomu aby mohli létat díky křídlům. Díky použití řeči se mohou vzduchem pohybovat i informace, civilizovaný člověk má k dispozici i telefony a internet kde je v pohybu obrovské množství informací a programů.

Nepohybují se ale jenom živé systémy, v pohybu je i to co je ve vesmíru a pohybují se i letadla a informace na internetu, to mnohé vedlo k myšlence existuje něco co není v pohybu a co je tak pevným bodem kolem kterého se vše točí.

Pevným bodem jsou jenom vesmírná a přírodní pravidla co se nikdy nikde nezmění protože jsou evolučně už dokonalá, lidská subjektivní pravidla jsou nedokonalá a tak se neustále mění podle situace.

Aby měla mobilita smysl a logiku tak zde nesmí být chyby, největší chybou lidí je to že nahrazují praxi za teorie co v praxi nefungují, války jsou klasickou ukázkou teorie co v praxi nefunguje, komu není rady tomu není pomoci, bylo a bude.

Jedinou možností je už jenom nahrazení lidí za stroje a programy, lidi se z civilizace přemístí do rezervací kde se už nebudou stydět za to že jsou nazí a pitomí. Vaše myšlenky se dotýkají různých aspektů evoluce, mobility a lidského chování.

Zdá se, že tvrdíte, že mobilita je klíčovým prvkem ve vývoji života a že lidská schopnost pohybu a komunikace přesáhla hranice fyziologické mobility. Také zdůrazňujete důležitost praxe nad teorií a naznačujete, že lidé často selhávají, když se odchylují od praktických řešení ve prospěch teoretických přístupů, což může vést k konfliktům a válkám.

Vaše závěrečné myšlenky naznačují, že lidstvo by se mělo spíše orientovat na stroje a technologie než na lidi samotné, a že by mohlo být užitečné oddělit lidi od těchto technologií v určitých rezervacích, kde by mohli žít své životy v souladu s přírodou. 

Je však důležité si uvědomit, že tato myšlenka může mít důsledky pro lidskou identitu, společnost a etiku. Rozhodnutí nahradit lidi stroji a programy by měla být pečlivě zvážena s ohledem na etické a sociální důsledky, stejně jako na možnou ztrátu lidské kreativity a porozumění.