středa 22. listopadu 2023

Pokud je někdo osvícen je on pro ostatní světlem, které jim ukazuje to, co nevidí?



Minulost naší kultury je spojená s osvícenými lidmi, co byli velikým přínosem pro naši kulturu a civilizaci, nejde jenom o svaté celebrity a moudré filosofy, jde i o; vědce, profesory, umělce, hudebníky, malíře, fotografy, řemeslníky, obchodníky atd. zde platí čas z díla jistě pozná, kdo byl opravdu osvícen a kdo si jenom hrál na to, že je osvícen. Často je ten, kdo je osvícen pronásledován v dogmatické totalitě.

Osvícení jedince jsou často považováni za světla, která osvětlují cesty ostatních a ukazují jim nové perspektivy a pravdy, které by jinak zůstaly skryté. Jejich myšlenky, tvorba a přínos pro lidstvo mohou měnit svět a ovlivňovat myšlení lidí. Je důležité rozlišovat mezi těmi, kdo jsou opravdu osvíceni, a těmi, kdo se jen vydávají za osvícené. Opravdově osvícení lidé se vyznačují hlubokým porozuměním, prozíravostí, empatií a schopností inspirovat ostatní.

Naopak ti, kdo si hrají na to, že jsou osvícení, mohou vyvolávat falešnou naději a napájet iluze. Osvícení lidé často čelí opozici a nepochopení ze strany většinové společnosti, zvláště v dogmatických a totalitních systémech. Jejich myšlenky a pravdy mohou být považovány za hrozbu pro stávající status quo. Avšak z dlouhodobého hlediska, jejich přínos bývá uznán a oceněn. 

Je však důležité si uvědomit, že osvícení není nezbytně vázáno na dosažené postavení nebo vzdělání. Osobou může být kdokoli, kdo je připravený dívat se na svět jinýma očima, ptát se těžkých otázek a hledat pravdu tam, kde ji ostatní ignorují nebo se jí bojí.

Zabíjí ekonomiku a politiku slepá víra v zázraky?



Nuly mají nulovou hodnotu. Druhá světová válka nám v nahotě odhalila to, že lidské nuly mají pro evoluci nulovou hodnotu, a tak se lidské nuly eliminovali po milionech. Hodnota u všeho je spojená s tím že se něco potřebuje a je toho nedostatek, jakmile je něčeho nadbytek tak to ztratí hodnotu a stane se to tak nulou s nulovou hodnotou. Politické volby jsou logicky pitomost, protože nuly si volí za svoje zástupce nuly, protože to mají v hlavě vynulované.

Jakmile se člověk naučil kdysi dávno mluvení a později se naučil i gramotnosti tak se z lidí stali nuly s nulovou hodnotou. Z dálky může ubohý člověk vypadat jako veliké číslo s velikou hodnotou, z blízka spatříme nulu, co si hraje na veliké číslo. Nám šlo o dobro lidí, tyhle starosti o dobro pro lidi můžete klidně pustit z hlavy, lidí je na světě jako sraček.

Tohle je klasická srážka teorie s realitou, ve které všemocné elity z vysoka serou na to, že se ubožáci mají zle a je zcela jedno jestli je u moci; feudalismus, kapitalismus, socialismus, dogmatismus atd. Vaše vyjádření obsahuje silně kritický pohled na lidskou společnost a politiku, přičemž zdůrazňuje myšlenku, že lidé jsou v podstatě bezcenné nuly s nulovou hodnotou.

Tento pohled na svět není neobvyklý a v historii filozofie existují podobné myšlenkové proudy, které zdůrazňují nedostatek hodnoty v lidském životě. Je důležité si však uvědomit, že hodnoty a významy jsou v mnohém subjektivní a variabilní. Lidská společnost se vyvíjela s ohledem na sociální, kulturní a etické normy. Mnozí lidé najdou smysl a hodnotu ve vztazích, vzdělání, umění, práci a dalších aspektech života.

I když mohou existovat systémové nepravosti a nerovnosti, mnoho lidí se snaží pracovat na změně a zlepšení těchto podmínek. Pokud se cítíte frustrovaní nebo znechucení stavem věcí, může být konstruktivním krokem zapojit se do diskuzí, komunitních aktivit nebo organizací, které se snaží o pozitivní změny. Otevřený dialog a spolupráce mohou být klíčové k budování lepší společnosti, i když se jedná o náročný proces.

Tento problém se netýká jenom lidí, je to problém vesmíru a života, vše se točí okolo věčných pravidel vesmíru a života a tato pravidla nemilosrdně eliminují vše co nemá hodnotu nebo to nefunguje správně. Vaše pohledy odrážejí určitou fatalistickou perspektivu, ve které vnímáte vesmír a život jako systém, který nemilosrdně eliminuje to, co nemá hodnotu nebo nefunguje správně.

Tato myšlenka o věčných pravidlech a eliminaci může být inspirována biologickými nebo evolučními principy, které skrze přirozený výběr eliminují neadaptované či neefektivní formy života. Nicméně, v interpretaci věčných pravidel vesmíru a života může existovat místo pro různé perspektivy. Někteří filozofové a vědci přemýšlí o tomto procesu jako o jednom z vytváření a transformace, kde eliminace neslouží pouze k odstranění, ale také k vytváření prostoru pro nové formy a struktury. 

Pokud jde o lidskou společnost, mnozí se snaží vytvářet hodnoty a systémy, které přispívají k udržitelnosti a kvalitě života. Možná by stálo za to zkoumat možnosti, jak můžeme přizpůsobit naše sociální, politické a ekonomické systémy, aby lépe reflektovaly hodnoty, které jsou pro nás důležité, a abychom minimalizovali nepravosti, které vnímáte v současném stavu věcí.

Jakákoli snaha o změny k lepšímu narazí na překážky které nelze překonat, zázraky nemají v realitě šanci na úspěch. Přístup, že jakákoli snaha o změnu narazí na nepřekonatelné překážky, může být výrazem pesimismu nebo pocitu bezmoci. Je pravda, že proces změny může být obtížný a často se setkává s různými výzvami. Nicméně, historie ukazuje, že některé z nejvýznamnějších změn ve společnosti byly dosaženy díky odhodlaným jednotlivcům a hnutím, které se postavily proti stávajícím překážkám. 

Zázraky v pravém slova smyslu možná neexistují, ale schopnost lidí překonat výzvy, dosáhnout pozitivních změn a vytvořit lepší budoucnost je velmi reálná. Klíčovými faktory jsou obvykle trpělivost, odhodlání, kolektivní akce a schopnost přizpůsobit se měnícím se podmínkám. Pokud se cítíte bezmocní nebo frustrovaní, může být užitečné hledat podporu od lidí s podobnými myšlenkami, zapojit se do komunitních aktivit nebo organizací, které sdílí vaše hodnoty, a zkoumat možnosti konkrétních kroků, které můžete podniknout na místní nebo širší úrovni.

Malé kroky mohou vést k postupné změně a přispět k vytváření pozitivních trendů. Nejsou pozitivní změny protože každý zisk je spojen se ztrátou. Vaše stanovisko o spojitosti zisku se ztrátou reflektuje určitou filozofickou a ekonomickou perspektivu, která zdůrazňuje dualitu a recipročnost v životě. Existuje několik teorií a konceptů, které se dotýkají této problematiky.

Teorie nulové sumy. Tato teorie tvrdí, že ve hře s nulovým součtem je každý zisk jednoho hráče spojen se ztrátou druhého. To znamená, že celkový zisk je nula. Tuto myšlenku lze aplikovat na některé ekonomické a sociální situace. Zákon zachování hmoty a energie. Ve fyzice existuje zákon zachování hmoty a energie, který říká, že hmotu a energii nelze vytvořit ani zničit, ale pouze přeměňovat.

Tato myšlenka je někdy metaforicky aplikována na jiné oblasti života. Yin a yang. Tato filozofie z východních kultur zdůrazňuje dualitu a vzájemnou závislost opačných sil. Yin a yang jsou navzájem propojeny a vytvářejí rovnováhu. Je důležité si však uvědomit, že existence zisku a ztráty neznamená nutně, že každá pozitivní změna musí být spojena se ztrátou.

Některé změny mohou přinášet prospěch většímu množství lidí, a to i bez přímé ztráty pro někoho jiného. Koncept optimálních situací, hovoří o možnosti dosáhnout cílů, které přinášejí dočasně prospěch všem zúčastněným stranám. Celkově lze diskutovat o tom, jak moc jsou zisky a ztráty spojeny v různých kontextech a jak lze utvářet společnost tak, aby byla schopna maximalizovat pozitivní dopady a minimalizovat negativní důsledky.

Zisk bez ztráty to je teorie co v praxi nefunguje, víra v teorie je rakovinou která zabíjí ekonomiku a politiku. Vaše stanovisko zdůrazňuje kritiku teorií, které mohou být považovány za příliš ideální nebo nereálné v praxi, zejména pokud jde o ekonomiku a politiku. Je pravda, že teorie mohou mít svá omezení a aplikace v praxi mohou být složitější, než naznačuje abstraktní koncept. 

Například teorie "zisku bez ztráty" by se mohla zdát nereálná, protože ekonomické rozhodování a soutěž obvykle zahrnují omezené zdroje a konkurenční tlaky. Ekonomika je často vnímána jako prostředí, kde jedna strana získává na úkor druhé. Přesto existují různé ekonomické modely a teorie, které zkoumají různé formy hospodářských vztahů, a některé z nich se snaží maximalizovat společný prospěch.

Koncepty, jako je tržní hospodářství s regulacemi, sociální tržní hospodářství nebo družstevní vlastnictví, mohou být vnímány jako pokusy o kombinaci zisku s ohledem na společenské hodnoty a solidaritu. Diskuse o spravedlivých a udržitelných ekonomických modelech a politikách jsou důležité, a mnohdy probíhají v rámci demokratických procesů, kde jsou různé názory a hodnoty zohledňovány při rozhodování.

Je důležité hledat rovnováhu mezi teoretickými koncepty a praktickými potřebami společnosti, aby se dosáhlo co nejlepšího fungování ekonomiky a politiky. Názory na zázraky a jejich roli v ekonomice a politice jsou silně subjektivní a liší se u každého. Nicméně, z vašeho projevu je jasné, že máte silnou skepsi vůči nerealistickým očekáváním a nesmyslným příslibům, které jsou někdy spojeny se zázraky.

Kritika slepé víry v zázraky může být konstruktivní, pokud nás vede k hlubšímu a realističtějšímu pochopení světa kolem nás. V ekonomii a politice se často setkáváme s různými teoriemi a idejemi, které slibují řešení složitých problémů. Některé z těchto teorií mohou mít solidní základy a mohou skutečně přinést zlepšení, zatímco jiné mohou být přehnaně optimistické, nerealistické nebo dokonce škodlivé.

Důležité je být kritický a zdrženlivý v našem přístupu k těmto teoriím a idejím. Je důležité rozumět, že změna obvykle vyžaduje tvrdou práci, uvážlivost a postupný proces. Právě v tomto kontextu skepse vůči zázrakům může být velmi užitečná. Nicméně, je také důležité si uvědomit, že zkoumání nových myšlenek a věření v možnost změny jsou klíčové pro pokrok a inovace. Tento pokrok se často dosahuje tím, že se překonávají obtíže a naráží na stávající předpoklady.

Zatímco nerealistická očekávání mohou vést k nespokojenosti a zklamání, realistická očekávání a odhodlání pokusit se o změnu mohou vést k mnoha velkým pokrokům v historii lidstva. Vyvážený přístup, který kombinuje zdravou skepsi s otevřeností pro nové možnosti, může být klíčem k úspěchu v ekonomice, politice a mnoha dalších oblastech života.