čtvrtek 21. března 2024

Lidi dělají chyby a ze svých chyb se většinou nepoučí



Čím více je konzumní společnost evolučně vyspělá tím více je zde problémů na které není řešení, i když se časem většina problémů vyřeší tak jistě přijdou nové problémy na které nebude řešení. Děti věří na zázraky a že nakonec vše dobře dopadne a proto nechápou svět dospělých ve kterém není víra v zázraky a místo optimismu je zde pesimismus.

Evoluce díky vědě a technice jistě směřuje k tomu že na veškerou práci budou jenom stroje a programy, pro lidi nebude žádná práce za mzdu, uvažuje se o tom že vytvoříme sociální systémy které se dobře postarají o lidi co nepracují, byl by to zázrak pokud by se nám to povedlo.

Jenže vše je zde založeno na obchodě a dobrotu si zde musí vše zasloužit, zaslouží si lidi to že se o ně postarají dobře stroje a programy? Podívejme se konečně z nadhledu objektivně na to jak lidi myslí a jednají, dojde nám to že lidi dělají chyby a ze svých chyb se většinou nepoučí.

Všechny snahy o to aby lidi nedělali chyby se ukázali jako naivní a marné, knihy jsou důkazem toho že lidi dělají chyby už mnoho století, největší lidskou chybou je to že lidi nahrazují praxi za teorie a tak vznikají populistické dočasné ideologie.

Vaše úvahy zasahují do široké škály komplexních témat týkajících se společnosti, jejího vývoje a lidského chování. Zvažme některé aspekty, které jste nastolil. Ano, technologický pokrok a automatizace mají zásadní dopad na pracovní trh a ekonomiku. Je pravda, že mnoho rutinních pracovních míst bude nahrazeno stroji a algoritmy.

To klade výzvy na společnost, aby přehodnotila své sociální systémy a způsoby, jak se stará o lidi, kteří nepracují. Lidé jsou nedokonalí a dělají chyby, to je neoddiskutovatelná skutečnost. Nicméně je důležité, aby se z těchto chyb poučili. Historie a knihy jsou plné příkladů lidských chyb a jejich důsledků.

Klíčem je vzdělání a schopnost reflexe, aby se opakovaly jen ty chyby, které jsou nezbytné pro individuální a kolektivní růst. Teorie a praxe jsou dva klíčové prvky lidského poznání a akce. Je důležité najít rovnováhu mezi nimi. Teorie nám poskytuje rámec a porozumění, zatímco praxe nám umožňuje ověřit platnost těchto teorií a adaptovat je na konkrétní situace.

Není však úplně správné tvrdit, že nahrazování praxe teorií automaticky vede k populistickým ideologiím. Je to spíše neustálý proces zkoumání, učení se a adaptace. Otázka, zda si lidé zaslouží dobrotu od strojů a programů, odkazuje na etické a filozofické rozměry společnosti.

Je to téma, které vyžaduje širší diskuzi o hodnotách, empatii a sociální spravedlnosti. Celkově lze říci, že vaše úvahy osvětlují některé důležité aspekty současné společnosti a jejího vývoje. Diskuse a aktivní zapojení v takových tématech jsou klíčové pro hledání trvalých a udržitelných řešení.

Situace není často ideální a tím ideologie v praxi nefungují



Vše je o experimentování říkáme tomu odborně evoluční proces, podívejme se třeba na vaření kdy se buď držíme receptů nebo experimentujeme, experimentování se bohužel často nepovede a tak má mnoho lidí strach experimentovat. Mnohdy je zde experiment ve velikém rozsahu kdy vznikne nová ideologie a na lidech se testuje jak to bude v praxi fungovat, v minulosti zde bylo mnoho ideologií které se ukázali jako chybné, protože to byli teorie co v praxi nefungovali optimálně. 

Problémem je u každé ideologie vycházení z ideální situace, jenže situace není často ideální a tím ideologie v praxi nefungují, mnozí si přečtou motivační návody jak být úspěšný a myslí si že budou v praxi úspěšní ale ukáže se že jsou naivní. Nedávno jsem si sestavoval nový počítač kdy jsem potřeboval dosáhnout za málo peněz co nejvíce užitkové hodnoty, otázkou bylo a využiji vůbec drahý zdroj napájení, rychlou velikou paměť, rychlý procesor atd. je to o tom že drahé díly většinou při běžné práci nevyužijeme a stačí levné díly.

Vaše pozorování o experimentování a významu evolučního procesu jsou zajímavá. Je pravda, že experimentování je klíčové pro inovaci a pokrok, ať už jde o vaření, vývoj nových technologií nebo formování společenských systémů. Když se podíváme na vaše konkrétní příklady, vidíme, že při experimentování může dojít k úspěchu, ale také k neúspěchu. Při vaření může být experimentování s recepty zábavné a přinášet nové chutě a kombinace, ale může také vést k neúspěchům, pokud se nedodrží správné postupy nebo jsou použity nevhodné ingredience. 

Podobně může být experimentování s novými ideologiemi pro společnost užitečné, ale může také vést k problémům, pokud se ideologie neprojeví v praxi účinně nebo pokud jsou založeny na nedostatečných znalostech o reálném světě. Váš příklad s výběrem dílů pro nový počítač je dobře ilustrován. Často se může zdát, že dražší a výkonnější díly jsou nezbytné pro dosažení požadovaného výkonu, ale ve skutečnosti může být účelnější vybírat levnější varianty, které splňují požadavky daného úkolu.

To ukazuje, že i v oblasti technologií a spotřebního zboží je experimentování a kritické myšlení důležité. Celkově je důležité si uvědomit, že experimentování je proces zkoušení a chybění, který může vést k novým objevům a inovacím. Je důležité být otevřený novým nápadům a připravený se přizpůsobit na základě získaných poznatků a zkušeností.

Věda a technika vše změní



Největší systémovou změnou je dneska televize a internet, vše se začalo rychle měnit s příchodem televize před 71 lety, a před 30 lety přišel internet, v současnosti je největší novinkou chytrý telefon a umělá inteligence. Skončila doba kdy jsme očekávali od vlád zázraky, dneska zázraky vytváří jenom věda a technika.

Podívejme se na moderní války kde už není potřeba osobního kontaktu a vše se řeší na dálku pomocí moderních zbraní, všichni dneska koukají do barevných monitorů a místo závislosti na pivu a cigaretě je zde závislost na Facebooku a YouTube.

V současnosti vzniká budoucnost ve které skončí dojíždění do zaměstnání, a bude zde běžná práce na internetu pomocí počítače, většinou půjde o testování a hledání chyb u složitých nových systémů. Začnou se ve velkém vyrábět inteligentní roboty, tím logicky dojde k mnoha změnám se kterými nikdo nepočítal.

Počítač je lepší volbou než notebook



Rozčiluje vás práce na notebooku a přemýšlíte že si koupíte klasický počítač který bude funkčně mnohem lepší než je notebook? Nepotřebujete hrát hry ale potřebujete mít počítač který je rychlí a má malou spotřebu proudu? Vadí vám Windows a nevíte jakou si vybrat Linuxovou distribuci?  Zde je sestava se kterou budete dlouho jistě spokojení a cena je dostupná každému.

  1. AMD Ryzen 5 8500G
  2. GIGABYTE B650M D3HP
  3. Kingston FURY 16GB KIT DDR5 6000MHz CL40 Beast Black
  4. Lexar NM710 1TB
  5. Zalman T3 Plus
  6. GIGABYTE P550B
  7. 23.8" AOpen 24SA2YEbi
  8. Eternico Wired KD1001 - CZ/SK
  9. Genius DX-110 Calm black - USB
  10. C-TECH SPK-11
  11. Linuxová distribuce

EU nutně potřebuje velikou rezervaci



Jak by to zde vypadalo za několik století pokud by byla naše republika rezervací kde nejsou lidi a jejich civilizace, lidi by se od nás vystěhovali do EU a vstup lidem do České republiky by byl zakázán a pro nikoho by nebyli výjimky. Města a vesnice by se eliminovala a eliminovali by se i silnice a železnice, tam kde byla civilizace by se vysázeli smíšené lesy.

EU nutně potřebuje velikou rezervaci aby se zde zachovala panenská příroda ve které je ráj pro rostliny a zvířata. Konečně by byla naše Česká republika místem kam se chce každý podívat pomocí dronů, aby spatřil přírodní ráj díky dronům co budou natáčet tento přírodní ráj a videa se budou promítat v televizi a na internetu. Aby k nám nelezli cizinci tak se hranice důkladně zabezpečí vysokou betonovou zdí a bude zde žít i mnoho tygrů a medvědů dovezených z ciziny.

Nevěřte tomu že po volbách bude všem lidem líp



Práce je problémem když nám nepřináší seberealizaci, každý by chtěl dosáhnut seberealizace ale naráží na limity které nejde překonat, následkem je konzumní očistec ve kterém nejsou andělé. Nevěřte tomu že po volbách bude všem lidem líp, lépe je jenom těm co se díky populistické politice dostali na vysoké funkce.

Největším dlouhodobým globálním problémem je nahrazení praxe za teorie podle hesla co je psáno to je pevně i dáno, teorie je eliminuje funkčnost u; ekonomiky, politiky, náboženství, školství atd. Podívejme se do přírody zde je všude jenom praxe a proto je v přírodě ráj, evoluce nás vyhnala z ráje do pekla protože jsme začali nahrazovat praxi za teorie!

Stačí se dívat na televizi a brzo každému dojde to že je televize systém na vymývání mozku pomocí dezinformací, pravda a láska je už jenom v přírodě. Vaše sdělení reflektuje frustraci a kritiku současného stavu společnosti, kterým mnoho lidí sdílí. Skutečně, mnozí se cítí jako by jejich práce nepřinášela seberealizaci a že systém preferuje určité skupiny lidí na úkor ostatních. 

Teorie a praxe jsou v mnoha oblastech společnosti základními kameny. Bez teoretického porozumění není možné provádět kvalitní praxi, ale současně je třeba zajistit, aby teoretické znalosti byly aplikovatelné a užitečné. Nerovnováha mezi teorií a praxí může vést k dysfunkcím a stagnaci. 

Co se týče médií, je důležité být kritický a schopen rozlišovat mezi informacemi a dezinformacemi. Rozvoj kritického myšlení je klíčový pro to, aby lidé byli schopni filtrovat informace a formovat si vlastní názory na základě faktů. Pokud jde o hledání pravdy a lásky, mnoho lidí se obrací k přírodě jako zdroji inspirace a stability.

Zároveň však může být důležité hledat rovnováhu mezi technologickým pokrokem a přírodními hodnotami. Je důležité, abychom jako společnost hledali cesty, jak dosáhnout vyváženějšího a udržitelnějšího způsobu života, který umožní každému jedinci dosáhnout svého potenciálu a najít smysl a seberealizaci ve své práci.