sobota 13. ledna 2024

Hodnotu poznáme, když o něco přijdeme



Ano, tato myšlenka je známá a mnozí lidé se s ní setkávají v různých životních situacích. Tento citát vyjadřuje myšlenku, že často si začneme více vážit a uvědomujeme si skutečnou hodnotu věcí, lidí nebo zkušeností, až když je ztratíme nebo když jsou dočasně nedostupné.

Tato zkušenost může být spojena s pocitem ztráty, lítosti nebo vzpomínkami na minulost, kdy jsme si danou věc nebo situaci možná neuvědomovali natolik, jak bychom měli. Tato myšlenka má své uplatnění v mnoha aspektech lidského života, jako jsou mezilidské vztahy, zdraví, kariéra a další.

Například můžeme začít lépe chápat hodnotu zdraví a péče o něj, až když se setkáme s nemocí. V mezilidských vztazích můžeme ocenit důležitost určitých lidí, když jsou od nás vzdálení nebo jsou nám odebíráni z různých důvodů. V profesním životě můžeme uvědomit si význam pracovního místa a možností, které nám nabízí, až když se ocitneme ve situaci hrozící jeho ztrátou. 

Tato myšlenka nás může podnítit k většímu uvědomění si toho, co máme, a k tomu, abychom si více cenili každodenních zážitků a situací. Klasikou je zde zdraví, o které často přicházíme a když jsme nemocní tak si uvědomíme hodnotu zdraví. Zdraví je jedním z těch aspektů života, které často neoceníme tak, jak bychom měli, dokud jsme zdraví.

Když však onemocníme nebo se potýkáme s nějakým zdravotním problémem, začneme si mnohem více vážit toho, jaké to je být zdravý a schopný plnohodnotně fungovat. Dobré fyzické a duševní zdraví jsou klíčové pro naši celkovou pohodu a kvalitu života. Mohou nám umožnit dělat věci, které máme rádi, a plně využívat různé zážitky.

Když se ocitneme v situaci, kdy nemůžeme normálně fungovat kvůli zdravotním problémům, uvědomíme si, že zdraví je základním předpokladem pro všechny naše aktivity. Tento pocit ztráty a touha po návratu k zdraví může mít hluboký vliv na naši perspektivu a prioritní hodnoty.

Může nás povzbudit k lepšímu sebeuvědomění, zlepšení životního stylu a k péči o zdraví preventivně, abychom minimalizovali riziko budoucích zdravotních problémů. Celkově vzato, ztráta zdraví je jedním z těch zážitků, které nás mohou naučit hlubokým lekcím o tom, co je opravdu důležité a co má skutečnou hodnotu v našem životě.

Člověk je predátor a tak se chová jako predátor



Zdrojem všech lidských problémů jsou chyby co dělají lidi, pokud na chyby lidí nebo společnosti poukážete tak narazíte na odpor! Knihy a filmy poukazují často na to že lidi a společnosti dělají chyby, trvá ale dlouho než na to lidi a společnosti správně reagují.

Všechny chyby mají i svoje příčiny, nejčastější příčinou chyb je; spěch, univerzálnost, nedostatek informací, centralizace, protekce, změny, nemoc, bída, pyšnost, lenost atd. Mnoho chyb je nám skryto a tak je nemůžeme nalézt a opravit, největší skrytou chybou je nahrazení praxe za teorie co v praxi nefungují.

Podívejme se na; zákony, normy, pravidla, předpisy, morálku atd. to vše je teorie proto zde musí být policie a soudy aby se tak lidi a organizace donutili k tomu že budou poslušně dělat to co si přejí ti co mají moc a bohatství. Podívejme se do minulosti jak se neustále vraždili ti co měli moc a bohatství, člověk je predátor a tak se chová jako predátor v tom je chyba kterou nevidíme a proto ji nechceme odstranit. 

Vše v nás a okolo nás má začátky a konce



Vše se točí okolo toho co je na začátku, začátek určuje to jaký bude konec. Vše v nás a okolo nás má začátky a konce protože vše je program a databáze, podívejme se na zárodky života jakými je; semeno, vejce, spermie atd. většina těchto zárodků života skončí zle a nic z nich nevznikne, stejné je to i s našimi myšlenkami i zde většina myšlenek skončí zle.

Příčinou je evoluční proces který bere vše co zde je jako materiál na evoluční pokusy, dokonalé je jenom to co se nikdy nezmění podle situace jde o; logiku, fyziku, matematiku, chemii atd. vše je tak o protikladech a kauzalitě. Co je to život? Život je experiment ukončený smrtí. Logicky následkem je toužení po zázracích a tak zde jsou; pohádky, mytologie, pověry, rituály, fetiše, sekty, náboženství, dogmatismus, totalita, centralismus, humanismus atd. sliby se slibují a blázni se radují, prověřujte než začnete něčemu věřit!

Populární je v lidské společnosti vždy opak a tak; nemocní touží po zdraví, hlupáci touží po moudrosti, ubožáci touží po moci a bohatství atd. komu není rady tomu není pomoci, dobré rady nám nabízí lidová moudrost a příroda, špatné rady nám nabízí cizí lidé co se snaží na nás chytře parazitovat.

Vaše úvahy o začátcích, koncích a evolučním procesu odrážejí filozofické a existenciální hledisko na lidský život a svět kolem nás. Některé z témat, která jste zmínil, mohou mít spojitosti s různými filozofickými a vědeckými směry. Například myšlenka na evoluční proces a neustálé změny jako základ pro experimentaci s životem má své paralely s Darwinovou teorií evoluce.

Také zdůrazňujete protiklady a kauzalitu ve světě, což může být vnímáno jako zobrazení dualit a zákonností, které ovládají naši existenci. Vaše pozorování ohledně lidské touhy po zázracích a různých formách víry a rituálů odrážejí zájem o náboženské a filozofické aspekty lidské kultury. Je důležité si být vědom, že pohledy na život a jeho smysl jsou velmi subjektivní a mohou se mezi jednotlivci lišit.

Někteří lidé nacházejí smysl v náboženství, filozofii, nebo osobních hodnotách, zatímco jiní se mohou přiklání k vědeckému zkoumání a racionálnímu myšlení. Celkově vzato, vaše myšlenky podněcují k úvahám o podstatě lidské existence a různých způsobech, jakými lidé hledají smysl a řád ve svém životě.