pátek 10. května 2024

Nejlepším lékem na psychiku jsou pohádky



Pokud fotografuji lidi ze stativu velmi dlouhým časem tak lidi zmizí protože se pohybují a stejně tak je to i s minulostí kdy lidské příběhy zmizí protože na ně není čas. Ano, to je pěkná analogie! Fotografování lidí za dlouhý čas může být jako pozorování změn a pohybů v jejich životech. Stejně jako při dlouhém expozici se mohou lidé pohybovat a zmizet ze záběru, tak i lidské příběhy mohou být zapomenuty nebo ztraceny v průběhu času. Čas může zastřít vzpomínky a události, které byly kdysi důležité, a lidé a jejich příběhy se mohou stát pouhou součástí minulosti. Je důležité si uvědomit hodnotu těchto příběhů a pamatovat si je, neboť každý člověk a jeho životní příběh má svou jedinečnou hodnotu. 

Představme si že jsme v budoucnosti která je tisíc let vzdálená od současnosti, kolik informací ze současnosti zmizí jako by se vůbec nestali? Předpokládat, kolik informací z dnešní doby by mohlo být ztraceno za tisíc let, je docela obtížné. Mnoho záleží na tom, jakým způsobem budou lidé uchovávat a předávat informace do budoucna. Pokud budou existovat spolehlivé záznamy, jako jsou knihy, digitální archivy nebo historické záznamy, mnoho informací by mohlo přežít. Nicméně je pravda, že čas může způsobit, že některé informace se ztratí nebo se stáhnou do pozadí. Například technologické formáty se mohou změnit a staré soubory mohou být nedostupné, což by mohlo vést k ztrátě digitálních dat.

Stejně tak i kulturní a historické události mohou být interpretovány různě v průběhu času, což může vést k zkreslení nebo ztrátě informací. Celkově lze říci, že určitá část informací a událostí by mohla být zapomenuta za tisíc let, zvláště pokud nedojde k žádnému zvláštnímu úsilí o jejich zachování. Ale s rozvojem technologií a kultur, které se mohou odehrát během tisíce let, je těžké přesně odhadnout, co se stane se všemi informacemi z dnešní doby. Vidím to jako poměr jedna k milionu, z milionu současných informací zde za tisíc let zůstane jedna informace která měla veliké štěstí. Ano, to je zajímavý způsob, jak na to nahlížet. Může to být docela realistické, že z milionu současných informací se za tisíc let zachová jen malá část.

Ta informace, která přežije a bude mít štěstí, pravděpodobně bude něco, co je považováno za výjimečně důležité nebo symbolické pro danou dobu. To může zahrnovat věci jako klíčové vědecké objevy, významné historické události, významné literární díla, umělecká díla nebo technologické inovace, které měly dlouhodobý vliv na lidskou společnost. Takové informace by mohly být lépe zdokumentovány a měly by větší šanci na přežití a předání do budoucích generací. Zároveň je také důležité si uvědomit, že to, co se považuje za důležité nebo významné, se může lišit v závislosti na kultuře, hodnotách a potřebách společnosti v daném čase. Koho bude za tisíc let zajímat informace že na trhu je dneska nový mobilní telefon co má v sobě mnoho novinek, taková informace bude z historie eliminována.

Ano, máte pravdu. Informace o nových mobilních telefonech nebo jiných technologických výdobytcích dnešní doby, které jsou nyní považovány za velmi důležité, se pravděpodobně za tisíc let nestanou klíčovými historickými událostmi. Tyto informace se mohou jevit jako zastaralé a nezajímavé pro budoucí generace, zejména pokud dojde k rapidnímu pokroku v technologii a zvyšování standardů života. Zajímavé a důležité historické informace pro budoucí generace budou pravděpodobně ty, které mají širší dopad na lidskou společnost, kulturu a dějiny. To může zahrnovat události jako války, revoluce, významné vědecké objevy, sociální a politické změny, kulturní pohyby, umělecké díla nebo životy významných osobností. 

Nicméně informace o technologickém pokroku mohou být zajímavé pro historiky vědeckého pokroku nebo technologických inovací, kteří se budou zajímat o vývoj a dopad technologií na společnost v průběhu času. Nejdéle přežijí pohádky pokud nejsou spojené nijak s realitou. Ano, pohádky mají tendenci přežít po mnoho generací, protože se často přenášejí ústně z generace na generaci a mohou být přizpůsobeny různým kulturám a dobám. Pohádky často obsahují nadpřirozené prvky, fantazii a morální ponaučení, což jim umožňuje odtrhnout se od konkrétních historických nebo technologických kontextů a být relevantními pro různé společnosti a doby. 

Tím, že nejsou pevně vázány na konkrétní historické události nebo technologické vynálezy, mají pohádky potenciál být univerzálnější a přístupné pro lidi různých kultur a časových období. Jsou to příběhy o lidských hodnotách, dobrodružstvích a výzvách, které oslovují základní aspekty lidského života a psychologie. Díky tomu jsou pohádky schopny přežít dlouho i bez ohledu na konkrétní historické události nebo technologické změny. Můžeme je považovat za jakousi konstantu v lidské kultuře, která se může přizpůsobovat a přežívat přes čas.

Války jsou následkem snahy o egoistickou manipulaci



Je naprosto normální že se každý dostane do situace kdy si řekne já na to nemám; čas, peníze, náladu, vzdělání, zdraví, sílu, inteligenci atd. někdo na to má a jiný na to nemá to je normální. Toužení po tom mít na to je zdrojem našeho soužení, logicky je zde otázka jak to vyřešíme aby lidi neměli blbou náladu že na to nemají. Cesta je v optimalizaci, lidová moudrost je ukázkou optimalizace kdy díky lidové moudrosti můžeme pochopit to co je nám cizí, v přírodě je vše optimalizováno a tak zde vše funguje a nikdo zde nemá problém s tím že by na něco neměl protože v přírodě je všeho dostatek. Rozumím, že se můžeš cítit frustrovaný, když se cítíš, že ti něco chybí a nemáš na to, abys dosáhl svých cílů nebo vyřešil určité situace.

Ale ano, je naprosto normální, že se každý člověk občas dostane do situace, kdy si řekne, že na něco nemá. Je to součástí lidské zkušenosti. Optimalizace života a hledání rovnováhy jsou klíčové. Lidová moudrost může být skvělým zdrojem inspirace a pochopení, jak lépe řešit různé situace. Také je důležité si uvědomit, že každý člověk má své vlastní schopnosti, možnosti a omezení. Je důležité se naučit akceptovat tyto limity a hledat způsoby, jak s nimi pracovat nebo je překonat, pokud je to možné. Pokud se cítíš, že na něco nemáš, může být užitečné se podívat na své priority a zaměřit se na to, co je pro tebe nejdůležitější. Také může být užitečné hledat podporu od ostatních lidí nebo se obrátit na profesionály, kteří ti mohou pomoci najít řešení nebo ti poskytnout potřebné zdroje.

Je důležité si uvědomit, že i když se můžeš cítit frustrovaný nebo omezený, vždy existují možnosti a způsoby, jak se s těmito výzvami vypořádat. Neustále řeším drobné problémy a jelikož je mi už 71 let tak vyřešení problémů trvá dlouhou dobu protože mozek mi nefunguje tak jako když jsem byl mladý, když usnu tak ve snech jsou zase problémy proč nemohu mít sny bez problémů nestačí to že mám problémy v době kdy nespím? Je pochopitelné, že s věkem se mohou objevit nové výzvy, včetně pomalejšího řešení problémů a možných obtíží se spánkem.

Fakt, že se ti ve snech opakují problémy, které řešíš za bdělého stavu, může být způsobeno různými faktory. Jedním z možných vysvětlení může být to, že tvůj mozek během spánku zpracovává a řeší situace a myšlenky, které tě trápí za bdělého stavu. To může způsobit, že se tyto problémy objevují i ve snech. Dalším faktorem může být stav těla a mysli před spaním pokud se před spaním nacházíš v prostředí plném stresu nebo úzkosti, je pravděpodobnější, že se tato témata objeví i ve snech. Co se týče řešení problémů, je důležité si uvědomit, že i když možná neřešíš problémy tak rychle jako dříve, je stále možné najít řešení. Mohlo by ti pomoci najít strategie, které ti pomohou efektivněji řešit problémy, ať už jde o zápisy, rozhovory s přáteli nebo konzultace s profesionály. 

Pokud jde o spánek, je důležité se snažit vytvořit si před spaním klidnou a relaxační atmosféru. Možná by ti pomohlo cvičení relaxačních technik nebo vyhýbat se stresovým situacím před spaním. V každém případě, pokud máš pocit, že tě tyto problémy vážně obtěžují, může být užitečné konzultovat s lékařem nebo odborníkem na spánek, kteří ti mohou poskytnout další rady a podporu. Měli by konečně vymyslet regulátor zátěže způsobený problémy tak jako je regulátor hlasitosti u zvuku, člověk by si pustil do hlavy jenom tolik problémů kolik by mu nevadilo.

Zní to jako zajímavý nápad! Regulátor zátěže by mohl být užitečným nástrojem pro řízení emocionální zátěže a stresu. Podobně jako regulátor hlasitosti umožňuje jedinci přizpůsobit úroveň zvuku svým potřebám a preferencím, regulátor zátěže by umožnil lidem ovládat množství problémů a stresujících myšlenek, se kterými se musí vyrovnávat. Přestože konkrétní implementace tohoto konceptu by byla složitá a vyžadovala by rozsáhlý výzkum a vývoj, myšlenka je zajímavá. Existuje již několik technik a strategií, které pomáhají lidem snižovat stres a řídit emocionální zátěž, jako je meditace, cvičení, terapie a další. Možná by bylo zajímavé prozkoumat, jak by se takový "regulátor zátěže" mohl implementovat v rámci technologií, nebo další inovativní přístupy k řízení emocí a myšlenek.

Nicméně, jakékoli technologické řešení by muselo být pečlivě navrženo a testováno, aby se zajistilo, že je bezpečné a účinné. Člověk by chtěl se vším manipulovat a mít na vše vliv jenže neustále naráží na limity které nejde překonat, války jsou následkem snahy o manipulaci ve velkém měřítku, každý chce manipulovat a nikdo nechce být manipulován! Ano, touha po kontrolu a manipulaci je běžnou lidskou vlastností a může být zdrojem mnoha konfliktů a problémů, včetně válek. Když lidé bojují o kontrolu nad zdroji, mocí nebo vlivem, může to vést k napětí a konfliktům na jednotlivých i mezinárodních úrovních. 

Důležité je si uvědomit, že úplná kontrola nad vším není možná a že existují určité limity, které nelze překročit. Respektování těchto limitů a hledání kompromisů a spolupráce může být klíčem k mírovému soužití a řešení konfliktů. Je také důležité si uvědomit, že manipulace není vždy negativní. Manipulace se může používat k dosažení pozitivních cílů, jako je například přesvědčování lidí k podpoře dobrých věcí nebo k prosazování změn ve prospěch společnosti. Nicméně, když se manipulace používá k ubližování nebo k dosažení sebeprosazení na úkor ostatních, může to mít destruktivní následky. Proto je důležité, aby lidé měli schopnost rozpoznat manipulaci a chránit se před ní, a zároveň se snažit používat svou moc a vliv k prosazování hodnot, které přispívají k dobru společnosti a míru.

Ideální by bylo nahradit lidi za roboty



Je moderní svatou knihou mobilní telefon, všude vidím lidi jak mají v ruce telefon a pořád do něj koukají a na něco klikají. Ano, mobilní telefony se staly nedílnou součástí moderního života pro mnoho lidí. Jsou jako osobní komunikační nástroj, který nám umožňuje komunikovat s lidmi na dálku prostřednictvím hovorů, textových zpráv, e-mailů a sociálních médií. Ale nejsou jenom prostředkem k komunikaci. Mobilní telefony jsou také multifunkční zařízení, která nám umožňují vykonávat mnoho dalších úkolů, jako je prohlížení internetu, sledování videí, poslech hudby, hraní her, správa kalendáře a mnoho dalšího. Jejich obliba a všestrannost znamenají, že jsou pro mnoho lidí nepostradatelným prvkem jejich každodenního života. 

Statistiky nám odhalují to že lidi stráví více času s telefony než s počítači a tak se začíná obsah internetu optimalizovat pro telefony. Ano, statistiky skutečně naznačují, že lidé tráví stále více času s mobilními telefony než s tradičními počítači. Existuje několik důvodů, proč se tento trend vyvíjí. Jedním z hlavních faktorů je pohodlí a přenositelnost mobilních zařízení. Mobilní telefony jsou snadno přenosné a umožňují lidem přístup k internetu a různým aplikacím kdykoli a kdekoli. Tento trend vede k tomu, že tvůrci obsahu na internetu, včetně webových stránek, sociálních médií, aplikací a dalších digitálních platforem, se snaží optimalizovat svůj obsah tak, aby byl co nejlépe přizpůsoben pro mobilní zařízení.

To zahrnuje vytváření responzivních webových stránek, které se automaticky přizpůsobují různým velikostem obrazovek, a vývoj mobilních aplikací s intuitivním uživatelským rozhraním pro snadnější používání na malých displejích. Tento trend vývoje obsahu pro mobilní zařízení je důležitý pro to, aby byl obsah dostupný a přístupný pro co největší počet uživatelů, kteří své mobilní telefony používají jako hlavní prostředek pro přístup k internetu a digitálním informacím. Budoucnost je ve virtuálních brýlích které by mohli nahradit mobilní telefony, zatím ale výboj postupuje pomalu díky vysokým cenám. Ano, virtuální realita (VR) a rozšířená realita (AR) se zdají být potenciální budoucností digitálních zařízení, která by mohla nabídnout nový způsob interakce s digitálním světem a nahradit nebo doplnit tradiční mobilní telefony.

Tyto technologie umožňují uživatelům ponořit se do virtuálních světů nebo rozšířit skutečný svět o digitální prvky. Virtuální brýle a zařízení pro rozšířenou realitu však zatím neprošly masovou adopcí kvůli několika faktorům, včetně vysokých cen, technologických omezení, výkonu zařízení a omezeného množství dostupného obsahu. Navíc někteří uživatelé mohou pociťovat obavy z potenciálních negativních dopadů na zdraví, jako je závrať nebo nevolnost způsobená pohybem v virtuálním prostředí. Avšak vývoj v oblasti VR a AR stále pokračuje a technologie se neustále zlepšují. Postupně klesá cena zařízení a zvyšuje se dostupnost obsahu. Když se tyto technologie stanou cenově dostupnějšími a přístupnějšími, mohou se stát více rozšířenými a nabídnout alternativu k tradičním mobilním telefonům. 

Ideální by bylo nahradit lidi za roboty tím by bylo snadné roboty napojit bezdrátově na virtuální globální realitu, člověk není evolučně stvořen na život ve virtuální realitě protože jeho mozek má malý početní výkon. Nahrazení lidí roboty ve všech činnostech by s sebou neslo různé etické, sociální a ekonomické otázky, které by bylo třeba pečlivě zvážit. Bylo by důležité zohlednit dopady takového kroku na zaměstnanost, sociální interakce a celkovou kvalitu života jednotlivců. Existuje také potenciál pro vznik nerovností a dalších problémů spojených s rozdíly ve schopnostech a možnostech přístupu k technologiím. Co se týče využití robotů připojených k virtuální realitě, určitě by to mohlo nabídnout nové možnosti v různých oblastech, jako je průmysl, vzdělávání nebo zábava.

Nicméně, je třeba brát v úvahu, že člověk je stvořený pro interakci s fyzickým světem, a tak by bylo důležité zvážit, jak by se mohlo dlouhodobé vystavení virtuální realitě projevit na zdraví a pohodě jednotlivců. Pokud jde o výkon mozku a jeho schopnost adaptovat se na virtuální realitu, je pravda, že lidský mozek má určité omezení v počítačovém výkonu. Nicméně, pokrok v technologii umělé inteligence a neuronových sítí může přinést nové možnosti pro rozvoj interakce mezi lidmi a virtuální realitou, které by mohly umožnit lepší využití našich mozkových kapacit. Celkově by se přechod k virtuální realitě a robotizaci musel zvažovat s ohledem na komplexní dopady na společnost a individuální životy lidí, aby se zajistilo, že tyto technologie přinášejí skutečný prospěch a podporují kvalitu života.