Rok 2020



Rok 2020 byl rokem plným událostí, které měly globální dopad na světové dění. Některé z nejvýznamnějších událostí roku 2020 zahrnují:

  1. Pandemie COVID-19: Na začátku roku 2020 propukla globální pandemie způsobená novým koronavirem nazvaným SARS-CoV-2, který způsobuje onemocnění nazvané COVID-19. Pandemie se šířila po celém světě a měla závažné zdravotní, ekonomické a sociální dopady na mnoho zemí.
  2. Protesty hnutí Black Lives Matter: Po smrti George Floyda, afroamerického muže zabitého policejním důstojníkem v Minneapolis, vypukly po celých Spojených státech Amerických a dalších zemích protesty proti policejní brutalitě a systémovému rasismu. Protesty hnutí Black Lives Matter vyvolaly širokou debatu o rasismu, sociální spravedlnosti a rovnosti.
  3. Lesní požáry v Austrálii: V začátkem roku 2020 sužovaly Austrálii masivní lesní požáry, které zničily obrovské plochy lesa, zabily a zranily mnoho zvířat a způsobily rozsáhlou ekologickou katastrofu. Požáry měly také vážné dopady na zdraví obyvatel a ekonomiku regionu.
  4. Brexit: Dne 31. ledna 2020 Spojené království oficiálně opustilo Evropskou unii, což byl významný moment ve světové politice a hospodářství. Následovalo období přechodného období, během kterého se jednalo o budoucím vztahu mezi Spojeným královstvím a Evropskou unií.
  5. Volby v USA: V roce 2020 se konaly prezidentské volby ve Spojených státech amerických, které vyvolaly velkou pozornost a napětí nejen ve Spojených státech, ale i po celém světě. Výsledkem bylo zvolení Joea Bidena za 46. prezidenta Spojených států a Kamaly Harrisové za první ženskou viceprezidentku a první afroamerickou a první asijskoamerickou viceprezidentku.
  6. Ekonomické dopady pandemie: Pandemie COVID-19 měla značný dopad na světovou ekonomiku. Mnoho zemí se potýkalo s recesí, nezaměstnaností