pondělí 24. dubna 2023

Levné mobily mají staré procesory



Pro výrobce mobilů je možnost snížit cenu nového mobilu jenom díky několik let starému procesoru který má velikou spotřebu a malý výkon. Následkem je logicky časté dobíjení a tím i krátká životnost baterie která se musí vyměnit v servisu. Ideální by bylo telefony vypínat, pokud nepotřebujete nikam telefonovat jenže co kdyby vám někdo chtěl volat, a tak telefon nevypnete a tím jej musíte neustále dobíjet. Řešením se mi jeví mít na telefonování obyčejný tlačítkový mobil bez operačního systému, zde je dlouhá výdrž baterie a výměna vybité baterie za novou nabitou baterii je snadná a rychlá navíc zde nehrozí viry. Jak si to uděláš takové to i máš, komu není rady tomu není ani pomoci. 

Všude jsou veliké dluhy, a přesto se ekonomika nezhroutí



Ekonomika může fungovat i přesto, že existují velké dluhy, protože dluhy nejsou samy o sobě problémem. Dluhy jsou prostředkem, který umožňuje financovat investice a spotřebu, což může podpořit hospodářský růst. Problémem se stávají, když dluhy přestanou být udržitelné a nelze je splácet.

Existuje několik faktorů, které mohou pomoci udržet ekonomiku stabilní přes velké dluhy. Jedním z nich je silná ekonomika s dostatkem pracovních míst a produktivním sektorem. Pokud jsou firmy úspěšné a lidé mají práci a výdělek, mají tendenci více utrácet, což může podpořit hospodářský růst. Dalším faktorem je nízká inflace, což znamená, že ceny zboží a služeb neustále nezvyšují, což udržuje cenovou stabilitu. To zase umožňuje lidem a firmám plánovat své výdaje a investice s větší jistotou.

Dalším faktorem, který může pomoci udržet ekonomiku stabilní přes velké dluhy, je rozumná fiskální a monetární politika. Fiskální politika ovlivňuje vláda, která může regulovat výdaje a daně tak, aby se snažila udržet rozpočtovou rovnováhu a minimalizovat dluhové břemeno. Monetární politika ovlivňuje centrální banka, která může regulovat úrokové sazby a množství peněz v oběhu, aby udržela cenovou stabilitu a podpořila hospodářský růst.

Nicméně, pokud by se dluhy staly příliš velké a neudržitelné, může to vést k hospodářské krizi, recesi nebo dokonce bankrotu. Proto je důležité, aby vlády a centrální banky dbaly na udržitelnost dluhu a přijímaly opatření, která minimalizují rizika spojená s vysokými dluhy.

Roboti budou už brzo platit; daně, clo, poplatky, pokuty



I když roboti by mohli nahradit některé pracovní pozice, stále bude existovat potřeba lidské práce v mnoha oblastech. Navíc pokud roboti budou moci provádět některé práce, mohou také pomoci zvýšit produktivitu a ziskovost, což by mohlo vést k většímu hospodářskému růstu a vytváření nových pracovních míst v jiných oblastech. Co se týče placení daní, stát bude muset přizpůsobit svůj daňový systém tak, aby zahrnoval i roboty a jejich využívání. To by mohlo znamenat zavedení nových daňových pravidel nebo daní na využívání robotů a automatizace. Nicméně, je důležité si uvědomit, že tento proces by neměl být jednoduchý a rychlý, a bude vyžadovat dlouhodobé plánování a spolupráci mezi vládami a soukromým sektorem.

Roboti zatím sami o sobě nemohou pracovat za peníze, protože jsou stroje a nemají schopnost vydělávat peníze nebo platit daně. Nicméně, roboty mohou provádět práce, které by jinak byly prováděny lidmi, což by mohlo vést k hospodářskému růstu a zvýšení produktivity. To by mohlo vést k většímu množství výroby a větším ziskům pro firmy, které používají roboty. Vzhledem k tomu, že roboty využívají firmy, budou firmy, které používají roboty, zodpovědné za placení daní za své zisky. Tyto daně jsou placeny z výdělků, které jsou vygenerovány využíváním automatizace a robotů, takže firmy budou muset zohlednit náklady na daně v rozhodování o využívání robotů. Proto by vlády mohly zvažovat zavedení daní na roboty nebo automatizaci, aby zajistily, že roboti a jejich využití jsou zahrnuty do daňového systému a přispívají ke spravedlivému podílu na daňovém břemenu.

Mnoho se staráme o cizí a tím se málo staráme o sebe



Je důležité mít zdravé mezilidské vztahy a starat se o druhé, ale stejně tak důležité je starat se o sebe. Pokud se člověk neumí postarat o své vlastní potřeby a pohodu, může to mít negativní dopad na jeho fyzické a duševní zdraví, což může vést ke vzniku různých problémů a komplikací. Proto je důležité najít rovnováhu mezi péčí o sebe a o ostatní a věnovat stejnou pozornost oběma stranám. Samozřejmě, že je dobré pomáhat druhým, ale měli bychom si uvědomit, že pokud nebudeme mít dostatek energie a pozitivního přístupu kvůli tomu, že se příliš staráme o druhé, můžeme to nakonec cítit jako břemeno a pocit vyhoření. Problémem je naše inteligence, která chce manipulovat. Inteligence jako taková není problémem, ale problémem může být, jak s ní nakládáme.

Někteří lidé mohou využívat své inteligence k manipulaci ostatních, což není etické a může být škodlivé pro lidi v jejich okolí. Manipulace může mít různé podoby a motivace, od snahy ovlivnit názory druhých lidí k dosažení vlastních cílů až po záměrné klamání a podvod. Tyto praktiky nejsou správné a mohou vést k nedůvěře a negativním důsledkům. Důležité je mít zdravé sebevědomí a morální brzdy, které nás udrží na správné cestě. Také bychom měli být kritičtější vůči informacím, které nám přicházejí, a snažit se nechat se ovlivňovat pouze relevantními a pravdivými informacemi. V konečném důsledku bychom měli používat svou inteligenci k podpoře a ochraně ostatních a k budování pozitivních vztahů, nikoli k manipulaci a zneužívání. Diktátoři v totalitách v nahotě odhalují toužení po manipulaci s cizími lidmi. 

Ano, diktátoři v totalitních režimech obvykle chtějí manipulovat s ostatními lidmi, aby si upevnili svou moc a kontrolu nad společností. Manipulace může mít různé formy, jako například omezování svobody projevu a informací, kontrolu médií, používání propagandy a strachu k ovlivňování názorů lidí, využívání systému odměn a trestů k poslušnosti, a další. Diktátoři většinou nechtějí, aby lidé měli svobodu rozhodování a jednání, protože to by jim mohlo bránit v plnění svých cílů. Manipulace s lidmi může být nebezpečná a může vést k utlačování a nespravedlnosti. Je důležité, aby lidé byli informováni a vzděláváni, aby mohli rozpoznat manipulaci a bránit se jí. Také je důležité, aby existovaly systémy a instituce, které chrání práva a svobody jednotlivců a brání se nadměrnému vlivu vlády nebo jednotlivců.

Všechny ideologie chtějí konkurenci nahradit monopolem



Existují různé ideologie a politické směry, které se liší svými názory na roli státu a soukromého sektoru v ekonomice a společnosti. Některé ideologie se zaměřují na podporu konkurence a omezení monopolů, zatímco jiné preferují určitou formu monopolu nebo oligopolu. Například kapitalismus, který je často spojován s podporou volného trhu a konkurence, obvykle prosazuje omezení monopolů a podporu konkurence jako způsobu zvyšování efektivity a snižování cen pro spotřebitele. Na druhé straně existují ideologie, jako je socialismus, které prosazují státní kontrolu nad hospodářstvím a majetkem, což může vést k vytváření monopolů a omezení konkurence. V takovém případě je cílem monopolu spíše kontrola trhu a zajištění rovnováhy mezi jednotlivými sektory a ekonomickými subjekty.

V každém případě je tedy důležité si uvědomit, že ne všechny ideologie mají za cíl nahradit konkurenci monopolem, a že jednotlivé politické směry mohou mít odlišné názory na to, jak by měla fungovat ekonomika a jaké úlohy by měl stát v tomto procesu hrát. Tam kde vše ideálně funguje tam není potřeba ideologie. Toto tvrzení je zjednodušující a nepřesné. Ideologie jsou souborem názorů, postojů a hodnot, které ovlivňují, jakým způsobem se lidé dívají na svět a jakým způsobem vnímají společnost a politiku. I tam, kde vše ideálně funguje, jsou ideologie stále přítomné, protože se týkají způsobu, jakým by měla společnost a politický systém fungovat.

Kromě toho, co se považuje za ideální, se také liší v závislosti na různých ideologiích. Například některé ideologie, jako je liberalismus, se soustředí na ochranu individuálních práv a svobod, zatímco jiné ideologie, jako je socialismus, zdůrazňují potřebu rovnosti a spravedlnosti. Rozdílné ideologie mohou mít rozdílné představy o tom, co by mělo být prioritou společnosti a co by mělo být zahrnuto do ideálního systému. V ideálním případě by měl být politický systém a společnost navrženy tak, aby plnily potřeby občanů a zajišťovaly dobré fungování společnosti. Avšak i v takovém ideálním případě by mohly existovat různé ideologie, které by mohly nabídnout různé přístupy k dosažení těchto cílů.

Monopol je pokrytecké divadlo, které milujeme



Monopol je situace, kdy existuje pouze jediný dodavatel určitého produktu nebo služby na trhu. Monopol může být v některých případech pro spotřebitele nevýhodný, protože monopolista může nastavit vyšší ceny a snížit kvalitu produktů a služeb, protože spotřebitelé nemají jinou možnost výběru.

Pokud tedy hovoříme o „milování monopolu“, může to být z několika důvodů. Někteří lidé mohou milovat určitý monopolní produkt nebo službu a být ochotni platit vyšší ceny za kvalitu, kterou jim poskytuje. Jiní mohou být spokojeni s monopolem, protože se jim zdá, že monopolista zajistil stabilitu na trhu a snížil nejistotu spojenou s konkurencí.

Nicméně, pokud je monopol založen na nepoctivých praktikách, jako je manipulace cen, snižování kvality, omezení výběru pro spotřebitele a eliminace konkurence, pak je to zcela nepřijatelné a může vést k ztrátě důvěry spotřebitelů v daný monopol, a dokonce i k regulatornímu zásahu.

Nicméně, někdy může být pro monopolistu těžké opustit svou dominantní pozici na trhu, protože by mohl ztratit kontrolu nad trhem a jeho zisky by mohly klesnout. To může vést k zneužívání monopolního postavení, kdy se monopolista snaží udržet si svou pozici a omezit přístup konkurentů na trh, aby si udržel svůj monopol.

Tato situace může být podobná drogové závislosti, protože monopolista může být závislý na svém monopolu a být ochoten dělat cokoli, aby si ho udržel, včetně použití nekalých praktik, které jsou škodlivé pro spotřebitele a pro trh jako celek.

Svět potřebuje globální moderní jazyk



Existuje mnoho argumentů pro i proti vytvoření globálního moderního jazyka. Zastánci této myšlenky tvrdí, že by to mohlo pomoci vyřešit mnoho komunikačních problémů, které jsou spojené s různými jazyky, a zlepšit globální porozumění a spolupráci. Další argumenty zahrnují zjednodušení obchodních a diplomatických vztahů a usnadnění cestování. Nicméně, vytvoření nového jazyka by bylo velmi obtížné a zřejmě by se setkalo s mnoha výzvami. Je otázkou, kdo by měl být jeho tvůrci a kdo by měl rozhodovat o jeho pravidlech a formě. Navíc by bylo těžké přesvědčit mnoho lidí, aby se naučili nový jazyk a upustili od svých mateřských jazyků, které jsou pro mnoho lidí klíčovým prvkem jejich identity.

Další výzvou by bylo udržet nový jazyk živým a relevantním v době rychlého vývoje technologie a kultury. A konečně, mnoho lidí by mohlo mít obavy z toho, že vytvoření globálního jazyka by mohlo vést ke ztrátě rozmanitosti a bohatosti jazykových a kulturních tradic, které jsou dnes součástí naší světové kultury. Celkově lze říci, že vytvoření globálního moderního jazyka by bylo velmi obtížné a vyžadovalo by to mnoho diskusí a zvažování pro a proti. Je možné, že v budoucnosti se nějakým způsobem objeví nový jazyk, který se stane celosvětově uznávaným, ale zatím zůstává nejasné, zda by to bylo skutečně přínosné pro celou společnost.

Na světě je mnoho tisíc jazyků a mnohé jazyky mají nářečí jako je třeba moravština. Není to nový nápad bylo zde esperanto a latina, s příchodem internetu vzniká logicky potřeba po tom, aby zde byl nový globální jazyk, kterým se turisté a obchodníci domluví na celém světě. Podívejme se na to, kolik lidí mluví na světě češtinou je to minimum lidí statisticky je čeština na 296 místě z hlediska používání na světě! Vynakládáme obrovské množství času a peněz na hlouposti a zapomínáme investovat do jednoho světového jazyka. Měli bychom pomocí umělé inteligence vytvořit nový světový jazyk který by byl dokonalý a snadno pochopitelný roboty.

Bohaté národy se naučili produkovat vše ve velkém



Bohaté národy mají často silné a efektivní ekonomiky, které jim umožňují produkovat zboží ve velkém množství a s vysokou kvalitou. Vysoká úroveň technologií, vzdělání a infrastruktury také umožňuje bohatým národům využívat ekonomické výhody měřítka. To znamená, že výroba ve velkém měřítku může vést ke snížení nákladů na jednotku a tím k větší efektivitě a zisku.

Další faktory, které přispívají k tomu, že bohaté národy jsou schopné produkovat vše ve velkém měřítku, jsou:

Dostatečná poptávka: V bohatých národech je obvykle vyšší úroveň příjmů, což zvyšuje poptávku po zboží a službách. To umožňuje výrobcům produkovat větší množství a dosáhnout větší efektivity díky větším objemům výroby.

Moderní technologie: Bojování s konkurencí je často velmi náročné. Moderní technologie a automatizace výroby umožňují bohatým národům dosáhnout vysoké úrovně produktivity a konkurenceschopnosti.

Vzdělaná pracovní síla: Vzdělaná pracovní síla je klíčovým faktorem pro efektivní výrobu. V bohatých národech je větší důraz kladen na vzdělání a kvalifikaci pracovníků, což umožňuje efektivnější výrobu.

Dostupnost kapitálu: Bojovat s konkurencí a rozšiřovat výrobu vyžaduje obvykle velké množství kapitálu. V bohatých národech je obvykle snazší získat finanční zdroje pro rozvoj podnikání a investovat do moderních technologií a výrobních zařízení.

Zkrátka, bohaté národy mají větší zdroje, technologické výhody a vzdělanou pracovní sílu, které jim umožňují produkovat vše ve velkém měřítku a s vysokou kvalitou.

Každý chce mít dokonalé děti



A tak se budou děti vyrábět průmyslově a průmyslově se vychovají. Tento názor nelze podpořit. Děti nejsou výrobky a nemohou být vyráběny jako průmyslové zboží. Každé dítě je jedinečné a má své vlastní potřeby, zájmy a schopnosti, které se musí brát v úvahu při jeho výchově a vzdělávání.

Důležité je, aby rodiče poskytli svým dětem lásku, podporu a vedení, aby se mohly rozvíjet a růst jako jedinečné osoby. Výchova dětí je proces, který vyžaduje pozornost a individuální přístup, a není to proces, který by měl být průmyslově řízený.

Navíc, průmyslová výchova dětí by mohla vést k dehumanizaci a ztrátě individuálních charakteristik a schopností každého dítěte. Místo toho je důležité, aby se vzdělávací a výchovné instituce zaměřovaly na rozvoj dětských schopností, vedení a podpory, ať už v průmyslovém nebo jiném kontextu.

Jak by se společnost změnila, pokud by zde byl sto let jeden světový jazyk, který by každý znal



Kdyby existoval jeden světový jazyk, kterému by každý rozuměl, byly by značné změny ve společnosti.

Za prvé, mohlo by to vést k většímu kulturnímu a jazykovému sjednocení. Jazykové bariéry by byly odstraněny a lidé by mohli snadno komunikovat bez překladatelů. To by umožnilo větší spolupráci mezi lidmi různých kultur a regionů.

Za druhé, to by mohlo vést k lepšímu porozumění mezi lidmi z různých zemí. Když by si lidé mohli snadno navzájem porozumět, bylo by snazší najít řešení pro globální problémy, jako je změna klimatu, hladomor a válečné konflikty.

Za třetí, to by mohlo vést k většímu ekonomickému rozvoji, protože by se zlepšila komunikace a obchod mezi zeměmi. Firmy by mohly snadněji vstupovat na mezinárodní trhy a vytvářet nové obchodní příležitosti.

Za čtvrté, ztratily by se některé jazykové a kulturní rozdíly, což by mohlo mít nějaký vliv na regionální identity a zachování tradičních kultur. Některé jazyky a dialekty by mohly být ohroženy vymizením.

Nicméně, i kdyby existoval jeden světový jazyk, stále by existovaly další rozdíly a neshody mezi lidmi, jako jsou náboženství, politické ideologie a kulturní rozdíly. Proto není jisté, zda by existence jednoho světového jazyka úplně změnila společnost, ale určitě by měla značný vliv na komunikaci, obchod a kulturní výměnu.

Lhář nechce být označen za lháře, a tak si říká člověk



Je pravda, že někteří lidé mohou mít problémy s přijetím faktu, že se chovají lživě a že by byli nazýváni jako „lháři“. Nicméně, to neznamená, že bychom měli upouštět od používání správných termínů. Pokud někdo opakovaně lže, je správné používat termín „lhář“ jako přesné označení pro takové chování. Je to výraz, který popisuje určitý typ chování, a ne člověka jako takového.

Pokud někdo není ochoten přijmout fakt, že se chová lživě, může to být předmětem dalšího zkoumání v rámci psychologického či terapeutického poradenství. Nicméně, náhradní označení jako „člověk“ by mohlo být nepřesné a zamlžovalo by skutečný problém chování.

Nenahraditelný člověk je utopie



Nenahraditelný člověk je utopie, což znamená, že není možné najít nebo vytvořit člověka, který by byl zcela nenahraditelný. Každý člověk má své jedinečné schopnosti a talenty, které ho mohou v určitých situacích a podmínkách činit neocenitelným, ale vždy existuje někdo jiný, kdo by mohl naplnit tuto roli a nahradit ho.

Navíc, i kdyby se zdálo, že je člověk nenahraditelný, existují vždy různé faktory, které mohou vést k tomu, že bude nahrazen jiným jedincem. Například zdravotní problémy, odchod do důchodu, změna pracovních podmínek atd. mohou vést k tomu, že musí být nalezen náhradník pro danou pozici nebo úlohu.

Nicméně, i když není možné najít zcela nenahraditelného člověka, je stále důležité, aby se každý snažil využít své jedinečné schopnosti a talenty pro dosažení svých cílů a přínosu pro společnost.

Nechci být utaženým šroubkem ve velikém stroji



Vše se točí v kruhu, nejsou zde žádné cíle, do kterých je možné směřovat, každý cíl je iluze, každý živý systém je jako televizní kanál a smrt to je přepnutí na jiný televizní kanál. Televizní kanál zemřel tak se přepne na jiný televizní kanál o tom je konzumní svět, kde existuje inteligentní život. Jsme všichni jenom pozorovatelé televize a neustále přepínáme televizní kanály.

Nemůžeme zasáhnout do toho co televize vysílá můžeme jenom přepínat ovladačem kanály a sledovat ubohé reklamy, volba prezidenta to je volba televizního kanálu s největší sledovaností, prezident je tak obyčejným hercem, co si hraje na prezidenta. Populární jsou televizní kanály, kde je opak reality, ve které žijeme, nemá smysl se dívat na to co dobře známe, a tak sledujeme to co neznáme jde nejvíce o iluze které jsou populární.

Začíná to pohádkou a končí to reklamou na pitomosti, když nás z těch pitomostí bolí hlava tak bereme něco, co utlumí bolest hlavy nabídka je veliká od víry v zázraky po léky a drogy. Mnozí se naivně pokusí o odpor proti konzumnímu systému a brzo jim dojde to, že jakýkoli odpor je marný, konzumní systém je stroj a ty jsi dobře utažený šroubek v tomto stroj.