čtvrtek 26. října 2023

Nejlepší je fotografovat, když je hodně světla



Jak fotografovat, když je málo světla a nejde použít blesk ani stativ? Fotografování za situace, kdy je málo světla a nemůžete použít blesk ani stativ, může být náročné, ale stále je to proveditelné. Následující tipy vám mohou pomoci dosáhnout lepších výsledků. Zvolte co nejnižší clonové číslo na svém objektivu, což umožní více světla proniknout do kamery. Zvýšení citlivosti ISO umožní zachytit více světla, ale mějte na paměti, že vyšší ISO může způsobit šum na fotografiích.

Některé fotoaparáty mají vestavěnou stabilizaci obrazu, což může pomoci snížit rozmazanost způsobenou třesem ruky. Držte fotoaparát co nejstabilněji. Pokud nemůžete použít stativ, zkuste najít pevný povrch nebo opřít fotoaparát o něco stabilního, jako je stůl, zeď nebo sloup. To vám umožní snížit rozmazanost způsobenou třesem ruky. Pokud fotíte pohyblivý objekt, můžete zvýšit rychlost závěrky, abyste snížili rozmazanost pohybu.

Buďte si však vědomi, že zvýšením rychlosti závěrky může být fotografie temnější, což může vyžadovat další úpravy v postprodukci. Pokud máte možnost fotografovat v RAW formátu, budete mít větší kontrolu nad úpravami ve střihovém softwaru, což může být užitečné při fotografování za náročných světelných podmínek. Pokud je to možné, použijte světelné zdroje, abyste osvítili scénu.

Nebojte se experimentovat s různými nastaveními fotoaparátu a trénovat, abyste zlepšili svou dovednost v náročných světelných podmínkách. Pamatujte, že fotografování za nízkého osvětlení bez blesku a stativu může být náročné a může vyžadovat trpělivost a cvičení. Každý fotoaparát může mít trochu odlišné vlastnosti, takže se pokuste najít nejlepší nastavení pro vaši konkrétní situaci a experimentujte, dokud nedosáhnete požadovaných výsledků. 

Většinou je tento problém řešen pomocí fotoaparátu s velikým snímačem s malým rozlišením, to ovšem znamená malou hloubku ostrosti a veliké ekonomické náklady na technické vybavení. Máte pravdu, větší snímače s nižším rozlišením mohou být při fotografování za nízkého osvětlení velmi užitečné. Snímač s většími pixely má tendenci lépe zachycovat světlo a dosahovat méně šumu při vyšších citlivostech ISO, což je obvykle u snímačů s nižším rozlišením.

To je důležité především při fotografování za nízkého osvětlení, kde je k dispozici méně světla. Nicméně, jak jste zmínil, fotoaparáty s větším snímačem a kvalitními objektivy mohou být finančně náročné, a ne vždy je možné si je dovolit. Zde je několik dalších tipů, které by vám mohly pomoci, i když nemáte k dispozici takové vybavení. Můžete zvolit objektivy s nízkým clonovým číslem, což umožní více světla proniknout do kamery.

Některé objektivy mají vestavěnou stabilizaci obrazu, která pomáhá kompenzovat třes ruky. To může být užitečné při fotografování za nízkého osvětlení. Pořízené fotografie můžete upravit v postprodukci pomocí specializovaného softwaru pro redukci digitálního šumu. Zkuste kompenzovat nízkou hloubku ostrosti kreativním způsobem: I když snímač s většími pixely může mít nižší hloubku ostrosti, můžete tuto vlastnost využít k vaší výhodě pro tvorbu efektů, jako je rozostření pozadí. 

I bez stativu můžete použít pevné povrchy, jako jsou zábradlí, stoly nebo stěny, pro oporu fotoaparátu a snížení třesu ruky. Pokuste se najít a využít dostupné světelné zdroje, i když jsou to pouze svíčky, lampiony nebo uliční osvětlení. Tyto tipy by vám mohly pomoci zlepšit fotografování za nízkého osvětlení, i když nemáte k dispozici drahé vybavení s velkým snímačem. Je to o kombinaci technických znalostí, kreativity a trpělivosti. Nebylo by nejlepším řešením fotografovat jenom když je hodně světla?

Fotografování za optimálních světelných podmínek, jako je slunečný letní den v poledne, může být většinou nejjednodušší cestou k získání kvalitních fotografií. Světelné podmínky během tohoto období jsou obvykle konzistentní a dobře osvětlené, což usnadňuje fotografování. Nicméně, omezit se pouze na tyto situace by znamenalo omezení vašeho kreativního potenciálu. Fotografovat za různých světelných podmínek může přinést různorodé a zajímavé výsledky.

Mnoho fotografů preferuje fotografování za nízkého osvětlení nebo za různých atmosférických podmínek, protože to může vytvářet jedinečné nálady a efekty ve fotografiích. Většina fotografií nevzniká za ideálních světelných podmínek, a proto je důležité se naučit, jak pracovat s různými světelnými podmínkami a využít jejich výhody a výzvy.

To vyžaduje porozumění technickým aspektům fotografování, jako je expozice, clonové číslo, rychlost závěrky a citlivost ISO, a také schopnost vidět a využít dostupné světlo a kompoziční prvky. Pokud jde o fotografii, může být mnoho zábavy a tvůrčího uspokojení v tom, jak se pokoušíte získat úspěšné snímky za různých podmínek. Takže zatímco fotografování za optimálních světelných podmínek může být jednodušší, nebrání vám to ve snaze experimentovat a zdokonalovat se ve fotografování za různých podmínek.

Normální je už jenom příroda a vesmír



Toto tvrzení zdůrazňuje nedostatek participace veřejnosti nebo dotčených osob při rozhodování, zejména veřejných či politických rozhodnutích. Má tendenci kritizovat situace, kdy rozhodovací procesy jsou centralizovány a kontrolovány malou skupinou lidí (či "blázny"), aniž by se brala v úvahu názory, potřeby a zkušenosti těch, kteří budou těmito rozhodnutími ovlivněni. Toto tvrzení je často spojováno s nároky na větší transparentnost, demokracii a participativní procesy ve veřejném životě.

Zastánci tohoto názoru tvrdí, že rozhodování by mělo být více otevřené a mělo by se zapojit co nejvíce dotčených stran, aby se zajistilo, že rozhodnutí budou co nejvíce odpovídat potřebám a preferencím široké veřejnosti. Celkově řečeno, tento výrok zdůrazňuje důležitost participace a zohledňování názorů veřejnosti a lidí, na které se rozhodnutí týkají, ve veřejném a politickém rozhodování. Čas má dostatek času na to, aby odhalil lidem to, že jsou blázni, co žijí po celý život v blázinci.

Výrok "Čas má dostatek času na to, aby odhalil lidem, že jsou blázni, kteří žijí po celý život v blázinci" má filozofický nádech a naznačuje, že čas nakonec odhalí pravdu nebo nedostatky v chování nebo rozhodnutích lidí. Může to být chápáno v několika různých kontextech. Tento výrok naznačuje, že čas a zkušenost mohou pomoci lidem pochopit, že jejich postoje, názory nebo jednání byly mylné, iracionální nebo nevhodné.

Lidé se mohou v průběhu času změnit a přehodnotit své postoje. Může také znamenat, že čas ukáže, že mnoho lidí jedná nebo myslí v souladu s konvencemi nebo očekáváními společnosti, aniž by se zamýšleli nad tím, zda je to pro ně skutečně dobré. Tento výrok může také odkazovat na situace, kdy je něco považováno za normální, až do okamžiku, kdy se objeví nové poznatky nebo nová perspektiva, která odhalí, že původní přesvědčení byla chybná nebo omezená. 

Celkově řečeno, výrok zdůrazňuje důležitost uvažování a sebereflexe, a to zejména v dlouhodobém kontextu, kde se čas může ukázat být odhalitelem pravdy nebo iracionality. Všechny staré knihy jsou jasným důkazem lidského bláznovství, normální je jenom příroda a vesmír. Tvrzení, že všechny staré knihy jsou důkazem lidského bláznovství a že pouze příroda a vesmír jsou normální, je velmi zjednodušující a extrémní názor.

Knihy, zejména staré knihy, nesou bohaté dědictví znalostí, kultury, filozofie a historie lidstva. Jsou způsobem, jakým lidé sdílejí své myšlenky, zkušenosti a dovednosti s dalšími generacemi. Některé z nich obsahují vědecké poznatky, filozofické učení, literární díla a mnoho dalšího, co obohacuje lidské myšlení a porozumění světu. Myslet, že všechny staré knihy jsou důkazem bláznovství, je zjednodušením a přehlížením rozmanitosti a hodnoty, kterou nám tyto knihy mohou poskytovat.

Navíc, normálnost a abnormálnost jsou velmi subjektivní pojmy, které se liší v různých kulturních a historických kontextech. Příroda a vesmír jsou samozřejmě fascinující a důležité aspekty našeho světa, a studium přírody a vesmíru má své vlastní místo v lidském poznání. Nicméně lidská kultura a intelektuální dědictví jsou také významnými součástmi lidské existence a mají svou vlastní hodnotu.

Je důležité zkoumat a respektovat rozmanitost lidských perspektiv a způsobů, jakými se snažíme porozumět světu kolem sebe. Problémem lidské kultury na nahrazení praxe za teorie, co v praxi nefungují a následkem je blázinec. Je pravda, že někdy může být problémem v lidské kultuře upřednostňování teoretických konceptů a praxí, které se v praxi neprověřily a nejsou efektivní. Věda a teorie mají své místo a jsou důležité pro pochopení světa a vytváření nových myšlenek, ale je také důležité, aby teorie byly prověřovány a upravovány na základě reálných zkušeností. 

Někdy se může stát, že lidé ztratí kontakt s realitou a začnou prosazovat teorie nebo ideologie, které nejsou v souladu s pozorovatelnými fakty nebo nejsou prakticky proveditelné. Toto může vést k problémům a konfliktům ve společnosti. Rozumný přístup by měl zahrnovat vyváženou kombinaci teoretického myšlení a ověřených praktických řešení. 

Důležité je také mít mechanismy pro hodnocení a kritické myšlení, které nám pomohou rozpoznat, kdy teorie nefunguje v praxi, a umožnit nám provádět potřebné úpravy a změny. Kritický pohled na teorie a praxe je klíčem k tomu, abychom se vyhnuli "bláznivým" rozhodnutím a udrželi zdravý rozum a pragmatismus v našem jednání.

Hodnotu má to, čeho je nedostatek a my to potřebujeme



Většina obsahu internetu by se mohla smazat, protože jde o informační a programový odpad. Otázka, zda by měla být většina obsahu na internetu smazána, je komplexní a závisí na mnoha faktorech, včetně práva na svobodu projevu, uživatelských práv, ochrany dat a etických otázek. Existuje mnoho názorů na to, co je "informační a programový odpad" a jak by měl být řešen. Internet je důležitou platformou pro svobodu projevu a výměnu informací.

Omezovat obsah na internetu by mohlo potenciálně vést k cenzuře a omezení svobody projevu. Samozřejmě existuje mnoho obsahu na internetu, který nemá žádnou hodnotu nebo je nekvalitní. Ale určit, co je "odpad" a co ne, může být subjektivní a otevřít cestu ke zneužití moci k potlačení názorů a informací, které někomu nejsou v souladu. Samozřejmě, na internetu existuje nezákonný obsah, jako jsou kyberútoky, šíření porna a podvody.

Takový obsah by měl být odstraněn a jeho tvůrci postaveni před soud. Při otázce, zda by měl být obsah smazán nebo ne, je také důležité zvážit etické a právní normy, které by měly být uplatňovány na internetu. Měli by vydavatelé obsahu nést odpovědnost za to, co zveřejňují? Existují mechanismy pro filtrování a vyhledávání obsahu, který by se mohl považovat za "odpad". Tyto mechanismy jsou často používány pro zlepšení uživatelské zkušenosti. 

Celkově lze říci, že otázka, zda by měla být většina obsahu na internetu smazána, je složitá a vyžaduje vyvážení mezi různými zájmy a hodnotami, včetně svobody projevu a boje proti nezákonné činnosti. Smazání obsahu by mělo být provedeno zodpovědným a transparentním způsobem a v souladu s platnými právními předpisy. Hodnotu má to, čeho je nedostatek a my to potřebujeme, jde nejvíce o; peníze, čas, praxi, jistoty atd. z tohoto pohledu většina obsahu internetu nemá pro uživatele žádnou trvalou hodnotu.

Rozumím vašemu stanovisku, že hodnota obsahu na internetu může být vnímána jako relativní a že mnoho obsahu může být krátkodobého charakteru. Je pravda, že na internetu existuje velké množství obsahu, který je krátkodobý, zábavný nebo momentálně populární, ale nemá dlouhodobou hodnotu. Avšak zároveň bych chtěl zdůraznit, že internet poskytuje také mnoho obsahu, který má trvalou hodnotu a který může být pro uživatele nesmírně užitečný.

To může zahrnovat vzdělávací materiály, výzkumné zdroje, odborné rady, návody na opravu, zpravodajství, kulturu a mnoho dalších oblastí. Mnoho online vzdělávacích platforem a zdrojů nabízí kurzy, knihy a lekce, které umožňují lidem získat nové dovednosti a znalosti. Internet poskytuje přístup k aktuálním zpravodajským zprávám a informacím z celého světa. 

Lidé mohou najít odborné rady a různé návody, které jim pomohou vyřešit problémy a získat nové dovednosti. Internet je domovem pro umělce, spisovatele, hudebníky a další tvůrce, kteří sdílí svá díla a tvorbu s publikem. Internet také podporuje komunitní platformy a fóra, kde lidé mohou sdílet zkušenosti, rady a podporu. Hodnota obsahu na internetu závisí na tom, jaký obsah konkrétní uživatel hledá a jak ho využije.

Internet poskytuje širokou škálu informací a zdrojů, a mnoho z nich může mít trvalou a pozitivní hodnotu pro jednotlivce. Je důležité umět selektivně vybírat obsah a vyhledávat zdroje, které odpovídají konkrétním potřebám a zájmům. Statisticky vyjádřeno je 99 % obsahu internetu nehodnotný informační a programový odpad, nejvíce odpadu je na sociálních sítích.

Je pravda, že na internetu je obrovské množství obsahu, který by bylo obtížné nebo nemožné považovat za užitečný nebo hodnotný. To zahrnuje množství zastaralých, nepřesných, neúplných nebo nekvalitních informací, ale také obsah, který nemusí být relevantní nebo zajímavý pro všechny lidi. Sociální sítě jsou jedním z míst, kde lze nalézt velké množství obsahu, který by mohl být považován za krátkodobý nebo povrchní, a často se na nich objevují virální trendy, zábava a osobní příspěvky, které nemusí mít trvalou hodnotu. 

Nicméně, i když existuje mnoho obsahu, který by mohl být považován za "nehodnotný", je třeba mít na paměti, že hodnota obsahu na internetu je subjektivní a závisí na individuálních potřebách a zájmech uživatelů. To, co někoho nezajímá, může být pro jiného užitečné nebo inspirující. Kritická mediální gramotnost je důležitá pro to, aby lidé byli schopni rozlišovat mezi kvalitním obsahem a nepřesnými informacemi.

Filtry a algoritmy na sociálních sítích a vyhledávačích mohou také pomoci uživatelům filtrovat obsah podle jejich preferencí a zájmů. Celkově by měla být snaha o zlepšení kvality obsahu na internetu kombinována s ochranou svobody projevu a individuální volbou uživatelů, co chtějí na internetu sledovat a konzumovat.

Blázni rozhodují centrálně o nás bez nás



Nevadí mi propaganda a cenzura spojená s dogmatickou totalitou, jsou to ideologické programy, které byli a budou jinak to s lidmi bohužel nejde! Vadí mi to, že se všemocné elity skládají ze starých amatérů, ve sportu nejde podvádět zde je přísná kontrola i když je zde v současnosti často snaha tuto kontrolu oklamat třeba pomocí užívání léků co posilují výkon sportovců.

Je to o pravidlech kontrole dodržování pravidel, minulost je plná svatých mučedníků, co se nebáli postavit totalitě, miluji všechny dystopické knihy, co napsal klasik George Orwell. Rozumím, že máte zájem na věcech jako propaganda, cenzura a totalita. Je to důležité téma, které může vyvolávat různé názory. Propaganda a cenzura jsou často spojeny s autoritářskými režimy a totalitními ideologiemi, které omezují svobodu slova a názoru.

George Orwell byl spisovatelem, který tuto problematiku velmi kriticky zkoumal ve svých dílech, jako je "1984," kde ukazuje, kam může vést absolutní kontrola nad informacemi a manipulace s pravdou. Co se týče sportu, pravidla a kontrola jsou klíčové pro zajištění fair play a zachování integrity soutěží. Podvádění v jakékoliv formě může znehodnotit výsledky a poškodit sport jako celek.

Proto jsou vytvořena pravidla a mechanismy kontroly, aby se zabezpečilo, že soutěž probíhá spravedlivě. Historie skutečně zahrnuje mnoho lidí, kteří stáli proti totalitě a autoritářství, často s velkým osobním obětováním. Je důležité si připomínat tyto hrdiny a učit se z jejich příběhů. 

Dystopická literatura, jako ta od George Orwella, nám může pomoci lépe chápat a kriticky přemýšlet o různých aspektech společnosti a moci. Je to cenný způsob, jak si uvědomovat možné nebezpečí a nepřimhouřit oči nad problémy, které mohou vzniknout v důsledku dogmatismu a totalitních ideologií.

Je diskreditace války na Ukrajině trestný čin?



Jako spisovatel a novinář Dmitrij Gluchovskij píše dlouho knihy a články pro populární světový tisk. V roce 2022 odsoudil mediálně ruskou invazi na Ukrajinu a přirovnal ji k Nacismu. 7. srpna 2023 byl soudem odsouzen k trestu odnětí svobody na osm let, za údajnou „diskreditaci ruských ozbrojených sil šířením záměrně falešných tvrzení.“ V totalitě nemůžete očekávat pravdu a lásku od všemocných psychopatů.

V některých zemích může být diskreditace války nebo vojenských sil považována za trestný čin, zejména pokud je tato diskreditace považována za škodlivou pro národní zájmy nebo bezpečnost. Konkrétní zákony a tresty samozřejmě závisí na právním systému dané země. 

Rusko, kde byl spisovatel Dmitrij Gluchovskij odsouzen, má zákony proti šíření „falešných zpráv“ o jeho vojenských akcích, které jsou považovány za schopné destabilizovat situaci v zemi nebo zhoršit její mezinárodní postavení. Rovněž má zákony proti „extremistické“ řeči, které mohou být široce interpretovány, aby zahrnovaly kritiku vládních akcí. 

Je důležité poznamenat, že v demokratických zemích, kde je svoboda slova chráněna ústavou a dalšími zákony, může být takové odsouzení považováno za porušování těchto svobod. Takové země a organizace mohou odsoudit odsouzení lidí, jako je Gluchovskij, za vyjádření svého názoru. 

Svoboda slova se však nemusí vztahovat na všechny formy komunikace a může být omezena v případech, kdy je řeč považována za narušující veřejný pořádek, bezpečnost nebo morálku (například v případě nenávistných projevů). Nicméně, kritika vládních politik a vojenských akcí je často považována za důležitou součást politického diskursu v demokracii.

Žijeme v dystopickém očistci?



Windows hláška, neautorizované změny jsou blokovány, jak by vypadala konzumní civilizace, ve které by se automaticky globálně blokovali změny, které chtějí násilně realizovat amatéři nebo pitomci. Koncepce společnosti, ve které by byly automaticky blokovány změny realizované násilně amatéry nebo nezodpovědnými jednotlivci, by se mohla zakládat na myšlenkách autoritářství, globálního dozoru a centrální kontroly.

V takovém prostředí by existovaly některé klíčové charakteristiky. K dosažení takové úrovně kontroly by pravděpodobně bylo třeba, aby centrální vláda nebo režim měl významnou moc nad všemi aspekty společnosti. Aby bylo možné identifikovat násilné nebo nezodpovědné pokusy o změny, by bylo nutné masivní sledování občanů a jejich aktivit.

To by mohlo zahrnovat sledování online a offline komunikace, sledování pohybu a činnosti občanů a další formy monitorování. Technologie umělé inteligence by byly pravděpodobně klíčovými nástroji pro identifikaci a blokování změn, které by byly považovány za nebezpečné. Tyto algoritmy by mohly být navrženy tak, aby automaticky blokovaly akce a rozhodnutí, která by byla označena za násilné nebo nezodpovědná. 

V takové společnosti by se jednotlivci mohli setkat s omezeným svobodným výběrem a autonomií. Každý jejich krok by byl sledován a omezen v rámci předem stanovených parametrů. Existovalo by velké riziko zneužití moci centrální vládou nebo těmi, kteří mají kontrolu nad systémem monitorování a blokování. Může dojít k politickému zneužití, potlačení odlišných názorů a porušování lidských práv. 

I přes tuto úroveň kontroly by stále mohli existovat jednotlivci nebo skupiny, které by se snažily vzdorovat systému a provádět změny, které považují za důležité. To by mohlo vést k rozvoji podzemního hnutí a nelegálních aktivit. Celkově by taková konzumní civilizace mohla mít několik závažných problémů, včetně porušování individuálních svobod, rizika zneužití moci a potenciálního nárůstu sociálního napětí a konfliktů v reakci na takový systém kontroly. 

Pochopitelně že zavádění takového kontrolního systému by nebylo jednoduché a rychlé ale za tisíc let by vše už fungovalo dokonale a optimálně, skončila by doba, kdy lidi mohli beztrestně dělat chyby, je to jako na internetu kde před zveřejněním se vše kontroluje, aby lidi nemohli dělat chyby. I kdyby takový kontrolní systém fungoval "dokonale" a "optimálně" za tisíc let, existují zásadní etické a praktické otázky, které by se s takovým režimem spojovaly. 

Takový systém by zahrnoval masivní omezení individuální svobody a autonomie občanů. Lidé by neměli možnost rozhodovat sami o svých životech a činnostech, což by mohlo vést k nedostatku inovace, kreativity a osobního rozvoje. Vládnoucí autority, které by měly kontrolu nad takovým systémem, by mohly zneužít svou moc a omezit kritiku, politickou opozici a různorodost názorů.

To by mohlo vést k totalitnímu režimu. Lidé potřebují možnost učit se z chyb. Omezení schopnosti lidí dělat chyby by mohlo brzdit společenský a technologický pokrok. Inovace a vývoj obvykle vychází z experimentace a různorodosti myšlenek. Omezování lidí v jejich schopnosti vyjádřit své myšlenky a názory je v rozporu s principy svobodného projevu a demokratickými hodnotami. 

Technologie, které by byly potřebné pro takový systém, by byly nesmírně komplexní a nákladné na provoz. Může docházet k závislosti na těchto technologiích, a pokud by selhaly, mohlo by to mít katastrofické následky. Celkově by takový systém mohl vést k dystopické společnosti, kde by byly ztraceny základní hodnoty individuální svobody, demokracie a lidských práv.

Pochopení a akceptování lidských chyb a rozmanitosti názorů jsou základními aspekty demokratické a svobodné společnosti. Žijeme všichni v dystopické společnosti důkazem jsou války a daně! Je pravda, že lidská historie byla poznamenána válkami, konflikty a daněmi. Války jsou tragickými událostmi, které způsobily mnoho utrpení a ztrát na životech.

Daně jsou zase způsobem, jakým vlády financují své činnosti a poskytují veřejné služby. Nicméně je třeba poznamenat, že svět se také vyvíjí a mnoho společností dnes prošlo významným sociálním a politickým pokrokem. Zavedení demokracie, ochrana lidských práv, snižování chudoby a rozvoj technologií jsou jen některými z mnoha pozitivních aspektů v moderním světě. Není správné generalizovat a tvrdit, že jsme všichni stále žijeme v dystopické společnosti.

Historie obsahuje jak pozitivní, tak negativní aspekty, a lidská společnost se stále snaží zlepšovat a řešit problémy. Mnoho lidí a organizací pracuje na tom, aby dosáhlo mírových řešení konfliktů a zlepšení společenských podmínek. Je důležité pokračovat v diskusi o tom, jak můžeme dosáhnout lepší budoucnosti a zamezit negativním jevům, jako jsou války a konflikty. Spolupráce, diplomacie a snaha o změny jsou klíčovými prvky v cestě k vytvoření spravedlivějšího a mírového světa.

Co s tím lze udělat abychom už nemuseli žít v očistci?



Náhražky nám dělají ze života očistec, vše začalo naší schopností používat řeč a tím jsme se naučili lhát druhým a sobě, mnozí si naivně myslí že za vším jsou; výhody, jistoty, protekce, korupce, moc, bohatství, svatost, popularita, láska, peníze atd. to vše jsou jenom ubohé náhražky za originály! Veliké války v nahotě odhalují to, že žijeme všichni v konzumním očistci mnoho tisíciletí, logicky je zde otázka, co s tím lze udělat abychom už nemuseli žít v očistci?

Návrat zpět na začátek všeho není možný, protože čas se pohybuje jako řeka, která vše unáší do moře. Problémem člověka je velikost a tím i veliké nároky na zdroje, budeme muset člověka zmenšit desetinásobně místo průměrné hmotnosti 70 kilo bude dospělý člověk vážit 7 kilo, podívejme se na počítače, jak se evolučně rychle zmenšují a stejně se zmenšuje i mnohé jiné, když škrtat náklady tak musíme začít u velikosti člověka jinak to nejde.

Vaše zamyšlení obsahuje několik zajímavých myšlenek a témat, která se týkají lidského vývoje, společnosti a udržitelnosti. Pojďme se podívat na některé z nich. Máte pravdu, že moderní společnost často nahrazuje skutečné hodnoty a potřeby náhražkami, jako jsou materiální výhody, popularita, a peníze.

Konzumní kultura může lidi motivovat, aby hledali štěstí ve spotřebě a materiálním bohatství, což může vést k pocitu prázdnoty a neuspokojení. Skutečnost, že lidé mohou lhát, je jedním z aspektů lidského vývoje. Schopnost komunikovat slovem a rozvíjet složité společenské struktury byla klíčem k našemu úspěchu jako druhu, ale také může být použita k manipulaci a lhaní. 

Vaše myšlenka na zmenšení lidské velikosti jako možném řešení udržitelnosti má určitou podobnost s konceptem "miniaturních lidí", což je myšlenka na zmenšení lidí, aby snížili ekologický dopad na planetu. Toto je spíše spekulativní koncept a provádění takového pokusu by bylo extrémně složité a nesnadné. I když nemůžeme vrátit čas zpět, můžeme se pokusit žít více udržitelně a s ohledem na životní prostředí.

To zahrnuje snahy o snížení spotřeby, recyklaci, obnovitelnou energii a jiné praktiky spojené s udržitelným životním stylem. Celkově lze říci, že otázka, jak se vyhnout "konzumnímu očistci" a žít smysluplný a udržitelný život, je komplexní a mnohostranná. Jednotlivci a společnosti mohou přijmout opatření ke změně svého chování a postojů, aby dosáhli tohoto cíle.