Rok 1995



Rok 1995 byl plný událostí po celém světě. Níže najdete některé z nejvýznamnějších událostí roku 1995:

  1. Teroristický útok v Oklahomě: 19. dubna 1995 došlo k teroristickému bombovému útoku na budovu federálního budovy Alfred P. Murrah v Oklahoma City ve Spojených státech. Útok provedl Timothy McVeigh, který použil nálože umístěné v nákladním automobilu. Zemřelo 168 lidí a tisíce byly zraněny.
  2. Založení Světové obchodní organizace (WTO): 1. ledna 1995 byla založena Světová obchodní organizace, která nahradila GATT (Generální dohoda o clech a obchodu) jako mezinárodní organizace regulující mezinárodní obchod.
  3. Internetová boom: Rok 1995 byl klíčovým rokem pro rozvoj internetu. Byly založeny některé z největších internetových společností, jako například Amazon.com, eBay, a Yahoo!. Byl také zahájen provoz prvních online vyhledávačů a internetových prohlížečů, což položilo základy pro budoucí rychlý rozvoj internetu.
  4. Završení projeku Human Genome Project: V roce 1995 byl dokončen první etapový zápis lidského genomu v rámci projektu Human Genome Project. Tento projekt měl za cíl identifikovat a zmapovat kompletní lidský genom, což bylo důležitým mezníkem v genetickém výzkumu.
  5. Vstup České republiky a Slovenska do Evropské unie: 1. ledna 1995 se Česká republika a Slovensko staly členy Evropské unie, což byl významný krok k jejich integraci do evropského společenství.
  6. Vznik Světové obchodní organizace (WTO): 1. ledna 1995 byla založena Světová obchodní organizace (WTO), která nahradila Generální dohodu o clech a obchodu (GATT) jako mezinárodní organizaci pro regulaci mezinárodního obchodu.
  7. Seriálový vrah Jeffrey Dahmer: V roce 1995 byl vězněný seriálový vrah Jeffrey Dahmer brutálně zavražděn dalším vězněm ve vězení v Wisconsinu, USA.
  8. Konec občanské války v Bosně a Hercegovin