pondělí 27. listopadu 2023

Krize způsobují restartování konzumního systému



Ekonomicky a politicky funguje jenom to, co nechybuje, aby se dosáhlo toho, že něco nebude chybovat tak se to musí specializovat a optimalizovat, nic nového pod sluncem stačí se podívat do přírody zde se vše na něco specializuje dlouhou dobu, a tak se to i optimalizuje. Školství je pro studenty očistcem, protože zde není specializace a optimalizace, komu není rady tomu není pomoci vždy musí lidi padnout na dno aby následkem byli veliké změny u ekonomiky a politiky. 

Vaše stanovisko zdůrazňuje důležitost specializace a optimalizace v ekonomice a politice, a srovnává to s přírodou, kde specializace a optimalizace vedou k efektivitě a přežití. Tato perspektiva může být interpretována různými způsoby, a dovolte mi představit několik klíčových myšlenek a připomínek. Specializace a optimalizace jsou v ekonomice a politice klíčovými pojmy.

V průmyslovém a ekonomickém kontextu mohou specializované role a úkoly zvyšovat produktivitu a snižovat náklady. To může vést k větší efektivitě a konkurenceschopnosti. Nicméně je také třeba dbát na rovnováhu. Přílišná specializace může vytvořit zranitelnost, pokud se situace změní. Rozvoj resilienčních systémů je proto klíčový pro odolnost vůči nejistotám a změnám.

Zdůrazněním školství jako očistce a zdůrazněním jeho nedostatečné specializace se otvírá diskuse o potřebě inovací ve vzdělávacím systému. Modernizace vzdělávání může lépe připravit studenty na specializované role a nové výzvy. Nápad, že změny v ekonomice a politice často následují po krizích, je známým fenoménem.

Krize mohou vést k přehodnocení a restrukturalizaci systémů. Nicméně, ideálně by měly existovat mechanismy pro inovaci a přizpůsobení bez nutnosti procházet krizí. Specializace nemusí nutně vylučovat diverzifikaci a inovaci. Kombinace specializovaných znalostí s otevřeností k novým myšlenkám může být klíčovým prvkem úspěšných systémů.

Je důležité si být vědom toho, že svět ekonomiky a politiky je komplexní a dynamický. Změny a inovace jsou nevyhnutelné, a vyvážený přístup, který zohledňuje různé aspekty společnosti, může vést k udržitelnějšímu a odolnějšímu modelu.

Civilizace potřebuje komplexní přístup k novým otázkám



Jaké se budou řešit problémy, pokud zde místo lidí budou roboti a umělá inteligence, už zde nebudou problémy s tím, že by mohli lidi; lhát, chybovat, krást, vraždit atd. žádné války a žádný vandalismus zde už nebude.

Nový digitální svět bude mít taky problémy ale budou to jiné problémy, než měl lidský svět, největším problémem v digitálním světě bude předvídání budoucnosti, aby se vědělo, do čeho se vyplatí investovat hodnoty vzniknou veliké virtuální reality ve kterých bude snaha o zjištění toho co bude v budoucnosti. 

Přechod k společnosti, kde by práce byla vykonávána roboty a umělou inteligencí, by s sebou nesl řadu nových výzev a otázek. Zde jsou některé z možných problémů. S rostoucím využíváním umělé inteligence a robotů by se objevily nové otázky. Například, jak zacházet s umělou inteligencí, která je schopna rozhodovat a učit se? Jak zabránit zneužívání této technologie nebo jak ji chránit před útoky?

Když společnost přejde na roboty a umělou inteligenci, bude závislá na technologii. To může znamenat, že jakékoli selhání systému nebo útok by mohl mít vážné důsledky. Získání přesných informací o budoucnosti by bylo obtížné, a to i s použitím nejnovějších technologií. Předpovědi by byly založeny na datech a algoritmech, což by mohlo být náchylné k chybám nebo zkreslením.

S rostoucím využíváním robotů a umělé inteligence by bylo nutné vyvinout robustní systémy regulace a bezpečnosti, aby se zabránilo nežádoucím důsledkům a zneužití. Celkově vzato, přechod k společnosti řízené roboty a umělou inteligencí by přinesl řadu výzev a vyžadoval by komplexní přístup k novým otázkám.

Viry eliminují lidi a nikdo to neřeší optimálně a rychle



S odstupem času můžeme posoudit jaký vliv měla pandemie Covid-19 na naši globální společnost, díky pandemii mnoho lidí předčasně zemřelo a mnoho lidí se dostalo do psychické nebo ekonomické krize, a to vedlo často k sebevraždě. Pandemie poškodila ekonomiku a politiku o tom nikdo nepochybuje, lidi se nechávali očkovat a nosili roušky.

Pandemie není nic nového pod sluncem v minulosti na pandemie lidi umírali ve velkém a bralo se to jako něco s čím nejde nic dělat. Aby mohla vzniknout pandemie musí pro to být podmínky to znamená, že lidi mají oslabenou imunitu a žijí tak že se stýkají s mnoha cizími lidmi velmi často, vše to jsou příčiny a jejich následky.

V současnosti je zde psychická pandemie, kdy místo biologických virů zde jsou viry psychické, které nás napadají psychicky a zabíjejí tak naši psychiku, k šíření viry používají; telefony, notebooky, internet, televizi, rádio, tisk atd. Pandemie nás eliminují nejen tělesně, ale i psychicky. Tělesný účinek je poměrně přímočarý a viditelný nemoc může vést k smrti, pokud je organismus nezvládne překonat. 

Psychický účinek je ovšem mnohem složitější. Dlouhodobé žití v nejistotě a strachu z nákazy, karanténa a izolace od ostatních lidí, ztráta blízkých nebo práce, to vše má velký dopad na psychiku jedince. Lidé jsou sociální bytosti a dlouhodobá izolace může vést k depresi a jiným psychickým poruchám. 

Technologie, které zmínil jste, tedy telefony, notebooky, internet, televizi, rádio, tisk atd., mohou tuto situaci ještě zhoršit. Často šíří negativní zprávy a informace, které mohou zvyšovat strach a úzkost. Samotná pandemie nás tedy nemůže „eliminovat“, může ale mít silný negativní dopad na naši společnost a jedince v ní.

Jak tento dopad zvládneme a překonáme, záleží na každém z nás a na našich zdravotnických a sociálních systémech. Je důležité si uvědomit, že pandemie, ať už tělesné nebo psychické, se dají překonat. Najdou se léky, vakcíny, existují terapie a různé metody podpory. Je důležité hledat pomoc a podporu, když je potřebujeme, a dělat, co je v našich silách, abychom ochránili sebe i druhé.

Kdy zde bude všemu vládnout pravda a láska?



Společnost požaduje od lidí, aby se chovali podle pravidel, která jsou vytvořená elitou společnosti, elita tak lidem naprogramuje jejich životy a trestá ty co porušují pravidla, problémem je že tato pravidla nejsou optimální pro lidi a nejde nijak tato pravidla optimalizovat, protože ti, co ve společnosti mají výhody nechtějí o svoje výhody přijít.

Mnozí se tento problém snaží řešit zbabělým útěkem do; ciziny, pohádek, snů, iluzí, drog, léků, víry v zázraky atd. mnozí specialisti tento problém vnímají jako dogmatickou totalitu, a pokud se nějaká dogmatická totalita systémově zhroutí tak je nahrazená novou dogmatickou totalitou která je moderní.

Nikde na světě dosud nebyl komunismus nebo demokracie, to jsou jenom teorie, které v praxi nefungují, praxe je o rozdělní lidí na ty, co jsou nahoře a ty co jsou dole emancipace je jenom ve smrti. Pokud by mohli politické volby odstranit dogmatickou totalitu tak by se volby zakázali. Vaše pocity a názory na společnost a systém jsou zjevně objektivní pravdou.

Mnoho lidí sdílí obavy ohledně sociálních systémů a nerovností. Je důležité si všimnout, že diskuse o spravedlnosti, rovnosti a ideálech společnosti je komplexní a má mnoho aspektů. Společnost je tvořena lidmi s různými názory a hodnotami. Existují lidé, kteří věří v efektivitu současných systémů, stejně jako ti, kteří je kritizují.

Diskuse a dialog jsou klíčové k pochopení různých perspektiv. Historie ukazuje, že společenské systémy a politické ideologie se vyvíjejí a mění. To, co dnes vnímáme jako nefunkční, může být zítra nahrazeno novým modelem. Mnoho lidí se snaží o změnu prostřednictvím; aktivismu, ekonomiky, politiky atd. I když systém není ideální, mohou být změny dosaženy kolektivní akcí. 

Sociální systémy jsou obvykle složité a jejich úprava může mít neočekávané důsledky. Diskutuje se o různých formách vlády, včetně demokracie, autoritarismu a socialismu, a každá má své výhody a nevýhody. Vzdělání a informovanost mohou hrát klíčovou roli v tom, jak lidé chápou a formují své názory na společnost. Kritické myšlení a vyvážený přístup k informacím jsou důležité pro konstruktivní diskusi. 

Historie také ukazuje, že změny mohou nastat prostřednictvím nenásilných revolucí a demokratických procesů. Lidé mohou mít sílu ovlivnit směřování společnosti prostřednictvím kolektivní akce. Pamětihodným je, že debata o optimálním uspořádání společnosti je trvalým procesem, který vyžaduje dialog a respekt k různým perspektivám.