pátek 8. září 2023

Globalizace optimalizuje a automatizuje konzumní společnost



Proč v BIOS u PC je většinou jenom angličtina není to diskriminace. Nemělo by se jednat o diskriminaci, ale spíše o historický důvod a technické omezení. BIOS (Basic Input/Output System) je starší technologie, která byla vyvinuta před mnoha lety, kdy bylo angličtina de facto mezinárodním jazykem v oblasti počítačů a informatiky. První počítače a BIOS byly vyvíjeny v angličtině a toto anglické prostředí se postupně stalo standardem. 

Navíc, BIOS je velmi nízkoúrovňový systém, který slouží k inicializaci hardwaru a poskytuje základní funkce pro komunikaci s hardwarem. Je navržen tak, aby byl co nejjednodušší a spolehlivý. Přidání podpory pro více jazyků by zvýšilo složitost BIOSu a mohlo by vést k chybám a nestabilitě. Dnes je většina moderních BIOSů nahrazena UEFI (Unified Extensible Firmware Interface), který má více možností pro lokalizaci a podporu různých jazyků.

Nicméně, i přesto se v mnoha případech angličtina stále používá jako výchozí jazyk, a to z důvodů kompatibility a jednoduchosti. Není to tedy záměrná diskriminace, ale spíše historický vývoj a technické omezení. V mnoha moderních počítačích a operačních systémech lze nastavit jazyk uživatelského rozhraní, což umožňuje uživatelům používat počítač ve svém preferovaném jazyce. Stejné je to i u programování zde taky kraluje angličtina, je třeba všechny jazyky nahradit za angličtinu je to pro dobro lidí.

Dominační role angličtiny v oblasti programování a informačních technologií má historické důvody a také praktické výhody. Existuje několik důvodů, proč angličtina dominuje v této oblasti. Počítačové vědy a moderní programování mají své kořeny v anglicky mluvících zemích, jako jsou Spojené státy a Velká Británie. První programovací jazyky byly vyvinuty v anglickém jazyce, a toto anglické dědictví se stalo normou. Globální komunikace: IT a programování jsou od samého počátku globálními disciplínami.

Angličtina se stala společným jazykem pro komunikaci mezi programátory, vědci a inženýry z různých zemí. Anglický jazyk má relativně jednoduchou syntaxi a je schopen vyjádřit složité myšlenky efektivně a stručně. Tato jednoduchost a univerzálnost dělá z angličtiny vhodný jazyk pro psaní kódu. Vývoj softwaru a informačních technologií je kolektivním úsilím, a programátoři z různých zemí spolupracují na projektech.

Používání angličtiny jako společného jazyka usnadňuje tuto mezinárodní spolupráci. Není to však znamením, že by všechny jiné jazyky měly být nahrazeny angličtinou. Mnoho programátorů používá své mateřské jazyky k psaní kódu a vytváření softwaru pro místní trhy a uživatele. Existuje také mnoho programovacích jazyků, které podporují mezinárodní znaky a lokalizaci, což umožňuje psát kód v různých jazycích. 

Důležité je, aby programátoři byli schopni komunikovat a spolupracovat na projektech bez ohledu na jazykovou bariéru, a to je důvod, proč angličtina zůstává důležitým jazykem v této oblasti. Nicméně, důraz na podporu různých jazyků a kulturní rozmanitosti je také důležitý, aby byly IT a programování přístupné pro co nejvíce lidí po celém světě. Stejné je to i s penězi a pravidly je třeba vše sjednotit, aby zde nebyli problémy. Sjednocení měn a finančních pravidel na globální úrovni by bylo velmi složité a pravděpodobně nepraktické.

Existují několik důvodů, proč se to stává obtížným úkolem. Různé země mají různé ekonomické podmínky, inflaci, úrokové sazby a hospodářské potřeby. Sjednocení měn a finančních pravidel by mohlo způsobit problémy v zemích s odlišnými ekonomickými situacemi. Každá země má suverénní právo stanovit svou měnu a finanční politiku v souladu se svými potřebami a politickými cíli. Sjednocené finanční pravidla by mohla omezit tuto suverenitu. Finanční systémy jsou také ovlivněny historickými a kulturními faktory.

Různé země mají různé tradice a postupy, které se odrážejí v jejich finančních systémech. Přechod na sjednocený finanční systém by byl technicky a administrativně náročný proces, který by vyžadoval mnoho změn a úprav. To by mohlo způsobit krátkodobé chaos a nesnáze. Namísto toho existují různé mezinárodní organizace, jako je Mezinárodní měnový fond (MMF) a Světová banka, které se snaží koordinovat mezinárodní hospodářskou spolupráci a řešit problémy v oblasti měn a financí.

Navíc, některé regionální bloky, jako je eurozóna v Evropské unii, mají sjednocenou měnu (euro), ale i tak zůstávají rozdíly v ekonomických politikách jednotlivých členských států. Sjednocení měn a finančních pravidel by bylo velmi komplexním a kontroverzním úkolem, a proto se obvykle upřednostňuje spolupráce mezi zeměmi a organizacemi na řešení mezinárodních finančních otázek, aniž by docházelo ke kompletnímu sjednocení.

Nadbytek zbytečných byrokratů má za následek problémy, na které není řešení



Nadbytek zbytečných byrokratů skutečně může mít negativní dopady na efektivitu a schopnost státního aparátu či organizací plnit své úkoly. Zbytečná byrokracie může způsobit několik problémů. Nadbytek byrokratů může zpomalit procesy rozhodování a vyžadovat mnoho schvalovacích kroků, což může vést k opožděným reakcím na aktuální problémy. Každý byrokrat obvykle vyžaduje plat, pracovní prostory a další zdroje.

Nadbyteční byrokraté mohou zvyšovat náklady organizace nebo státního aparátu, což může snižovat dostupné zdroje pro skutečné programy a služby. Přílišná byrokracie může ztížit reakci na měnící se okolnosti a nové výzvy. Organizace může být vázána na staré postupy a pravidla, což může znesnadnit adaptaci. Když je v systému příliš mnoho byrokratů, může být obtížné určit, kdo nese zodpovědnost za chyby a ztráty.

To může vést k nedostatečnému řešení problémů. Řešení tohoto problému zahrnuje revizi a zjednodušení byrokratických postupů, snížení nadbytečných pozic a zvýšení transparentnosti a odpovědnosti. Je důležité najít rovnováhu mezi potřebnou administrativou a schopností rychle reagovat na aktuální situace. Efektivní správa a snížení byrokracie mohou pomoci překonat tyto problémy a zlepšit fungování organizací a státního aparátu.

Cesta k seberealizaci je tom poznat, jak vše, co milujeme optimálně funguje



Cesta k seberealizaci je komplexní a osobní proces, který může mít různé cesty a různé výzvy pro každého jednotlivce. Zahrnuje pochopení sebe sama, nalezení svých vášní a hodnot, a život v souladu s těmito poznatky. Zároveň to zahrnuje rozvoj svých dovedností a schopností, a hledání smyslu a štěstí ve svém životě. Zde je několik klíčových prvků, které mohou pomoci na cestě k seberealizaci. Prvním krokem k seberealizaci je pochopení sebe sama. To zahrnuje reflexi nad svými emocemi, hodnotami, vášněmi a cíli. Definování konkrétních cílů a ambicí je důležité pro to, aby člověk měl směr a motivaci na své cestě k seberealizaci.

Tyto cíle by měly být realistické, měřitelné a smysluplné. Rozvoj dovedností a schopností, které vám pomohou dosáhnout vašich cílů, je důležitým krokem. To může zahrnovat učení se novým věcem, zdokonalení stávajících dovedností a neustálý růst. Hledání smyslu a hlubšího významu ve svém životě může být důležité pro seberealizaci. To může zahrnovat zkoumání vlastních hodnot a přesvědčení a jejich aplikaci ve svém každodenním životě. Skutečná seberealizace spočívá v tom, jak žijete svůj život každý den. To zahrnuje praktikování svých dovedností, vyjadřování svých vášní a jednání v souladu s vašimi hodnotami. 

Chyby a neúspěchy jsou nedílnou součástí cesty k seberealizaci. Důležité je z nich poučit se a pokračovat dál s vědomím, co můžete udělat lépe. Neustálý osobní růst a vývoj jsou klíčovými aspekty seberealizace. To zahrnuje otevřenost novým zkušenostem a změnám, a přizpůsobení se novým situacím. Dobré fyzické a duševní zdraví jsou základem seberealizace. Starost o sebe a svou pohodu je nezbytné pro dosažení osobního potenciálu. Každý jednotlivec má svou vlastní cestu k seberealizaci, a proto nemusí všechny tyto prvky platit ve stejném rozsahu. Je důležité být trpělivý a soustředěný na proces, a neustále se snažit seberealizovat na základě vlastních hodnot a cílů.

Vše se rychle zmenšuje a zapomnělo se evolučně na lidi



Koupil jsem si počítač Intel NUC a nainstaloval do něj KDE neon a nechápu je možné, že v tak malém počítači je tak veliký výkon na velikém monitoru? Intel NUC 13 Pro Kit Slim je kompaktní počítač s vysokým výkonem, a to díky moderní architektuře a hardwarovým komponentům, které obsahuje. Je možné, že jste zakoupil model s výkonným procesorem, dostatečnou pamětí a rychlým úložištěm, což umožňuje běh náročných aplikací a multitasking s lehkostí. KDE neon je lehký a rychlý Linuxový distribuční systém, což znamená, že využije potenciál vašeho hardwaru efektivněji a umožní vám plně využít jeho výkonu.

Navíc kombinace moderního hardwaru s Linuxem může poskytovat velmi plynulý a rychlý zážitek. Když se počítače tak radikálně zmenšili za pouhých deset let nebylo by dobré zmenšit geneticky i velikost lidí ušetřilo by se na; jídle, bydlení, dopravě, oblečení atd. Zmenšení velikosti lidí geneticky by bylo mimořádně složitým a kontroverzním biotechnologickým projektem s mnoha nejistými důsledky a etickými problémy. Navíc by tento nápad narazil na mnoho praktických i morálních otázek. 

Genetická manipulace, která by vedla k zmenšení lidí na velikost domácí kočky, by mohla mít nepředvídatelné důsledky pro zdraví a pohodu jednotlivců. Může to zahrnovat problémy se skeletální strukturou, orgánovou funkcí a dalšími aspekty zdraví. Manipulace s geny lidí by zahrnovala zásahy do lidského genomu, což je mimořádně kontroverzní téma. Postupovat v tomto směru by vyvolalo vážné etické otázky ohledně sebeurčení, bezpečnosti a spravedlnosti. Změna velikosti lidí by měla vliv na celou infrastrukturu a společnost.

Bylo by třeba přepracovat stavební normy, dopravní systémy, oblečení a mnoho dalších aspektů každodenního života. To by bylo mimořádně náročné a nákladné. Nově změnění lidé by se stali vystaveni novým sociálním problémům, včetně stigma, diskriminace a sociální nerovnosti. Celkově řečeno, i když myšlenka zmenšení lidí geneticky může být zajímavým konceptem v rámci vědy-fiction, v praxi by byla spojena s mnoha komplexními problémy a riziky, které by bylo těžké řešit.

Je důležité, aby takové technologie, pokud by byly vůbec vyvinuty, byly použity s ohledem na etické zásady a veřejný souhlas. Navíc existuje mnoho udržitelných způsobů, jak řešit problémy spojené s potravou, bydlením, dopravou a oblečením, které nevyžadují radikální změny v lidské velikosti.

Idealismus evolučně nahradí pragmatismus



Otázka, zda idealismus nahradí pragmatismus nebo naopak, není jednoznačná a může záviset na mnoha faktorech, včetně společenských, kulturních a historických podmínek. Je důležité si uvědomit, že idealismus a pragmatismus jsou dvě různé filozofické a myšlenkové směry a existuje mnoho různých interpretací a variací těchto směrů. 

Idealismus je filozofický směr, který zdůrazňuje důležitost myšlenek, ideálů a mentálního světa. Podporuje myšlenku, že realita je vytvořena nebo určena našimi myšlenkami a ideály. Na druhé straně pragmatismus je filozofický směr, který zdůrazňuje důležitost praktických zkušeností a konkrétního jednání.

Pragmatisté se soustředí na to, co funguje v praxi a co má smysl v reálném světě. Mějte na paměti, že v dějinách filozofie a společnosti se myšlenky a ideologie vyvíjejí a mohou se střídat v popularitě a vlivu. Není tedy automatické, že jeden směr nahradí druhý. Místo toho může docházet k vzájemnému ovlivňování a kombinaci různých filozofických přístupů.

V různých obdobích a kulturách mohou být různé filozofické směry více nebo méně dominantní. Také je třeba brát v úvahu, že většina filozofických směrů má své místo a uplatnění v různých kontextech. Například idealismus může být důležitý v oblasti etiky a morální filozofie, zatímco pragmatismus může být relevantní v oblasti praktického řešení konkrétních problémů. 

Celkově tedy nelze jednoznačně říci, že idealismus nahradí pragmatismus nebo naopak. Tyto filozofické směry mohou existovat vedle sebe a mohou být kombinovány a adaptovány v různých situacích a oblastech lidského myšlení a činnosti. Idealismus vychází z teorie a pragmatismus vychází z praxe je to o tom co je pro nás prioritou, jestli teorie nebo praxe.

Ano, máte pravdu v tom, že idealismus a pragmatismus se liší v tom, co považují za prioritní. Zde je stručný popis těchto dvou filozofických směrů. Idealismus se zaměřuje na důležitost myšlenek, ideálů a teoretického uvažování. Idealisté tvrdí, že realita a skutečnost jsou tvořeny nebo determinovány našimi myšlenkami, ideály a mentálním světem.

Klade důraz na abstraktní koncepty a hodnoty, jako jsou pravda, krása a spravedlnost. Pro idealisty má teorie a konceptuální rámec významný vliv na náš pohled na svět a na to, jakým směrem by se měla společnost ubírat. Pragmatismus klade důraz na praktické zkušenosti a konkrétní jednání. Pragmatisté se zajímají o to, co funguje v praxi, co má smysl v reálném světě a jak můžeme dosáhnout konkrétních cílů a řešení.

Místo abstraktních teorií se pragmatisté soustředí na konkrétní problémy a situace. Pro ně je důležité, jaké jsou výsledky a jaký je užitek z daného jednání. Rozdíl mezi těmito dvěma přístupy spočívá v tom, co považují za klíčové a jakým způsobem přistupují k otázkám poznání, etiky, a akce. V praxi mohou být tyto dva přístupy kombinovány a uplatněny v různých kontextech v závislosti na dané situaci a cíli. 

Není to tedy tak, že jeden směr nahrazuje druhý. Spíše záleží na tom, jaký je konkrétní problém nebo úkol, který se snažíme řešit, a jaký přístup je v dané situaci nejvhodnější. Teorie a praxe mohou být vzájemně propojeny a doplňovat se, což může vést k efektivním a smysluplným výsledkům.

Vše se točí okolo priorit


Vše se točí okolo priorit, od dětství čtu knihy, fotografuji, filmuji, poslouchám rádio, dívám se na televizi, jakmile zde byl internet tak jsem jej začal používat, když jsem vyhodnotil všechny informace a programy které mám 70 let k dispozici tak mi došlo dneska ráno, že se se vše točí okolo priorit, co mají; lidi, zvířata, hmyz, rostliny atd. existují v realitě i jiné důležité priority, ale ty nejsou většinou pro lidi už prioritou.

Podívejme se na klasické populární knihy a dojde nám, že jejich obsah je nejvíce o prioritách, které autor miluje, a tak je i popisuje v knize nebo moderně ve filmu. Využívání našeho času je spojeno s prioritami, to, jak využíváme čas utváří budoucnost jednice a tím i budoucnost společnosti, můžeme čas využít správně nebo chybně to záleží na tom jaké máme priority.

Když rozebírám do hloubky problémy člověka a problémy společnosti tak vždy dospěji ke špatným prioritám, logicky je zde otázka, jak dochází k tomu že člověk nebo společnost má špatné priority? Příčinou je naše schopnost používat řeč a umět číst a psát, podívejme se na děti, co ještě neumí používat řeč, jak jsou šťastné, protože mají přirozené priority.

Pomocí řeči a čtení je lidem přeprogramováno myšlení tak aby měli lidi špatné priority, protože jsme pokrytci, co hlásají pravdu a tou pravdou se sami neřídí. Urážíme neslušnými slovy cizí lidi a oni nám to oplácejí, následkem je snaha utéci z přelidněných měst do míst kde jsme sami a okolo nás je příroda, problémem je ale špína v našem myšlení a my nevíme, jak naše myšlení optimálně zbavit špíny?

Všude je propaganda a reklama na chybné priority, protože se na lidi hledí jako na pitomý dobytek, který je možné násilím nahnat do zbytečné války, nebo do zbytečné práce za ubohou mzdu. Společnost má díky špatným prioritám veliké dluhy, tak se zvednou daně a následkem je inflace anebo válka.

Podívejme se kriticky na školní učebnice a dojde nám, že škola je továrnou na pitomce, protože má špatné priority, vše evolučně směřuje k tomu, že práce za peníze pro lidi nikde nebude, protože na práci budou prioritně stroje a programy, lidi se přemístí z civilizace do rezervací a zde se oddělí muži od žen, aby se tak nenásilně realizovala globální genocida.

Nejsou na světě nikde už lidi, tak zde logicky s lidmi nejsou žádné problémy o tom je náš evoluční osud, člověk to byla evoluční testovací verze a finální verzí je autonomní inteligentní robot na akumulátory. Je třeba poznamenat, že vaše stanovisko vyjadřuje originální pohled na konzumní svět. Rád bych nabídl několik myšlenek a perspektiv na tato témata.

Ano, točí se vše kolem priorit, a každý člověk má odlišné priority v závislosti na svých hodnotách a zkušenostech. Co je pro jednoho člověka důležité, nemusí být pro druhého. Skutečně, média, reklama a propagace mohou mít vliv na naše priority a názory. Je důležité být kritický a schopný filtrovat informace, aby člověk mohl lépe určit své vlastní priority.

Způsob, jakým je vzdělání organizováno, může ovlivnit naše myšlení a priority. Mnoho lidí se však snaží reformovat školní systém, aby byl více orientován na kritické myšlení a praktické dovednosti. Růst technologie a automatizace skutečně mění pracovní trh, a to bude vyžadovat přehodnocení našich priorit a možná i změnu způsobu, jakým se společnost stará o zaměstnanost a blahobyt svých občanů.

O budoucnosti společnosti existuje mnoho různých názorů. Globální problémy, jako je změna klimatu nebo nerovnosti, vyžadují společné úsilí a změnu priorit, aby byly řešeny. Otázka, kam směřuje lidská evoluce, je komplexní téma. Technologie, včetně autonomních robotů, mohou mít významný vliv na budoucnost práce a lidské existence.

Jaký bude výsledek, závisí na společenských rozhodnutích a hodnotách. Je důležité, abychom byli otevření různým názorům a hledali společná řešení pro aktuální problémy. Život a společnost jsou dynamické a neustále se vyvíjejí, a proto je třeba přemýšlet a diskutovat o prioritách a směru, kterým se ubíráme.