čtvrtek 13. dubna 2023

Rok 2000 leden



  1. Zahájení nového tisíciletí: Lednový první den roku 2000 byl zahájen nový tisíciletí a nové století, což byla pro mnoho lidí významná událost. Mnoho míst po celém světě slavilo příchod nového tisíciletí různými akcemi, ohňostroji a oslavami.
  2. Vstup do Evropské unie: Dne 1. ledna 2000 vstoupily některé země do Evropské unie, což byla významná politická událost. Mezi novými členy EU byly Česká republika, Polsko, Maďarsko, Slovinsko, Estonsko, Lotyšsko, Litva a Kypr. Y2K (Millennium Bug):
  3. Lidé na celém světě se obávali, že změna tisíciletí způsobí problémy v počítačových systémech, které by mohly mít závažné důsledky. Tato událost byla známa jako „Y2K“ nebo „Millennium Bug“.
  4. Nicméně se ukázalo, že většina systémů byla dobře připravena a událost nepřinesla vážné problémy.
  5. Kolumbijský zemětřesení: Dne 25. ledna 2000 se Kolumbie potýkala se silným zemětřesením o magnitudě 6,2, které způsobilo velké škody na infrastruktuře a budovách. Tisíce lidí byly evakuovány a několik stovek zahynulo.
  6. Skandál s Impeachmentem amerického prezidenta: V lednu 2000 probíhal v USA impeachmentový proces proti tehdejšímu prezidentovi Billu Clintonovi. Byl obviněn z falešného svědectví a zneužití moci v souvislosti s aférou s Monicou Lewinskou.
  7. Nicméně Senát ho nakonec zprostil obvinění a Clinton setrval ve své funkci.
  8. Výročí zakladatele Microsoftu: Dne 13. ledna 2000 oslavil Bill Gates, spoluzakladatel společnosti Microsoft, své 44. narozeniny. 

Rok 2000 únor



  1. V únoru 2000 se konaly XXVII. zimní olympijské hry v australském Sydney. Toto bylo první a zatím jediné pořádání zimních olympijských her na jižní polokouli. Hry probíhaly od 18. do 27. února a zúčastnilo se jich přes 2 400 sportovců z více než 70 zemí.
  2. Dne 1. února 2000 byl v USA zahájen proces kvůli slavnému sporu „United States v. Microsoft Corp.“ Tento soudní spor mezi vládou Spojených států a Microsoftem se týkal monopolního chování Microsoftu a jeho vlivu na trh s počítačovým softwarem.
  3. Dne 5. února 2000 byl v USA odvysílán 34. ročník Super Bowl, který je nejvyšší soutěží amerického fotbalu. Tento ročník Super Bowlu se odehrál na stadionu Georgia Dome v Atlantě a vyhráli ho St. Louis Rams, kteří porazili Tennessee Titans v poměru 23:16.
  4. Dne 29. února 2000 se stala vzácná událost přestupný rok, který se vyskytuje jen jednou za čtyři roky. V přestupném roce má únor 29 dní místo běžných 28 dní.
  5. Na politické scéně se v únoru 2000 odehrála řada událostí. Například v Mexiku proběhly prezidentské volby, ve kterých byl zvolen Vicente Fox, čímž skončila dlouholetá vláda strany Institutional Revolutionary Party (PRI).
  6. V Německu byla zvolena Angela Merkelová za předsedkyni Křesťanskodemokratické unie (CDU).
  7. Na světových burzách se v únoru 2000 projevila takzvaná „dotcom bublina“, když akcie internetových společností začaly prudce klesat. Tento pokles byl začátkem rozpadu internetových společností, který měl dopad na celosvětové finanční trhy.

Rok 2000 březen



  1. Dotcom bublina: V březnu 2000 dosáhla tzv. „dotcom bublina“ svého vrcholu. Jednalo se o období, kdy akcie internetových společností, tzv. dotcomů, dosahovaly extrémně vysokých hodnot na burzách. Nicméně tato bublina brzy praskla, což mělo závažné důsledky pro celosvětové trhy.
  2. Výsledky prezidentských voleb v Rusku: V březnu 2000 byl Vladimir Putin zvolen prezidentem Ruské federace po rezignaci tehdejšího prezidenta Borise Jelcina. Toto bylo první zvolení Putina na prezidentský post a zahájilo jeho dlouhodobé působení na nejvyšší politické pozici v Rusku.
  3. Masakr v sídlech tibetských mnichů: V březnu 2000 provedla čínská vláda invazi do sídel tibetských mnichů v klášterech Gaden, Sera a Drepung. Během této akce bylo zabitých nebo zraněno několik stovek lidí a tisíce mnichů byly zatčeny.
  4. Bombové útoky v Indii: Na začátku března 2000 došlo k několika bombovým útokům v indickém městě Bangalore, které si vyžádaly několik obětí a zraněných. Tyto útoky byly provedeny islamistickou extremistickou skupinou, která byla spojována s teroristickou organizací Al-Káida.
  5. Otevření Tate Modern: Na konci března 2000 byla otevřena Tate Modern, jedna z nejvýznamnějších uměleckých galerií na světě, nacházející se v Londýně. Tato moderní galerie se zaměřuje na mezinárodní moderní a současné umění a stala se jednou z nejpopulárnějších turistických atrakcí v Londýně.
  6. Slavnostní zahájení letních paralympijských her: V březnu 2000 se konalo slavnostní zahájení letních paralympijských her v Sydney, Austrálii. Tato událost představovala vrchol paralympijských her, které se konaly v září 2000.

Rok 2000 duben



  1. Olympijské hry v Sydney: Duben 2000 byl měsícem, kdy se konaly Letní olympijské hry v Sydney, Austrálie. Hry se konaly od 15. září do 1. října a zúčastnilo se jich přes 10 000 sportovců z více než 200 zemí.
  2. Zprovoznění systému GPS: Duben 2000 byl měsícem, kdy byl zprovozněn systém GPS (Global Positioning System) pro civilní použití po celém světě. GPS je satelitní navigační systém, který umožňuje určovat polohu na zemském povrchu.
  3. Microsoft uvádí Windows 2000: V dubnu 2000 společnost Microsoft oficiálně uvedla na trh operační systém Windows 2000, který byl nástupcem Windows NT. Windows 2000 byl populární operační systém pro firemní použití a byl základem pro pozdější verze Windows XP a Windows Server 2003.
  4. Palubní exploze na lodi USS Cole: V dubnu 2000 došlo k teroristickému útoku na americkou válečnou loď USS Cole v přístavu Aden v Jemenu. Útok provedli teroristé pomocí výbušného zařízení na malém člunu, který se přiblížil k lodi. Při útoku zahynulo 17 námořníků a mnoho dalších bylo zraněno.
  5. Volby v Jihoafrické republice: V dubnu 2000 se konaly volby do Národního shromáždění Jihoafrické republiky. Byly to druhé volby, ve kterých mohli volit všichni občané včetně černých obyvatel, poté co byl systém apartheidu zrušen. Vítězem voleb se stala Africká národní kongres (ANC) a Thabo Mbeki byl znovuzvolen prezidentem.
  6. Série tornád ve Spojených státech: V dubnu 2000 postihla řada silných tornád Spojené státy. Jedno z nejhorších tornád se stalo 8. dubna v okrese Hunt, Texas, kde zahynulo 29 lidí a mnoho dalších bylo zraněno.
  7. Vydání Windows Me: V dubnu 2000 byl také uveden na trh operační systém Windows Me (Millennium Edition), který byl navržen pro domácí uživatele.

Rok 2000 květen



  1. V Mexiku byl zemětřesení o síle 7,0 stupňů Richterovy stupnice, které zasáhlo zejména stát Michoacán. Zemřelo přes 50 lidí a tisíce ztratily domovy.
  2. Na Eurovision Song Contest 2000, které se konalo v Stockholmu ve Švédsku, zvítězila dánská zpěvačka Olsen Brothers s písní „Fly on the Wings of Love“.
  3. Microsoft zveřejnil novou verzi svého operačního systému Windows, konkrétně Windows 2000 Professional, Windows 2000 Server a Windows 2000 Advanced Server. května 2000
  4. V Brazílii vypukla ekologická katastrofa, kdy tanker MT Sea Diamond ztroskotal na pobřeží a způsobil únik 1 400 tun ropy, ohrožující pobřežní ekosystémy a pláže.
  5. Ve Spojených státech byl propuštěn poslední blokátor radarové stanice v rámci projektu Cold War-era Distant Early Warning Line (DEW Line), který měl sledovat potenciální sovětský jaderný útok.
  6. Izraelský voják Nachshon Wachsman byl zabit během záchranné akce, kterou provedla izraelská armáda, aby ho zachránila z rukou palestinské teroristické skupiny Hamas.
  7. V Japonsku začaly slavnosti Expo 2000, světové výstavy konané v Hannoveru v Německu. Expo 2000 byla zaměřena na témata životního prostředí a udržitelného rozvoje.
  8. Na Mount Everestu byl dosažen 7 953 metrů vysoký vrchol horalem Hans-Peterem Duttleem, který tak kompletoval zdolání nejvyšších hor všech kontinentů.

Rok 2000 červen




    1. června 2000 – Ve Francii byla podepsána Charte de la diversité, což byla dohoda mezi různými organizacemi, která měla za cíl podporovat rozmanitost na pracovišti a bojovat proti diskriminaci.
    1. června 2000 – Izraelský premiér Ehud Barak a palestinský předseda Jásir Arafat se setkali na summitu v Camp Davidu za účelem vyjednávání o míru na Blízkém východě. Nicméně jednání nepřinesla dohodu a konflikt mezi Izraelem a Palestinci pokračoval.
    1. června 2000 – Rusko a Japonsko podepsaly deklaraci o společné hospodářské činnosti na ostrově Sachalin v Tichém oceánu.
    1. června 2000 – Na fotbalovém mistrovství Evropy (EURO 2000) se konalo finále mezi Francií a Itálií. Zápas skončil remízou 1:1 a následovalo penaltové rozstřelu, kterého se zúčastnila i kontroverzní událost, kdy italský fotbalista Francesco Totti získal červenou kartu za simulační pád. Francie nakonec vyhrála 2:1 a stala se mistrem Evropy.
    1. června 2000 – V Severním Irsku byla provedena historicky první kontrola demontovaných zbraní ze strany irského republikánského uskupení IRA v rámci dohody z Good Friday, která měla za cíl ukončit konflikt mezi katolíky a protestanty.
    1. června 2000 – Velká Británie se stala první zemí na světě, která legalizovala terapeutický klonování lidských embryí.
    1. června 2000 – Mezinárodní olympijský výbor vybral Sydney, Austrálii, jako pořadatele Letních olympijských her v roce 2000. Hry se konaly od 15. září do 1. října 2000 a byly největší sportovní událostí té doby.

Rok 2000 červenec



  1. Summit G8 v Japonsku: V červenci 2000 se konal summit skupiny G8 v japonském Okinawě. Na summitu se setkali lídři zemí G8 (USA, Kanada, Japonsko, Velká Británie, Francie, Německo, Itálie a Rusko) a diskutovali o globálních otázkách, včetně světové ekonomiky, životního prostředí a rozvojové spolupráce.
  2. Otevření Sydney Olympic Park: V červenci 2000 byl otevřen Sydney Olympic Park v Austrálii, který byl hlavním místem letních olympijských her v roce 2000. Tyto olympijské hry se konaly od 15. září do 1. října 2000 a zúčastnilo se jich více než 10 000 sportovců z 199 zemí.
  3. Výbuch Concorde: Dne 25. července 2000 došlo k tragickému výbuchu francouzského letadla Concorde společnosti Air France na letišti Charles de Gaulle v Paříži. Zahynulo všech 109 pasažérů a 4 členové posádky na palubě letadla, stejně jako 4 osoby na zemi.
  4. Tento incident vedl k dočasnému pozastavení provozu Concorde a následnému zrušení provozu tohoto supersonického letadla.
  5. Nástup Vladimira Putina: Dne 1. července 2000 se Vladimir Putin ujal úřadu prezidenta Ruské federace. Putin se stal nástupcem Borise Jelcina a stal se jedním z nejvýznamnějších politických lídrů Ruska v moderní historii.
  6. Slavnostní otevření Sydneyské opery: Dne 28. července 2000 byla slavnostně otevřena Sydneyská opera, která je jednou z nejznámějších světových památek moderní architektury. Tato ikonická budova se stala jedním z hlavních symbolů Sydney a Austrálie jako celku.

Rok 2000 srpen



Olympijské hry v Sydney: Srpen 2000 byl měsícem konání letních olympijských her v Sydney, Austrálie. Tento sportovní svátek probíhal od 15. září do 1. října a přilákal týmy a sportovce z celého světa. Byly zde zaznamenány významné sportovní okamžiky a dosaženy světové rekordy.

Potopení ruské ponorky Kursk: Dne 12. srpna 2000 se ruská ponorka Kursk potopila během vojenských cvičení na Barentsově moři. Celkem 118 námořníků na palubě zahynulo.

Výbuch plynu v přístavu v Pusanu: Dne 14. srpna 2000 došlo k výbuchu plynu v jihokorejském přístavu Pusan, který způsobil velké materiální škody a zranění.

První celosvětové vydání Microsoft Windows: Dne 24. srpna 2000 byl uveden na trh operační systém Microsoft Windows ME (Millennium Edition), což byla první verze Windows, která byla distribuována globálně.

Záplavy v Evropě: V srpnu 2000 postihly záplavy některé evropské země, včetně Česka, Polska, Německa a Rakouska. Přívalové deště způsobily rozsáhlé povodně, které si vyžádaly lidské životy a způsobily značné materiální škody.

Založení společnosti Nokia Siemens Networks: Dne 1. srpna 2000 byla založena společnost Nokia Siemens Networks, která byla společným podnikem finské společnosti Nokia a německého koncernu Siemens v oblasti telekomunikačních systémů.

Výročí vypuštění sondy Voyager 2: Dne 20. srpna 2000 bylo oslaveno 23. výročí vypuštění kosmické sondy Voyager 2, která byla vyslána NASA na průzkum vnějšího slunečního systému.

Rok 2000 září



  1. Olympijské hry v Sydney: Září 2000 bylo obdobím konání Letních olympijských her v australském Sydney. Tyto hry, které probíhaly od 15. září do 1. října, se staly historicky prvními olympijskými hrami 21. století.  Účastnilo se jich přes 10 000 sportovců z více než 200 zemí, a byly to jedny z nejúspěšnějších her v historii. 
  2. Výbuch raketoplánu Rúru: Dne 1. září 2000 došlo k tragické události, kdy se při startu raketoplánu Rúr na kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu zřítila nosná raketa Proton, která nesla raketoplán na oběžnou dráhu. Při této katastrofě zahynulo 12 ruských kosmonautů. 
  3. Vytvoření Miléniových rozvojových cílů: Dne 8. září 2000 se konala Valná hromada OSN, na které byly schváleny Miléniové rozvojové cíle (MDGs). Jedná se o soubor osmi cílů, které byly stanoveny s cílem snížit globální chudobu, hladomor, nemocnosti a zlepšit životní podmínky do roku 2015. 
  4. Vstup Severní a Jižní Korey do OSN: Dne 17. září 2000 byla Severní i Jižní Korea přijaty do Organizace spojených národů (OSN) jako nové členské státy. Tato událost symbolizovala snahu o zlepšení vztahů mezi oběma zeměmi a nastolení míru na Korejském poloostrově. 
  5. Světové fórum obchodu v Praze: Ve dnech 26. a 27. září 2000 se konalo Světové fórum obchodu v Praze, které bylo jedním z nejvýznamnějších světových setkání podnikatelů, politiků a ekonomických expertů. Na tomto fóru byly diskutovány otázky globálního obchodu, světové ekonomiky a rozvoje. 
  6. Návštěva papeže Jana Pavla II. v Jordánsku a Palestině: Papež Jan Pavel II. navštívil v září 2000 Jordánsko a Palestinu, což byla první návštěva papeže.

Rok 2000 říjen



  1. Americké prezidentské volby: Ve Spojených státech proběhly prezidentské volby, které vedly k rozhodnutí volebního soudu ve prospěch George W. Bushe, který se stal 43. prezidentem Spojených států. 
  2. Záplavy v Itálii: V Itálii postihly záplavy, zejména ve městech Benátky a Florencie. 
  3. Benátky čelily jedněm z nejhorších záplav v historii, které způsobily vážné škody na historických budovách a kulturním dědictví města. 
  4. Teroristický útok na USS Cole: 12. října 2000 byla americká válečná loď USS Cole teroristicky napadena al-Káidou v přístavu v jemenském městě Aden. 
  5. Útok si vyžádal 17 mrtvých a 39 zraněných. 
  6. Protesty proti zvýšení cen paliv ve Francii: Ve Francii došlo k masovým protestům proti plánovanému zvýšení cen paliv. Tisíce lidí se účastnily blokád silnic a demonstrací po celé zemi. 
  7. Vznik Jugoslávie: V říjnu 2000 byla v Bělehradě svržena režim Slobodana Miloševiće a došlo ke změně politického režimu v Srbsku. To mělo za následek rozpad Federální republiky Jugoslávie na Srbsko a Černou Horu. 
  8. Zemětřesení v Turecku: 17. října 2000 zasáhlo severozápadní část Turecka zemětřesení s magnitudem 7,2, které si vyžádalo tisíce obětí a způsobilo rozsáhlé škody na majetku. 
  9. Výbuch raketoplánu na kosmodromu Baikonur: 24. října 2000 explodovala raketa Proton na kosmodromu Baikonur v Kazachstánu, což vedlo k velkým škodám a ztrátám na majetku.

Rok 2000 listopad



  1. Volby prezidenta USA: V listopadu 2000 probíhaly prezidentské volby ve Spojených státech. Volby mezi demokratickým kandidátem Al Gorem a republikánským kandidátem Georgem W. 
  2. Bushem se ukázaly jako velmi těsné a kontroverzní. 
  3. Výsledek byl nakonec sporný kvůli problémům s hlasy na Floridě a vedl k několika týdny trvajícímu právnímu sporu. 
  4. Bush byl nakonec vyhlášen vítězem a stal se 43. prezidentem Spojených států. 
  5. Vypuknutí Druhé intifády: V listopadu 2000 propukla Druhá intifáda, palestinské povstání proti izraelské okupaci na Západním břehu Jordánu a v Pásmu Gazy. 
  6. Povstání bylo spojeno s mnoha násilnostmi, teroristickými útoky a konflikty mezi Izraelci a Palestinci, které pokračovaly několik let. 
  7. Propuštění politického vězně Nelsona Mandely: Nelson Mandela, bývalý jihoafrický prezident a významný bojovník proti apartheidu, byl propuštěn z vězení 27. listopadu 2000. 
  8. Mandela strávil 27 let ve vězení za svůj boj za lidská práva a rovnost ras v Jihoafrické republice.
  9. Zahájení Mezinárodní vesmírné stanice: 20. listopadu 2000 byla zahájena první stálá osádka Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). 
  10. Stanice byla společným projektem mezi NASA, Ruskou kosmickou agenturou Roskosmos a dalšími mezinárodními partnery a stala se významnou mezinárodní kosmickou misí, která pokračuje dodnes. 
  11. Zemětřesení v Sumatře: 17. listopadu 2000 postihlo zemětřesení o magnitudě 7,8 severní Sumatru v Indonésii. 
  12. Toto zemětřesení způsobilo značné materiální škody a ztráty na životech, s odhadovaným počtem obětí kolem 1000 lidí. 
  13. Dokončení jedné z nejdelších dálnic na světě: V listopadu 2000 byla dokončena dálnice Panamerická dálnice v Jižní Americe

Rok 2000 prosinec



  1. Volby v USA: V prosinci 2000 byl konečně vyhlášen výsledek kontroverzních prezidentských voleb v USA, které proběhly v listopadu téhož roku. 
  2. Po řadě právních sporů a soudních rozhodnutí nakonec rozhodl Nejvyšší soud USA, že vítězem je George W. Bush, který se stal 43. prezidentem Spojených států. 
  3. Pokračování druhé intifády: Izraelsko-palestinský konflikt pokračoval v prosinci 2000, když se druhá intifáda, palestinské povstání proti izraelské okupaci, stala stále intenzivnější. 
  4. Bombardování Čečenska: Ruské síly prováděly v prosinci 2000 bombardování a útoky na čečenské povstalce během druhé čečenské války, která probíhala v letech 1999-2009. 
  5. Společenské události: V prosinci 2000 byly slaveny významné události, jako například udělení Nobelovy ceny za mír americkému exprezidentovi Jimmy Carterovi, nebo oslavy 100. výročí založení fotbalového klubu Real Madrid. 
  6. Technologické novinky: V prosinci 2000 se také odehrávaly důležité technologické události, například spuštění online encyklopedie Wikipedia, která se stala jednou z největších a nejuznávanějších zdrojů informací na internetu. 
  7. Povodně v Evropě: V prosinci 2000 postihly povodně některé části Evropy, zejména Velkou Británii, kde bylo evakuováno několik tisíc lidí a způsobily značné škody na majetku. 
  8. Summit Evropské unie: V prosinci 2000 se konal summit Evropské unie v Nice, kde byla podepsána Nicejská smlouva, která měla reformovat fungování EU a připravit ji na rozšíření o nové členské státy. 
  9. Návrat lidských posádek z Mezinárodní vesmírné stanice: V prosinci 2000 se uskutečnila návratová mise Sojuzu z Mezinárodní vesmírné stanice, která přivezla zpět na Zemi první stálou posádku této vesmírné stanice.

Kolik stojí veliká válka



  1. Finanční náklady: Války jsou obvykle velmi nákladné, ať už jde o náklady na výcvik, vybavení, zásobování a placení vojáků, náklady na zbraně a munici, infrastrukturu a další výdaje spojené s vojenskými operacemi. Náklady na válku se mohou rychle měnit v závislosti na rozsahu konfliktu, délce trvání a použité technologii.
  2. Ekonomické dopady: Válka může mít vážné ekonomické důsledky, včetně ztráty lidských a materiálních zdrojů, ničení infrastruktury, přerušení obchodu a výroby, uprchlictví, inflace a dalších ekonomických výzev. Tyto dopady mohou mít dlouhodobé následky na hospodářství zúčastněných zemí.
  3. Lidské ztráty: Válka může mít tragické lidské důsledky, včetně ztráty životů vojáků a civilistů, zranění, trvalých fyzických a psychických následků, uprchlictví a humanitárních krizí. Tyto ztráty nelze vyčíslit pouze finančně, ale mají dlouhodobé důsledky pro postižené osoby, rodiny a společnosti.
  4. Sociální a politické dopady: Válka může mít také významné sociální a politické důsledky, jako je rozpad společenského tkáně, politické nestability, migrace, změny v mezinárodních vztazích a geopolitickém uspořádání. Tyto dopady mohou mít dlouhodobé důsledky pro stabilitu, bezpečnost a rozvoj postižených regionů.
  5. Celkově lze tedy říci, že náklady na velkou válku jsou komplexní a zahrnují širokou škálu faktorů, které nelze jednoduše vyčíslit. Náklady na válku jsou však obecně vysoké a mají dlouhodobé důsledky pro zúčastněné země, společnosti a jednotlivce.