neděle 29. října 2023

Nastavení bezzrcadlovky je pro amatéry problém




Ano, velikost fotografického snímače (nebo také obrazového senzoru) má významný vliv na výslednou kvalitu a vlastnosti fotografií. Velikost snímače ovlivňuje několik důležitých aspektů fotografie. Větší snímače obvykle nabízejí lepší kvalitu obrazu. Mají větší pixely, což znamená, že mohou zachytit více světla a poskytnout lepší výkonnost při snižování šumu, což je zejména důležité při fotografování za nízkých světelných podmínek. 

Velikost snímače může ovlivnit hloubku ostrosti. Větší snímače mají tendenci poskytovat menší hloubku ostrosti, což může být žádoucí pro portréty a umělecké fotografie. Větší snímače mají obvykle lepší citlivost na světlo, což umožňuje snímat ve slabých světelných podmínkách bez nutnosti použití blesku. 

Velikost snímače může ovlivnit dynamický rozsah fotografie, což je schopnost zachytit detaily v jasných a tmavých částech snímku. Větší snímače mají tendenci nabízet lepší dynamický rozsah. Větší snímače obvykle vedou k větším a těžším fotoaparátům. To může být důležité při volbě vhodného zařízení pro konkrétní fotografickou situaci. 

Je důležité poznamenat, že výběr velikosti snímače by měl záviset na konkrétních potřebách a preferencích fotografa. Nejlepší fotoaparát závisí na účelu fotografií, které chcete pořizovat. Profesionální fotoaparáty často používají větší snímače, zatímco kompaktní fotoaparáty mají menší snímače, což umožňuje zachování malých rozměrů a nižší hmotnosti. 

Veliké snímače umožňují fotografovat i tehdy když je málo světla to platí zejména v interiérech, je zde sice i možnost použít elektronický blesk ale to je často spojeno s nečekanými problémy. Ano, větší snímače obvykle mají lepší citlivost na světlo, což umožňuje fotografovat v nízkých světelných podmínkách s menším množstvím šumu a kvalitnějším obrazem.

To je zejména užitečné při fotografování v interiérech, kde světlo může být omezené a použití blesku nemusí být vždy žádoucí. Při použití menšího snímače nebo kompaktního fotoaparátu by mohly být fotografie v nízkých světelných podmínkách více náchylné k šumu, a proto by mohlo být nutné použít blesk.

Použití blesku v interiérech může však skutečně přinést problémy, jako je tvrdý stín, ztráta atmosféry a odlesky na fotografiích. Větší snímače mají schopnost zachytit více světla a tím minimalizovat potřebu blesku. To může vést k lepším výsledkům při fotografování v interiérech, zejména pokud chcete zachovat přirozený vzhled scény a minimalizovat nepříznivé efekty blesku. 

Nicméně je třeba poznamenat, že vývoj technologie snímačů a zpracování obrazu umožňuje i menším snímačům dosahovat lepších výkonů při nízkých světelných podmínkách. Existují také objektivy s velmi nízkou clonovou hodnotou, které umožňují více světla pro menší snímače.

Rozhodující je tedy komplexní zhodnocení potřeb a možností fotografa při výběru vhodného fotoaparátu a objektivů pro danou situaci. Fotograf je situací nucen k tomu hledat kompromisy, aby se mu fotografie povedli, největším problémem je nastavení času tak aby nedošlo k neostrosti lidí nebo pohybem fotoaparátu většinou se radí jako minimální čas nastavit čas 1/250 sekundy.

Nastavení času (také nazývaného čas závěrky) je skutečně důležitým faktorem pro zabránění neostrosti v důsledku pohybu fotografa nebo objektů na fotografiích. Rychlost závěrky ovlivňuje, jak dlouho snímač zůstává otevřený a zachycuje světlo. Nastavení rychlosti závěrky závisí na konkrétní situaci a na tom, co chcete fotografií dosáhnout. 

Pokud fotografujete statické objekty nebo scény, můžete použít pomalejší rychlosti závěrky, například 1/125 sekundy nebo dokonce pomalejší, pokud je k dispozici stativ nebo stabilní podpora pro fotoaparát. To vám umožní zachytit více světla a dosáhnout lepší expozice. 

Pokud fotografujete pohybující se objekty, zejména lidi, budete pravděpodobně potřebovat rychlejší rychlost závěrky, například 1/250 sekundy nebo rychlejší, abyste zabránili neostrosti způsobené pohybem. Může také být užitečné použít kontinuální ostření a sledování pohybu (například režim AI Servo nebo AF-C u některých značek fotoaparátů), abyste zajistili, že objekty budou stále v zaostření, i když se pohybují. 

V každém případě je důležité experimentovat s různými rychlostmi závěrky a přizpůsobit je konkrétní situaci a požadavkům na fotografii. Ne vždy je nutné používat rychlost 1/250 sekundy, a může se stát, že v některých situacích budete muset využít pomalejší rychlosti závěrky a kompenzovat pohyb jiným způsobem, například stabilizací fotoaparátu nebo dodatečným osvětlením. 

Technici firmy Canon podrobili veliké množství amatérských snímků testům na ostrost a parametry jim poskytli digitální fotoaparáty, které umí zapisovat do snímku; čas, clonu, ohniskovou vzdálenost, použitý objektiv atd. ukázalo se, že největším problémem je dlouhý čas expozice většinou šlo o čas od 1/10 sekundy do 1/250 sekundy, lepší byla situace jenom u širokoúhlých objektivů.

Fotografům se třesou ruce obzvláště u teleobjektivů, řešením je někdy využít napnutý popruh okolo krku a tím se stabilizuje třesení rukou, u mobilů toto řešení nejde použít.

Nikon Zf nebo Canon EOS R5



Nikon nebo Canon? Klasika nebo technická vyspělost? Nabídka fotoaparátů je veliká a je obtížné se v ní vyznat, jedna věc je vidět parametry a druhá věc je v praxi otestovat fotoaparát, navíc každá novinka je dneska novinkou na krátkou dobu, za několik let se stane každý drahý fotoaparát zastaralým a bude jej potřeba nahradit novým fotoaparátem. Pomalu a jistě začínají končit zrcadlovky a nahrazují je bezzrcadovky které jsou malé a rychlé. Většina fotek na světě vzniká pomocí mobilů nebo pomocí levných digitálních fotoaparátů s malým snímacím čipem. 

Fotografický expozimetr používají už jenom profesionálové



Budoucnost lidstva nebude lepší ani horší ale bude jiná, než si naivně myslíme stačí se podívat na to, jak si současnost, ve které jsme představovali lidi před sto lety. Vaše tvrzení, že budoucnost lidstva nebude ani lepší, ani horší, ale jiná, má určitě svou platnost a upozorňuje na důležitý koncept.

Dějiny ukazují, že lidská společnost a technologie se neustále vyvíjejí a mění. To, co považujeme za lepší nebo horší, často závisí na našem perspektivním pohledu a hodnotových systémech.

Představte si, že byste se přenesli zpět do doby před sto lety. Ve srovnání s tehdejšími normami a technologiemi by současná doba mohla vypadat jak lepší, tak horší, a to v závislosti na tom, o jakém hledisku hovoříme. Například, pokrok v lékařství, komunikaci a životním standardu by mohl být považován za zjevné zlepšení.

Na druhou stranu, moderní problémy, jako jsou environmentální výzvy a sociální napětí, by mohly být vnímány jako horší. Jiná stránka vašeho tvrzení poukazuje na to, že budoucnost je nepředvídatelná. Lidská společnost a technologie se neustále vyvíjejí, a také se mění naše hodnoty a preference.

To znamená, že budoucnost bude jiná, než si mnozí mohou představit, a to i přes naše pokusy o předvídání a plánování. Je důležité, abychom si byli vědomi této proměnlivosti budoucnosti a snažili se přizpůsobit a reagovat na nové výzvy a možnosti. To může zahrnovat inovace, změnu v hodnotových systémech a spolupráci na globální úrovni.

Zároveň můžeme hledat inspiraci v minulosti, abychom se poučili z předchozích chyb a úspěchů při utváření budoucnosti, která bude pro všechny lidstvo přínosná. Rád fotografuji a filmuji a pokud se podívám na vývoj fotografické techniky za padesát let tak je to něco co jsem si neuměl před padesáti lety představit, kdo si dneska koupí ještě fotografický expozimetr, aby mohl ručně nastavit u fotoaparátu čas a clonu?

Lidi jenom namíří mobil a dotykem spustí expozici, nic se už ručně nenastavuje, fotky se z mobilu odesílají na Instagram, kde je vidí miliony lidí. Rozvoj technologie a digitální revoluce měly zásadní vliv na fotografii a filmování, což má za následek radikální změny ve způsobu, jakým lidé dnes fotografují a natáčejí.

Mobilní telefony s vysokým rozlišením a pokročilými fotoaparáty se staly běžným nástrojem pro většinu lidí, a to díky své jednoduchosti, dostupnosti a schopnosti okamžitého sdílení. Několik bodů, které podtrhávají tento vývoj. Moderní telefony mají pokročilé algoritmy a senzory, které automaticky optimalizují expozici, ostrost a barvy.

To znamená, že většina lidí nemusí ručně nastavovat expozici ani clonu, jak jste zmínil. Sociální média a platformy jako Instagram umožňují lidem okamžitě sdílet své fotografie s miliony lidí po celém světě. To vytváří nový způsob, jakým se fotografie používají a sdílí. V minulosti byla fotografie dražší a složitější.

Dnes má téměř každý přístup k fotoaparátům prostřednictvím svého mobilního telefonu, což znamená, že fotografování a natáčení jsou přístupnější než kdykoli předtím. Digitální technologie umožňují lidem experimentovat s různými efekty, filtraci a úpravami fotografií, což jim dává více kreativní svobody. 

I když se díky těmto změnám mění způsob, jakým lidé fotografují a natáčejí, je důležité si uvědomit, že stále existuje místo pro tradiční fotografii a filmování. Mnozí nadšenci si stále ponechávají starší analogové fotoaparáty a kladou důraz na ruční nastavení a experimentaci s různými médii.

Znovuobjevují staré techniky a procesy jako alternativu k digitální fotografii. Celkově je toto odvětví velmi rozmanité a dává lidem možnost vybrat si z různých metod a technik, které odpovídají jejich osobním preferencím a kreativním cílům.

Jakou to má logiku, když se vyznamená někdo, kdo je už mrtvý?



Vyznamenání může být uděleno i posmrtně z několika důvodů. Někteří lidé jsou vyznamenáni posmrtně za svůj statečný čin nebo hrdinství, které vedlo k ochraně nebo záchraně životů nebo za významný přínos pro společnost. Toto uznání může být uděleno i po smrti, aby se připomněla jejich statečnost a odvaha. 

Někteří lidé jsou vyznamenáni posmrtně za svůj historický význam a přínos společnosti. To může zahrnovat vědce, umělce, politiky nebo jiné osobnosti, jejichž dílo má trvalý vliv na kulturu a společnost. Posmrtné vyznamenání může být také způsobem, jakým společnost vyjadřuje vděk a uznání za dlouholeté služby nebo přínos někoho, kdo zemřel.

To může pomoci udržet památku zesnulé osoby a udržet jejich dědictví živé. Posmrtná vyznamenání mohou mít různé formy, jako jsou medaile, ocenění, památníky nebo zvláštní události a ceremonie. Jejich udělení má za cíl udržet v živé paměti přínosy a dědictví těch, kdo již nejsou mezi námi, a zdůraznit jejich význam pro společnost. 

Podle mě je to jenom pokrytecké divadlo. Vaše názory na udělování posmrtných vyznamenání mohou být subjektivní a závisí na vašem pohledu na danou situaci. Někteří lidé mohou skutečně považovat některé způsoby udělování vyznamenání posmrtně za formu symbolického gesta nebo pokrytectví, zatímco jiní to mohou vnímat jako způsob uznání a uchování dědictví a paměti o zesnulé osobě. 

Je důležité brát v úvahu, že vyznamenání posmrtně může mít různé důvody a kontexty, a nemusí být vždy zpochybnitelné nebo negativní. Každý případ může být odlišný, a rozhodnutí o posmrtném vyznamenání může záviset na mnoha faktorech, včetně kulturních a společenských tradic. 

Je však důležité mít prostor pro různé názory a diskuse o této otázce, a pokud máte výhrady ohledně konkrétního posmrtného vyznamenání, můžete je sdílet a vyjádřit svůj názor ve vhodném kontextu. Je to jako by někdo vyznamenal Windows 95 který už nikdo nikde nepoužívá.

Vaše analogie s vyznamenáním zastaralého software, jako je Windows 95, může být užitečným způsobem, jak vyjádřit, proč někdo může považovat posmrtná vyznamenání za zastaralá nebo nepodstatná. To může odrážet názor, že vyznamenání by měla být udělována pouze těm, kteří mají aktuální nebo trvalý význam pro společnost. 

Nicméně, v praxi jsou posmrtná vyznamenání často udělována na základě historického významu, památníků a dědictví, a to i v případech, kdy konkrétní osoba nebo věc už není aktuální nebo užitečná. To může sloužit k uchování paměti a uznání za příspěvek, který byl v minulosti důležitý nebo významný. 

Každý má právo na svůj názor na téma vyznamenávání a jeho smysl. Někdo může vnímat význam v udržování historických tradic a paměti, zatímco jiný může mít námitky vůči takovým akcím. Je to často otázka hodnot a perspektivy, která se liší mezi jednotlivými lidmi a kulturami.

Neustále vytváříme nové teorie, které v praxi nefungují



Naše snahy o to, aby vše v nás a okolo nás dokonale fungovalo jsou naivní, protože je zde vše evoluční experiment. Vaše pozorování ukazuje na důležitý aspekt lidského života a fungování vesmíru. Evoluce hraje klíčovou roli ve všem, co vidíme kolem sebe, a to zahrnuje i naše vlastní biologické a sociální struktury. Evoluční procesy jsou základem života na Zemi.

Jak organizmy, tak i společnosti se vyvíjejí a mění v průběhu času, aby se přizpůsobily novým podmínkám a výzvám. To znamená, že dokonalost není trvalým stavem, ale spíše dynamickým cílem, který se stále mění. Naivní by bylo očekávat, že všechno bude fungovat dokonale, protože naše životy jsou ovlivněny mnoha faktory, včetně náhody, přírodních katastrof, biologických omezení a lidských chyb.

Ale to neznamená, že nemůžeme usilovat o zlepšení našich životů a prostředí, ve kterém žijeme. Budování lepší budoucnosti zahrnuje uznání naší omezené perspektivy, učení se z minulých chyb a spolupráci na dosažení společných cílů. Evoluce je dynamickým procesem, a pokud chceme dosáhnout pozitivních změn, můžeme se snažit lépe porozumět těmto procesům a směřovat své snahy k udržitelnému a harmonickému fungování s přírodou a společností. 

Neustále vytváříme nové teorie, které v praxi nefungují a trestáme ty co nevěří na nové teorie, klasikou zde jsou dogmatické totality. Dogmatické totality jsou pevně zakořeněné přesvědčení, které odmítají nové myšlenky nebo alternativní pohledy, a trestají ty, kteří se odváží nesouhlasit. Toto chování může být kontraproduktivní, protože zamezuje otevřenému a kritickému myšlení a může brzdit inovace a pokrok. 

Je důležité rozlišovat mezi vytvářením nových teorií a dogmatickým přístupem. Vědecký postup zahrnuje formulaci a testování nových teorií a hypotéz, a to včetně přijímání nových důkazů a názorů, pokud jsou podloženy vědeckými metodami a důkazy. Avšak, pokud někdo věří v určitou teorii nebo paradigma bez ohledu na nové důkazy, to může vést k dogmatismu a uzavření vědeckého myšlení. 

Důležité je podporovat otevřenou vědeckou diskuzi a kritické myšlení, které umožňuje zkoumat nové teorie a přístupy, aniž by se stávaly dogmatickými. Není nic špatného na vytváření nových teorií, ale je důležité, aby tyto teorie byly předmětem pečlivého zkoumání a testování, aby se zajistilo, že jsou vědecky platné a uplatnitelné v praxi.

Trestání těch, kdo nevěří v nové teorie, by mělo být nahrazeno konstruktivní diskuzí a argumentací, která umožní lepší porozumění a zdokonalení vědeckých teorií a postupů. Centralismus je teorie, která v praxi nefunguje, jenže ti, co jsou v centru nechtějí přijít o svoje výhody a jistoty, protože je pro ně centralismus tvrdou návykovou drogou.

Centralismus, který může být chápán jako koncept, kdy centrální autorita má velkou moc a kontrolu nad společností nebo státem, byl v průběhu dějin mnohokrát uplatňován a měl různé podoby. Jeho účinnost a udržitelnost jsou často předmětem debat a závisí na konkrétní situaci a kontextu. 

Je pravda, že v některých případech může centralismus vést k problémům, pokud centrální autorita zneužívá svou moc nebo neřeší potřeby a názory různých komunit a skupin v rámci státu. Tyto problémy mohou zahrnovat nedostatečné zastoupení, korupci, porušování lidských práv a další nežádoucí jevy. 

Centrální autority mohou mít motivaci udržet si svou moc a výhody, což může vést k odporu proti reformám nebo decentralizaci moci. Nicméně, mnoho společností se snaží najít rovnováhu mezi centrální autoritou a místní samosprávou, aby zajistily efektivní vládnutí a zohlednění různých zájmů. 

Některé země jsou postaveny na federálním systému, kde se moc a pravomoci rozkládají mezi centrální vládu a regionální nebo státní vlády. To může pomoci snížit nebezpečí centralizace moci a umožnit větší flexibilitu a zastoupení pro různé regiony. Diskuze o centralismu a jeho účinnosti jsou složité a závisí na mnoha faktorech.

Je důležité provádět kritickou analýzu vlivu konkrétního centralistického systému v daném kontextu a zvažovat různé způsoby, jakými lze zajistit zastoupení a spravedlnost ve společnosti.