Rok 2001



Rok 2001 byl významným rokem ve světové historii, přičemž několik klíčových událostí se stalo po celém světě. Některé z nejvýznamnějších událostí roku 2001 zahrnují:

  1. Útoky 11. září (9/11): Dne 11. září 2001 byly provedeny teroristické útoky na Světové obchodní centrum (World Trade Center) v New Yorku a na Pentagon ve Washingtonu D.C. Útoky provedla teroristická organizace Al-Káida, která unesla čtyři letadla a použila je jako zbraně na útočné cíle. Tisíce lidí zahynulo a obrovské množství bylo zraněno. Útoky 11. září měly zásadní dopad na mezinárodní politiku a zahájily válku proti teroru ze strany Spojených států a jejich spojenců.
  2. Přechod na euro: Dne 1. ledna 2001 byla zavedena jednotná evropská měna euro v 12 zemích Evropské unie, včetně Německa, Francie, Itálie a Španělska. Tímto se stalo euro oficiální měnou těchto zemí a nahradilo mnoho národních měn.
  3. Konflikt v Barmě (Myanmaru): Dne 30. května 2001 byl v Barmě zatčen vůdce opoziční strany a nositel Nobelovy ceny za mír, Aung San Su Ťij, a další členové její strany. To vedlo k prohloubení politického konfliktu v zemi a zvýšení represí ze strany vojenské junty.
  4. Hnutí antiglobalizace: V roce 2001 probíhala řada protestů a demonstrací po celém světě proti globalizaci a mezinárodním institucím, jako je Světová obchodní organizace (WTO) a Mezinárodní měnový fond (MMF). Nejznámější protesty proběhly v italském Janově a španělském Barceloně.
  5. Astronomické objevy: V roce 2001 byla provedena řada významných astronomických objevů, včetně objevu první planety mimo sluneční soustavu (exoplanety) obíhající kolem hvězdy HD 209458, objevu prvního kvazaru s černou dírou v jádru