Rok 2000 září



  1. Olympijské hry v Sydney: Září 2000 bylo obdobím konání Letních olympijských her v australském Sydney. Tyto hry, které probíhaly od 15. září do 1. října, se staly historicky prvními olympijskými hrami 21. století.  Účastnilo se jich přes 10 000 sportovců z více než 200 zemí, a byly to jedny z nejúspěšnějších her v historii. 
  2. Výbuch raketoplánu Rúru: Dne 1. září 2000 došlo k tragické události, kdy se při startu raketoplánu Rúr na kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu zřítila nosná raketa Proton, která nesla raketoplán na oběžnou dráhu. Při této katastrofě zahynulo 12 ruských kosmonautů. 
  3. Vytvoření Miléniových rozvojových cílů: Dne 8. září 2000 se konala Valná hromada OSN, na které byly schváleny Miléniové rozvojové cíle (MDGs). Jedná se o soubor osmi cílů, které byly stanoveny s cílem snížit globální chudobu, hladomor, nemocnosti a zlepšit životní podmínky do roku 2015. 
  4. Vstup Severní a Jižní Korey do OSN: Dne 17. září 2000 byla Severní i Jižní Korea přijaty do Organizace spojených národů (OSN) jako nové členské státy. Tato událost symbolizovala snahu o zlepšení vztahů mezi oběma zeměmi a nastolení míru na Korejském poloostrově. 
  5. Světové fórum obchodu v Praze: Ve dnech 26. a 27. září 2000 se konalo Světové fórum obchodu v Praze, které bylo jedním z nejvýznamnějších světových setkání podnikatelů, politiků a ekonomických expertů. Na tomto fóru byly diskutovány otázky globálního obchodu, světové ekonomiky a rozvoje. 
  6. Návštěva papeže Jana Pavla II. v Jordánsku a Palestině: Papež Jan Pavel II. navštívil v září 2000 Jordánsko a Palestinu, což byla první návštěva papeže.