Rok 2000 květen



  1. V Mexiku byl zemětřesení o síle 7,0 stupňů Richterovy stupnice, které zasáhlo zejména stát Michoacán. Zemřelo přes 50 lidí a tisíce ztratily domovy.
  2. Na Eurovision Song Contest 2000, které se konalo v Stockholmu ve Švédsku, zvítězila dánská zpěvačka Olsen Brothers s písní „Fly on the Wings of Love“.
  3. Microsoft zveřejnil novou verzi svého operačního systému Windows, konkrétně Windows 2000 Professional, Windows 2000 Server a Windows 2000 Advanced Server. května 2000
  4. V Brazílii vypukla ekologická katastrofa, kdy tanker MT Sea Diamond ztroskotal na pobřeží a způsobil únik 1 400 tun ropy, ohrožující pobřežní ekosystémy a pláže.
  5. Ve Spojených státech byl propuštěn poslední blokátor radarové stanice v rámci projektu Cold War-era Distant Early Warning Line (DEW Line), který měl sledovat potenciální sovětský jaderný útok.
  6. Izraelský voják Nachshon Wachsman byl zabit během záchranné akce, kterou provedla izraelská armáda, aby ho zachránila z rukou palestinské teroristické skupiny Hamas.
  7. V Japonsku začaly slavnosti Expo 2000, světové výstavy konané v Hannoveru v Německu. Expo 2000 byla zaměřena na témata životního prostředí a udržitelného rozvoje.
  8. Na Mount Everestu byl dosažen 7 953 metrů vysoký vrchol horalem Hans-Peterem Duttleem, který tak kompletoval zdolání nejvyšších hor všech kontinentů.