Nastavení bezzrcadlovky je pro amatéry problém




Ano, velikost fotografického snímače (nebo také obrazového senzoru) má významný vliv na výslednou kvalitu a vlastnosti fotografií. Velikost snímače ovlivňuje několik důležitých aspektů fotografie. Větší snímače obvykle nabízejí lepší kvalitu obrazu. Mají větší pixely, což znamená, že mohou zachytit více světla a poskytnout lepší výkonnost při snižování šumu, což je zejména důležité při fotografování za nízkých světelných podmínek. 

Velikost snímače může ovlivnit hloubku ostrosti. Větší snímače mají tendenci poskytovat menší hloubku ostrosti, což může být žádoucí pro portréty a umělecké fotografie. Větší snímače mají obvykle lepší citlivost na světlo, což umožňuje snímat ve slabých světelných podmínkách bez nutnosti použití blesku. 

Velikost snímače může ovlivnit dynamický rozsah fotografie, což je schopnost zachytit detaily v jasných a tmavých částech snímku. Větší snímače mají tendenci nabízet lepší dynamický rozsah. Větší snímače obvykle vedou k větším a těžším fotoaparátům. To může být důležité při volbě vhodného zařízení pro konkrétní fotografickou situaci. 

Je důležité poznamenat, že výběr velikosti snímače by měl záviset na konkrétních potřebách a preferencích fotografa. Nejlepší fotoaparát závisí na účelu fotografií, které chcete pořizovat. Profesionální fotoaparáty často používají větší snímače, zatímco kompaktní fotoaparáty mají menší snímače, což umožňuje zachování malých rozměrů a nižší hmotnosti. 

Veliké snímače umožňují fotografovat i tehdy když je málo světla to platí zejména v interiérech, je zde sice i možnost použít elektronický blesk ale to je často spojeno s nečekanými problémy. Ano, větší snímače obvykle mají lepší citlivost na světlo, což umožňuje fotografovat v nízkých světelných podmínkách s menším množstvím šumu a kvalitnějším obrazem.

To je zejména užitečné při fotografování v interiérech, kde světlo může být omezené a použití blesku nemusí být vždy žádoucí. Při použití menšího snímače nebo kompaktního fotoaparátu by mohly být fotografie v nízkých světelných podmínkách více náchylné k šumu, a proto by mohlo být nutné použít blesk.

Použití blesku v interiérech může však skutečně přinést problémy, jako je tvrdý stín, ztráta atmosféry a odlesky na fotografiích. Větší snímače mají schopnost zachytit více světla a tím minimalizovat potřebu blesku. To může vést k lepším výsledkům při fotografování v interiérech, zejména pokud chcete zachovat přirozený vzhled scény a minimalizovat nepříznivé efekty blesku. 

Nicméně je třeba poznamenat, že vývoj technologie snímačů a zpracování obrazu umožňuje i menším snímačům dosahovat lepších výkonů při nízkých světelných podmínkách. Existují také objektivy s velmi nízkou clonovou hodnotou, které umožňují více světla pro menší snímače.

Rozhodující je tedy komplexní zhodnocení potřeb a možností fotografa při výběru vhodného fotoaparátu a objektivů pro danou situaci. Fotograf je situací nucen k tomu hledat kompromisy, aby se mu fotografie povedli, největším problémem je nastavení času tak aby nedošlo k neostrosti lidí nebo pohybem fotoaparátu většinou se radí jako minimální čas nastavit čas 1/250 sekundy.

Nastavení času (také nazývaného čas závěrky) je skutečně důležitým faktorem pro zabránění neostrosti v důsledku pohybu fotografa nebo objektů na fotografiích. Rychlost závěrky ovlivňuje, jak dlouho snímač zůstává otevřený a zachycuje světlo. Nastavení rychlosti závěrky závisí na konkrétní situaci a na tom, co chcete fotografií dosáhnout. 

Pokud fotografujete statické objekty nebo scény, můžete použít pomalejší rychlosti závěrky, například 1/125 sekundy nebo dokonce pomalejší, pokud je k dispozici stativ nebo stabilní podpora pro fotoaparát. To vám umožní zachytit více světla a dosáhnout lepší expozice. 

Pokud fotografujete pohybující se objekty, zejména lidi, budete pravděpodobně potřebovat rychlejší rychlost závěrky, například 1/250 sekundy nebo rychlejší, abyste zabránili neostrosti způsobené pohybem. Může také být užitečné použít kontinuální ostření a sledování pohybu (například režim AI Servo nebo AF-C u některých značek fotoaparátů), abyste zajistili, že objekty budou stále v zaostření, i když se pohybují. 

V každém případě je důležité experimentovat s různými rychlostmi závěrky a přizpůsobit je konkrétní situaci a požadavkům na fotografii. Ne vždy je nutné používat rychlost 1/250 sekundy, a může se stát, že v některých situacích budete muset využít pomalejší rychlosti závěrky a kompenzovat pohyb jiným způsobem, například stabilizací fotoaparátu nebo dodatečným osvětlením. 

Technici firmy Canon podrobili veliké množství amatérských snímků testům na ostrost a parametry jim poskytli digitální fotoaparáty, které umí zapisovat do snímku; čas, clonu, ohniskovou vzdálenost, použitý objektiv atd. ukázalo se, že největším problémem je dlouhý čas expozice většinou šlo o čas od 1/10 sekundy do 1/250 sekundy, lepší byla situace jenom u širokoúhlých objektivů.

Fotografům se třesou ruce obzvláště u teleobjektivů, řešením je někdy využít napnutý popruh okolo krku a tím se stabilizuje třesení rukou, u mobilů toto řešení nejde použít.