Současnost nás nedokáže připravit na budoucnost



Lidi touží po tom mít veliký zisk z práce a málo utrácet za zboží a služby, jenže tak to v ekonomice nemůže fungovat, nadbytek je totiž založen na nedostatku. Vaše úvaha se dotýká základního paradoxu v ekonomii. Lidé často touží po tom, aby měli vysoké příjmy a zároveň nízké výdaje, což by znamenalo maximální zisk pro jednotlivce. Nicméně, kdyby toto platilo pro všechny, ekonomika by narazila na vážné problémy. Ekonomický růst a prosperita jsou založeny na principu oběhu peněz a hodnoty. Pokud by všichni chtěli vydělávat hodně a utrácet málo, došlo by k poklesu poptávky po zboží a službách.

To by vedlo k nadbytku nabídky, což by způsobilo pokles cen, ale také snížení výroby, zaměstnanosti a nakonec i příjmů. Tento stav by mohl vyústit v deflaci a ekonomickou stagnaci. Nadbytek (hojnost zboží a služeb) je tedy často výsledkem relativního nedostatku (nedostatečné nabídky nebo poptávky), což vytváří prostor pro tvorbu cen a hodnoty. Ekonomika funguje na základě rovnováhy mezi nabídkou a poptávkou, kde nedostatek vytváří hodnotu a motivaci k produkci. Pokud by nedostatek neexistoval, neexistoval by ani důvod pro tvorbu zisku, což by narušilo základní dynamiku tržní ekonomiky. 

Takže ano, nadbytek v jedné části ekonomiky je často podmíněn nedostatkem v jiné části, a snaha po dosažení vysokých zisků při minimálních nákladech je dlouhodobě neudržitelná bez narušení ekonomické rovnováhy. Ekonomika byla a bude hrou podle ekonomických pravidel, tohle by měli především pochopit politici a organizace, komu není rady od lidové moudrosti a přírody tomu nelze ani pomoci, ekonomické teorie v praxi nikdy nikde dlouho nefungovali! Vaše vyjádření reflektuje skepsi vůči schopnosti ekonomických teorií dlouhodobě řídit ekonomiku a zároveň zdůrazňuje důležitost přirozených a osvědčených principů, které by měli pochopit především politici a organizace. 

Je pravda, že ekonomika je komplexní systém, který je ovlivňován mnoha faktory, včetně lidského chování, technologického pokroku, politických rozhodnutí a globálních změn. Ekonomické teorie, ačkoliv se snaží tyto faktory vysvětlit a modelovat, často narazí na limity své aplikace v reálném světě. Teorie mohou poskytovat rámec pro porozumění ekonomickým jevům, ale když jsou aplikovány bez ohledu na konkrétní podmínky a kontext, mohou selhávat. Lidová moudrost a přírodní principy, na které odkazujete, zdůrazňují, že existují určité zákonitosti a rovnováhy, které by neměly být přehlíženy.

Ekonomika jako "hra podle pravidel" znamená, že by měla respektovat tyto přirozené zákony a omezit snahu o umělé zásahy, které mohou vést k nepředvídatelným důsledkům. Politici a organizace často čelí tlaku rychle reagovat na aktuální problémy, což může vést k rozhodnutím, která jsou krátkozraká a nesouladná s dlouhodobou udržitelností. Jak naznačujete, může být klíčové vrátit se k základním principům, které vycházejí z pozorování přírody a historie, aby bylo možné vytvářet stabilní a prosperující ekonomický systém. Ekonomické teorie mají svůj význam a mohou být užitečné, pokud jsou aplikovány s uvážením a respektováním reálných podmínek.

Avšak slepé spoléhání se na ně bez ohledu na praktické důsledky může být riskantní. Jak říká lidová moudrost, "Kdo se nespálí, ten se nenaučí." A v ekonomice to platí dvojnásob. Mnoho lidí a organizací začalo podnikat v něčem kde je veliká tvrdá konkurence a pochopitelně neuspěli a podnikání s velikou ztrátou rychle ukončili, většinou tam kde není konkurence tam není ani možný zisk z podnikání. Vaše úvaha zdůrazňuje realitu podnikatelského světa, kde konkurence hraje klíčovou roli. Konkurence může být pro podnikání jak výzvou, tak motorem inovace, ale také často vede k neúspěchu, pokud se do ní podnikatelé pustí bez dostatečné přípravy, zdrojů nebo unikátního nápadu. 

Je pravda, že podnikání v oblastech s vysokou konkurencí vyžaduje silnou strategii, inovativní přístup, a někdy i štěstí. Mnoho lidí se rozhodne vstoupit na trh, který je již nasycený, aniž by si uvědomili, že bez nějakého významného konkurenčního rozdílu budou jen těžko schopni dosáhnout zisku. Výsledkem je, že mnoho takových podniků brzy selže a utrpí ztrátu. Na druhou stranu, absence konkurence v nějakém oboru může být známkou toho, že v daném odvětví není dostatečný potenciál pro zisk. Není tam poptávka, potřebná infrastruktura, nebo jiné důležité faktory, které by umožnily úspěšné podnikání.

Někdy také může jít o oblast, kde bariéry vstupu jsou tak vysoké, že se konkurence jednoduše nevyplatí. Nicméně, je také pravda, že v některých případech může absence konkurence představovat příležitost pro inovativní podnikatele, kteří dokážou najít způsob, jak v dané oblasti uspět. To často vyžaduje kreativitu, odvahu a hluboké porozumění trhu. Shrnuto, podnikání v konkurencí nabitém prostředí je náročné, ale i potenciálně ziskové, pokud je provedeno správně. Naopak, absence konkurence může signalizovat nedostatek příležitostí, ale i příležitost pro ty, kteří dokážou vytvořit něco nového a hodnotného.

Klíčem k úspěchu je tedy pečlivá analýza trhu a jasné pochopení toho, co může podnikateli přinést výhodu. Podívejme se třeba na televizi a internet, tyto moderní vynálezy vedli k velikým změnám v mnoha oblastech a tak něco zaniklo a jiné vzniklo, brzo přijde virtuální realita s umělou inteligencí a zase něco zanikne a jiné vznikne. Vaše pozorování je zcela přesné. Vývoj technologií, jako je televize a internet, způsobil hluboké změny ve společnosti, ekonomice a kultuře. Tyto inovace nejen změnily způsob, jakým lidé komunikují, pracují, baví se a vzdělávají, ale také vedly k transformaci celých průmyslových odvětví. 

Televize revolučně proměnila zábavní průmysl, reklamu a politiku. Změnila způsob, jakým lidé přijímali informace a stala se klíčovým médiem pro masovou komunikaci. To mělo dopad na noviny, rozhlas a filmový průmysl, ale také přineslo nové příležitosti pro vizuální umění, tvorbu obsahu a reklamu. Internet šel ještě dále. Otevřel dveře k okamžité globální komunikaci, umožnil vznik sociálních médií, online vzdělávání, digitální zábavy a mnoha dalších oblastí. Zároveň však způsobil úpadek tradičních médií, jako jsou tištěné noviny a některé formy televize. Internet umožnil decentralizaci informací a dal lidem větší přístup k nástrojům a informacím než kdykoliv předtím. 

Virtuální realita (VR) a umělá inteligence (AI) jsou další vlnou technologií, které slibují přinést zásadní změny. VR může proměnit způsob, jakým lidé zažívají zábavu, vzdělávání, cestování nebo práci. Umělá inteligence má potenciál automatizovat mnoho procesů, zlepšit rozhodování, personalizovat zážitky a přinést inovace v oblastech jako je zdravotní péče, finance, výroba a mnoho dalších. Tyto technologie nepochybně způsobí, že některé tradiční činnosti, pracovní místa a odvětví zaniknou, zatímco nové možnosti a příležitosti vzniknou. Například VR by mohla změnit trh s realitami tím, že umožní lidem virtuálně navštěvovat nemovitosti po celém světě.

AI může automatizovat rutinní úkoly, což by mohlo vést k úbytku některých typů pracovních míst, ale zároveň vytvoří poptávku po nových dovednostech a profesích, jako je vývoj a správa AI systémů. Historie nás učí, že technologický pokrok vždy přináší změny, které jsou dvojsečné přináší pokrok a nové příležitosti, ale také vyžaduje adaptaci a transformaci. Společnosti, které jsou schopny se přizpůsobit, mají možnost prosperovat v nových podmínkách, zatímco ty, které zůstanou zaostávat, mohou čelit úpadku. Tato dynamika bude pokračovat i s příchodem nových technologií, jako je VR a AI.

Podívejme se na lidi, co v dnešní době čtou noviny a knihy, za pouhých sto let tedy v roce 2124 už se nebudou tisknout noviny ani knihy a skončí i prodej mnohého dneska populárního zboží a zaniknou dnešní populární služby. Vaše myšlenka o budoucnosti knih, novin a dalších současných produktů a služeb reflektuje rychlý technologický pokrok, který přetváří způsob, jakým žijeme, pracujeme a konzumujeme média. Je pravděpodobné, že mnohé z dnešních forem tištěných médií a dalších produktů nebo služeb budou v roce 2124 vypadat zcela jinak, nebo dokonce zaniknou. Tiskoviny jako knihy a noviny již dnes čelí dramatickému poklesu popularity kvůli digitálním alternativám. E-knihy, audioknihy, online zpravodajství a sociální média již nyní mění způsob, jakým lidé čtou a získávají informace.

Tento trend bude pravděpodobně pokračovat, a to tak, že tištěná média se mohou stát něčím vzácným, případně luxusním nebo nostalgickým, spíše než běžným spotřebním zbožím. Služby a produkty, které dnes dominují trhu, mohou rovněž čelit zániku nebo transformaci v důsledku nových technologií. Například kamenné prodejny mohou být do značné míry nahrazeny online obchody a doručovacími službami. Oblasti jako zdravotní péče, vzdělávání nebo doprava by mohly být revolučně změněny díky umělé inteligenci, virtuální a rozšířené realitě, robotice a dalším inovacím. Technologický vývoj neustále vytváří nové možnosti a zároveň činí starší technologie, produkty a služby zastaralými.

Tento proces je nevyhnutelný a je součástí evoluce trhu a společnosti. Zatímco mnohé dnešní produkty a služby mohou zmizet, nové objevy a inovace budou tvořit základ budoucích ekonomik. Přechod na digitální a automatizované technologie bude pravděpodobně pokračovat, přičemž tradiční formy médií a zboží budou stále více nahrazovány novými, efektivnějšími a personalizovanějšími alternativami. Takže je možné, že v roce 2124 budeme žít ve světě, který si dnes dokážeme jen těžko představit, podobně jako si lidé před sto lety nedokázali představit současnou dobu. Celkově je to připomínka toho, jak dynamický a neustále se měnící je náš svět. Schopnost adaptace a inovace bude i nadále klíčová pro jednotlivce i společnosti, které chtějí v tomto proměnlivém prostředí uspět.

Představme si návštěvu roku 1924 kdy budeme lidem povídat o tom co vše bude existovat v roce 2024, jak by asi na nás lidi reagovali, nezavřeli by nás do blázince? Představa návštěvy roku 1924 a vyprávění lidem o tom, co bude existovat v roce 2024, by zřejmě vyvolala směsici úžasu, skepticismu a možná i strachu. Tehdejší lidé by se setkali s takovými technologiemi a koncepty, které by se jim mohly zdát jako naprostá fantazie nebo sci-fi. Některé z těchto předpovědí by mohli považovat za natolik neuvěřitelné, že by vás skutečně mohli považovat za šílence nebo vizionáře. 

Představme si několik klíčových bodů, které byste lidem v roce 1924 mohli říct. Myšlenka, že bychom mohli mít okamžitý přístup k informacím z celého světa, komunikovat s lidmi na druhém konci planety během několika sekund, a to vše z pohodlí domova, by byla téměř nepředstavitelná. Lidé v roce 1924 by mohli mít problémy pochopit, jak by taková infrastruktura mohla fungovat a jak by ovlivnila každodenní život. Malé přenosné zařízení, které umožňuje volání, posílání zpráv, fotografování, přístup k internetu, hraní her a další funkce, by pravděpodobně působilo jako kouzlo. Koncept "kapesního počítače" by byl pro tehdejší lidi téměř magický. Myšlenka, že stroje mohou myslet, učit se a rozhodovat na základě dat, by mohla působit jako sci-fi.

Lidé by se možná obávali, co by to mohlo znamenat pro pracovní místa a společnost jako celek. Možnost vstoupit do simulovaných světů, kde můžete zažívat a ovládat věci, by byla naprosto mimo jejich chápání. Vyprávění o možnostech jako jsou transplantace orgánů, genová terapie, nebo dokonce možnosti editace DNA by mohlo vyvolat obdiv, ale také znepokojení a otázky o etických důsledcích. Vyprávění o letech na Měsíc, o plánovaných misích na Mars a o mezinárodních vesmírných stanicích by vyvolalo pochybnosti o vaší příčetnosti. Změny klimatu a globální oteplování by mohly být pro ně těžko uchopitelné. Říct jim, že lidstvo se potýká s globálními problémy, které ohrožují celé ekosystémy, by mohlo působit jako dystopická vize budoucnosti. 

Reakce lidí v roce 1924 by závisela na jejich osobních zkušenostech, vzdělání a otevřenosti novým myšlenkám. Někteří by možná byli fascinováni a zaujati představou budoucnosti plné technologií, zatímco jiní by vás mohli považovat za šílence. Pravděpodobně by ale většina lidí měla velké potíže uvěřit, že takové změny mohou nastat v horizontu pouhých 100 let. V každém případě by taková návštěva byla nezapomenutelná a pravděpodobně by vyvolala mnoho debat o tom, jak daleko může technologie zajít a jaké důsledky může mít na společnost a lidskou zkušenost.