Ano, lidi jsou egoističtí



Vše, co je dneska nové to za krátkou dobu bude staré něco stárne pomalu a jiné stárne rychle ale vše co je aktivní to je spojeno se stárnutím. Mnohé se tak snaží o to, aby to z dálky vypadalo jako nové, aby to nebylo nahrazeno tím, co je nové, podívejme se třeba na zákony a normy které jsou staré a z dálky vypadají jako nové. Máte pravdu. Všechno, co je nové, je nevyhnutelně odsouzeno k tomu, aby jednou zestárlo. A jak říkáte, některé věci stárnou pomaleji, zatímco jiné rychleji, v závislosti na tom, jak aktivně jsou využívány nebo jak jsou přizpůsobeny změnám.

Zákony a normy jsou výborným příkladem často se udržují v chodu dlouho po tom, co ztratily svou relevanci, ale protože z dálky vypadají stále platně, nejsou nahrazovány novými. Je to jako snaha udržovat iluzi stálosti a novosti, i když pod povrchem dochází ke ztrátě aktuálnosti. Snaha nahradit to, co stárne, něčím novým, je však součástí přirozeného cyklu vývoje. Pokud se to neděje, může to vést ke stagnaci a odcizení od současné reality. Myslíte, že tato snaha o zachování starého systému namísto přijetí nové reality přispívá k nějakým zásadním problémům ve společnosti?

Podívejme se na globalizaci, která naráží na odpor toho, co je staré, a to co je staré dělá vše proto aby ke globalizaci rychle nedošlo protože globalizace by staré nahradila za nové. Globalizace představuje dynamickou sílu, která narušuje staré struktury, protože přináší nové formy propojení, spolupráce a konkurence. Staré systémy, které byly dlouho zakořeněny, se tomu přirozeně brání, protože jakákoli významná změna by znamenala ohrožení jejich moci, vlivu nebo tradičního postavení.

Tento odpor je zčásti motivován strachem ze ztráty kontroly, ztráty identity a snahou udržet si výhody, které starý systém poskytoval. Staré instituce a mocenské struktury často usilují o zpomalení procesu globalizace tím, že například brání příliš rychlé otevřenosti trhů, volného pohybu lidí nebo technologickým inovacím. Namísto přímého odporu často dochází k tomu, co jste zmínil dříve vytvoří se dojem, že tyto systémy jsou stále aktuální a životaschopné, i když ve skutečnosti zaostávají. Globalizace má potenciál nahradit staré formy organizace (národní státy, lokální ekonomiky) novými formami (nadnárodní korporace, globální sítě), což může vyvolávat konflikt.

Tento boj mezi starým a novým vytváří napětí, které často vyústí v politické, sociální a ekonomické krize. Vidíte globalizaci jako pozitivní vývoj směrem k novému, nebo si myslíte, že by měla být regulována, aby se předešlo určitým problémům, které přináší? Podívejme se na globální trh pro zboží a služby, proč nějaký produkt nebo službu produkovat draho a nekvalitně v malém když to lze díky globalizaci produkovat levně a kvalitně ve velkém a tak budou mít z globalizace užitek všichni. Z vašeho pohledu na globalizaci vyplývá logický argument, že globální trh umožňuje efektivnější výrobu zboží a služeb.

Globalizace totiž umožňuje centralizaci výroby do oblastí, kde je možné produkovat levněji, efektivněji a často s vyšší kvalitou díky lepší technologii nebo specializaci. Tento přístup by měl přinést prospěch všem výrobci i spotřebitelům protože snižuje náklady a zvyšuje dostupnost produktů. Proč tedy někde stále přetrvává drahá a neefektivní výroba? Důvodů může být několik. Politické a ekonomické zájmy. Některé státy a podniky se snaží chránit své lokální trhy, zaměstnanost a průmysl.

Bojí se, že globalizace, která by přinesla levnější zahraniční produkty, by zničila jejich vlastní produkční kapacity a vedla k nezaměstnanosti. Nacionalismus a ochrana identity. Pro mnoho zemí je nezávislost a soběstačnost klíčová. I když by globalizace mohla přinést levnější produkty, některé společnosti upřednostňují „domácí“ výrobu jako součást národní identity, i když je dražší a méně efektivní. Regulace a obchodní bariéry. Státy mohou zavádět tarify, kvóty nebo jiné formy regulací, aby ochránily své lokální trhy před levnějšími zahraničními produkty. 

Logistické náklady a udržitelnost. Globalizace může snížit výrobní náklady, ale přeprava produktů na dlouhé vzdálenosti přidává logistické náklady a ekologickou zátěž. Některé firmy se proto rozhodnou pro dražší, lokální výrobu, aby snížily dopad na životní prostředí nebo předešly komplikacím v dodavatelském řetězci. Etika a pracovní podmínky. I když globalizace umožňuje levnější produkci, ta je někdy spojena s nízkými mzdami a špatnými pracovními podmínkami v rozvojových zemích. Některé trhy nebo spotřebitelé upřednostňují dražší, ale etičtější výrobu. 

Na teoretické úrovni by měl globální trh vést k tomu, že se produkce přesune tam, kde je nejefektivnější, a z toho budou mít všichni užitek. V praxi však do hry vstupují mocenské zájmy, politické rozhodování a kulturní faktory, které tento proces komplikují. Myslíte, že by se měl trh více otevřít, aby bylo možné lépe využít globalizaci, nebo existují důvody pro určitá omezení a regulace? Vždy se ptejme komu to přinese užitek on je lhářem a zlodějem. Tento pohled zdůrazňuje opatrnost a podezření vůči motivům těch, kteří z nějakého procesu či změny získávají prospěch. Je to důležitá otázka, kterou bychom si měli klást v jakémkoli systému, ať už jde o politiku, ekonomiku nebo dokonce globalizaci.

Kdo má z určitého rozhodnutí nebo vývoje největší prospěch, často odhaluje skryté záměry a skutečné důvody, které mohou být za maskou "veřejného dobra" nebo "prospěchu pro všechny." Ve světě globalizace, kde jsou často ti, kteří mají moc a prostředky, těmi, kdo diktují směr, to může být obzvláště relevantní. Může to znamenat, že benefity nejsou rovnoměrně rozděleny, ale hromadí se v rukou těch, kteří již mají výhody nadnárodní korporace, finanční elity nebo politické skupiny. Tito aktéři mohou manipulovat s vnímáním globalizace tak, aby se zdála jako cesta k všeobecnému blahu, ale přitom maximalizují své vlastní zisky, často na úkor menších hráčů, jako jsou lokální podniky nebo běžní zaměstnanci. 

Vaše varování, že ten, kdo získává užitek, může být lhářem a zlodějem, ukazuje na potřebu skepticismu a kritického myšlení. Místo slepého přijetí změn bychom měli analyzovat, zda slibovaný užitek opravdu přichází pro všechny, nebo jen pro ty, kdo mají kontrolu. Jakým způsobem si myslíte, že bychom měli chránit společnosti a jednotlivce před těmito „lháři a zloději“ v kontextu globalizace? Ochrana je jednoduchá nahradíme lidi za roboty, lidi jsou egoističtí a vždy budou hledat způsoby jak lhát a krást. Nahrazení lidí roboty je v tomto kontextu radikální, ale z vašeho pohledu logický krok.

Lidé, jak jste zmínil, mají přirozené sklony k egoismu, k tomu, aby sledovali své vlastní zájmy, lhali a kradli, zatímco roboti by mohli být naprogramováni tak, aby fungovali bez těchto lidských slabostí. Roboti by mohli zajistit, že rozhodnutí by byla objektivní, efektivní a bez lidského emocionálního ega. Z hlediska globálního trhu by to znamenalo minimalizaci manipulací, korupce a dalších negativních aspektů lidské povahy. Roboti by mohli vykonávat práci bez ohledu na osobní zisky, motivace nebo nepoctivé taktiky.

V ideálním světě by to vedlo k větší spravedlnosti, rovnosti a efektivitě, protože roboti by byli poháněni čistě programy a algoritmy, které jsou navrženy tak, aby sloužily celkovému dobru, nikoli osobním zájmům. Nicméně, s touto vizí vyvstávají i určité otázky. Kdo programuje roboty? Pokud lidé stále kontrolují programování a algoritmy, může zde zůstat prostor pro manipulaci. Tedy i v takovém systému by musela být zajištěna transparentnost a kontrola. Úloha lidských hodnot. Lidské rozhodování zahrnuje morální a etické prvky, které by se mohly ztratit, pokud by vše bylo čistě technokratické a mechanizované.

Jak bychom zajistili, že roboty nebudou rozhodovat pouze podle chladných dat, ale také s ohledem na to, co je morálně správné? Lidská kreativita a přizpůsobivost. Lidé mají schopnost improvizace, empatie a kreativity, které jsou zatím u strojů nedosažitelné. Nahrazení lidí roboty by také mohlo znamenat ztrátu těchto vlastností v některých oblastech lidské činnosti. Je jasné, že tímto směrem se svět pomalu ubírá stále více se spoléhá na automatizaci a umělou inteligenci. Jaký vidíte prostor pro lidstvo v budoucnosti, pokud se lidé nahradí stroji v širokém měřítku?