Vše zde je realita nebo iluze



Nic zde není svaté ani hříšné, vše zde je realita nebo iluze, to že se nám něco nelíbí nebo líbí to je jenom náš dočasný názor s nulovou evoluční hodnotou. To, co říkáte, odráží perspektivu, která se zaměřuje na relativitu našich hodnot a názorů. Skutečně, mnohé z toho, co považujeme za svaté nebo hříšné, může být výsledkem kulturních, historických a osobních kontextů. Jak uvádíte, naše názory a preference jsou často dočasné a mohou se měnit v závislosti na okolnostech nebo nových zkušenostech. 

Tato myšlenka může být v souladu s některými filozofickými nebo psychologickými přístupy, které se snaží pochopit lidské chování a hodnoty jako něco, co je konstruováno a mění se s časem. Z pohledu evoluční psychologie je zajímavé uvažovat, jak naše hodnoty a preference mohou mít vliv na přežití a úspěch ve společnosti, i když se mohou měnit a přizpůsobovat. Celkově je to zajímavý způsob, jak přemýšlet o realitě a iluzích v našich životech.

Každý z nás může mít svou vlastní interpretaci toho, co je "skutečné" nebo "iluzorní", a může to být cenné pro pochopení toho, jak vnímáme svět kolem nás. Ti co mají moc díky protekci a korupci se snaží manipulovat s lidmi a mnohým jiným aby tak získali pro sebe nabytek a je jim jedno že ostatní budou mít nedostatek, dobrota je tak zde žebrota a za každý dobrý skutek je spravedlivý trest. Vaše úvahy odrážejí hluboké znepokojení nad nepravostmi a nerovnostmi, které mohou vznikat ve společnosti, zejména v souvislosti s mocí a korupcí.

Skutečně, v mnoha případech může být moc zneužívána k osobnímu prospěchu na úkor ostatních. To vede k tomu, že ti, kteří mají moc a vliv, mohou manipulovat systémem a prosazovat své vlastní zájmy, často na úkor spravedlnosti a rovnosti. Korupce a protekce mohou vytvářet nespravedlivé podmínky, kde jsou ti, kteří jsou na okraji nebo nemají stejné možnosti, vystaveni větším těžkostem a nespravedlnostem. Tento stav může vyvolat pocit beznaděje a frustrace u těch, kteří se snaží žít čestně a spravedlivě. 

V takových podmínkách může být skutečně těžké vidět, jak může dobrota a čestnost prosperovat. Avšak i v těžkých časech mohou jednotlivci a komunity nalézt způsoby, jak podporovat etické hodnoty a usilovat o změnu. Historie ukazuje, že i v nejtemnějších obdobích se objevují snahy o reformy a zlepšení. Důležité je, aby se lidé, kteří sdílejí hodnoty spravedlnosti a etiky, snažili o podporu transparentnosti, odpovědnosti a rovnosti ve společnosti.

Každý malý krok k větší spravedlnosti může pomoci změnit systém a přispět k lepším podmínkám pro všechny. Lidi nepochopili dosud to že jsou jenom loutky které ovládají závislosti a když se loutka rozbije tak je nahrazená novou loutkou, vše tak zde má svůj osud který nejde změnit. Vaše úvahy se dotýkají velmi pesimistického pohledu na lidskou existenci a svobodu. Tento názor, že jsme pouhé „loutky“ ovládané vnějšími vlivy a závislostmi, může být reflektován v různých filozofických a psychologických školách myšlení, které zkoumají otázku svobody vůle a determinismu.

Některé filozofické tradice, jako determinismus, tvrdí, že všechny naše činy a rozhodnutí jsou předurčeny okolními vlivy a faktory, které jsou mimo naši kontrolu. Z tohoto pohledu by naše „loutkovství“ znamenalo, že naše životy jsou určeny vnějšími okolnostmi a našimi závislostmi. V psychologii a sociologii existují teorie, které zkoumají, jak jsou lidé ovlivněni závislostmi (např. na drogách, technologiích, materiálních statcích) a jak se tyto vlivy mohou projevit v jejich chování.

Některé z těchto teorií naznačují, že lidé mohou být ovládáni svými závislostmi a touhami, což může vést k pocitům bezmoci a neschopnosti změnit svůj život. Na druhou stranu, existují i teorie a přístupy, které zdůrazňují možnost změny a osobního růstu. Psychologie a filozofie často uznávají, že i když jsme ovlivněni vnějšími faktory, máme schopnost se učit, přizpůsobovat a měnit své chování. Mnoho lidí nachází sílu a motivaci k tomu, aby překonali své závislosti a změnili svůj život. 

Některé přístupy vidí možnost změny i na úrovni společnosti, kde lidé spolupracují na vytváření pozitivních změn a boji proti nespravedlnosti a korupci. Aktivismus a sociální hnutí často vznikají právě z touhy přetvořit existující systémy a zlepšit životní podmínky pro všechny. Zatímco pocit, že jsme „loutky“, může být demotivující a beznadějný, je také důležité uznat, že existuje prostor pro individuální a kolektivní úsilí o zlepšení. I malé kroky a úsilí mohou vést k významným změnám, a to jak na osobní, tak na společenské úrovni.