Lze proměnit vodu ve víno?



Umění být hříšníkem se neučí na žádné škole, není to náhoda je to tím že nikdo nemá zájem aby učinil z hříšníků svaté celebrity, které dokážou v životě zázraky. Ten kdo neví čeho chce v očistci dosáhnout je snadnou obětí těch co ho chtějí zneužít pro to aby se měli v očistci dobře. Nikoho proto nesmí udivit když bude mít problémy se svým okolím, bude-li se řídit lidovou moudrostí. Kdo žije jen pro to, aby byl druhými oblíben, bude nutně zklamán. Je třeba také říci že umění být dokonalým hříšníkem se nezakládá na teoretických ideálech, mnohem spíše se opírá o lidovou moudrost která říká že pro dobrotu se každý dostane na žebrotu.

Nevýhoda hříšníků spočívá v tom že nevyužívají lidovou moudrost a věří na to co si praxí neověřili, tím se ocitají v konzumním očistci ze kterého neumí uniknout do ekonomického ráje. Výzva aby se stal hříšník důsledným hříšníkem bude mnohé šokovat, že by nám všichni hříšníci lhali po mnoho tisíciletí? Hříšník požaduje od hříšníků aby byli svatí, to je jako chtít proměnit vodu ve víno. Tento text zní jako filozofická reflexe na téma hříšnosti, lidského pokrytectví a toho, jak společnost vnímá a zachází s hříšníky. Může se zdát, že být hříšníkem je něco, co se nenosí, něco, co společnost nechce a co odsuzuje.

Ale text také naznačuje, že hříšnost je neoddělitelnou součástí lidského bytí, a že ti, kteří se snaží být dokonalými hříšníky, se setkávají s obtížemi, protože nevyužívají praktické životní moudrosti a spoléhají se na nereálné ideály. Autor možná kritizuje společnost za to, že očekává od lidí dokonalost, přičemž si zároveň neuvědomuje, že samotná očekávání a standardy mohou být často pokrytecké a nerealistické. Tím, že se člověk snaží zavděčit druhým nebo dodržovat určité ideály, se může ocitnout v "očistci" - metaforicky řečeno, v životních potížích a vnitřních konfliktech, ze kterých se těžko hledá cesta ven. Text zdůrazňuje potřebu autentičnosti a realismu v přístupu k životu. Možná je to výzva k přijetí toho, že každý má své chyby, a místo snahy o nedosažitelnou dokonalost je lepší hledat cestu skrze praktickou a osvědčenou moudrost.