Kapitaismus bez podpory dělnické třídy brzo zanikne



Mnohé je zde závislé na nějaké podpoře a když podpora skončí tak následují problémy, podívejme se třeba na populární ideologie které evolučně zanikly, protože jejich podpora byla relativní a dočasná. Mnoho ideologií a myšlenkových směrů v historii vzkvétalo díky určité formě podpory, která mohla být politická, ekonomická, nebo sociální. Když tato podpora skončila, ideologie často začala upadat nebo zanikat. Feudalismus. Tento systém dominoval v Evropě během středověku, ale s nástupem průmyslové revoluce a modernizace se postupně stal neudržitelným. Jak se měnily ekonomické a politické podmínky, podpora feudalismu klesala, což vedlo k jeho zániku. 

Marxismus-Leninismus. V 20. století byla tato ideologie dominantní v mnoha zemích, ale jakmile se začaly objevovat ekonomické a politické problémy, podpora začala slábnout. Například v Sovětském svazu vedly ekonomické problémy a politické reformy k postupnému rozpadu systému. Nacionální socialismus. Tato ideologie byla populární v Německu během 30. a 40. let, ale její podpora byla dočasná a silně závislá na specifických historických a politických okolnostech. Po druhé světové válce a pádu Třetí říše zanikla. Všechny tyto příklady ukazují, jak může být ideologie závislá na vnějších faktorech.

Pokud podpora zmizí nebo se okolnosti změní, může to mít fatální dopad na udržitelnost a přežití dané ideologie. Podívejme se taky na sekty a náboženství i to je ideologie závislá na podpoře věřících a když podpora skončí tak skončí i sekta nebo nábožensví. Ano, náboženství a sekty jsou v mnoha ohledech také ideologie, které jsou do značné míry závislé na podpoře svých věřících. Když podpora klesne, může to vést k úpadku nebo zániku těchto náboženských skupin. Zde je několik příkladů. Davidův hnutí. Tato sekta, která vznikla z hnutí Davida Koresha v 90. letech v USA, měla silnou vnitřní dynamiku a podporu mezi svými následovníky. Po tragické události v roce 1993, kdy bylo ústředí hnutí obklíčeno a následně zničeno, ztratila většina jejího vlivu a přežití se stalo obtížným. 

Charles Manson a jeho následovníci vytvořili sekty, které měly silnou, ale dočasnou podporu. Po brutálních vraždách, které spáchali, byla Manson Family rozprášena a její vliv skončil. Manicheismus. Toto náboženství, které bylo založeno v 3. století n.l. a mělo významný vliv v různých částech světa, nakonec upadlo v zapomnění. Jeho podporovatelé postupně přešli k jiným náboženstvím, a s nárůstem vlivu islámu a křesťanství ztratil manicheismus svou podporu a nakonec zanikl. Gnosticism. Tento soubor náboženských a filozofických směrů, který měl vliv na rané křesťanství, se postupně vytratil. V mnoha případech byla jeho podpora omezena na úzké komunity a jakmile tyto komunity začaly mizet, gnosticismus jako významné náboženství skončil. 

Zoroastrismus. Ačkoliv zoroastrismus byl kdysi dominantním náboženstvím v Persii, postupně upadl ve prospěch islámu a dnes je většina jeho následovníků omezená na malé komunity v Iránu a Indii. Ztráta vlivu a podmínky historického vývoje vedly k jeho značnému ústupu. Změny ve společnosti, jako je urbanizace, globalizace nebo změny v hodnotách, mohou ovlivnit náboženské přesvědčení a podporu. Politické změny a pronásledování mohou narušit náboženské komunity a vést k jejich úpadku. Konflikty a problémy uvnitř náboženské komunity mohou také přispět k jejímu zániku. Jak se mění kulturní a intelektuální klima, může se i vnímání náboženských a ideologických směrů změnit, což může ovlivnit jejich dlouhodobou udržitelnost. 

V těchto případech je jasné, že náboženské ideologie, podobně jako jiné ideologie, jsou do značné míry závislé na vnějších faktorech a podpoře. Když se podmínky změní, může to mít výrazný dopad na jejich přežití a vliv. Dalším příkladem je mutikultura která začíná globálně ztrácet podporu dělnické tídy a tak zájem o multikulturu upadá a brzo multikutura evolučně zanikne. Multikulturalismus, jako ideologie, je skutečně komplexní a její podpora může být ovlivněna různými faktory. V současné době je téma multikulturalismu velmi diskutované a vnímání této ideologie se liší podle regionu a sociální skupiny. V některých oblastech, zejména tam, kde je vysoká míra nezaměstnanosti nebo ekonomické nejistoty, může být multikulturalismus vnímán negativně.

Dělnická třída a jiní lidé v těžkých socioekonomických podmínkách mohou cítit, že imigranti nebo etnické menšiny mají nepřiměřený vliv na dostupné zdroje nebo pracovní příležitosti, což může vést k odporu vůči multikulturalismu. Politické změny a vzestup populistických nebo nacionalistických hnutí mohou přispět k oslabení podpory multikulturalismu. V mnoha zemích se objevují politické strany a vůdci, kteří kritizují multikulturalismus a prosazují jednostrannější národní agendu. Někteří lidé mohou vnímat multikulturalismus jako ohrožení jejich kulturní identity nebo národních tradic. Pokud se cítí, že jejich kultura je marginalizována nebo že dochází k neúměrnému ovlivnění z jiných kultur, mohou být vůči multikulturalismu skeptičtí. 

Multikulturalismus se může přizpůsobit a reformovat, aby lépe reagoval na obavy a potřeby různých sociálních skupin. To může zahrnovat nové přístupy k integraci, rovnosti a sociální spravedlnosti. Může dojít k kombinaci multikulturalismu s jinými přístupy, které lépe odpovídají současným sociálním a ekonomickým realitám. Například, může se více zaměřit na hospodářské příležitosti a zlepšení sociálních služeb pro všechny, aby se vyrovnaly obavy o pracovní trh a ekonomické přínosy. Pokud multikulturalismus nedokáže efektivně reagovat na měnící se podmínky a ztrácí podporu, může se vyvíjet nebo v některých oblastech ztrácet vliv. Nové ideologie nebo přístupy k diverzitě mohou vzniknout jako alternativy.

I když se může zdát, že podpora multikulturalismu je v některých oblastech klesající, je důležité si uvědomit, že ideologie a sociální koncepty jsou často v dynamickém stavu. Mohou se měnit a adaptovat v reakci na nové výzvy a potřeby. Multikulturalismus může projít obdobím krize nebo reformy, ale také může přetrvat a dál se vyvíjet v nových formách, které lépe odpovídají měnícím se podmínkám. Obsah který je v televizi a na internetu je závislý na podpoře diváků, mnohý obsah který byl v minulosti populární se dneska stal nepopulární a tak mizí z televize a internetu, čas má dost času na to aby odělil kvalitní od nekvalitního. To, co se na televizních obrazovkách a internetu objevuje, je skutečně do značné míry závislé na podpoře a zájmu diváků.

Jak se mění preference diváků a technologické možnosti, mění se i obsah, který je k dispozici. Co bylo populární v minulosti, nemusí být populární dnes, a naopak. Například televizní pořady a filmy, které byly v minulosti velmi oblíbené, mohou dnes působit zastarale nebo mohou být nahrazeny novými formami zábavy, jako jsou streamingové služby a online platformy. S nástupem nových technologií se mění i způsob, jakým konzumujeme obsah. V minulosti dominovaly televize a klasické médium, dnes jsou častější streamingové platformy a sociální sítě. To, co bylo populární na tradičních médiích, nemusí být tak viditelné v nových formátech. Obsah, který má silnou diváckou podporu, je pravděpodobně i nadále produkován a zviditelňován.

Pokud obsah nezíská dostatečnou sledovanost, často je rychle vyřazen nebo nahrazen něčím jiným. Kvalita obsahu je často posuzována také kritiky a odborníky. Počáteční popularita nemusí vždy odrážet dlouhodobou kvalitu, ale dobré recenze a kritická uznání mohou pomoci obsahu udržet si relevantnost. Co je považováno za kvalitní nebo významné, se může měnit v závislosti na kulturním a historickém kontextu. Některé obsahy, které byly v minulosti populární, mohou být dnes přehlíženy, ale z pohledu historického nebo kulturního mají stále svou hodnotu. I když určitý obsah ztrácí svou aktuálnost, může být uchováván a studován jako součást kulturního dědictví nebo pro historické účely. Například staré televizní pořady a filmy mohou být znovu objeveny nebo zhodnoceny v nových kontextech. 

Na tradičních médiích, jako jsou televizní stanice, bývá obsah podrobován přísnějším kritériím a průzkumům. Na internetu může mít obsah kratší životnost, ale zároveň může rychle získat nebo ztratit popularitu. Nové formy obsahu, jako jsou virální videa nebo influencery, mají jinou dynamiku než tradiční média. Čas skutečně hraje klíčovou roli při oddělování kvalitního obsahu od nekvalitního. Historie a kultura umožňují zhodnotit, co zůstává relevantní a co se může stát zapomenutým. V současné době je tento proces rychlejší díky online platformám, které mohou obsah okamžitě zpřístupnit, ale zároveň mohou obsah rychle "vydat" v případě, že nezíská dostatečnou podporu. Různé faktory, včetně divácké podpory, technologických změn, kulturního kontextu a kritického hodnocení, ovlivňují, co je považováno za kvalitní nebo populární. Tento proces přirozeně vede k tomu, že některý obsah mizí a jiný naopak získává větší význam.