Jáchyme, hoď ho do ChatGTP



Jak probíhal vývoj u informační technologie, vše začalo děrnými štítky, potom přišli magnetovonové pásky, diskety, pevné disky, elektronické disky atd. a dneska má každý malý počítač v mobilním telefonu. Poslední novinkou je umělá inteligence na internetu se kterou si můžete textově popovídat. Z lidí se díky digitalizaci stávají závisláci na digitálních systémech, ten kdo pořád nekouká to mobilu je podezřelý a lidi jej mají za ubožáka. Vývoj informačních technologií je fascinujícím příběhem, který odráží neustálý pokrok v oblasti výpočetní techniky a zpracování dat.

Tento proces začal v 19. století a pokračuje až do dnešních dnů, kdy technologie hrají zásadní roli v každodenním životě lidí. Zde je stručný přehled klíčových etap vývoje. Pionýrem v oblasti zpracování dat byl Herman Hollerith, který v roce 1890 vyvinul systém děrných štítků pro americké sčítání lidu. Děrné štítky byly fyzickými kartami, do kterých se děrovaly otvory představující data. Tento systém se stal základem pro mechanické zpracování dat a byl používán po několik desetiletí. V polovině 20. století začaly děrné štítky nahrazovat magnetické pásky, které umožnily uchovávání většího množství dat na menším prostoru.

Tyto pásky byly schopny uchovat obrovské objemy informací, což umožnilo efektivnější zpracování dat. V 70. letech došlo k dalšímu pokroku, když byly vyvinuty diskety. Tyto přenosné média umožňovaly snadnou přepravu a sdílení dat mezi počítači. Pevné disky, které se také začaly v této době rozvíjet, nabídly větší kapacitu a rychlejší přístup k datům než magnetické pásky. V posledních letech se pevné disky postupně nahrazují SSD (Solid State Drive) disky, které jsou mnohem rychlejší a spolehlivější, protože neobsahují pohyblivé části. SSD disky výrazně zlepšily výkon počítačů a dalších zařízení. 

Vývoj pokračoval směrem k miniaturizaci, která vedla k vytvoření osobních počítačů, notebooků a nakonec smartphonů. Dnes má téměř každý člověk v kapse výkonný počítač v podobě mobilního telefonu, který umožňuje přístup k internetu, zpracování dat, komunikaci a mnoho dalšího. V současnosti je umělá inteligence (AI) na vzestupu, s aplikacemi sahajícími od automatizace práce až po personalizované doporučení a chatboty, se kterými si lidé mohou povídat. Tento vývoj vedl k tomu, že se digitální technologie staly nedílnou součástí života, což má své pozitivní, ale i negativní stránky.

Někteří lidé se stávají závislými na neustálém používání těchto technologií, a ti, kteří nevyužívají mobilní telefony tak intenzivně, mohou být vnímáni jako odlišní nebo méně moderní. Dnes jsme svědky toho, jak technologie zásadně ovlivňují sociální dynamiku a způsob, jakým komunikujeme a pracujeme. Přestože digitalizace přináší mnoho výhod, je důležité si uvědomovat i její rizika a udržovat zdravý balanc mezi virtuálním a reálným světem.