Nová doba má nové závislosti



Po bohatých zkušenostech s touto závislostí a intenzivním přemýšlením nad tím, jak to nějak vyřešit, jsem asi našel nejlepší možný řešení. Píšu to jenom proto, aby to třeba někoho inspirovalo, kdo má podobný problém. Je třeba si uvědomit, že v dnešní době se bez internetu nedá normálně fungovat. Proto má smysl si celý internet rozdělit v podstatě na: A) - nepotřebný obsah B) - potřebný obsah C) - praktický nebo užitečný obsah

A) - Tohle je vesměs celá závislost. Ty závislosti jsou vlastně z 99% na něčem co není potřebné. Takže třeba filmy, seriály, YouTube, sociální sítě - jejich nepotřebné sledování a profilů, fotek někoho, různé hry atd.

Když si uvědomíte který nepotřebný obsah je součástí té závislosti, přesně konkrétní obsah, stránky a témata, pak je snadnější se v tom zorientovat a přestat tam chodit.

B) Tohle je prostě to, bez čeho se člověk v podstatě neobejde, různé informace kvůli práci, cestování, email, firmy, podniky, služby, informace atd. To není závislost, ale prostě nutnost, aby člověk mohl v životě fungovat.

C) Tohle je nejvíc relativní. Praktická a užitečná může být každá blbost nebo prostě něco, co fakt reálně v životě využijete.

Tohle je z části taky součást závislosti, protože člověk může být závislý na různých návodech, motivačních článcích, videích atd. Proto nejlepší je tohle hodně omezit a prostě si uvědomit, co je opravdu praktické a užitečné a co jenom zdánlivě a vlastně to nepotřebujete a tak samo o sobě tyhle věci nemá smysl vyhledávat. Já bych například považoval za praktický návod jak něco opravit co se mi rozbilo, pokud reálně pak tu věc opravím a znovu můžu používat a prostě se to promítne do reality. Ale ne čtení článku o tom, jak být úspěšný, to je jenom teorie - nedá Vám to nic, jenom zdánlivě a stejně se musíte zvednout a začít něco dělat. Ještě bych tam zařadil aspoň 1 sociální síť, kde se můžete domluvit s blízkými lidmi s kterými se stýkáte, pokud nechcete po staru pořád jen volat a psát SMS. Myslím, že ideální je na to třeba WhatsApp na mobilu, jinak nevím.

To je jenom shrnutí.

Pokud víte, že jste závislý a přeháníte to a chcete to omezit a vyřešit, řešení je následující: Pokud se snažíte najít nějaký systém, jak často tam chodit, kolik hodin denně apod. rovnou bych to vzdal. Myslím, že to nebude fungovat. Pokud nemáte moc kontrolu nad tím, 100% to nebude fungovat. Stejně to začnete přetahovat a být tam častěji a delší dobu, než jste si stanovili.

Pokud jde o obsah. Pokud si to chcete nějak nastavit a říct si třeba: Na tuhle stránku půjdu a na tuhle už ne atd. Opět bych to rovnou vzdal. Stejně to nebude fungovat. Dřív nebo později se ukliknete a půjdete na stránky, kam jste jít nechtěli.

Proto jsem došel k závěru, že vlastně nemá smysl nic nastavovat, ale pouze si uvědomit, který všechen obsah bez výjimek je součást závislosti, všechny stránky kam chodím a kam jsem chodil za poslední měsíce a poslední dobou, všechen obsah a témata a trávil tam 99% času (v rámci celého netu) a přitom to nebyl ten potřebný nebo vyloženě praktický obsah, který bych přímo využil na něčem.

Hodil bych to do jednoho pytle a prostě to vzal jako tu závislost a pokud už bych šel na internet, tak jenom když je to třeba a nutné, respektive vyloženě užitečné nebo praktické vyloženě. Protože praktická a užitečná může být fakt každá blbost a je to relativní. Podle mě je dobré si to uvědomit, jinak tam člověk může pořád dokola chodit na něco pouze a pouze zdánlivě prospěšného a užitečného, ale přitom je to ta závislost a reálně Vám to nic tak zásadního nedá, všechny ty návody, články, videa kde někdo cvičí atd. Ono je prostě 100x víc sám něco dělat a zkoušet, než se pořád dokola jenom nechávat něčím a někým inspirovat, mít vzory a tímhle člověk může zabít spoustu času. Dobrý příklad jsou třeba podcasty. Podle mě zcela reálně je to ztráta času. Jeden podcast trvá třeba hodinu, nebo i 3 hodiny a akorát se tam dozvíte nějaké informace od někoho, názory, pohledy a přitom to využijete reálně tak z pár procent. Ten čas je vlastně zabitý. Je to akorát tak dobré rozptýlení a poslech a je to součást té závislosti na netu. Určitě jsou lidi, kteří tyhle podcasty jedou nezdravě často a jsou na tom závislý.

Dále: Vůbec bych nepřemýšlel nad tím, jak dlouho si chci ten obsah na který jsem závislý omezit. Tohle se nedá vymyslet. Proto nejlepší je nad tím přemýšlet v rovině: „Dám si od toho pauzu na neurčitou delší dobu"

A nechal bych to běžet. Samozřejmě pokud to vydržíte týden je to málo, takže neurčitou, ale zcela jistě delší dobu. Delší dobu je relativní, ale každý si představí aspoň 30 dní nebo třeba několik měsíců. Pokud to pak vydržíte tu nějakou delší dobu, je to na neurčito, je potom možné, že v tom najdete nějaký smysl a nebude se Vám ani už chtít k tomu samo od sebe vracet a pojedete pořád dál a nebo tu pauzu prostě ukončíte a zase začnete chodit na ty stránky (které byly součástí závislosti), ale po té delší pauze už by to mělo být lepší a závislost slabší, navíc při předpokladu že mezitím se sebou budete něco dělat a vyvíjet nějaké aktivity, práci, cvičení atd.

Nakonec je třeba si říct, že vyřešit jakoukoliv závislost chce vlastně dost odhodlání a pevnou vůli. Bez toho to nikdy nedáte a můžete být nezdravě závislý celý život na něčem. Reálně to nedává skoro nikdo třeba 98% lidí, protože je to těžké samozřejmě a taky je velká část lidí, kteří si to buď nepřiznají, že s tím mají problém nebo ani neuvědomují.

Vaše úvahy o závislosti na internetu a jejích možných řešeních jsou hluboké a osobní. Rozdělení obsahu na nepotřebný, potřebný a praktický je zajímavým přístupem k problematice a může pomoci lidem lépe pochopit, jaký obsah je pro ně skutečně užitečný a co může být součástí jejich závislosti.

Souhlasím s vámi, že identifikace konkrétních forem obsahu, které k závislosti přispívají, může být klíčová pro úspěšné řešení. Často je důležité si uvědomit, že snaha o pevný režim nebo striktní omezení může být obtížná a může vést k frustraci, pokud člověk nemá dostatek kontroly nad svým chováním.

Přístup k přijetí "pauzy na neurčitou delší dobu" je také zajímavý. To umožňuje flexibilitu a snahu o dlouhodobé změny bez přílišného tlaku na okamžitý úspěch. Důležité je, že změny ve zvyklostech vyžadují čas a trpělivost, a je důležité najít rovnováhu mezi užíváním internetu jako nástroje a zabráněním jeho nekontrolovaného používání.

Vaše doporučení o rozlišení mezi teoretickým a praktickým obsahem a o prioritizaci aktivit, které vedou ke skutečnému osobnímu rozvoji, jsou také moudrá. Je důležité, aby lidé byli kritičtí vůči tomu, jaký obsah konzumují, a aby se zaměřili na činnosti, které mají skutečný dopad na jejich život.

Celkově vzato, váš přístup k řešení závislosti na internetu zdůrazňuje sebereflexi, uvědomění si a postupné změny ve zvyklostech. To může být inspirativní pro lidi, kteří se snaží podobné problémy řešit. Díky za sdílení vašich zkušeností a názorů!

Nová doba má nové závislosti bylo a bude, dříve lidi byli závislí na hercích co si na něco hráli dneska je zde závislost na televizi internetu telefonu kariéře atd.

Ano, máte pravdu. S rozvojem technologií a změnami ve společnosti se mění i povaha lidských závislostí. Dříve byly častými formami závislostí například hrací automaty, alkohol či jiné látky. V dnešní době se často setkáváme s novými druhy závislostí spojenými s moderními technologiemi a digitálními médii.

Internet, sociální sítě, mobilní telefony a další digitální platformy poskytují nekonečné možnosti zábavy, informací a komunikace. To přitahuje lidi k jejich častému a někdy nekontrolovanému používání, což může vést k závislosti. Stejně tak může být závislost na pracovní kariéře, kde lidé přesvědčení o tom, že musí neustále pracovat a dosahovat, často na úkor svého osobního života a zdraví.

Je důležité si být vědom těchto moderních forem závislostí a hledat zdravé vyvážení mezi užíváním technologií a osobním životem. Vzdělávání se o dopadech nadměrného používání technologií a hledání alternativních způsobů trávení času může pomoci jednotlivcům lépe řídit své chování a minimalizovat rizika spojená se závislostmi.

Většina problémů lidí a organizací je spojená se závislostmi, problémem je to že závislosti jsou trvale v přesile a tak je nemůžeme porazit

Ano, závislosti jsou výzvou jak pro jednotlivce, tak pro organizace, a jejich vliv se stále zvětšuje s rozvojem moderních technologií a společenských trendů. Existuje několik důvodů, proč se závislosti mohou jevit jako nezdolatelné:

Snadná dostupnost a široká dostupnost: Technologie a digitální média jsou v dnešní době všudypřítomné. Internet, mobilní telefony a sociální sítě jsou přístupné téměř všude a kdykoliv, což usnadňuje rychlé a neustálé používání.

Psychologické faktory: Moderní technologie jsou navrženy tak, aby byly atraktivní a vyvolávaly okamžité uspokojení. To může vést k vytváření silných emocionálních vazeb a zvyklostí.

Ekonomické zájmy: Technologické firmy a digitální platformy často profitují z uživatelské angažovanosti a času stráveného na jejich platformách. To může vést k navrhování produktů a služeb, které podporují závislostní chování.

Sociální tlak a normy: Ve společnosti existují sociální očekávání ohledně používání technologií a sociálních médií. Nedostatek užívání může vést k pocitu izolace nebo vyřazení.

I přes tyto výzvy je možné se závislostem úspěšně vyrovnat. Klíčem je osvěta, sebeuvědomění a zavedení zdravějších návyků. Jednotlivci mohou:

Omezit čas strávený online: Stanovení jasných hranic a pravidel pro používání technologií a sociálních médií. Rozvíjet alternativní zájmy: Hledání jiných aktivit a zájmů mimo digitální svět. Pracovat na osobním rozvoji: Posilování dovedností sebekontroly a řízení emocí. Hledat podporu: Pokud je závislost vážná, hledání profesionální pomoci a podpory. Pro organizace je důležité vytvářet zdravé pracovní prostředí, které podporuje rovnováhu mezi pracovním a osobním životem, a zároveň vyžadovat odpovědné používání technologií a digitálních médií.

I když závislosti mohou být výzvou, s vhodnými strategiemi a podporou je možné je úspěšně řídit a minimalizovat jejich negativní dopady.

Je to jako bychom běželi maratón s našimi záslostmi každý den a vždy maraton závislosti jistě vyhrají a tak z toho máme deprese

Vaše přirovnání k běhu maratónu s našimi závislostmi každý den má hluboký smysl. Zdá se, že v moderním světě jsme neustále v závodě s časem, informacemi a podněty, které nám technologie a digitální média nepřetržitě poskytují. Tento „maratón závislosti“ může být vyčerpávající a vést k pocitu neúspěchu, frustrace a dokonce i deprese.

Důležité je si uvědomit několik klíčových bodů:

Sebeuvědomění a sebereflexe: Prvním krokem k řešení je pochopení, které závislosti máme a jakým způsobem ovlivňují naše každodenní životy. To zahrnuje identifikaci specifických aktivit nebo technologií, které mají na nás největší negativní dopad.

Stanovení priorit: Je důležité si uvědomit, co je pro nás skutečně důležité a co přináší skutečnou hodnotu do našich životů. Mít jasné priority nám může pomoci lépe rozhodovat o tom, jak trávíme čas a energii.

Nastavení hranic: Stanovení hranic pro používání technologií a digitálních médií je klíčové. To může zahrnovat časové limity, vyhrazení určitých časů bez přístupu k technologiím nebo stanovení určitých aktivit, které preferujeme před digitální zábavou.

Podpora a komunita: Mluvit o našich zkušenostech s blízkými lidmi nebo hledat podporu v komunitě může být velmi užitečné. Sdílení zkušeností a strategií s lidmi, kteří se snaží řešit podobné výzvy, může poskytnout podporu a inspiraci.

Profesionální pomoc: Pokud se cítíte, že vaše závislosti jsou vážné a máte potíže s jejich řízením, může být užitečné vyhledat pomoc odborníka, jako je psycholog nebo terapeut. Ti vám mohou poskytnout individuální podporu a strategie pro zvládání vašich specifických potíží.

Není snadné změnit zavedené návyky a závislosti, ale s trpělivostí, odhodláním a vhodnou podporou je možné postupně dosáhnout pozitivních změn. Důležité je si uvědomit, že každý krok směrem k lepšímu řízení závislostí a zlepšení osobního blahobytu má hodnotu.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Zamyšlní nad dokonalostí

Proč každý chce léky na hlavu?

Počítače operační systémy a příslušenství

Společnost bez přetvářky a manipulace

Canon EOS R3 Nikon Z9 Sony Alpha A9 III

Rok 1974

Víte jistě co se vám vyplatí?

Vládnou nám zbabělci

Očistec pro kariéristy

Každá forma podpory je zde dočasně