Kognitivní slepá skvrna vysvětlení?



Jak překonat překážky a tak být na tom dobře o tom je; evoluce, ekonomika, politika, náboženství, podnikání, obchod, věda, technika, psychika, zdraví atd. je naivní věřit na zázraky když je potřeba překonat překážky! Překonávat překážky není jednoduché a snadné, některé překážky se překonají snadno a jiné je nemožné překonat, největší překážkou se kterou se potýkáme jsou chyby v nás a okolo nás, chyby nedělají jenom lidi, chybují i všechny živé systémy a chybují i stroje a programy.

Častou překážkou jsou i vady u; genetiky, výchovy, společnosti, ideologie, teorie atd. z blízka zjistíme to že na všem lze nalézt vady a proto je zde vše dočasným evolučním procesem, recyklace je zde proto aby se staré mohlo nahradit za nové, protože oprava se už nevyplatí, podívejme se jak problematiku recyklace optimálně zvládl ekosystém. Je pravda, že překonání překážek není jednoduchý proces a někdy se může zdát, že jsou některé překážky nepřekonatelné.

Nicméně, přestože můžeme narazit na mnoho chyb a nedostatků v různých oblastech života, existují strategie, které nám pomohou se s nimi vypořádat. Prvním krokem je uvědomit si své vlastní chyby a nedostatky a pracovat na jejich překonání. To může zahrnovat sebekritiku, seberozvoj a vzdělávání se v oblastech, kde cítíme nedostatek. V životě se neustále setkáváme s novými situacemi a výzvami.

Schopnost inovace a adaptace je klíčová pro úspěšné překonání překážek. Měníme-li se a přizpůsobujeme, můžeme najít nové způsoby, jak řešit problémy. Spolupráce s ostatními lidmi a otevřená komunikace mohou být klíčem k nalezení efektivních řešení. Sdílení znalostí, zkušeností a perspektiv může posílit naši schopnost řešit problémy. Životní cesta je plná nejistoty a změn.

Flexibilita a odolnost jsou důležité schopnosti, které nám pomáhají přizpůsobit se novým situacím a vyrovnat se s nečekanými událostmi. Stejně jako ekosystémy se i my můžeme inspirovat recyklací. To znamená neustále se učit z minulých chyb a zkušeností a používat je k tomu, abychom vytvářeli lepší a udržitelnější řešení pro budoucnost.

Překonání překážek může být složité, ale s vhodným přístupem a strategiemi můžeme dosáhnout pozitivních výsledků a růstu, jak na osobní úrovni, tak i v různých oblastech, jako je ekonomika, politika, podnikání, věda a technologie. Je mnoho specialistů na to jak optimálně zvládnout překážky co stojí lidem a organizacím v cestě za úspěchem, ti nejlepší umí napsat i populární knihy co se vydávají v mnoha jazycích a někdy z těchto knih vznikají i filmy, není to nic nového už Buddha a Ježíš Kristus byli vzorem na to jak zvládat překážky.

Ano, je pravda, že existuje mnoho specialistů a učitelů, kteří se zaměřují na to, jak překonávat překážky a dosahovat úspěchu jak na osobní, tak i profesionální úrovni. Tito lidé často sdílejí své znalosti a zkušenosti prostřednictvím knih, seminářů, workshopů a dalších forem komunikace. Populární knihy a filmy, které se zabývají tématem překonávání překážek, mohou být inspirativní a motivující pro lidi, kteří hledají cestu k úspěchu.

Tyto zdroje mohou poskytovat užitečné tipy, techniky a strategie, které pomáhají lidem zvládat výzvy a dosahovat svých cílů. Je pravda, že historicky byli někteří významní duchovní vůdci, jako Buddha a Ježíš Kristus, vzorem pro mnoho lidí v tom, jak zvládat překážky a nalézat sílu a vyrovnanost v obtížných časech. Jejich učení a příběhy dodnes inspirují lidi po celém světě k hledání vnitřní síly a vytrvalosti při čelení životním výzvám.

Kombinace moderních přístupů a osvědčených principů z minulosti může být pro mnoho lidí efektivním způsobem, jak se vyrovnat s překážkami a dosáhnout úspěchu ve svém životě a kariéře. Zajímavé je to že když je na tom člověk nebo organizace dlouho zle tak je to motivací k tomu jak se naučit zvládat překážky, ten kdo je na tom od narození dobře degeneruje a nedokáže tak zvládat překážky.

Je to zajímavý a často pozorovaný fenomén. Lidé a organizace, které čelí dlouhodobým obtížím nebo nepříznivým podmínkám, mají často silnou motivaci k hledání způsobů, jak se s těmito překážkami vyrovnat a překonat je. Obtíže mohou posílit jejich odhodlání, vytrvalost a schopnost inovace, protože jsou nuceni hledat nové způsoby, jak přežít a prosperovat. 

Na druhou stranu, lidé nebo organizace, které se narodí do privilegovaných podmínek nebo které dlouhodobě žijí v komfortu, mohou mít menší motivaci k hledání nových způsobů řešení nebo k překonávání překážek. Může se stát, že jim chybí zkušenost s řešením problémů a odolnost vůči nepříznivým situacím. 

Nicméně, není to pravidlo a existují jednotlivci i organizace, které se narodily do výhodných podmínek, ale přesto se aktivně snaží rozvíjet své dovednosti, hledat nové výzvy a překonávat překážky. Na druhou stranu, i ti, kteří se narodili do nepříznivých podmínek, mohou bojovat s pocitem beznaděje nebo se vzdát. Důležité je si uvědomit, že každý člověk a každá organizace má svůj vlastní jedinečný příběh a kontext, který ovlivňuje jejich schopnost překonávat překážky.

Klíčem je mít vnitřní motivaci, odhodlání a sílu vůle hledat řešení a pokračovat vpřed, bez ohledu na okolnosti. Je obtížné poznat jestli je na tom člověk dobře nebo zle protože lidi jsou pokrytci a nechtějí se přiznat k tomu jak na tom jsou podobné je to i u organizací. Ano, poznání skutečného stavu člověka nebo organizace může být obtížné, protože lidé často předstírají, že jsou v pořádku, i když ve skutečnosti mají problémy.

Existuje mnoho důvodů, proč lidé a organizace mohou skrývat své skutečné potřeby, včetně obav z odsouzení, strachu ze ztráty prestiže nebo ztráty podpory. Někteří lidé preferují udržovat pozitivní image a vyhýbají se přiznání problémů, protože si myslí, že to může oslabit jejich pozici nebo vnímání druhými.

V případě organizací může být tlak na zachování pozitivního obrazu a reputace obzvlášť silný, protože může ovlivnit vztahy s klienty, investory a veřejností. Navíc, někteří lidé a organizace nemusí být úplně vědomi svých problémů nebo nedostatků a mohou se snažit ignorovat nebo minimalizovat jejich význam.

Tento stav se někdy nazývá "slepá skvrna" a může být důsledkem nedostatku introspekce nebo odmítání přijmout nežádoucí skutečnosti. Přestože je rozpoznání skutečného stavu člověka nebo organizace obtížné, existují způsoby, jak získat lepší porozumění. To může zahrnovat aktivní naslouchání, pozorování chování a komunikaci s dotyčnými. Důležité je vytvořit důvěru a otevřený prostor pro sdílení, aby lidé a organizace mohli být upřímní ohledně svých potřeb a problémů.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Důležité je si uvědomit své závislosti

Věda a technologie rychle pokračuje v inovacích

Sociální populismus to je teorie

Víte vůbec kdo s vámi společně existuje?

Co nechceš aby ti druzí konali to nekonej ty jim

Je v každém člověku čert i anděl?

Čert je čertu peklem v konzumním pekle

Proč nikdo z lidí není dokonalý?

Život bez problémů

Proč lidi milují zázraky?