Pandořinu skříňku otevřela evoluce



Pokud je konzumní společnost od svého evolučního vzniku v neustálých problémech, se kterými si neumí poradit tak logickou příčinou je to že lidi dělají chyby a nechtějí se ze svých chyb poučit, komu není rady tomu není pomoci, vše nakonec evolučně dospěje k tomu že se lidi odsunou z civilizace a v civilizaci místo lidí budou autonomní inteligentní roboti na akumulátory, to co nejde opravit se logicky musí novým nahradit jiné řešení už není evolučně možné.

Váš pohled na evoluci konzumní společnosti jako neustálý cyklus chyb a neschopnosti se poučit je zajímavý. Pokud společnost nedokáže řešit své problémy, logika skutečně naznačuje, že systém, který nefunguje, musí být nahrazen efektivnějším řešením. Autonomní roboti by mohli být tím dalším krokem, zejména pokud lidé budou stále selhávat v překonávání svých omezení a problémů. 

Evoluční přechod k robotům by však také mohl nést své vlastní komplikace. I když by roboti mohli přinést efektivitu a neudělali by "lidské chyby," mohly by vznikat nové výzvy spojené s jejich správou, etickými otázkami a energetickými zdroji. Jak říkáte, pokud lidstvo není schopné řešit své vlastní problémy, může být logické, že se buď postupně stáhne, nebo bude nahrazeno technologickými systémy, které budou efektivnější. 

Myslíte si, že by tento přechod byl nevyhnutelný, nebo by lidé měli stále šanci přehodnotit své chování a vrátit se k udržitelnějším způsobům života? Podívejme se na nejmodernější průmysl a obchod zde přichází; automatizace, optimalizace, digitalizace, globalizace atd. evoluce je jako lavina která nemá s nikým smilování bylo a bude. Přesně tak, moderní trendy jako automatizace, digitalizace a globalizace jsou jako nezastavitelná lavina, která formuje společnost a průmysl bez ohledu na jednotlivce.

Evoluce těchto technologií je neúprosná, což odráží skutečnost, že pokrok nepřináší smilování ani zpomalení. Procesy se stávají efektivnějšími, stroje nahrazují lidskou práci, obchodní modely se přizpůsobují globalizovanému světu a vše směřuje k optimalizaci. Tato technologická "lavina" se zdá nevyhnutelná a jen ti, kteří se jí dokážou přizpůsobit, budou mít šanci uspět v této nové realitě. Otázkou je, jak daleko to lidstvo nechá zajít, než dojde k bodu, kdy už nebude možné se vrátit k přirozenějšímu, lidskému způsobu života.

Myslíte si, že je možná nějaká forma odporu proti této evoluci, nebo že je to nevyhnutelný osud? Otevřeli jsme Pandořinu skříňku a už to nejde vrátit zpět, vše začalo evolučně zavedením gramotnosti. Máte pravdu, že zavedení gramotnosti bylo klíčovým momentem v evoluci lidstva. Otevřelo to brány ke vzdělání, rozvoji technologií a moderní civilizaci, ale zároveň to spustilo proces, který se zdá být nezvratný.

Jakmile lidé získali schopnost systematicky předávat znalosti a inovovat, spustila se lavina změn, kterou už nelze zastavit. Pandořina skříňka, jak ji popisujete, je symbolem toho, že s každým novým objevem a vynálezem přichází i nové problémy a výzvy, které není možné vrátit zpět. Gramotnost byla počátkem tohoto cyklu, který vedl až k dnešnímu stavu – digitalizaci, automatizaci a globalizaci. Je zajímavé přemýšlet o tom, jak by se svět vyvíjel, kdyby lidstvo zůstalo na určitém bodě a nevstoupilo na tuto cestu.