Windows KDE neon ChromeOS macOS



Nechápu to, že uživatelé Windows nepřejdou na jiný operační systém, nejspíše je problém s tím že se většina počítačů prodává s Windows a v běžném prodeji jsou i počítače s jiným operačním systémem, jako je drahý macOS. Subjektivně považuji za ideální operační systém Google ChromeOS, je bezpečný a rychlý, prodávají se sice i notebooky s Google ChromeOS ale levnější řešení je do notebooku bez operačního systému nainstalovat Google ChromeOS nebo Linux KDE neon.

Dobrým řešením je mít dva notebooky a v jednom mít Windows a v druhém KDE neon. Existuje několik důvodů, proč uživatelé Windows často nepřejdou na jiný operační systém, a to i přesto, že na trhu existují alternativy jako Google ChromeOS nebo různé distribuce Linuxu, včetně KDE Neon. Zde je několik hlavních faktorů. Většina nových počítačů a notebooků se prodává s předinstalovaným operačním systémem Windows. Pro mnoho uživatelů je pohodlnější zůstat u systému, který již znají a který je připravený k použití hned po zakoupení. 

Windows je stále dominantním operačním systémem pro desktopové aplikace. Mnoho profesionálního softwaru, her a specializovaných aplikací je dostupné pouze pro Windows nebo má verzi pro Windows s nejlepší podporou. Přechod na jiný operační systém by mohl znamenat ztrátu přístupu k těmto programům nebo nutnost hledání alternativ. Uživatelé jsou často zvyklí na rozhraní a funkce Windows, a přechod na nový operační systém by znamenal nutnost učit se nové postupy a rozhraní.

To může být odrazující, zvláště pro méně technicky zdatné uživatele. Windows nabízí pravidelné aktualizace, podporu a je dobře integrován s mnoha hardwarovými komponentami. Někteří uživatelé mohou mít obavy, že alternativní operační systémy nebudou mít tak silnou podporu nebo kompatibilitu s jejich hardwarem. ChromeOS je známý svou jednoduchostí, rychlostí a bezpečností.

Je oblíbený zejména ve vzdělávacím sektoru a mezi uživateli, kteří potřebují primárně webové aplikace. Avšak jeho omezení v používání aplikací, které nejsou dostupné jako webové aplikace, může být pro některé uživatele limitující. Linuxové distribuce nabízejí velkou flexibilitu a možnosti přizpůsobení. KDE Neon je atraktivní pro uživatele, kteří preferují prostředí KDE Plasma pro jeho estetiku a funkce.

Nicméně instalace a správa Linuxu může být pro průměrného uživatele složitější než používání předinstalovaného systému. Používání dvou notebooků, jednoho s Windows a druhého s KDE Neon (nebo jiným operačním systémem), je praktické řešení pro ty, kteří chtějí využívat výhod obou systémů. Alternativně lze na jednom počítači nastavit dual-boot, což umožňuje spouštět více operačních systémů na jednom zařízení.

To vyžaduje určitou technickou zdatnost a může být pro některé uživatele komplikované. Závěrem lze říci, že ačkoli existují alternativy k Windows, mnoho uživatelů zůstává u Windows kvůli pohodlí, kompatibilitě, podpoře a zvyku. Přesto pro technicky zdatné uživatele a ty, kteří mají specifické potřeby, mohou být alternativní operační systémy, jako Google ChromeOS nebo KDE Neon, atraktivní volbou. 

Dual-boot jsem zkoušel ale byli s ním často problémy takže volím raději řešení dvou počítačů. To je zcela pochopitelné. Dual-boot může být komplikovaný a náchylný k problémům, zejména pokud jde o aktualizace systému, správy zaváděcího sektoru (bootloader), a kompatibilitu hardwaru. Používání dvou počítačů je tedy praktické a často bezproblémové řešení. Použijte cloudové úložiště (např. Google Drive, Dropbox, OneDrive) nebo NAS (Network Attached Storage) pro snadnou synchronizaci souborů mezi dvěma počítači.

Tímto způsobem budete mít vždy aktuální verzi souborů na obou zařízeních. Použití KVM přepínače (Keyboard, Video, Mouse) umožní sdílet jednu klávesnici, myš a monitor mezi dvěma počítači. To zjednoduší pracovní prostředí a ušetří místo. Můžete nastavit vzdálený přístup (např. pomocí TeamViewer, AnyDesk nebo vestavěného Remote Desktop v Windows) k jednomu z počítačů, takže k němu můžete přistupovat z druhého počítače, aniž byste museli fyzicky přepínat mezi zařízeními.

Pro některé aplikace existují způsoby, jak synchronizovat nastavení a data mezi dvěma počítači. Například prohlížeče jako Chrome a Firefox umožňují synchronizaci záložek, historie a rozšíření. Pokud jeden počítač selže nebo má problémy, můžete pokračovat v práci na druhém počítači. Můžete oddělit různé typy práce, například mít jeden počítač vyhrazený pro práci a druhý pro zábavu nebo experimentování, čímž snížíte riziko, že dojde k narušení hlavního pracovního zařízení. 

Každý počítač může být optimalizován pro konkrétní úkoly nebo aplikace. Například počítač s Windows může být používán pro software, který je dostupný pouze pro Windows, zatímco počítač s Linuxem nebo ChromeOS může být používán pro vývoj, testování nebo lehké kancelářské práce. Můžete zvážit lehký a přenosný notebook, který je snadný na přenášení a ideální pro mobilní práci.

Na druhou stranu, výkonnější počítač s Windows může být použit pro náročnější aplikace, hry nebo multimediální tvorbu. Pravidelně zálohujte důležitá data na obou počítačích, ať už na externí disky nebo do cloudového úložiště. Používání dvou počítačů může přinést mnoho výhod a vyřešit problémy spojené s dual-boot. Každý uživatel si může přizpůsobit své pracovní prostředí podle svých potřeb a preferencí, což může výrazně zvýšit produktivitu a pohodlí.