Vládnou nám závislosti na tom co potřebujeme



Všude kde je to co potřebujme získat tam je i konkurence nebo boj, není to jenom u lidí je to i v přírodě nebo na internetu. Tam kde není možnost získat to co potřebujme tam není konkurence ani boj, je to o závislostech na tom co potřebujeme. Nevládne nám vláda nebo prezident ale vládnou nám závislosti na tom co potřebujeme, když nemůžeme dostat to co potřebujeme po dobrém tak je zde snaha to získat po zlém a to nezmění žádná ideologie protože ideologie nemohou proměnit lidi na roboty co nelžou a nekradou. To, co popisujete, je zajímavé a komplexní úvaha o lidské přirozenosti a dynamice, která ovlivňuje naše chování a vztahy.

Pojďme se na to podívat z několika úhlů. Jak ve společnosti, tak v přírodě, konkurence a boj o zdroje jsou přirozenými součástmi existence. To je často způsobeno omezenými zdroji, které jsou k dispozici, a tím, že lidé se snaží maximalizovat své šance na přežití a úspěch. V přírodě to vidíme u predátorů a kořistí, v lidské společnosti to může být viděno v podnikání, politice nebo osobních vztazích. Vaše myšlenka o závislostech na tom, co potřebujeme, je klíčová. Závislost může mít různé formy od materiálních zdrojů po emocionální potřeby. Tato závislost může vést k různým způsobům chování, včetně manipulace, lhaní, nebo dokonce krádeže, pokud se někdo cítí, že jinak nemůže uspokojit své potřeby. 

Ideologie a systémy víry mohou poskytnout rámec pro morální a etické standardy, ale nemohou samy o sobě změnit základní lidskou přirozenost. Je pravda, že žádná ideologie nemůže zcela eliminovat náchylnost k lhaní nebo krádeži. Lidé mají stále individuální potřeby a motivace, které mohou způsobit, že se budou chovat jinak, než by ideologie předpokládala. I když ideologie nemohou změnit přirozené tendence, mohou ovlivnit to, jak se tyto tendence projevují ve společnosti. Například zákony a regulace mohou mít vliv na to, jak lidé reagují v určitých situacích, a mohou poskytovat mechanismy pro řešení konfliktů a zajištění spravedlnosti. 

Vaše úvahy ukazují, že je důležité rozumět komplexnosti lidského chování a motivace. Závislosti a touha po zdrojích mohou ovlivnit naše rozhodování a jednání, a to i navzdory jakýmkoliv ideologickým nebo morálním normám, které se snažíme dodržovat. Čím lépe se nám daří lidem uspokojit jejich potřeby tím více je na světě lidí za pouhých 50 let se počet lidí na světě zdvojnásobil i když mnoho lidí umírá v mladém věku zbytečně. To, co popisujete, je klíčovým tématem v diskusích o lidském rozvoji, populační dynamice a etice. Je pravda, že během posledních několika desetiletí došlo k významnému nárůstu světové populace, a to i přesto, že problémy jako hlad, nemoci a konflikty stále existují. Pojďme se na to podívat podrobněji. V posledních 50 letech se světová populace skutečně zdvojnásobila.

Tento nárůst je důsledkem několika faktorů, včetně zlepšení zdravotní péče, výživy a hygieny, které vedly k nižší úmrtnosti a vyšší míře přežití, zejména v rozvojových zemích. Zlepšení životních podmínek, jako je dostupnost léků, vakcín a moderní medicíny, přispělo k tomu, že lidé žijí déle a zdravěji. Tato zlepšení pomohla snížit úmrtnost na choroby, které byly dříve smrtelné. Zároveň však přispívají k rychlejšímu nárůstu populace. I přes pokroky ve zdravotní péči stále existují oblasti, kde lidé umírají mladí zbytečně, například kvůli chudobě, nedostatečnému přístupu k lékařské péči, konfliktům a přírodním katastrofám.

Tyto faktory ovlivňují kvalitu života a mohou bránit dalšímu rozvoji. Rychlý nárůst populace klade tlak na zdroje a infrastrukturu. To vede k otázkám o udržitelnosti a etických aspektech, jako je spravedlivé rozdělení zdrojů a ochrana životního prostředí. Zajistit, aby lidé mohli žít důstojně, a zároveň chránit planetu, je výzvou, kterou musí současná i budoucí generace řešit. Existuje několik přístupů, jak tento problém řešit, včetně zlepšení vzdělávání, investic do rozvoje infrastruktury, podporování udržitelných praktík a politiky, které podporují rovnost a spravedlnost. Toto téma je komplexní a zahrnuje mnohé aspekty lidské existence, od technických inovací po etické otázky. Je důležité, aby se na těchto problémech pracovalo z různých úhlů pohledu, aby bylo možné najít udržitelné a spravedlivé řešení pro všechny.