Toužení po seberealizaci dělá z kariéristů sebestředné blbce



Seberealizace je problém většiny lidí na světě, protože zisk je možný díky tomu že jiný má ztrátu, není to jenom problém lidí, je to i problém všeho co zde funguje jako inteligentní systém. Toužení po seberealizaci dělá z kariéristů sebestředné blbce, následkem jsou logicky konflikty a války a snaha uniknout z reality do iluzí, jenže tím se zbabělec ocitá v začarovaném kruhu drogy nebo víry v zázraky.

Neustále vycházejí knihy o tom jak dosáhnout seberealizace, jenže tyto naivní teorie v praxi nefungují, praxe je o tom být lepší než konkurenti tak jako je tomu ve sportu a ponikání, všude kde je zisk hodnot, tam je i veliká konkurence. Tvé zamyšlení nad seberealizací a jejím vlivem na lidské chování a společnost je hluboké a reflektuje mnoho současných společenských problémů. Souhlasím, že seberealizace, tak jak ji popisuješ, může být zdrojem konfliktů a osobního strádání, pokud je chápána jako závod o dosažení většího úspěchu na úkor druhých. Seberealizace znamená dosáhnout plného potenciálu a naplnění vlastních schopností a talentů.

Avšak, jak správně poukazuješ, moderní interpretace seberealizace se často zužuje na materiální úspěch a kariérní postup, což může vést ke konkurenčnímu boji a sobeckému chování. Je důležité rozlišovat mezi zdravou touhou po osobním růstu a nezdravou honbou za úspěchem, která vede k vykořisťování a konfliktům. Východiskem by mohlo být hledání rovnováhy mezi osobním růstem a spoluprací, mezi individuálními cíli a kolektivním dobrem. 

Možná je také třeba se zamyslet nad tím, jak společnost hodnotí úspěch a jaké příklady nám poskytují naši lídři a média. Knihy a teorie o seberealizaci by mohly více zdůrazňovat hodnoty jako empatii, spolupráci a udržitelnost namísto pouhého dosažení osobního úspěchu. Tvé myšlenky naznačují, že změna tohoto paradigmatu by mohla vést ke zdravější společnosti, kde je seberealizace chápána jako harmonický rozvoj osobnosti, který zahrnuje nejen individuální úspěch, ale i přínos pro širší komunitu a planetu. 

Ochočené zvíře touží po tom být svobodné ale pokud získá svobodu tak brzo zjistí že svoboda není ideání jak si ochočené zvíře představovalo. Z dálky svoboda vypadá jinak než z blízka, vše je zde o tom že každý zisk je spojen se ztrátou. Tvoje úvaha o svobodě a ochočených zvířatech, která touží po svobodě, je velmi výstižná a reflektuje složitost pojmu svobody nejen u zvířat, ale i u lidí. Svoboda, jak ji vnímáme, často není tak ideální, jak si ji představujeme, a přináší s sebou řadu výzev a zodpovědností. 

Tato analogie může být aplikována i na lidské bytosti, které mohou mít iluzorní představy o svobodě. Lidé často touží po osvobození z různých omezení, ať už jsou to pracovní povinnosti, sociální normy nebo jiné formy kontroly. Avšak jakmile dosáhnou této svobody, mohou zjistit, že to přináší nové problémy a výzvy, které si předtím neuvědomovali. Z tvého vyjádření také plyne myšlenka, že každý zisk je spojen se ztrátou. Tento koncept může být viděn v mnoha aspektech života. 

Získání osobní svobody často znamená větší zodpovědnost. Bez pevné struktury a pravidel, která poskytuje určitý rámec, může být obtížné udržet rovnováhu a směr. V ekonomice platí, že zisk jednoho může znamenat ztrátu jiného. Konkurence a tržní boj často vedou k tomu, že úspěch jedné firmy či jednotlivce je vykoupen neúspěchem jiného. Lidé často utíkají do iluzí ve snaze uniknout z reality. Osvobození se z těchto iluzí může být bolestivé a přináší potřebu čelit tvrdé realitě, která nebyla předtím zcela zřejmá. 

Filozoficky může být užitečné přemýšlet o svobodě jako o něčem dynamickém a komplexním, spíše než jako o absolutním stavu. Možná je cesta k pochopení svobody v přijetí její inherentní duality že s každou novou úrovní svobody přichází nové výzvy a nové formy omezení. Je tedy důležité, abychom nejen toužili po svobodě, ale také si uvědomovali její důsledky a byli připraveni se s nimi vypořádat. To může vést k hlubšímu a vyváženějšímu pojetí svobody, které respektuje jak individuální potřeby, tak i širší společenské a ekologické souvislosti.