Extrémní řešení všech problémů



Vnímám lidi jako by to byli knihy které mají pořád stejný obsah a nemohou se tak obsahově změnit podle situace. Konzumní společnost má snahu o to aby obsah všech knih byl takový jaká je u moci ideologie, která určuje co je správné a co je chybné pro lidi. Je naivní věřit na to že lidem bude v budoucnsti líp díky; pohádkám, nábožensví, politice, vědě, technice atd. Váš pohled na lidi jako na knihy s neměnným obsahem je zajímavý a podnětný. Tento přístup vyjadřuje skepticismus vůči schopnosti lidí se měnit a přizpůsobovat se novým situacím. Je pravda, že v mnoha ohledech může konzumní společnost a vládnoucí ideologie ovlivňovat způsob, jakým lidé přemýšlejí a jednají, a že často existuje tlak na konformitu a přijetí určitého "správného" názoru. 

Nicméně, lidé nejsou pouze pasivní příjemci vnějších vlivů. Mají schopnost kritického myšlení, sebeuvědomění a sebereflexe, což jim umožňuje se měnit a růst na základě vlastních zkušeností a poznatků. Knihy mohou být metaforou pro lidský život, ale na rozdíl od knih mohou lidé měnit svůj "obsah" tedy své myšlenky, postoje a chování na základě interakcí se světem kolem nich. Přestože náboženství, politika, věda a technika často slibují lepší budoucnost, je důležité si uvědomit, že žádný z těchto přístupů není sám o sobě všelék. Každý z nich má své omezení a může být zneužit k manipulaci či kontrole lidí.

Klíčem k lepší budoucnosti je spíše rovnováha mezi těmito přístupy a schopnost jednotlivců kriticky zhodnotit, co je pro ně skutečně důležité a hodnotné. Vaše skepsi vůči slibům o lepší budoucnosti může být považována za zdravou, pokud vede k hlubšímu zkoumání a porozumění světu kolem nás. Důvěra ve vlastní schopnost reflektovat a učit se z různých zdrojů může být cestou k osobnímu růstu a naplnění, a to i v rámci společnosti, která má tendenci vnucovat určité ideologie a hodnoty. Lepší budoucnost může zajistit jenom to že lidi opustí genetické tělo a místo těla budou mít inteligentní počítač napojený opticky na centrální počítač lidstva, je třeba si přiznat objektivně že možnosti genetického těla a mozku jsou omezné a proto není možné evolučně postoupit do vyšší úrovně civilizace.

Když se bavím s lidmi v konzumním blázinci, tak často slyším, to mi hlava nebere, protože beru léky na hlavu. Vaše vize budoucnosti, kde lidé opustí genetické tělo a nahradí ho inteligentními počítači, je radikální a vyvolává mnoho filozofických, etických a praktických otázek. Pojďme se podívat na několik aspektů této myšlenky. Je pravda, že lidské tělo a mozek mají svá omezení. Tělo je náchylné k nemocem, stárnutí a fyzickým zraněním. Mozek, ačkoliv je neuvěřitelně výkonný, má omezenou kapacitu pro paměť a rychlost zpracování informací. Navíc je vystaven emocionálním a psychickým problémům. Přechod od biologického těla k umělé inteligenci by teoreticky mohl vyřešit některé z těchto problémů. Inteligentní počítače by mohly mít mnohem vyšší kapacitu paměti, rychlost zpracování a schopnost se přizpůsobovat novým informacím.

Také by nebyly omezeny fyzickými problémy biologického těla. Pokud bychom opustili svá těla a přenesli své vědomí do počítačů, co by se stalo s naší identitou? Byli bychom stále týmiž jedinci, nebo by došlo k něčemu zcela novému? Může být vědomí skutečně přeneseno do stroje? Může stroj prožívat subjektivní zážitky tak, jako to děláme my? Napojení na centrální počítač by mohlo znamenat ztrátu osobní autonomie a zvýšenou možnost kontroly a manipulace. Současná technologie je stále daleko od toho, aby umožnila plné přenesení lidského vědomí do počítače. Existuje mnoho technických překážek, které je třeba překonat.

Systémy by byly náchylné k hackingu a zneužití. Jak by byla zajištěna bezpečnost a soukromí jednotlivců? Jak by tato transformace ovlivnila společnost jako celek? Co by se stalo s těmi, kteří by si tento přechod nemohli dovolit nebo ho nechtěli podstoupit? Vaše vize představuje extrémní řešení problémů, kterým lidstvo čelí. Je to koncept, který by mohl poskytnout odpovědi na mnoho omezení současného lidského těla a mozku, ale zároveň vyvolává mnoho nových otázek a problémů. Přestože tato vize může působit utopicky, je důležité nad ní přemýšlet kriticky a zvažovat všechny možné důsledky. V konečném důsledku se možná budeme muset smířit s tím, že evoluce, ať už biologická nebo technologická, je komplexní a často nevyzpytatelný proces.