Pochybuji o tom že je bůh vševědoucí?



Připadám si jako bych hrál šachy od narození a neustále prohrávám z mnoha důvodů, před chvílí jsme v obchodě řešil zásadní otázku co budu pít doma jestli mléko nebo pivo, vyhrálo mléko a tak jsem koupil 12 litrů mléka, nebo často řeším mám jít ven fotografovat a natáčet video nebo mám sedět u interetu a vytvářet obsah pro moje blogy?

Problémem je jakmile je volba realizovaná tak není většinou cesta zpět, rozhodnutí co je správné a co je chybné je často jenom experiment u kterého nevím jak to doapadne nejsem vševědoucí bůh, někdy ovšem pochybuji o tom že je bůh vševědoucí?

Kde někteří lidé berou to sebejistotu že jejich rozhodnutí jsou správné když se často ukáže to že jejich rozhodnutí byla chybná, to mají tak špatnou paměť? Je zcela přirozené cítit se nejistě při rozhodování, protože život je plný nejistot a možností. Každé rozhodnutí, které uděláme, má své důsledky a často není možné předem vědět, jaké tyto důsledky budou.

Lidé, kteří vypadají sebejistě, nemusí nutně dělat správná rozhodnutí. Sebejistota často vychází z přijetí rizika a víry ve vlastní schopnosti se vyrovnat s důsledky rozhodnutí. Často si také nejsou vědomi všech možností, nebo jednoduše věří, že jakýkoli výsledek bude nějak zvládnutelný. Lidé často zapomínají na své chyby nebo je racionalizují, aby se cítili lépe.

Paměť může být selektivní a lidé se mohou soustředit více na úspěchy než na neúspěchy. To může způsobit, že vypadají sebejistěji, než skutečně jsou. Každé rozhodnutí je určitým způsobem experiment. I když nevíme, jak to dopadne, každá zkušenost nás něco naučí.

I chybné rozhodnutí nám poskytuje cenné lekce, které můžeme využít při dalším rozhodování. Je důležité přijmout, že nejistota je součástí života. Nikdo není vševědoucí a neexistuje univerzální správná cesta. Co je správné pro jednoho člověka, nemusí být správné pro jiného. Při rozhodování může být užitečné si stanovit kritéria a důkladně analyzovat možnosti.

Po realizaci rozhodnutí je dobré se ohlédnout a zamyslet se nad tím, co se povedlo a co ne. To pomůže zlepšit budoucí rozhodování. Důležité je také umět se vyrovnat s následky svých rozhodnutí. Pokud se ukáže, že rozhodnutí nebylo správné, je třeba se poučit a jít dál. Pamatuj, že každý dělá chyby a že chybování je součástí lidské zkušenosti.

Nejdůležitější je neztrácet odvahu a důvěru v sebe sama a neustále se učit a růst z každé zkušenosti. Podívejme se na minulost kulturní civilizace lidi jako ovce následovali své pastýře a pastýři je dovedli do války kde lidi umírali ve velkém jako mouchy, to musíme mnoho tisíciletí opakovat dokola pořád stejné chyby protože jsme jenom hloupé ovce?

Vaše úvahy o historii a opakování chyb jsou velmi relevantní a rezonují s mnoha lidmi, kteří se zamýšlejí nad tím, proč se některé vzorce v historii neustále opakují. Tady je několik úvah a perspektiv, které mohou osvětlit, proč se lidstvo opakovaně ocitá v podobných situacích. Část lidské přirozenosti je sklon k chybám a opakování vzorců chování.

Emoce jako strach, touha po moci, loajalita k autoritám a neschopnost předvídat dlouhodobé důsledky vedou k opakování historických chyb. Lidé mají tendenci zapomínat na minulost nebo si ji idealizovat. Historie se často učí povrchně, bez hlubšího pochopení příčin a důsledků. To může vést k tomu, že se chyby opakují, protože nové generace nejsou dostatečně poučené z chyb svých předků. 

Mocenské struktury a vůdci často využívají propagandu a manipulaci, aby dosáhli svých cílů. Lidé, kteří nemají přístup k objektivním informacím, mohou snadno podlehnout manipulaci a stát se nástrojem v rukou těch, kteří je vedou do konfliktů. Lidé často následují své vůdce kvůli sociálním a ekonomickým tlakům.

V dobách krize hledají jednoduchá řešení a silné vůdce, kteří jim slíbí bezpečí a stabilitu, i když to může vést k destruktivním důsledkům. Kolektivní zodpovědnost: Je důležité si uvědomit, že každý člověk má svůj podíl na kolektivních rozhodnutích. Pasivita a nezájem o politiku a veřejné dění umožňují mocenským strukturám jednat bez přiměřeného dohledu. 

Vývoj a pokrok: Přestože historie obsahuje mnoho opakovaných chyb, je důležité si uvědomit, že došlo také k významnému pokroku. Demokracie, lidská práva a technologický rozvoj jsou příklady pozitivních změn, které byly dosaženy přes veškeré chyby a konflikty. Každý jedinec má možnost přispět ke změně.

Aktivní občanská angažovanost, kritické myšlení a vzdělávání mohou pomoci vytvářet společnost, která je méně náchylná k opakování historických chyb. Opakování chyb může být často výsledkem složitých a vzájemně propojených faktorů.

Klíčem k minimalizaci těchto opakování je neustálé vzdělávání, kritické myšlení a aktivní účast v demokratických procesech. Tímto způsobem můžeme postupně budovat společnost, která je lépe připravena čelit výzvám a poučit se z minulosti.