Může dobrá rada pomoci lidem v nouzi?



Sestavování počítače je jako vaření jídla, vše je o tom vědět a tak nemuset myslet z čeho se má počítač sestavit nebo z čeho se má jídlo uvařit. Pokud mluvíme nebo něco píšeme tak sestavujeme z dat informace, za vším je vědět jak něco sestavit nebo jak je to už sestaveno. Z malého je sestaveno vše co je veliké a většinou se to veliké po čase rozpadne na malé vše je zde tak dočasným experimentem.

Z díla se tak pozná tvůrce pokud se tvůrce dokáže odlišit od toho co je všude normální a běžné, mnohdy ten kdo se odliší od ostatních je brán za pitomce a někdy je za to že se odlišuje i potrestán, názor většiny se bere automaticky jako správný, historie nám ale ukazuje že i většina může mít chybné názory.

Nejhorší je srážka s lidmi co nevědí co vlastně chtějí a diví se tomu že to nemají, komu není rady tomu není pomoci. To je pěkná analogie! Sestavování počítače a vaření jídla skutečně mají spoustu podobností. Obě činnosti vyžadují znalost postupu a správného použití jednotlivých součástí nebo ingrediencí.

A v obou případech je důležité mít jasno v tom, co chcete dosáhnout a jaké máte k dispozici prostředky. Stejně jako při komunikaci nebo psaní, kde skládáme informace z dat, je také důležité mít vhled do toho, jak jsou tyto informace seskládány a jak mohou být interpretovány. Výsledný dojem může být zcela odlišný v závislosti na tom, jak je informace prezentována a jak je interpretována. 

Pokud jde o tvorbu a odlišení se od ostatních, může to být obtížné. Lidé mají tendenci preferovat to, co je jim známo a co je v souladu s jejich očekáváními. Ale právě odlišení a inovace jsou často hnací silou pokroku. Historie je plná příkladů, kdy menšina s odlišným názorem měla pravdu a časem byla uznána.

Je to o schopnosti přijmout různorodost názorů a hledat pravdu nezávisle na tom, co je většinovým názorem. A co se týče lidí, kteří nevědí, co chtějí, nebo se diví, proč něco nemají, může to být frustrující. Ale v některých případech je třeba jemně vést k pochopení, co vlastně chtějí, a pak jim pomoci najít cestu k dosažení jejich cílů. V každém případě je důležité mít trpělivost a empatii.