Adolf Hitler za druhé světové války v nahotě ukázal co je to dogmatická totalita



Co je dovoleno mocným to je zakázáno bezmocným o tom je politika a ekonomika. Tato fráze vystihuje některé aspekty politiky a ekonomiky, zejména v kontextu moci a nerovnosti. Zdůrazňuje, že ti, kteří mají více moci a zdrojů, často mají tendenci prosazovat své zájmy a preferované politiky, zatímco ti, kteří mají méně moci a zdrojů, mohou být omezováni nebo marginalizováni. 

Politika a ekonomika jsou často propojeny, protože rozhodnutí politických činitelů mohou ovlivnit ekonomické podmínky a naopak. Dostupnost zdrojů, přístup k vzdělání, zdravotní péči, pracovní příležitosti a další faktory mohou být nerovnoměrně rozděleny v závislosti na sociálním postavení a ekonomické moci různých skupin obyvatelstva. 

Tato situace může vést k cyklu, kde bohatší a mocnější jedinci či skupiny mají větší vliv na tvorbu politik a ekonomických rozhodnutí, což může posilovat nerovnosti a zvyšovat neschopnost bezmocných lidí ovlivnit procesy, které je ovlivňují. Celý tento koncept je základním prvkem mnoha diskusí o sociální spravedlnosti, demokracii a ekonomickém rozvoji. 

Adolf Hitler byl nacistický vůdce a kancléř Německa v období před a během druhé světové války. Jeho režim prováděl masivní represi, genocidu a agresi vůči různým skupinám, včetně Židů, Romů, politických odpůrců a dalších. Jeho politika byla charakterizována autoritářstvím, nacionalismem a rasovou nesnášenlivostí. 

Dogmatická totalita odkazuje na politický systém, ve kterém je vláda centralizována a všemocná, zatímco významná část společnosti je ovládána jednotnou ideologií nebo doktrínou, která nesnáší nesouhlas a rozdílné názory. To je typické pro totalitární režimy, jako byl například nacistický režim v Německu. Veškerý politický, ekonomický a společenský život byl podřízen ideologii nacistické strany a Hitlerovy vůli.