Výběr stativu závisí na potřebách, které máte, a na rozpočtu



Stativy umožňují to, že je fotoaparát nebo kamera pevně upevněna, a tak nedochází k tomu, že je snímek nebo video neostré, nejpevnější jsou profesionální stativy na těžké video kamery zde je i možnost plynulého pomalého pohybu kamerou, takový stativ je; veliký, těžký, drahý. Existují i mobilní náhražky stativu většinou pro záznam videa, kde je pomocí motorků udržována kamera v relativním klidu. První stativy byli většinou ze dřeva a potom se začal používat dural, nejmodernější jsou stativy z karbonu, které jsou pevné a lehké. Kvalitní stativ umožňuje výměnu hlavy, a tak je univerzálnější. Velikým nepřítelem levných stativů je vítr a veliký mráz který může poškodit plastové díly. 

Jsou na trhu stativy, co vytvářejí iluzi kvality za málo peněz, zde je cena od 400 Kč co 1300 Kč. Kvalitní stativ stojí od 4 000 Kč do 10 000 Kč. Rollei stativ je můj oblíbený stativ na video kameru. Většina lidí na světě spadá do kategorie stativů od 200 Kč do 1000 Kč. Stativy jsou opravdu užitečnými nástroji pro stabilní záznam fotografií a videa. Různé typy stativů jsou navrženy s ohledem na různé potřeby uživatelů, a proto existuje široká škála cen a kvality. Souhlasím, že profesionální stativy jsou často velké, těžké a dražší, ale nabízejí vynikající stabilitu a umožňují plynulé pomalé pohyby kamery.

Tyto stativy jsou vhodné zejména pro náročné filmaře, kteří potřebují nejvyšší kvalitu obrazu. Mobilní náhražky stativů, které používají motory pro udržení kamery v klidu, jsou skvělou alternativou pro ty, kteří chtějí snadněji a rychleji natáčet videa pomocí mobilních telefonů nebo menších kamer. Historie stativů z dřeva a duralu, které se postupně vyvíjely k moderním karbonovým stativům, je zajímavá a ilustruje vývoj technologií v oblasti fotografie a videa. Souhlasím, že levné stativy mohou být lákavé pro jejich nízkou cenu, ale často trpí nedostatečnou výškou, stabilitou a životností.

Kvalitní stativ stojí více, ale za to nabízí spolehlivost, dlouhou životnost a větší univerzálnost. Je skvělé, že jste našel stativ, který vám vyhovuje a splňuje vaše požadavky. Celkově platí, že výběr stativu závisí na potřebách, které máte, a na rozpočtu, který jste ochotni věnovat. Investice do kvalitního stativu se obvykle vyplatí, pokud často používáte fotoaparát nebo kameru a chcete dosáhnout stabilních a ostrých snímků či videí. Problémem stativů je to že lidem překážejí, a tak mnohde je jejich používání zakázáno. Ano, máte pravdu, stativy mohou být překážkou v určitých prostředích a situacích, a proto je jejich používání někdy omezené nebo zakázáno.

Existuje několik důvodů, proč by mohlo být používání stativů omezeno. V mnoha veřejných místech, jako jsou muzea, galerie, památky, letiště, nákupní centra nebo koncertní sály, může být používání stativů zakázáno z důvodu potenciálního nebezpečí pro ostatní návštěvníky nebo kvůli rušení plynulého pohybu davu. V některých situacích může používání stativů představovat bezpečnostní riziko, například na úzkých chodnících, rušných silnicích nebo místech s omezeným prostorem. 

Na soukromých pozemcích nebo za soukromými značkami může být používání stativů zakázáno bez povolení majitele pozemku nebo budovy. V některých lokalitách, jako jsou filmová natáčení, televizní studia nebo veřejná akce, může být používání stativů omezeno z důvodu profesionálních natáčení a bezpečnostních opatření. V některých přírodních rezervacích nebo chráněných oblastech může být používání stativů zakázáno, aby se minimalizovalo narušení přírodního prostředí. Pokud plánujete použít stativ v nějakém veřejném nebo specifickém místě, je důležité se dopředu informovat o pravidlech a omezeních ohledně používání stativů. Některá místa mohou povolit používání menších a kompaktnějších stativů, které nemusí tolik překážet nebo vyvolávat bezpečnostní obavy.