Držet hubu a krok, na rozkaz se podívat napravo



Je těžké mít silný názor na ochranu bílých nosorožců, protože o nich musíte něco vědět. Právě tak neobstojíte stran konstrukce zaoceánských letadel. Ale na imigrační vlnu si vybuduje silný názor každý a co lepšího, každý se svým silným názorem je přesvědčený, že ten druhý je idiot a darebák. Do toho se vkládají politici, kteří objevili problém zasluhující silný názor: debaty pod politickými články. Místo toho, aby se články otevřely záchodkové publicistice, čtenáři by posílali svoje příspěvky editorovi a ten by je buď zařadil pod příslušný článek, nebo zahodil. V podstatě by to byly dopisy redakci. To je tradiční a velmi oblíbená forma. V internetovém periodiku je místa dost. Myslím si, že takto moderované diskusní příspěvky by měly velký čtenářský ohlas. Dnes nemá smysl stránku komentářů vůbec otevírat opakuji, komentářů pod politickými články, jelikož komentáře v odborných webech jsou obvykle přínosné, k věci, fundované.

Pokud by komentáře byly moderované, začali by přispívat lidé schopní kultivované formulace. Těch je hodně, jenže se jim nechce zařadit do zběsilého proudu záchodkových publicistů. Protože by tam byly argumentované a polemické články, lidi by je rádi četli a vedlo by to k vyšší kultuře politické polemiky. Jenže by se na to museli najmout moderátoři. Pak je tu ovšem ještě jiné řešení, a to jsem částečně ironicky a žertem navrhoval v té televizi: prostě komentáře pod články zrušit. V televizním zpravodajství taky neběží na spodku obrazovky proužek, kde by se vinul nepřetržitý proud sdělení typu „Volové nedělejte voloviny“. Proč má být proud takových komentářů pod stejným článkem na internetu? Zrušme ten nesmysl a dobytek pošleme zpátky popisovat stěny na veřejných záchodcích. Proč jim dávat prostor zde na internetu? Internet je pro adolescenty ideální virtuální systém, který potřebují k tomu, aby mohli rychleji dosáhnout toho, po čem touží, většina adolescentů má ve vyhledávači svoje oblíbené stránky, a zde tráví nejvíce času, jenom málo adolescentů má aktivní stránky a blogy, nebo neustále na internetu hledá něco nového a zajímavého.

Nejvíce internetu propadají studenti vysoké školy, pro ně se stává internet návykovou drogou, na které jsou silně závislí a tato závislost pokračuje i po skončení studia vysoké školy, naopak lidi, co mají jenom základní školu a dále už nestudují, se o internet zajímají minimálně. V normální realitě vše probíhá velmi pomalu a draho, na internetu je vše rychlé a levné, jenže tam kde jsou výhody tam jsou i nevýhody. Jde o to, že každý systém je o tom, co se povolí a co se zakáže, a je jedno, jestli jde o; program, operační systém, ovladač, databázi, politiku, ekonomiku, náboženství, sektu, rodinu, podnikání, obchod, dopravu, školství, sex atd. Co je to povolování a zakazování? Je to programování, každý program, který byl vytvořen evolucí nebo člověkem, byl vytvořen na principu povolování a zakazování! Jsou to obrazně; dopravní značky u silnice, semafory, železniční závory, informační tabule, čáry na silnici atd.

Čím vyspělejší systém, tím více je zde i vyspělejší systém povolování a zakazování. Program sestavený z povolení a zakázání, vychází z průměrné situace, a pokud situace není už průměrná, tak je zde problém a tím problémem může být u politického programu; krize, nezaměstnanost, bezdomovci, drogy, mafie, státní bankrot, měnová reforma, revoluce, válka, ekonomická emigrace, deprese, sebevražda, rozvod, výpověď atd. vyměníme staré politiky za nové, ale po nějaké době je zde zase krize, lidi logicky už mají blbou náladu, a už nebaví chodit k volbám, a chtějí logicky jiné řešení, než jim nabízejí neschopní politici!

Lidi chtějí osobní citlivý charakterní přístup, od narození do smrti, všude pořád každý naráží na neosobní bezcitný přístup, ve kterém se s každým člověkem zachází, jako by to byla mrtvá věc, bez hodnoty. Držet hubu a krok, na rozkaz se podívat napravo, na rozkaz, se jít najíst a napít atd. nejsme konzumní stádo, jsme svobodné inteligentní bytosti, chceme mít všichni v hlavě GVKB čip s umělou inteligencí GVKB, díky které budeme mít jistý citlivý osobní GVKB přístup a nebudeme už jenom konzumním dobytkem, který je možné levně a rychle, po milionech likvidovat v plynových nacistických komorách.